Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας: «Πρόεδρε Μαδούρο, είσαι με την εργατική τάξη ή με τους καπιταλιστές;»

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Οι κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν στη Βενε­ζου­έ­λα τον περα­σμέ­νο Δεκέμ­βρη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν μέσα σε συν­θή­κες έντα­σης της ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας αλλά και κλι­μά­κω­σης της φιλο­μο­νο­πω­λια­κής πολι­τι­κής εκ μέρους της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης του Νικο­λάς Μαδού­ρο. Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας και ο συνα­σπι­σμός «Λαϊ­κή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή» (Alternativa Popular Revolucionaria) έδω­σαν έναν πολύ δύσκο­λο αγώ­να, έχο­ντας να αντι­με­τω­πί­σουν πρω­τό­γνω­ρες διώ­ξεις, απο­κλει­σμούς και φίμω­ση από τα κυρί­αρ­χα κρα­τι­κά και ιδιω­τι­κά ΜΜΕ.

Από τις ανα­κοι­νώ­σεις και την αρθρο­γρα­φία του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας τους τελευ­ταί­ους μήνες προ­κύ­πτει πως βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη μια συντο­νι­σμέ­νη προ­σπά­θεια της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης να περι­θω­ριο­ποι­ή­σει και να απα­ξιώ­σει πολι­τι­κά το Κόμ­μα, βάζο­ντας ταυ­τό­χρο­να εμπό­δια στη δρά­ση του ταξι­κού συν­δι­κα­λι­στι­κού κινή­μα­τος. Για­τί όμως συμ­βαί­νει αυτό;

Σε πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­ση του, μετα­ξύ άλλων, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας επι­ση­μαί­νει πως τους τελευ­ταί­ους μήνες η στά­ση της κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο απέ­να­ντι στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα έχει πάρει πιο επι­θε­τι­κή μορ­φή, εξαι­τί­ας της από­φα­σης του τελευ­ταί­ου να δημιουρ­γή­σει, από κοι­νού με άλλες δυνά­μεις του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, την «Λαϊ­κή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή», δια­τη­ρώ­ντας έντο­να κρι­τι­κή στά­ση απέ­να­ντι στην κυβερ­νη­τι­κή πολιτική.

«Η ποι­νι­κο­ποί­η­ση της πολι­τι­κής είναι και πάλι στην ατζέ­ντα», σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση, «και ενδέ­χε­ται να εξε­λι­χθεί σε προ­σω­πι­κές επι­θέ­σεις ή ακό­μη και σε φυσι­κή εξό­ντω­ση κομ­μου­νι­στών οργα­νώ­σε­ων και μελών. Αυτή η ποι­νι­κο­ποί­η­ση μπο­ρεί επί­σης να στο­χο­ποι­ή­σει το επα­να­στα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα, όλους εμάς που δια­φω­νού­με με τις φιλο­μο­νο­πω­λια­κές πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σης του προ­έ­δρου Μαδού­ρο και που απαι­τού­με την εφαρ­μο­γή πολι­τι­κών υπέρ της εργα­τι­κής τάξης, των εργα­ζό­με­νων της πόλης και της υπαί­θρου» (Tribuna Popular, 30/1/2021).

Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα της – ανοι­χτής και δημό­σιας πλέ­ον- εχθρό­τη­τας με την οποία ο Νικο­λάς Μαδού­ρο αντι­με­τω­πί­ζει τους κομ­μου­νι­στές είναι οι χαρα­κτη­ρι­σμοί που ο πρό­ε­δρος χρη­σι­μο­ποιεί ανα­φε­ρό­με­νος στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα. «Είναι πολύ λυπη­ρό ότι ο πρό­ε­δρος Μαδού­ρο έχει ξεθά­ψει παλιούς χαρα­κτη­ρι­σμούς (όπως, για παρά­δειγ­μα, η φρά­ση “απαρ­χαιω­μέ­νη αρι­στε­ρά”), που χρη­σι­μο­ποιού­σε η Δεξιά τη δεκα­ε­τία του ’60, προ­κει­μέ­νου να στιγ­μα­τί­σει και να γελοιο­ποι­ή­σει όλους εμάς που δεν έχου­με εγκα­τα­λεί­ψει τις στα­θε­ρές, αντι-ιμπε­ρια­λι­στές και ταξι­κά συνει­δη­τές θέσεις μας, που αγω­νι­ζό­μα­στε για εθνι­κή απε­λευ­θέ­ρω­ση και τον σοσια­λι­σμό-κομ­μου­νι­σμό», σημειώ­νει το ΚΚ Βενεζουέλας.

Ιδιαί­τε­ρο ενδια­φέ­ρον, ωστό­σο, παρου­σιά­ζει η αινιγ­μα­τι­κή, αντι­κομ­μου­νι­στι­κής υφής, δήλω­ση του προ­έ­δρου Μαδού­ρο κατά τη διάρ­κεια ομι­λί­ας του που μετα­δό­θη­κε από την κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση. Πιο συγκε­κρι­μέ­να είπε: «Να προ­σέ­χε­τε αυτούς που προ­σπα­θούν να μας διχά­σουν, αυτούς που απο­κα­λούν τους εαυ­τούς τους Μαρ­ξι­στές-Λενι­νι­στές […] Να είστε προ­σε­κτι­κοί επει­δή το χέρι του Αμε­ρι­κά­νι­κου ιμπε­ρια­λι­σμού βρί­σκε­ται από πίσω τους […] Σας ενη­με­ρώ­νω για πρώ­τη φορά. Έχω πολ­λές πλη­ρο­φο­ρί­ες».

Ο Νίκο­λας Μαδού­ρο δεν ανα­φέρ­θη­κε στο τι είδους «πλη­ρο­φο­ρί­ες» έχει, ούτε σε ποιούς ακρι­βώς ανα­φέ­ρο­νταν. Είναι όμως ξεκά­θα­ρο ότι οι δηλώ­σεις του αυτές σημα­το­δο­τούν όξυν­ση της επι­θε­τι­κής του στά­σης απέ­να­ντι στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα και τις εργα­τι­κές-λαϊ­κές δυνά­μεις που συσπει­ρώ­νο­νται γύρω απ’ αυτό.

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας σημειώ­νει στην ανα­κοί­νω­ση του:

«Η ευθεία ανα­φο­ρά σε Μαρ­ξι­στές-Λενι­νι­στές μας ανα­γκά­ζει να ζητή­σου­με από τον πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο τα εξής: 1) Να ξεκα­θα­ρί­σει ανοι­χτά, στη χώρα και σε όλον τον κόσμο, εάν οι κατη­γο­ρί­ες του αυτές περι­λαμ­βά­νουν το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Βενε­ζου­έ­λας. 2) Να δημο­σιο­ποι­ή­σει άμε­σα τις απο­δεί­ξεις που ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έχει, για “Μαρ­ξι­στές-Λενι­νι­στές” τους οποί­ους κατήγ­γει­λε ότι έχουν σχέ­σεις, δεσμεύ­σεις ή άλλου είδους δοσο­λη­ψί­ες με τον ιμπε­ρια­λι­σμό. Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας θεω­ρεί πολύ σοβα­ρό το γεγο­νός ότι στή­νε­ται προ­βο­κά­τσια ενά­ντια σε αγω­νι­στές και επα­να­στά­τες. 3) Να δημο­σιο­ποι­ή­σει στο λαό της Βενε­ζου­έ­λας τις “πολ­λές πλη­ρο­φο­ρί­ες”, που ισχυ­ρί­ζε­ται πως κατέ­χει. Επί­σης, να εγγυ­η­θεί ότι οι οργα­νώ­σεις και τα πρό­σω­πα που κατο­νο­μά­ζο­νται θα έχουν το δικαί­ω­μα να υπε­ρα­σπι­στούν τους εαυ­τούς τους στα ίδια μέσα ενη­μέ­ρω­σης μέσω των οποί­ων ο ίδιος παρου­σιά­ζει τέτοιες “πλη­ρο­φο­ρί­ες”».

Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση, το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα περ­νά στην αντε­πί­θε­ση με πολι­τι­κά επι­χει­ρή­μα­τα, θέτο­ντας την κυβέρ­νη­ση και τον ίδιο τον πρό­ε­δρο Μαδού­ρο υπό­λο­γους για την πολι­τι­κή την οποία ακο­λου­θούν. Πιο συγκε­κρι­μέ­να, η ανα­κοί­νω­ση υπογραμμίζει:

«Να αλλά­ξει την πολι­τι­κή του που ευνο­εί το κεφά­λαιο και να επα­να­φέ­ρει τα δικαιώ­μα­τα του εργα­ζό­με­νου λαού ως βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για να υπάρ­ξει επα­να­στα­τι­κή, αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κή και λαϊ­κή ενό­τη­τα […] Είναι η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης που διχά­ζει τις πατριω­τι­κές δυνά­μεις και απο­μα­κρύ­νει το επα­να­στα­τι­κό λαϊ­κό κίνη­μα και τις Μαρ­ξι­στι­κές-Λενι­νι­στι­κές πολι­τι­κές οργα­νώ­σεις όπως το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας».

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας καλεί επί­σης την κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο να αλλά­ξει την πολι­τι­κή της «αδιαλ­λα­ξί­ας, του μίσους, των διώ­ξε­ων και της έλλει­ψης σεβα­σμού» — όπως την απο­κα­λεί – απέ­να­ντι στα πολι­τι­κά και δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα των κομ­μου­νι­στών, όπως ορί­ζει το Σύνταγ­μα της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας. Θυμί­ζει δε ότι τέτοιες πρα­κτι­κές ενά­ντια στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα δεν απέ­χουν πολύ από τις αντί­στοι­χες που εφάρ­μο­σε ο αντι­κομ­μου­νι­στής πρό­ε­δρος Ρομού­λο Μπε­ταν­κούρ τη δεκα­ε­τία του 1960.

Ή με τον Μαδούρο ή με τη Δεξιά

Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα ανα­δει­κνύ­ει την ύπαρ­ξη ενός ιδιό­τυ­που διπο­λι­σμού που εκφρά­ζε­ται στα πλαί­σια της Εθνι­κής Συνέ­λευ­σης, όπου κυριαρ­χούν δύο πολι­τι­κές ομά­δες: Ο Μεγά­λος Πατριω­τι­κός Πόλος (Μαδού­ρο) με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία 253 βου­λευ­τών και, από την άλλη η Δεξιά αντι­πο­λί­τευ­ση (Δημο­κρα­τι­κή Συμ­μα­χία) με 18. Στο πλαί­σιο αυτό, η ηγε­σία της Εθνι­κής Συνέ­λευ­σης θέτει ως προ­ϋ­πό­θε­ση για να δώσει βήμα ομι­λί­ας στους εκπρο­σώ­πους του ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας και της «Λαϊ­κής Επα­να­στα­τι­κής Εναλ­λα­κτι­κής» την έντα­ξη τους σε μια απ’ τις δύο κοι­νο­βου­λευ­τι­κές ομά­δες! Με λίγα λόγια τίθε­ται εκβια­στι­κά το δίλημ­μα: Ή με τον Μαδού­ρο ή με τη Δεξιά!

Σε αυτόν τον εκβια­σμό, η βου­λευ­τής του ΚΚ Βενεζουέλας/Λαϊκή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή Λουί­σα Γκον­ζά­λες απαντά:

«Το ΚΚ επα­να­λαμ­βά­νει ότι απορ­ρί­πτει αυτήν την ιδε­ο­λο­γι­κή και πολι­τι­κή χει­ρα­γώ­γη­ση η οποία επι­διώ­κει να εξα­πα­τή­σει τους εργα­ζό­με­νους κάτω απ’ τον ψευ­δε­πί­γρα­φο διπο­λι­σμό μιας επι­φα­νεια­κής πολι­τι­κής πόλω­σης απο­κομ­μέ­νης από την ταξι­κή πάλη. Στην πολι­τι­κή, δεδο­μέ­νου ότι η κοι­νω­νία χωρί­ζε­ται ιστο­ρι­κά σε αντα­γω­νι­στι­κές τάξεις, η καρ­διά του ζητή­μα­τος είναι πάντα μία: είτε είσαι με την εργα­τι­κή τάξη, είτε με τους καπι­τα­λι­στές. Τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα υπάρ­χουν ως έκφρα­ση των συμ­φε­ρό­ντων των κοι­νω­νι­κών τάξε­ων. Ως τέτοια, οι πολι­τι­κές τους ενέρ­γειες ωφε­λούν είτε τον εργα­ζό­με­νο λαό, είτε τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης και των μεγα­λοι­διο­κτη­τών […] Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας διευ­κρι­νί­ζει στους προ­ε­δρεύ­ο­ντες του Κοι­νο­βου­λί­ου ότι δεν ανή­κει σε κανέ­να από τα δύο φαι­νο­με­νι­κά “αντα­γω­νι­στι­κά” μπλοκ. Και αυτό διό­τι οι πολι­τι­κές που εκφρά­ζουν αυτές οι δύο ομά­δες των αστών πολι­τι­κών δεν ταυ­τί­ζο­νται με τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης της Βενε­ζου­έ­λας. Δεν θα επι­τρέ­ψου­με την χρή­ση τέτοιου είδους ελιγ­μών προ­κει­μέ­νου να απο­κλει­στεί το νόμι­μο δικαί­ω­μα της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής ομά­δας του “ΚΚ/ Λαϊ­κή Επα­να­στα­τι­κή Εναλ­λα­κτι­κή” να πάρει το λόγο και να τοπο­θε­τη­θεί για όλα τα θέμα­τα των συνε­δριά­σε­ων».

Η βου­λευ­τής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος προσθέτει:

«Οι πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σης και της αντι­πο­λί­τευ­σης εξυ­πη­ρε­τούν μονά­χα τα συμ­φέ­ρο­ντα του ιδιω­τι­κού, εγχώ­ριου και διε­θνούς, κεφα­λαί­ου. Και οι δύο είναι ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νες στην υπε­ρά­σπι­ση και ενδυ­νά­μω­ση μιας αστι­κής-φιλε­λεύ­θε­ρης οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής που μετα­το­πί­ζει το βάρος της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και των παρά­νο­μων ιμπε­ρια­λι­στών κυρώ­σε­ων στους ώμους της εργα­τι­κής τάξης και συνο­λι­κά του λαού. Όπως έχει γίνει δημό­σια εμφα­νές, κανέ­νας εκπρό­σω­πος των δύο πλευ­ρών (Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες-Δεξιά) δεν έχει δεί­ξει ενδια­φέ­ρον να συζη­τή­σει τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που ταλαι­πω­ρούν το λαό της Βενε­ζου­έ­λας, όπως η διά­λυ­ση των μισθών, των συντά­ξε­ων, της κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας και άλλων δικαιω­μά­των της εργα­τι­κής τάξης. Παρο­μοί­ως έχουν αγνο­ή­σει την κατά­στα­ση των αγρο­τι­κών οικο­γε­νειών της Βενε­ζου­έ­λας και της εθνι­κής παρα­γω­γής».

Μέσω της Γκον­ζά­λες, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας υπο­γραμ­μί­ζει ότι η κυβέρ­νη­ση εξα­πο­λύ­ει διώ­ξεις και θέτει εμπό­δια στη δρά­ση των κομ­μου­νι­στών, ενώ έχει αφή­σει στο απυ­ρό­βλη­το την φιλο­α­με­ρι­κα­νι­κή ακρο­δε­ξιά αντι­πο­λί­τευ­ση και μια σει­ρά συνερ­γούς του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Γκουαϊ­δό: «Κάποιος οφεί­λει να ρωτή­σει, για­τί αυτή η εχθρι­κή πρα­κτι­κή δεν χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε ενά­ντια στους αχυ­ραν­θρώ­πους της δεξιάς και τους πρά­κτο­ρες του ιμπε­ρια­λι­σμού το 2014 και το 2017, που ενορ­χή­στρω­σαν τον οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό, έκλε­ψαν περιου­σια­κά στοι­χεία απ’ το κρά­τος και προ­ώ­θη­σαν επι­θέ­σεις απ’ το εξω­τε­ρι­κό; Για­τί σε αυτούς τους ανθρώ­πους δίνε­ται χάρη, επι­τρέ­πο­ντας τους να συνω­μο­τούν ανοι­χτά ενά­ντιον του λαού της Βενε­ζου­έ­λας;».

Το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας ενη­με­ρώ­νει τους εργα­ζό­με­νους της χώρας, τα κομ­μου­νι­στι­κά και εργα­τι­κά κόμ­μα­τα, τις προ­ο­δευ­τι­κές και αντι-ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις στη Βενε­ζου­έ­λα και σε όλον τον κόσμο για την πιθα­νό­τη­τα να υπάρ­ξουν διώ­ξεις και επι­θέ­σεις ενά­ντια κομ­μου­νι­στών με στη­μέ­νες κατηγορίες.

Συμπερασματικά

Δυστυ­χώς, για πολ­λο­στή φορά, απο­δει­κνύ­ο­νται τα μεγά­λα αδιέ­ξο­δα της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής δια­χεί­ρι­σης και οι αυτα­πά­τες περί δήθεν «φιλο­λαϊ­κής» δια­χεί­ρι­σης του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Τα πει­ρά­μα­τα περί «Σοσια­λι­σμού του 21ου αιώ­να», που επι­χει­ρή­θη­καν στη βάση της καπι­τα­λι­στι­κής ιδιο­κτη­σί­ας στα μέσα παρα­γω­γής και στο πλαί­σιο της καπι­τα­λι­στι­κής αναρ­χί­ας, χρε­ο­κώ­πη­σαν, με βαριές συνέ­πειες για την εργα­τι­κή τάξη και τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Αυτό μας διδά­σκει η περί­πτω­ση της Βενε­ζου­έ­λας και άλλων χωρών της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Αυτό είναι και η ουσία των όσων ανα­φέ­ρει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Βενε­ζου­έ­λας που έχει απο­δεί­ξει, στην πρά­ξη και χωρίς περι­στρο­φές, ότι βρί­σκε­ται ατα­λά­ντευ­το στο πλευ­ρό των εργα­ζό­με­νων, των αγρο­τών, της νεο­λαί­ας. Το κυρί­αρ­χο πλέ­ον ερώ­τη­μα, που θα κρί­νει και τις εξε­λί­ξεις, είναι αυτό που η ανα­κοί­νω­ση του κόμ­μα­τος θέτει επι­τα­κτι­κά προς τον εκλεγ­μέ­νο ηγέ­τη της χώρας;

«Πρό­ε­δρε Μαδού­ρο, το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα είναι ένα: Είσαι με την εργα­τι­κή τάξη ή με τους καπιταλιστές;»

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο