Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Διευρύνεται ο κατάλογος των δολοφονημένων αγωνιστών

Καθη­με­ρι­νές είναι οι δολο­φο­νί­ες λαϊ­κών αγω­νι­στών, συν­δι­κα­λι­στών, πρώ­ην ανταρ­τών και ιθα­γε­νών στην Κολομ­βία, με τον αριθ­μό να έχει φτά­σει ‑ήδη πριν κλεί­σει ο πρώ­τος μήνας του 2020- τους 25 και από το 2016 και τη λεγό­με­νη ειρη­νευ­τι­κή συμ­φω­νία ξεπερ­νά τους 800.

Το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το έπε­σε νεκρός ο πρώ­ην αντάρ­της των Ένο­πλων Επα­να­στα­τι­κών Δυνά­με­ων Κολομ­βί­ας — Στρα­τός του Λαού (FARC — EP) Τζον Φρέ­ντι Βάρ­γκας Ρόχας, 42 χρό­νων, στη νότια περιο­χή της Χουί­λα, από ενό­πλους που τον «γάζω­σαν» ενώ επέ­στρε­φε από μια συνά­ντη­ση στην αγρο­τι­κή περιο­χή που έχει καθο­ρι­στεί ως «ζώνη επα­νέ­ντα­ξης» των πρώ­ην ανταρτών.

Επί­σης, την Κυρια­κή από ενό­πλους που επέ­βαι­ναν σε μοτο­σι­κλέ­τα δολο­φο­νή­θη­κε ο Φερ­νά­ντι Κιντέ­ρο Μένα, πρό­ε­δρος του Κοι­νο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του χωριού Γκουα­σί­λες στην επαρ­χία Κατα­τού­μπο κοντά στη γει­το­νι­κή Βενε­ζου­έ­λα. Ο δολο­φο­νη­μέ­νος αγω­νι­στής ήταν για 23 χρό­νια δημο­τι­κός σύμ­βου­λος στην περιο­χή του και δρα­στή­ριος στην υπε­ρά­σπι­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των και δίκαιων αιτη­μά­των των αγρο­τών της περιοχής.

Με αφορ­μή και αυτές τις τελευ­ταί­ες δολο­φο­νί­ες, οι υπη­ρε­σί­ες του ΟΗΕ, που επι­βλέ­πουν τη λεγό­με­νη ειρη­νευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, έκα­ναν έκκλη­ση στην κυβέρ­νη­ση να δια­λευ­κά­νει από τη μια τα εγκλή­μα­τα και από την άλλη να ενι­σχύ­σει τα μέτρα ενά­ντια στα παρα­στρα­τιω­τι­κά τάγ­μα­τα θανά­του, που τις περισ­σό­τε­ρες φορές όμως δρουν με την ανο­χή και στή­ρι­ξη του αστι­κού κράτους.

Και ενά­ντια σε αυτήν την εξε­λισ­σό­με­νη γενο­κτο­νία, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή για την Απερ­γία — (σσ |> “Comité Nacional del Paro”, συσπεί­ρω­ση δεκά­δων συν­δι­κα­λι­στι­κών, αγρο­τι­κών, φοι­τη­τι­κών και ιθα­γέ­νι­κων οργα­νώ­σε­ων που οργα­νώ­νει μετά τις 21 Νοέμ­βρη 2019 μεγά­λες λαϊ­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες και απερ­γί­ες) προ­γραμ­μα­τί­ζει για την Πέμ­πτη και την Παρα­σκευή τη 2η πανε­θνι­κή συνά­ντη­ση συντονισμού.

Σε αυτήν τη συνά­ντη­ση, στην οποία θα συμ­με­τά­σχουν κάπου 1.700 εκλεγ­μέ­νοι αντι­πρό­σω­ποι από τους φορείς τους, έχουν στό­χο να απο­φα­σι­στεί πώς θα συνε­χι­στεί ο αγώ­νας το επό­με­νο διά­στη­μα, που θέτει ως βασι­κά αιτή­μα­τα να παρ­θεί πίσω το αντι­λαϊ­κό πακέ­το που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση, στην επί­θε­σή της ενά­ντια σε εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά, κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα. Να στα­μα­τή­σουν οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων κοι­νής ωφέ­λειας, να στα­μα­τή­σει η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της λαϊ­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας και να δια­λυ­θεί η ειδι­κή μονά­δα της αστυ­νο­μί­ας για την «αντι­με­τώ­πι­ση ταρα­χών» ESMAD, που απο­δε­δειγ­μέ­να ευθύ­νε­ται για τη βάρ­βα­ρη κατα­στο­λή, αλλά και δολο­φο­νί­ες δια­δη­λω­τών, όπως ο φοι­τη­τής που χτυ­πή­θη­κε από σκά­για αστυ­νο­μι­κής καραμπίνας.

Δεί­τε επίσης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο