Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Αλληλεγγύη στην Κούβα — Άρση του παράνομου αμερικανικού αποκλεισμού

Με πρω­το­βου­λία του ΑΚΕΛ, δεκά­δες Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα του κόσμου συνυ­πο­γρά­φουν Κοι­νή Δήλω­ση Αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα η οποία –εν μέσω παν­δη­μί­ας- αντι­με­τω­πί­ζει την έντα­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας των ΗΠΑ. Ακο­λου­θεί το κεί­με­νο της Κοι­νής Δήλω­σης και τα κόμ­μα­τα που συνυ­πο­γρά­φουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Κοι­νή Δήλω­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομμάτων:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΓΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΝΑΙ στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΧΙ στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Καθώς η παν­δη­μία Covid-19 συνε­χί­ζει να ξαπλώ­νε­ται σε ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη προ­κα­λώ­ντας τερά­στιο ανθρώ­πι­νο πόνο και απώ­λειες, έρχε­ται να επι­βε­βαιώ­σει με τρα­γι­κό τρό­πο την ύπαρ­ξη δύο δια­φο­ρε­τι­κών προ­σεγ­γί­σε­ων: η μια που επι­μέ­νει να θέτει τα κέρ­δη και την επι­βο­λή παγκό­σμιου ελέγ­χου πάνω από τη δημό­σια υγεία και την ευη­με­ρία των ίδιων των λαών τους, και μια δια­φο­ρε­τι­κή που θέτει το λαό, την υγεία και ευη­με­ρία του πάνω από όποια άλλα συμφέροντα.

Εν μέσω της παν­δη­μί­ας του Covid-19, οι λαοί σε διά­φο­ρες ηπεί­ρους γίνο­νται μάρ­τυ­ρες του διε­θνι­σμού και αλλη­λεγ­γύ­ης που επι­δει­κνύ­ει η Κού­βα, η οποία αντα­πο­κρί­νε­ται στις εκκλή­σεις για αρω­γή στέλ­νο­ντας ιατρι­κές ομά­δες σε δεκά­δες χώρες. Αυτή η ανθρω­πι­στι­κή αντα­πό­κρι­ση απο­τε­λεί συνέ­χι­ση δεκα­ε­τιών ανι­διο­τε­λούς πρα­κτι­κής με τους Κου­βα­νούς για­τρούς και νοση­λευ­τές να προ­στρέ­χουν σε βοή­θεια χωρών που πλή­γη­καν από φυσι­κές κατα­στρο­φές ή επιδημίες.

Καθώς η λέξη «αλλη­λεγ­γύη» αντη­χεί από διά­φο­ρες γωνί­ες του πλα­νή­τη ως η ανα­γκαία προ­σέγ­γι­ση για ολό­κλη­ρο τον πλα­νή­τη προς αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, οι ΗΠΑ επι­λέ­γουν να σκλη­ραί­νουν περαι­τέ­ρω τον παρά­νο­μο οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει στην Κού­βα. Σε αυτές τις κρί­σι­μες ώρες, που δια­κυ­βεύ­ο­νται ανθρώ­πι­νες ζωές, οι ΗΠΑ, επι­βάλ­λο­ντας τη ρήτρα εξω­ε­δα­φι­κό­τη­τας του Νόμου Χελμς-Μπάρ­τον, εμπο­δί­ζουν την αγο­ρά από την Κού­βα ή την απο­στο­λή στη χώρα ατο­μι­κού προ­στα­τευ­τι­κού εξο­πλι­σμού, ανα­πνευ­στή­ρων και δια­γνω­στι­κών σετ. Πρό­κει­ται για την πιο απο­τρό­παια εκδή­λω­ση του 60χρονου εγκλη­μα­τι­κού απο­κλει­σμού και των επι­πτώ­σε­ων του στη ζωή και οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη της Κού­βας και του λαού της.

Υπό αυτές τις συν­θή­κες, εμείς τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα που υπο­γρά­φουν πιο κάτω:

– Καταγ­γέλ­λου­με το εγκλη­μα­τι­κό οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό της Κού­βας από τις ΗΠΑ

– Απαι­τού­με την άμε­ση άρση του παρά­νο­μου αμε­ρι­κά­νι­κου απο­κλει­σμού της Κούβας

– Εκφρά­ζου­με την ευγνω­μο­σύ­νη μας για την αλλη­λεγ­γύη που η Κού­βα προ­σφέ­ρει σε λαούς που το έχουν ανά­γκη μέσω των ιατρι­κών της ομάδων

– Επα­να­βε­βαιώ­νου­με την αλλη­λεγ­γύη μας προς το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Κού­βας, την Κου­βα­νι­κή Κυβέρ­νη­ση και τον Κου­βα­νι­κό Λαό στον αγώ­να τους για υπε­ρά­σπι­ση του σοσια­λι­στι­κού δρό­μου ανάπτυξης.

ΝΑΙ στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΧΙ στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Μέχρι τώρα την Κοι­νή Δήλω­ση έχουν συνυ­πο­γρά­ψει τα πιο κάτω Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα ενώ συνε­χί­ζε­ται η συλ­λο­γή υπογραφών:

1. ΚΚ Αργεντινής
2. ΚΚ Αρμενίας
3. ΚΚ Βενεζουέλας
4. Νέο ΚΚ Βρετανίας
5. ΚΚ Βρετανίας
6. Γερ­μα­νι­κό ΚΚ
7. ΚΚΕ
8. ΚΚ ΗΠΑ
9. ΚΚ Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό)
10. Του­ντέχ Κόμ­μα του Ιράν
11. ΚΚ Ισημερινού
12. ΚΚ Ισπανίας
13. ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
14. ΚΚ Ισραήλ
15. Κόμ­μα Κομ­μου­νι­στι­κής Επανίδρυσης-Ιταλία
16. Ιτα­λι­κό ΚΚ
17. ΚΚ Κούβας
18. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Εργα­τών Κροατίας
19. ΑΚΕΛ
20. Κόμ­μα Εργα­τών Κορέας
21. ΚΚ Μάλτας
22. ΚΚ Μεξικό
23. ΚΚ Μπαγκλαντές
24. ΚΚ Νορβηγίας
25. Νοτιο­α­φρι­κα­νι­κό ΚΚ
26. Νέο ΚΚ Ολλανδίας
27. Ουγ­γρι­κό Κόμ­μα Εργατών
28. ΚΚ Ουκρανίας
29. Κόμ­μα Παλαι­στι­νια­κού Λαού
30. Παλαι­στι­νια­κό ΚΚ
31. ΚΚ Πολωνίας
32. Πορ­το­γα­λι­κό ΚΚ
33. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
34. ΚΚ Σρι Λάνκα
35. ΚΚ Τουρκίας
36. ΚΚ Βοη­μί­ας και Μοραβίας
37. ΚΚ Φινλανδίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο