Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστικά & Εργατικά Κόμματα: Σημαντική συμβολή στη λαϊκή πάλη που εξελίσσεται σε όλο τον πλανήτη

🔻 Στις 20 Φλε­βά­ρη 2021 δημο­σιεύ­σα­με Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των «Στην πρώ­τη γραμ­μή της πάλης για την υγεία, τη δου­λειά και τα άλλα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης και των λαών».
🔻 Την πρω­το­βου­λία για την έκδο­ση της Κοι­νής Ανα­κοί­νω­σης, με τη συμπλή­ρω­ση ενός χρό­νου από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας της Covid-19, ανέ­λα­βε το ΚΚΕ.
▪️ Κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της έγι­νε ανταλ­λα­γή από­ψε­ων, συζη­τή­θη­καν δια­φο­ρε­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και κατα­λή­χτη­κε το τελι­κό κείμενο.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών στη ΓαλλίαΑπό τις κινη­το­ποι­ή­σεις υγειο­νο­μι­κών στη Γαλλία

✔️  Με αυτό, δεκά­δες Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα απ’ όλο τον κόσμο τοπο­θε­τού­νται σε κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, που απα­σχο­λούν εκα­τομ­μύ­ρια εργα­ζό­με­νους, οι οποί­οι, όπως σημειώ­νε­ται, «βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με τη δρα­μα­τι­κή χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών της ζωής τους, με τα κοι­νω­νι­κά αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­σμού, όπως είναι η ανερ­γία, η όξυν­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης και της κατα­στο­λής».

ℹ️  Την Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση έχουν υπο­γρά­ψει μέχρι σήμε­ρα ~73 κόμματα.


🆘  Η εμπορευματοποίηση της Υγείας τη βλάπτει σοβαρά

Κοι­νή εκτί­μη­ση των ΚΚ είναι η απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στον τομέα της Υγεί­ας στον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο. Τονί­ζο­νται «τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, στα νοσο­κο­μεία, οι ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), σε ανα­γκαία προ­στα­τευ­τι­κά μέσα, εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των δημό­σιων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και της παρα­γω­γής του φαρ­μά­κου και ιατρι­κών μέσων, που ως τάση εκφρά­ζε­ται σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο».

Την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που βλέ­πουν το φως της δημο­σιό­τη­τας, μέσα στο 2020 οι 37 μεγα­λύ­τε­ρες φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες αύξη­σαν τα κέρ­δη τους κατά 44,7%, κάτι που επι­ση­μαί­νουν τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα: «Δισε­κα­τομ­μύ­ρια καρ­πώ­νο­νται οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, που αύξη­σαν την κερ­δο­φο­ρία τους, ενώ τα φάρ­μα­κα, το υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, τα εμβό­λια, η έρευ­να, στα χέρια του μεγά­λου κεφα­λαί­ου γίνο­νται αντι­κεί­με­νο κερ­δο­σκο­πί­ας, όξυν­σης της ανι­σο­τι­μί­ας ανά­με­σα στις χώρες και γεω­πο­λι­τι­κών αντιπαραθέσεων».

Πολύμορφες κινητοποιήσεις Υγεία

🆘  Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε χέρι χέρι

Την ώρα που πάνω από 2 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει, πάνω από 100 εκα­τομ­μύ­ρια άλλοι νόση­σαν και εκα­το­ντά­δες εκα­τομ­μύ­ρια άλλοι έχα­σαν τη δου­λειά τους, ζουν με ψίχου­λα και σε καθε­στώς περιο­ρι­σμών και απα­γο­ρεύ­σε­ων, οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις συνε­χί­ζουν το αντι­λαϊ­κό έργο τους.
Οπως καταγ­γέλ­λουν τα ΚΚ, σε διά­φο­ρες χώρες νέα αντι­λαϊ­κά και αντερ­γα­τι­κά μέτρα νομο­θε­τού­νται.

Επι­δί­ω­ξή τους είναι την καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση, στην οποία έδρα­σε κατα­λυ­τι­κά η παν­δη­μία, να τη φορ­τώ­σουν και πάλι στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων και των λαών.

Αυτές οι αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές συν­δυά­ζο­νται με την όξυν­ση του αυταρ­χι­σμού και της αστυ­νο­μο­κρα­τίας, την ενί­σχυ­ση των κατα­σταλ­τι­κών μέσων που χρη­σι­μο­ποιούν οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις για να χτυ­πή­σουν την πάλη των εργα­ζο­μέ­νων και των λαών για την Υγεία και τα άλλα λαϊ­κά δικαιώματα.
Στη χώρα μας και — όπως δεί­χνουν τα στοι­χεία — σε πολ­λές άλλες χώρες, εκτυ­λίσ­σε­ται σκλη­ρή κατα­στο­λή εργα­τι­κών και λαϊ­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων, όπως στην Τουρ­κία, στη Γαλ­λία, στη Γερ­μα­νία, στη Χιλή, στην Κολομ­βία, σε δεκά­δες γωνιές του κόσμου, με τη σκλη­ρό­τε­ρη ίσως στην Ινδία, όπου στη σύγκρου­ση της φτω­χής αγρο­τιάς με τους μηχα­νι­σμούς του αστι­κού κρά­τους έπε­σαν νεκροί του­λά­χι­στον 2 Ινδοί κομμουνιστές.

KKE lockgown στην πολιτική τους

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα χαι­ρέ­τι­σαν τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων στην Υγεία, όπως και την πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, των αγρο­τών, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, που απαι­τούν μέτρα στή­ρι­ξης του εισο­δή­μα­τος και προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους, και κατήγ­γει­λαν την κρα­τι­κή κατα­στο­λή και τις αντι­λαϊ­κές κυβερνήσεις.

Ο εμβολιασμός ως «καθρέφτης» της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της ανισομετρίας στην ανάπτυξη των καπιταλιστικών χωρών

Τα ΚΚ με την κοι­νή τοπο­θέ­τη­σή τους καυ­τη­ριά­ζουν τόσο την «όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών για την παρα­γω­γή και τη διά­θε­ση των εμβο­λί­ων και των φαρ­μά­κων, τις καθυ­στε­ρή­σεις στον ανα­γκαίο εμβο­λια­σμό» όσο και τους απο­κλει­σμούς, το ότι τα εμβό­λια «γίνο­νται αντι­κεί­με­νο κερ­δο­σκο­πί­ας, όξυν­σης της ανι­σο­τι­μί­ας ανά­με­σα στις χώρες και γεω­πο­λι­τι­κών αντιπαραθέσεων».

France tous les mardis devant l hopital

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το 45% των εμβο­λί­ων έχει γίνει στις χώρες του G7 (ΗΠΑ, Ιαπω­νία, Γερ­μα­νία, Βρε­τα­νία, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Κανα­δάς). Αν εδώ συνυ­πο­λο­γί­σου­με και δύο ακό­μα ισχυ­ρές καπι­τα­λι­στι­κές δυνά­μεις, την Κίνα και τη Ρωσία, που επί­σης είναι ψηλά στην έρευ­να και παρα­γω­γή εμβο­λί­ων, τότε γίνε­ται φανε­ρή η ανι­σο­τι­μία που δια­κρί­νει τον σύγ­χρο­νο καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο. Πάνω σε αυτήν τη βάση εμφα­νί­ζε­ται και η λεγό­με­νη «διπλω­μα­τία των εμβο­λί­ων». Οταν δηλα­δή οι ισχυ­ρό­τε­ρες και πιο ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες εμφα­νί­ζε­ται να υλο­ποιούν «ανθρω­πι­στι­κό» δήθεν έργο, παρέ­χο­ντας στις πιο αδύ­να­μες χώρες χορη­γί­ες για εμβό­λια, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα προ­ω­θώ­ντας και εδραιώ­νο­ντας την επιρ­ροή των δικών τους μονο­πω­λί­ων σε αυτές τις χώρες.

Τα ΚΚ στην κοι­νή τοπο­θέ­τη­σή τους απορ­ρί­πτουν και τα «για­τρο­σό­φια» κομ­μά­των του συστή­μα­τος, όπως αυτά που προ­τεί­νουν στη χώρα μας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, με την πρό­τα­ση περί «κατά­σχε­σης» ή «εξα­γο­ρα­σμού» της πατέ­ντας των εμβο­λί­ων, και τάσ­σο­νται με σαφή­νεια υπέρ της κατάρ­γη­σης των πατε­ντών για τα εμβό­λια και για όλα τα άλλα ανα­γκαία φαρ­μα­κευ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που μπο­ρούν να βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας.ΕΣΣΔ 1931 «Πλένετε τα χέρια σας μετά την δουλειά και πριν το φαγητό. Τα βρώμικα χέρια είναι πηγή μόλυνσης»Αφί­σα στην ΕΣΣΔ 1931
«Πλέ­νε­τε τα χέρια σας μετά την δου­λειά και πριν το φαγητό.
Τα βρώ­μι­κα χέρια είναι πηγή μόλυνσης»

🔻  Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και τα καθήκοντα της λαϊκής πάλης

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα κατα­λή­γουν στην εκτί­μη­ση πως η σημε­ρι­νή κατά­στα­ση, όπως δια­μορ­φώ­νε­ται, εκφρά­ζει «τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος, που λει­τουρ­γεί με κρι­τή­ριο το κέρ­δος των μονο­πω­λια­κών ομί­λων», και ανα­δει­κνύ­ει «τη σημα­σία της πάλης για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­τών και των λαών, την ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, που μπο­ρεί να θέσει τις σύγ­χρο­νες επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών αναγκών».

Τα ΚΚ δεν στέ­κο­νται όμως μόνο σε αυτήν τη σημα­ντι­κή εκτί­μη­ση, αλλά καθο­ρί­ζουν τους άμε­σους στό­χους της λαϊ­κής πάλης. Οι κομ­μου­νι­στές επι­διώ­κουν να βρε­θούν «στην πρώ­τη γραμ­μή της πάλης», όπως είναι και ο τίτλος της Κοι­νής Ανα­κοί­νω­σης. Τέτοιοι στό­χοι είναι:

  • Η άμε­ση ενί­σχυ­ση των δημό­σιων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας με κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, προ­σλή­ψεις μόνι­μου ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα. Κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε ΜΕΘ και υπο­δο­μές που απαι­τού­νται για την πλή­ρη λει­τουρ­γία των δημό­σιων υπη­ρε­σιών υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και έρευνας.
  • Ο ταχύ­τε­ρος εμβο­λια­σμός του λαού σε κάθε χώρα, με απο­τε­λε­σμα­τι­κά, ασφα­λή και δωρε­άν εμβό­λια, χωρίς απο­κλει­σμούς στην προ­μή­θειά τους, όπως παρα­τη­ρού­με ότι συμ­βαί­νει σε βάρος των λαών στις λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Κατάρ­γη­ση των πατε­ντών για τα εμβό­λια και για όλα τα άλλα ανα­γκαία φαρ­μα­κευ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που μπο­ρούν να βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
  • Η άμε­ση χορή­γη­ση, δωρε­άν και καθο­λι­κά στο λαό από το κρά­τος, όλων των ανα­γκαί­ων μέσων προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σί­ας (όπως μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά), δια­γνω­στι­κών εξετάσεων.
  • Η στή­ρι­ξη του εισο­δή­μα­τος και των δικαιω­μά­των των εργα­τι­κών — λαϊ­κών στρωμάτων.
  • Η προ­στα­σία των ανέργων.
  • Η έντα­ση του αγώ­να ενά­ντια στο κεφά­λαιο και τους πολι­τι­κούς του εκφρα­στές, που επι­χει­ρούν να τσα­κί­σουν παρα­πέ­ρα τους μισθούς και τις συντά­ξεις, τα ασφα­λι­στι­κά, τα εργα­σια­κά και δημο­κρα­τι­κά δικαιώματα.
  • Τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, στα σχο­λεία και τα πανεπιστήμια.
  • Η πάλη ενά­ντια στην περι­στο­λή των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των των λαών με πρό­σχη­μα τον κορονοϊό.
  • Η ενδυ­νά­μω­ση του αγώ­να ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και σχεδιασμούς.

Η Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των μπο­ρεί να αξιο­ποι­η­θεί και να απο­τε­λέ­σει σημα­ντι­κή συμ­βο­λή στην πάλη της εργα­τι­κής τάξης και των άλλων λαϊ­κών στρω­μά­των ενά­ντια στα μονο­πώ­λια και τον καπιταλισμό.

Του Ελι­σαί­ου BΑΓΕΝΑ
μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύ­θυ­νου του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ
ΚΚ Ινδίας india farmers

Τα κόμ­μα­τα που υπογράφουν

  1. ΚΚ Αλβα­νί­ας
  2. ΚΚ Αρμε­νί­ας
  3. ΚΚ Αυστρα­λί­ας
  4. Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρίας
  5. ΚΚ Βελ­γί­ου
  6. Κόμ­μα Εργα­τών Βελγίου
  7. ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας
  8. ΚΚ Βουλ­γα­ρί­ας
  9. Κόμ­μα Βούλ­γα­ρων Κομμουνιστών
  10. Ενω­ση Κομ­μου­νι­στών στη Βουλγαρία
  11. Βρα­ζι­λιά­νι­κο ΚΚ
  12. ΚΚ Βρα­ζι­λί­ας
  13. ΚΚ Βρε­τα­νί­ας
  14. Νέο ΚΚ Βρετανίας
  15. Πόλος για την Κομ­μου­νι­στι­κή Ανα­γέν­νη­ση στη Γαλλία
  16. Γερ­μα­νι­κό ΚΚ
  17. ΚΚ Δανί­ας
  18. ΚΚ στη Δανία
  19. ΚΚ (Ελβε­τία)
  20. ΚΚ Ελλά­δας
  21. Κόμ­μα Κομ­μου­νι­στών ΗΠΑ
  22. Κόμ­μα για τον Σοσια­λι­σμό και την Απε­λευ­θέ­ρω­ση ΗΠΑ
  23. ΚΚ Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό)
  24. Ιορ­δα­νι­κό ΚΚ
  25. ΚΚ Κουρ­δι­στάν — Ιράκ
  26. Κόμ­μα Εργα­τών Ιρλανδίας
  27. Κόμ­μα Του­ντέχ (Ιράν)
  28. ΚΚ Εργα­ζο­μέ­νων Ισπανίας
  29. ΚΚ Λαών Ισπανίας
  30. Κομ­μου­νι­στές της Καταλονίας
  31. Ενω­ση Λαού Γαλικίας
  32. ΚΚ Ισρα­ήλ
  33. ΚΚ Κανα­δά
  34. Κολομ­βια­νό ΚΚ
  35. ΑΚΕΛ Κύπρου
  36. ΚΚ (Ιτα­λία)
  37. Κομ­μου­νι­στι­κό Μέτω­πο (Ιτα­λία)
  38. ΚΚ Ισρα­ήλ
  39. Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακστάν
  40. ΚΚ Κού­βας
  41. Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Κροατίας
  42. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Λετονίας
  43. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα (Λιθουα­νί­ας)
  44. Κόμ­μα Ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Μαδαγασκάρης
  45. ΚΚ Μεξι­κού
  46. ΚΚ Μπα­γκλα­ντές
  47. Δημο­κρα­τι­κό Προ­ο­δευ­τι­κό Βήμα Μπαχρέιν
  48. ΚΚ Νορ­βη­γί­ας
  49. Νοτιο­α­φρι­κα­νι­κό ΚΚ
  50. Νέο ΚΚ Ολλανδίας
  51. Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ουγγαρίας
  52. ΚΚ Ουκρα­νί­ας
  53. Ενω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρανίας
  54. ΚΚ Πακι­στάν
  55. Παλαι­στι­νια­κό ΚΚ
  56. Κόμ­μα Λαού Παλαιστίνης
  57. Παρα­γουα­νό ΚΚ
  58. Περου­βια­νό ΚΚ
  59. ΚΚ Πολω­νί­ας
  60. Πορ­το­γα­λι­κό ΚΚ
  61. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Ρουμανίας
  62. Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσίας
  63. ΚΚ Ρωσι­κής Ομοσπονδίας
  64. ΚΚΣΕ
  65. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
  66. Κομ­μου­νι­στές Σερβίας
  67. ΚΚ Σουα­ζι­λάν­δης
  68. ΚΚ Σου­η­δί­ας
  69. ΚΚ Σρι Λάνκα
  70. Συρια­κό ΚΚ
  71. ΚΚ Τουρ­κί­ας
  72. Φιλιπ­πι­νέ­ζι­κο ΚΚ (ΠΚΠ 1930)
  73. ΚΚ Φιν­λαν­δί­ας
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο