Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού: Η πολιτική Ομπραδόρ-Μπάιντεν υπεύθυνη για τον θάνατο μεταναστών στην Σιουδάδ Χουάρες

«Κρα­τι­κό έγκλη­μα» χαρα­κτη­ρί­ζει το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα του Μεξι­κού τον θάνα­το δεκά­δων μετα­να­στών μετά από πυρ­κα­γιά σε κέντρο κρά­τη­σης, καλώ­ντας παράλ­λη­λα σε κινη­το­ποι­ή­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της κυβέρ­νη­σης στις εγκα­τα­στά­σεις του Εθνι­κού Ινστι­τού­του Μετανάστευσης.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στην πυρ­κα­γιά, που ξέσπα­σε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας σε κέντρο κρά­τη­σης στην πόλη Σιου­δάδ Χουά­ρες, έχα­σαν τη ζωή τους του­λά­χι­στον 39 άνθρω­ποι, ενώ βίντεο που είδε το φως της δημο­σιό­τη­τας έδει­χνε τους φρου­ρούς να απο­μα­κρύ­νο­νται από τον χώρο, μόλις ξεσπά­ει η πυρ­κα­γιά, αφή­νο­ντας κλει­δω­μέ­νους στα κελιά τους τούς μετανάστες.

Στην ανα­κοί­νω­σή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Μεξι­κού ανα­φέ­ρει πως πρό­κει­ται για «ένα έγκλη­μα του κρά­τους, το οποίο έχει άμε­ση ευθύ­νη». Προ­σθέ­τει πως η τρα­γω­δία αυτή «είχε προ­δια­γρα­φεί όταν η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, εκπρο­σω­πού­με­νη από (σσ. υπ. Εξω­τε­ρι­κών Εμπράρδ) απο­δέ­χτη­κε ενώ­πιον του Μ. Πομπέο την αντι­με­τα­να­στευ­τι­κή πολι­τι­κή που πρό­τει­νε ο Τραμπ, η οποία συνί­στατο στη μετα­τρο­πή ολό­κλη­ρης της επι­κρά­τειας του Μεξι­κού σε συνο­ρια­κό σημείο κρά­τη­σης για οποιον­δή­πο­τε διέρ­χε­ται προ­σπα­θώ­ντας να φτά­σει στις ΗΠΑ.»

«Οι αντι­με­τα­να­στευ­τι­κές συμ­φω­νί­ες, που στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήταν μετα­ξύ Τραμπ και Ομπρα­ντόρ, ισχύ­ουν τώρα ως συμ­φω­νί­ες Μπάι­ντεν-Ομπρα­ντόρ, και εκεί βρί­σκε­ται η πραγ­μα­τι­κή αιτία αυτού του εγκλή­μα­τος», σημειώ­νει η ανα­κοί­νω­ση και συμπλη­ρώ­νει: «Το Μεξι­κό έγι­νε στρα­τό­πε­δο θανά­του, απο­θή­κη ανθρώ­πων, συνο­ρια­κός σταθ­μός. Ο Μπάι­ντεν και ο Ομπρα­ντόρ είναι υπεύ­θυ­νοι για αυτήν την πολι­τι­κή και αυτήν την τραγωδία.»

Το ΚΚ Μεξι­κού τονί­ζει πως την ευθύ­νη για το έγκλη­μα την έχει το κρά­τος και το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα από το οποίο πηγά­ζει και επα­να­λαμ­βά­νει τη θέση του «για μια χώρα όπου άνδρες και γυναί­κες της εργα­τι­κής τάξης, ανε­ξάρ­τη­τα από την εθνι­κό­τη­τα τους, έχουν κατα­φύ­γιο και αλλη­λεγ­γύη και απο­λαμ­βά­νουν τις ίδιες ευκαι­ρί­ες και δικαιώ­μα­τα με όλους τους Μεξι­κα­νούς εργά­τες.»

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο