Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορεατική Χερσόνησος: Γιατί ενοχλούν οι THAAD Κίνα και Ρωσία; — Όλες οι διεργασίες στην περιοχή

Τέσ­σε­ρις ακό­μα εκτο­ξευ­τή­ρες προ­στέ­θη­καν στις 7 Σεπτεμ­βρί­ου στα τμή­μα­τα της υπερ­σύγ­χρο­νης αμε­ρι­κα­νι­κής αντι­πυ­ραυ­λι­κής «ασπί­δας» THAAD που έχουν εγκα­τα­στα­θεί κανο­νι­κά στη Νότια Κορέα (Δύο ακό­μη εκτο­ξευ­τή­ρες είχαν ανα­πτυ­χθεί προη­γού­με­να στο πλαί­σιο της αρχι­κής προ­σπά­θειας για την οργά­νω­ση αντι­πυ­ραυ­λι­κής άμυ­νας περιο­χής), ανα­δει­κνύ­ο­ντας τους γορ­γούς ρυθ­μούς διεύ­ρυν­σης των στρα­τιω­τι­κών εξο­πλι­σμών σε Ασία — Ειρη­νι­κό, ως μέρος των ευρύ­τε­ρων ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στην περιφέρεια.

8.000 αστυνομικοί για να σπάσουν το μπλόκο των χωρικών

Δια­δη­λω­τές συγκρού­στη­καν με ισχυ­ρές αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις σε ένα χωριό της Νότιας Κορέ­ας, καθώς μετα­φέρ­θη­καν τμή­μα­τα του αμε­ρι­κα­νι­κού αντι­πυ­ραυ­λι­κού συστή­μα­τος (Terminal High Altitude Area Defense ‑THAAD) προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση των κατοίκων.

Περισ­σό­τε­ροι από 30 δια­δη­λω­τές τραυ­μα­τί­στη­καν, όταν περί­που 8.000 αστυ­νο­μι­κοί δια­πέ­ρα­σαν το μπλό­κο που είχαν στή­σει περί­που 300 χωρι­κοί, αλλά και μέλη ομά­δων πολι­τών που αντι­δρούν στην εγκα­τά­στα­ση του THAAD, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία των τοπι­κών αρχών.

Γιατί ενοχλούν οι THAAD την Κίνα;

Η από­φα­ση για την ανά­πτυ­ξη του ανα­φε­ρό­με­νου αντι­πυ­ραυ­λι­κού συστή­μα­τος, έχει προ­κα­λέ­σει την σοβα­ρή αντί­δρα­ση της Κίνας, με αφορ­μή το ισχυ­ρό ραντάρ που ενι­σχύ­ει την δυνα­τό­τη­τα επι­τή­ρη­σης της περιο­χής που καλύ­πτει. Το Πεκί­νο ανη­συ­χεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικό­να σε άμε­σο χρό­νο για τις μετα­κι­νή­σεις στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ών του, στο εσω­τε­ρι­κό της Κίνας. Παράλ­λη­λα, η Κίνα υπο­στη­ρί­ζει ότι η ανά­πτυ­ξη και επι­χει­ρη­σια­κή αξιο­ποί­η­ση του THAAD δια­τα­ράσ­σει την υφι­στά­με­νη περι­φε­ρεια­κή ισορ­ρο­πία αμυ­ντι­κής ασφάλειας.

Το αντι­πυ­ραυ­λι­κό σύστη­μα θα μπο­ρού­σε να προ­σφέ­ρει έγκαι­ρα στοι­χεία παρα­κο­λού­θη­σης σε τμή­μα­τα του αμε­ρι­κα­νι­κού συστή­μα­τος άμυ­νας βαλ­λι­στι­κών πυραύ­λων, εξου­δε­τε­ρώ­νο­ντας την ικα­νό­τη­τα της Κίνας να στο­χεύ­σει τις ΗΠΑ σε περί­πτω­ση πολέμου.

Ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών (ΥΠΕΞ), Γκενγκ Σουάνγκ, επα­νέ­λα­βε ότι η αντί­δρα­ση της χώρας του στην ανά­πτυ­ξη της THAAD είναι «ξεκά­θα­ρη, συμπα­γής και στα­θε­ρή». Ο Σουάνγκ κάλε­σε «τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να αξιο­λο­γή­σουν τα συμ­φέ­ρο­ντα και τις ανη­συ­χί­ες της Κίνας και άλλων χωρών της περιο­χής για την ασφά­λεια, να στα­μα­τή­σουν την ανά­πτυ­ξη (σ.σ. της THAAD) και να απο­μα­κρύ­νουν τον εξοπλισμό».

Η Κίνα έχει επι­βά­λει επώ­δυ­να οικο­νο­μι­κά μέτρα σε βάρος της Νότιας Κορέας.

Αλλά και στη Μόσχα, η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακ­χά­ρο­βα δήλω­σε ότι «η συνε­χι­ζό­με­νη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση της περιο­χής, από κάθε πλευ­ρά, με το πρό­σχη­μα της δια­σφά­λι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της, είναι εξαι­ρε­τι­κά επικίνδυνη».

Επί­σης, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Ριαμπκόφ,σχολιάζοντας «αυτό που συμ­βαί­νει κοντά στα σύνο­ρά μας, με πιθα­νή ανά­πτυ­ξη ενός αντι­πυ­ραυ­λι­κού συστή­μα­τος», είπε ότι «θα κατα­φύ­γου­με στις δυνα­τό­τη­τές μας να ανα­πτύ­ξου­με τη στρα­τιω­τι­κή μας παρου­σία σε αυτή την περιο­χή… Αν όλο αυτό συνε­χι­στεί σε τόσο ανη­συ­χη­τι­κά επί­πε­δα, τότε ανα­πό­φευ­κτα, κάποια στιγ­μή, θα δημιουρ­γη­θεί σε μας ζήτη­μα απά­ντη­σης με στρα­τιω­τι­κούς όρους, ως αντι­στάθ­μι­ση της κατάστασης».

radar

 

Στρατιωτικές ασκήσεις

Στο μετα­ξύ οι στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις στην περιο­χή δια­δέ­χο­νται η μία την άλλη.Κοινές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις έκα­ναν ιαπω­νι­κά και αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη πάνω από τη Θάλασ­σα της Ανα­το­λι­κής Κίνας, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ιαπω­νί­ας. Στις ασκή­σεις πήραν μέρος ιαπω­νι­κά μαχη­τι­κά τύπου F‑15 και αμε­ρι­κα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά τύπου B1‑B.

Οι ασκή­σεις διε­ξή­χθη­σαν την ώρα που τα διε­θνή Μέσα ανα­πα­ρά­γουν όσα από την Νότια Κορέα δια­κι­νού­νται περί νέας δοκι­μής από την Βόρεια Κορέα, ανή­με­ρα της επε­τεί­ου ιδρύ­σε­ως του καθε­στώ­τος και λίγες ημέ­ρες μετά από την έκτη πυρη­νι­κή δοκι­μή που συγκλό­νι­σε τις παγκό­σμιες οικο­νο­μι­κές αγο­ρές και επι­δεί­νω­σε τις εντά­σεις στην περιοχή.

Κατά τη διάρ­κεια των ασκή­σε­ων δύο αμε­ρι­κα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά B‑1B Lancer πέτα­ξαν πάνω από την αερο­πο­ρι­κή βάση Άντερ­σεν στο νησί Γκουάμ στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό, μαζί με δύο ιαπω­νι­κά F‑15.

Ενδει­κτι­κές του κλί­μα­τος που επι­κρα­τεί είναι και οι δηλώ­σεις του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου Ντ. Τραμπ, την Πέμ­πτη, που αφού είπε ότι «η στρα­τιω­τι­κή δρά­ση (στη Χερ­σό­νη­σο) θα ήταν βέβαια μια επι­λο­γή», πρό­σθε­σε: «Είναι ανα­πό­φευ­κτο; Τίπο­τα δεν είναι αναπόφευκτο…».

Παζάρια για την επιβολή κυρώσεων

Η εξέ­λι­ξη αυτή, σημειώ­θη­κε ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα εξε­τά­ζουν τις δια­θέ­σι­μες επι­λο­γές που υπάρ­χουν για την αντι­με­τώ­πι­ση της απει­λής ασφά­λειας από την Βόρεια Κορέα. Η Ουά­σινγ­κτον ασκεί πιέ­σεις, προ­κει­μέ­νου το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ να επι­βάλ­λει πετρε­λαϊ­κό εμπάρ­γκο στην Βόρεια Κορέα, ν’ απα­γο­ρεύ­σει τις εξα­γω­γές βορειο­κο­ρε­α­τι­κών υφα­ντουρ­γι­κών προ­ϊ­ό­ντων στο εξω­τε­ρι­κό, όπως επί­σης και την απα­σχό­λη­ση εργα­τι­κού δυνα­μι­κού από την Βόρεια Κορέα, σε άλλες χώρες. Παράλ­λη­λα, οι ΗΠΑ, επι­διώ­κουν το “πάγω­μα” των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων του ηγέ­τη της Βόρειας Κορέ­ας Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξω­τε­ρι­κό, αλλά και την εφαρ­μο­γή ταξι­διω­τι­κής απα­γό­ρευ­σης σε βάρος του. Τα παρα­πά­νω προ­βλέ­πο­νται σε σχέ­διο από­φα­σης προς το Συμ­βού­λιο Ασφαλείας.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ έχει ζητή­σει από την Κίνα που είναι ο στε­νό­τε­ρος διπλω­μα­τι­κός υπο­στη­ρι­κτής κι εμπο­ρι­κός εταί­ρος της Βόρειας Κορέ­ας, να πρά­ξει περισ­σό­τε­ρα προ­κει­μέ­νου ν’ αντι­με­τω­πι­στεί η σοβα­ρή απει­λή ασφά­λειας που έχει δια­μορ­φω­θεί για την Κορε­α­τι­κή Χερ­σό­νη­σο. Από την πλευ­ρά του, ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Στί­βεν Μνού­τσιν δήλω­σε ότι έχει ετοι­μά­σει ένα προ­ε­δρι­κό διά­ταγ­μα, προ­κει­μέ­νου να υπο­γρα­φεί από τον Τραμπ επι­βάλ­λο­ντας κυρώ­σεις σε οποια­δή­πο­τε χώρα έχει εμπο­ρι­κές σχέ­σεις με την Βόρεια Κορέα. Το προ­ε­δρι­κό αυτό διά­ταγ­μα, θα υπο­γρα­φεί στην περί­πτω­ση που το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ δεν επι­βάλ­λει επι­πρό­σθε­τες κυρώ­σεις στην Βόρεια Κορέα για την συνέ­χι­ση της προ­κλη­τι­κής συμπε­ρι­φο­ράς της.

Από την πλευ­ρά του, ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Σίν­ζο Άμπε συνο­μί­λη­σε με τον Νοτιο­κο­ρε­ά­τη πρό­ε­δρο Μουν Τζέι-ιν στο περι­θώ­ριο περι­φε­ρεια­κής οικο­νο­μι­κής διά­σκε­ψης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Βλα­δι­βο­στόκ. Οι δύο ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν ν’ ασκή­σουν πιέ­σεις στην Κίνα και την Ρωσία προ­κει­μέ­νου οι δύο χώρες να δια­κό­ψουν τον εφο­δια­σμό της Βόρειας Κορέ­ας με πετρέ­λαιο, το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό, όπως δήλω­σαν αξιω­μα­τού­χοι της Νότιας Κορέας.

Την Πέμ­πτη, ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλω­σε ότι «δεδο­μέ­νων των νέων εξε­λί­ξε­ων στη Χερ­σό­νη­σο, η Κίνα συμ­φω­νεί ότι το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ θα πρέ­πει να δώσει περαι­τέ­ρω απά­ντη­ση και να πάρει τα απα­ραί­τη­τα μέτρα», με πολ­λούς να μιλούν για ανοι­χτή στή­ρι­ξη του Πεκί­νου στο ενδε­χό­με­νο νέων κυρώ­σε­ων. Ο Γι συμπλή­ρω­σε βέβαια ότι «οι κυρώ­σεις και η άσκη­ση πίε­σης (σ.σ. στην Πιον­γιάνγκ) είναι το μισό κλει­δί στη λύση του ζητή­μα­τος. Το άλλο μισό είναι ο διά­λο­γος και η δια­πραγ­μά­τευ­ση», αλλά και ότι «οποιεσ­δή­πο­τε νέες ενέρ­γειες της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας θα πρέ­πει να ευνο­ούν την επα­νέ­ναρ­ξη του δια­λό­γου και των διαβουλεύσεων».

Το ίδιο προ­σε­κτι­κά, ο εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ εξή­γη­σε χτες ότι το αν η Κίνα ταχθεί υπέρ νέων κυρώ­σε­ων θα εξαρ­τη­θεί «από τη συζή­τη­ση που θα γίνει στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Από τη μεριά της Ρωσί­ας, η εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΞ είπε ότι «εργα­ζό­μα­στε με όλες τις πλευ­ρές σε διά­φο­ρα επί­πε­δα για την εξεύ­ρε­ση ειρη­νι­κής λύσης στα προ­βλή­μα­τα της Χερ­σο­νή­σου… Καλω­σο­ρί­ζου­με κάθε ειρη­νευ­τι­κή πρω­το­βου­λία και επι­θυ­μία για μεσο­λά­βη­ση ή παρο­χή πλατ­φόρ­μας για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις… Επι­ση­μαί­νου­με ότι η κοι­νή ρωσο­κι­νε­ζι­κή πρω­το­βου­λία (σ.σ. για ανα­στο­λή δοκι­μών της Πιον­γιάνγκ, αλλά και ασκή­σε­ων ΗΠΑ — Ν. Κορέ­ας, ώστε να αρχί­σει διά­λο­γος) είναι ανοι­χτή σε νέες προ­τά­σεις και προσθήκες».

THAAD2

Η πρόταση Ρωσίας — Κίνας

Από την άλλη μεριά, τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία υπο­στη­ρί­ζουν την εφαρ­μο­γή σχε­δί­ου (freeze for freeze) σύμ­φω­να με το οποίο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα στα­μα­τή­σουν την διε­ξα­γω­γή ασκή­σε­ων μεγά­λης κλί­μα­κας, σε αντάλ­λαγ­μα για την ανα­στο­λή της περαι­τέ­ρω ανά­πτυ­ξη του πυρη­νι­κού και του πυραυ­λι­κού προ­γράμ­μα­τος της Βόρειας Κορέ­ας. Πρό­τα­ση που η Ουά­σινγ­κτον έχει απορρίψει.

Μιλώ­ντας από το Βλα­δι­βο­στόκ της Ρωσί­ας, όπου διε­ξή­χθη ένα οικο­νο­μι­κό φόρουμ, ο Πού­τιν είπε ότι η κρί­ση μπο­ρεί να λυθεί με διπλω­μα­τι­κά μέσα, ενώ πρό­σθε­σε ότι η κυβέρ­νη­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ φαί­νε­ται να επι­θυ­μεί να απο­κλι­μα­κω­θεί η έντα­ση με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμ­φω­να με τον Ρώσο πρό­ε­δρο, η υπο­δαύ­λι­ση της στρα­τιω­τι­κής υστε­ρί­ας γύρω από την κρί­ση είναι αντι­πα­ρα­γω­γι­κή, τονί­ζο­ντας ότι η Πιον­γκ­γιάνγκ δεν πρό­κει­ται να εγκα­τα­λεί­ψει το βαλ­λι­στι­κό και πυρη­νι­κό της πρό­γραμ­μα, διό­τι τα θεω­ρεί ως το μόνο μέσο που δια­θέ­τει για την αυτο­ά­μυ­νά της.

«Είναι αδύ­να­το να τους τρο­μά­ξου­με», υπο­γράμ­μι­σε ο Πού­τιν, ενώ εξή­γη­σε ότι ως κίνη­τρο για το πάγω­μα των προ­γραμ­μά­των αυτών προ­σφέ­ρε­ται στην Πιον­γκ­γιάνγκ η άρση των κυρώ­σε­ων που της έχουν επι­βλη­θεί. Όμως τα οικο­νο­μι­κά οφέ­λη στα μάτια της Βόρειας Κορέ­ας δεν αντι­σταθ­μί­ζουν τους κίν­δυ­νους για την ασφά­λειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επι­βά­λου­με κυρώ­σεις, γεγο­νός που σημαί­νει ότι θα ζήσε­τε καλύ­τε­ρα, θα έχε­τε νόστι­μο και καλό φαγη­τό στο τρα­πέ­ζι σας, θα ντύ­νε­στε καλύ­τε­ρα, όμως το επό­με­νο βήμα, πιστεύ­ουν, θα είναι μια πρό­σκλη­ση στο νεκρο­τα­φείο. Και δεν θα συμ­φω­νή­σουν ποτέ σε αυτό», δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Πούτιν.

Μεγαλύτερη πίεση θέλει η ΕΕ

Στο μετα­ξύ, η επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Φεντε­ρί­κα Μογκε­ρί­νι, από το περι­θώ­ριο της συνά­ντη­σης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Ταλίν, είπε ότι είναι έτοι­μη πρό­τα­ση για «να ενι­σχύ­σου­με τις αυτό­νο­μες κυρώ­σεις της ΕΕ (σ.σ. προς τη Βόρεια Κορέα)». «Η ευρω­παϊ­κή γραμ­μή είναι απο­λύ­τως ξεκά­θα­ρη ανα­φο­ρι­κά με το θέμα αυτό: Μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μι­κή πίε­ση, περισ­σό­τε­ρη διπλω­μα­τι­κή πίε­ση και ενό­τη­τα με τους περι­φε­ρεια­κούς και διε­θνείς μας εταί­ρους», συμπλή­ρω­σε και ακό­μα υπο­στή­ρι­ξε ότι πρέ­πει «να απο­φύ­γου­με να εισέλ­θου­με σε ένα σπι­ράλ στρα­τιω­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης, που θα μπο­ρού­σε να απο­δει­χθεί εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νο όχι μόνο για την περιο­χή, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Μουν Τζε- Ιν: Δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, αν και η ένταση έχει αυξηθεί σημαντικά

Ο πρό­ε­δρος της Νότιας Κορέ­ας Μουν Τζε- Ιν δήλω­σε τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες  ότι δεν θα ξεσπά­σει πόλε­μος στην κορε­α­τι­κή χερ­σό­νη­σο, αν και η έντα­ση έχει αυξη­θεί σημα­ντι­κά μετά τη νέα πυρη­νι­κή δοκι­μή της Βόρειας Κορέ­ας την Κυριακή.

Μιλώ­ντας από το Βλα­δι­βο­στόκ της Ρωσί­ας, όπου διε­ξά­γε­ται ένα οικο­νο­μι­κό φόρουμ με τη συμ­με­το­χή του Ρώσου προ­έ­δρου και του Ιάπω­να πρω­θυ­πουρ­γού, ο Μουν επε­σή­μα­νε ότι συζη­τά με τον Πού­τιν και τον Άμπε για τους τρό­πους επί­λυ­σης της κρί­σης σχε­τι­κά με το βαλ­λι­στι­κό και πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα της Βόρειας Κορέας.

Σύμ­φω­να με τον Νοτιο­κο­ρε­ά­τη πρό­ε­δρο, πρέ­πει να συζη­τη­θεί η επι­βο­λή νέων κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της Πιον­γκ­γιάνγκ, οι οποί­ες θα πρέ­πει να έχουν στό­χο τη διπλω­μα­τι­κή επί­λυ­ση της κρίσης.

kim

Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ επιζητούν τον πόλεμο

Η Πιον­γιάνγκ υπο­στη­ρί­ζει την ανα­γκαιό­τη­τα ανά­πτυ­ξης του πυρη­νι­κού και πυραυ­λι­κού προ­γράμ­μα­τος της κατά της απει­λής που αντι­με­τω­πί­ζει από τις ΗΠΑ.

Ωστό­σο, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σε τεχνι­κό επί­πε­δο βρί­σκο­νται σε πόλε­μο με την Βόρεια Κορέα, καθώς ο πόλε­μος της Κορέ­ας (1950–1953) τερ­μα­τί­στη­κε με ανα­κω­χή κι όχι με συμ­φω­νία ειρήνευσης.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύ­θη­κε σήμε­ρα να λάβει «ισχυ­ρά αντί­με­τρα» για να απα­ντή­σει στην πίε­ση των ΗΠΑ ή σε οποιεσ­δή­πο­τε νέες κυρώ­σεις ενα­ντί­ον της εξαι­τί­ας του πυρη­νι­κού της προ­γράμ­μα­τος, κατη­γο­ρώ­ντας την Ουά­σινγ­κτον ότι επι­ζη­τεί τον πόλεμο.

Την προει­δο­ποί­η­ση αυτή έκα­νε η Πιον­γκ­γιάνγκ μέσω της αντι­προ­σω­πεί­ας της στο οικο­νο­μι­κό φόρουμ που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Βλα­δι­βο­στόκ της Ρωσί­ας. Λίγο νωρί­τε­ρα οι ΗΠΑ είχαν επι­ση­μά­νει ότι επι­θυ­μούν το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ να επι­βά­λει εμπάρ­γκο στις εισα­γω­γές πετρε­λαί­ου στη Βόρεια Κορέα, να απα­γο­ρεύ­σει την εξα­γω­γή υφα­σμά­των από τη χώρα και την πρό­σλη­ψη Βορειο­κο­ρε­α­τών εργα­ζό­με­νων στο εξω­τε­ρι­κό, αλλά και να παγώ­σει τα περιου­σια­κά στοι­χεία του Βορειο­κο­ρε­ά­τη ηγέ­τη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

«Θα απα­ντή­σου­με στα βάρ­βα­ρα σχέ­δια για την επι­βο­λή κυρώ­σε­ων και την άσκη­ση πίε­σης που απερ­γά­ζο­νται οι ΗΠΑ με δικά μας ισχυ­ρά αντί­με­τρα», τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση της Πιονγκγιάνγκ.

Τέλος κατη­γό­ρη­σε για βρώ­μι­κα παι­χνί­δια τόσο τη Νότιο Κορέα όσο και την Ιαπωνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο