Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβιανοί αστυνομικοί ντύθηκαν Ες-Ες για να “τιμήσουν” την Γερμανία (ΦΩΤΟ)

Οι σπου­δα­στές μιας αστυ­νο­μι­κής σχο­λής της Κολομ­βί­ας είχαν την ιδέα να μεταμ­φιε­στούν σε Ναζί στρα­τιώ­τες και αξιω­μα­τι­κούς των Ες-Ες στο πλαί­σιο μιας «πολι­τι­στι­κής ανταλ­λα­γής» με τιμώ­με­νη χώρα τη Γερ­μα­νία, προ­κα­λώ­ντας σκάν­δα­λο και ανα­γκά­ζο­ντας τον πρό­ε­δρο Ιβάν Ντού­κε να ζητή­σει δημο­σί­ως συγγνώμη.

Φωτο­γρα­φί­ες από την τελε­τή που οργα­νώ­θη­κε στη σχο­λή αυτή αναρ­τή­θη­καν την Πέμ­πτη στον επί­ση­μο λογα­ρια­σμό της αστυ­νο­μί­ας στο Twitter. Οι σπου­δα­στές φορούν στο­λές της Βέρ­μαχτ και ένας από αυτούς υπο­δυό­ταν τον Αδόλ­φο Χίτλερ, με το μικρο­σκο­πι­κό ηλί­θιο μου­στά­κι του. Άλλοι φορούν τη μαύ­ρη στο­λή των Ες-Ες και περι­βρα­χιό­νια με τον αγκυ­λω­τό σταυ­ρό. Τρεις από αυτούς ποζά­ρουν με έναν γερ­μα­νι­κό ποι­με­νι­κό στα πόδια τους, μπρο­στά από ένα ψεύ­τι­κο «φρού­ριο» από χαρτόνι.

Μια αίθου­σα ήταν δια­κο­σμη­μέ­νη με κόκ­κι­να, μαύ­ρα και κίτρι­να μπα­λό­νια, τα χρώ­μα­τα της ομο­σπον­δια­κής Γερ­μα­νί­ας. Οι επι­σκέ­πτες μπο­ρού­σαν να δουν εκεί ένα αντί­γρα­φο αερο­πλά­νου της Λου­φτ­βά­φε και όπλα του ναζι­στι­κού στρα­τού. Άλλοι σπου­δα­στές φορού­σαν μπλου­ζά­κια με τη λέξη Polizei.

«Από την αστυ­νο­μι­κή σχο­λή Σιμόν Μπο­λί­βαρ της πόλης Του­λούα, οργα­νώ­νου­με μια Διε­θνή Εβδο­μά­δα με προ­σκε­κλη­μέ­νη χώρα της Γερ­μα­νία. Με τις πολι­τι­στι­κές ανταλ­λα­γές, ενι­σχύ­ου­με τις γνώ­σεις των σπου­δα­στών μας» ανα­φέ­ρει με υπε­ρη­φά­νεια ο λογα­ρια­σμός του Twitter όπου αναρ­τή­θη­καν οι φωτο­γρα­φί­ες. «Είναι τιμή να είσαι αστυ­νο­μι­κός», προ­στί­θε­ται στο κείμενο.

Οι φωτο­γρα­φί­ες έγι­ναν δεκτές με έκπλη­ξη και δυσπι­στία, προ­κα­λώ­ντας βρο­χή σχο­λί­ων κατα­κραυ­γή στους ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης αλλά και φέρ­νο­ντας σε αμη­χα­νία τις αρχές.

«Κάθε απο­λο­γία του ναζι­σμού είναι απα­ρά­δε­κτη και κατα­δι­κά­ζω κάθε εκδή­λω­ση που χρη­σι­μο­ποιεί ή κάνει ανα­φο­ρά σε σύμ­βο­λα που παρα­πέ­μπουν στους υπευ­θύ­νους του Ολο­καυ­τώ­μα­τος που στοί­χι­σε τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 6 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους», έγρα­ψε ο πρό­ε­δρος Ντού­κε στον δικό του λογα­ρια­σμό στο Twitter.

H αστυ­νο­μία απέ­λυ­σε τον διευ­θυ­ντή της σχο­λής και ζήτη­σε συγ­γνώ­μη για αυτό που απο­κά­λε­σε «παι­δα­γω­γι­κή δρά­ση στην παγκό­σμια ιστορία».

Σε κοι­νή ανα­κοί­νω­σή τους οι πρε­σβεί­ες της Γερ­μα­νί­ας και του Ισρα­ήλ στην Μπο­γκο­τά τόνι­σαν ότι «απορ­ρί­πτουν πλή­ρως κάθε μορ­φή απο­λο­γί­ας του ναζισμού».

Η αστυ­νο­μία της Κολομ­βί­ας, που μπή­κε στο στό­χα­στρο με αφορ­μή τη βίαιη κατα­στο­λή των δια­δη­λώ­σε­ων, την περα­σμέ­νη άνοι­ξη, προ­σπα­θεί να αλλά­ξει την εικό­να της, έχει δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί πολύ στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και προ­σε­χώς θα αλλά­ξει και τη στο­λή που φορούν τα μέλη της.

Κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, η γερ­μα­νι­κή αστυ­νο­μία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Γκε­στά­πο, ή της Μυστι­κής Αστυ­νο­μί­ας του Κρά­τους, τέθη­κε υπό την ηγε­σία της δολο­φο­νι­κής δύνα­μης ασφα­λεί­ας του Χίτλερ , των SS, και συμ­με­τεί­χε στη σύλ­λη­ψη Εβραί­ων σε όλη τη Γερ­μα­νία και τις κατε­χό­με­νες από τους Ναζί χώρες για να τους στεί­λει σε συγκέ­ντρω­ση στρα­τό­πε­δα, όπου εξο­ντώ­θη­καν εκα­τομ­μύ­ρια. Ειδι­κές αστυ­νο­μι­κές μονά­δες βοή­θη­σαν επί­σης να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι σφα­γές ολό­κλη­ρων εβραϊ­κών κοι­νο­τή­των μετά τη ναζι­στι­κή εισβο­λή στη Σοβιε­τι­κή Ένωση.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο