Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβία: Ο σοσιαλδημοκράτης Γκουστάβο Πέτρο εξελέγη πρόεδρος — Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και ΕΕ

«Χαράς ευαγ­γε­λία» για τους σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες σε Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και Ελλά­δα. O 62χρονος γερου­σια­στής Γκου­στά­βο Πέτρο, επι­κε­φα­λής του συνα­σπι­σμού σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κών και φιλε­λεύ­θε­ρων κομ­μά­των «Ιστο­ρι­κή Συμ­φω­νία» — Pacto Historico (τον οποίο στη­ρί­ζει και το Κολομ­βια­νό ΚΚ), εκλέ­χθη­κε πρό­ε­δρος της Κολομ­βί­ας, με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα του δεύ­τε­ρου γύρου των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών που διε­ξή­χθη­σαν χθες στη χώρα.

Με το 99,95% των ψηφο­δελ­τί­ων κατα­με­τρη­μέ­νο, ο Πέτρο, που έχει υπάρ­ξει αντάρ­της στο «Κίνη­μα 19» και δήμαρ­χος της πρω­τεύ­ου­σας Μπο­γκο­τά, έλα­βε 50,45% των ψήφων, ενώ ο 77χρονος Ροντόλ­φο Ερνά­ντες, δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος στον κατα­σκευα­στι­κό τομέα, με την «Ενω­ση των κυβερ­νη­τών ενά­ντια στη δια­φθο­ρά» πήρε 47,30%.

Στον α’ γύρο ο Πέτρο πήρε 40,32% και ο Ερνά­ντες 28,15%.

Η συμ­με­το­χή στη δια­δι­κα­σία (58%) ήταν η υψη­λό­τε­ρη από την αρχή του αιώνα.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Άντο­νι Μπλίν­κεν συνε­χά­ρη τον Γου­στά­βο Πέτρο για τη νίκη το, λέγο­ντας πως οι «αδη­μο­νού­με να συνερ­γα­στού­με με τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο Πέτρο για να ενι­σχύ­σου­με περαι­τέ­ρω τη σχέ­ση ΗΠΑ-Κολομ­βί­ας και να οδη­γή­σου­με τα έθνη μας προς ένα καλύ­τε­ρο μέλλον».

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, που ανέ­πτυ­ξε απο­στο­λή παρα­τη­ρη­τών στη χώρα, συνε­χά­ρη τον Πέτρο και την κυρία Μάρ­κες για τη νίκη τους και αυτή την «εναλ­λα­γή που απο­τε­λεί μέρος της δημο­κρα­τί­ας», όπως το έθε­σε ο πρε­σβευ­τής της Ζιλ Μπερτράν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP.

Γκου­στά­βο Πέτρο, Ζαν Λικ Μελαν­σόν και παρα­μύ­θια για «αρι­στε­ρές κυβερνήσεις»

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο