Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Ανησυχητικές εξελίξεις στη μετάδοση του ιού

Ο απο­λο­γι­σμός της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που προ­κά­λε­σε ο κορο­ναϊ­ός ο οποί­ος εμφα­νί­στη­κε τον Δεκέμ­βριο στην πόλη Ουχάν, πρω­τεύ­ου­σας της κεντρι­κής κινε­ζι­κής επαρ­χί­ας Χου­μπέι, έφθα­σε ως τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής τους 2.592 νεκρούς στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, αυξη­μέ­νος κατά 150 θανά­τους από την προη­γου­μέ­νη, με όλα τα θύμα­τα πλην ενός να κατα­γρά­φο­νται στη Χου­μπέι, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγείας.

Ο αριθ­μός σημα­το­δο­τεί επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης ως προς τη θνη­σι­μό­τη­τα του COVID-19, καθώς χθες Κυρια­κή ανα­κοι­νώ­θη­καν 97 θάνατοι.

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας έκα­νε επί­σης λόγο για 409 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, στην συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τά τους στη Χου­μπέι, κάτι που αυξά­νει σε του­λά­χι­στον 77.150 τον συνο­λι­κό αριθ­μό των ανθρώ­πων που προ­σβλή­θη­καν από τον κορο­ναϊό. Πάντως, ο αριθ­μός τους είναι μειω­μέ­νος από τα 649 κρού­σμα­τα που κατα­γρά­φη­καν το Σάβ­βα­το. Στο ημε­ρή­σιο δελ­τίο της για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση, η Επι­τρο­πή επι­σή­μα­νε ότι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που απο­θε­ρα­πεύ­τη­καν ξεπέ­ρα­σε αυτόν των νέων κρου­σμά­των για έκτη συνα­πτή ημέ­ρα, με τους ασθε­νείς που πήραν εξι­τή­ριο να ανέρ­χε­ται σε 1.846. Συνο­λι­κά, 24.734 ασθε­νείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.

161 νέα κρούσματα και δύο νέοι θάνατοι στη Νότια Κορέα

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Νότιας Κορέ­ας ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα 161 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­ναϊό, γεγο­νός που αυξά­νει το σύνο­λο των κρου­σμά­των σε 763 στη χώρα αυτή και τη μετα­τρέ­πει στη μεγα­λύ­τε­ρη εστία του COVID-19 πέραν της ηπει­ρω­τι­κής Κίνας. Μετα­ξύ των νέων κρου­σμά­των, τα 129 συν­δέ­ο­νται με μια χρι­στια­νι­κή αίρε­ση, την Εκκλη­σία Σιν­τσό­νι του Ιησού, στην πόλη Ντέ­γκου (νότια), ανέ­φε­ραν σε ανα­κοί­νω­σή τους τα Κορε­α­τι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (KCDC).

Κατά την ίδια υπη­ρε­σία, κατα­γρά­φη­καν δύο ακό­μη θάνα­τοι, κάτι που σημαί­νει ότι ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των του κορο­ναϊ­ού στη χώρα ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε επτά νεκρούς. Ο προη­γού­με­νος επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός, που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα χθες Κυρια­κή, έκα­νε λόγο για πέντε θανά­τους. Σύμ­φω­να με τα KCDC, 18 από τους ανθρώ­πους που είχαν προ­σβλη­θεί από τον κορο­ναϊό κρί­θη­κε ότι έχουν πλέ­ον απο­θε­ρα­πευ­θεί, ενώ ανα­μέ­νο­νται τα απο­τε­λέ­σμα­τα εργα­στη­ρια­κών εξε­τά­σε­ων για 8.720 ανθρώπους.

Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία και την Νότια Κορέα μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στον κόσμο»

Ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των κρου­σμά­των του ιού Covid-19 εκτός της Κίνας επι­βε­βαιώ­νει το σήμα συνα­γερ­μού που εξέ­πεμ­ψε ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας για τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης της επι­δη­μί­ας, θεω­ρούν οι ειδι­κοί που ζητούν ενί­σχυ­ση της επιφυλακής.

«Η επι­δη­μία του Covid-19 γνώ­ρι­σε σοβα­ρή καμπή τις τελευ­ταί­ες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κρά­τη μέλη του πρέ­πει τώρα να σκε­φτούν να περά­σουν σε μία στρα­τη­γι­κή ανά­σχε­σης σε μία στρα­τη­γι­κή ύφε­σης, δηλα­δή του περιο­ρι­σμού των αρνη­τι­κών επι­πτώ­σε­ων από την συνέ­χι­ση της διά­δο­σης» του ιού, δηλώ­νει ο καθη­γη­τής Ντέ­βι Σρι­ντάρ, υπεύ­θυ­νος του προ­γράμ­μα­τος Υγειο­νο­μι­κής Δια­χεί­ρι­σης της Ιατρι­κής Σχο­λής του Πανε­πι­στη­μί­ου του Εδιμβούργου.

Την Παρα­σκευή, ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σιους εξέ­πεμ­ψε σήμα κιν­δύ­νου. «Την στιγ­μή που μιλά­με, βρι­σκό­μα­στε ακό­μη σε ένα στά­διο που είναι δυνα­τή η ανά­σχε­ση της επι­δη­μί­ας. Αλλά το παρά­θυ­ρο της ευκαι­ρί­ας κλείνει».

Αιτία, ο πολ­λα­πλα­σια­σμός των κρου­σμά­των εκτός της εστί­ας της επι­δη­μί­ας στην Κίνα «χωρίς επι­δη­μιο­λο­γι­κή σχέ­ση, όπως προη­γού­με­νο ταξί­δι ή επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα».

Ετσι, εστί­ες της επι­δη­μί­ας εμφα­νί­σθη­καν και εξε­λί­χθη­καν ταχέ­ως τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες στην Νότια Κορέα, το Ιράν ( όπου αντι­στοι­χούν 8 θάνα­τοι σε 43 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα) ή στην Ιτα­λία, όπου τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες έχουν κατα­γρα­φεί περί τα 150 κρού­σμα­τα σε 11 πόλεις στο βόρειο τμή­μα της χώρας που έχουν τεθεί σε καρα­ντί­να. Στην χώρα, την περισ­σό­τε­ρο πλη­γεί­σα της Ευρώ­πης, τρεις άνθρω­ποι έχουν πεθάνει.

«Οπουδήποτε στον κόσμο»

«Είναι αυτό που ονο­μά­ζε­ται μετά­βα­ση σε στά­διο μετά­δο­σης στο πλαί­σιο της κοι­νό­τη­τας (εκτός νοσο­κο­μεί­ου)», εξη­γεί ο καθη­γη­τής Αρνό Φοντα­νέ, της μονά­δας «επι­δη­μιο­λο­γία των νεο­εμ­φα­νι­ζό­με­νων ασθε­νειών» στο Ινστι­τού­το Παστέρ. «Αυτό καθι­στά τον έλεγ­χο πολύ πιο δύσκο­λο και αφή­νει να δια­φα­νεί κίν­δυ­νος εισα­γω­γής από άλλες εστί­ες εκτός της Κίνας».

Αυτή είναι η περί­πτω­ση των κρου­σμά­των που εντο­πί­σθη­καν στον Λίβα­νο και τον Κανα­δά και προ­ήλ­θαν από την ιρα­νι­κή εστία. Οσο για την μολυ­σμα­τι­κή εστία στην Ιτα­λία, οι επι­στή­μο­νες προ­σπα­θούν να εντο­πί­σουν την δια­δι­κα­σία της προ­σβο­λής του «ασθε­νούς 1», από τον οποίο διε­σπά­ρη η νόσος.

«Αυτό που συμ­βαί­νει στην Ιτα­λία και την Νότια Κορέα μπο­ρεί να συμ­βεί οπου­δή­πο­τε στον κόσμο», προει­δο­ποιεί ο καθη­γη­τής Σριντάρ.

Η για­τρός Νάτα­λι ΜακΝτέρ­μοτ, του King’s College του Λον­δί­νου, επι­ση­μαί­νει επί­σης τις «πολύ ανη­συ­χη­τι­κές» εξε­λί­ξεις, κυρί­ως την δυσκο­λία εντο­πι­σμού ενός ατό­μου που απο­τε­λεί κάθε φορά την πηγή των πρό­σφα­των εστιών της επιδημίας.

«Αυτό αφή­νει ανοι­κτή την υπό­θε­ση μετά­δο­σης μέσω συμ­πτω­μα­τι­κού ατό­μου ή με ελα­φριά συμ­πτώ­μα­τα», λέει η για­τρός, που θεω­ρεί «επι­τα­κτι­κό και οι άλλες χώρες να λάβουν υπ΄όψιν τους αυτές τις κατα­στά­σεις, να ενι­σχύ­σουν την επο­πτεία των ατό­μων που προ­έρ­χο­νται από τις περιο­χές που έχουν πλη­γεί, είτε παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­μα­τα είτε όχι» και να φρο­ντί­σουν για τον περιο­ρι­σμό των εστιών μόλυνσης.

«Πιστεύω ότι πρό­κει­ται για μία νέα φάση» στην διά­δο­ση του Covid-19, εξη­γεί ο Ερικ Ντ’Ορ­τέν­τσιο, επι­δη­μιο­λό­γος του Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) της Γαλλίας.

Ο επι­στή­μο­νας επι­ση­μαί­νει επί­σης την εμφά­νι­ση στις νεο­πλη­γεί­σες χώρες «αλυ­σί­δων διά­δο­σης μέσω μη εντο­πι­σμέ­νων κρου­σμά­των», αν και αμβλύ­νει τον ρόλο των ασυμ­πτω­μα­τι­κών ξενι­στών, εν ανα­μο­νή συγκε­κρι­μέ­νων δεδο­μέ­νων για το θέμα.

«Πρέ­πει να υπάρ­ξει αυξη­μέ­νη επι­φυ­λα­κή, πρέ­πει οι αρχές να ενι­σχύ­σουν την επο­πτεία», είτε πρό­κει­ται για αυτό­χθο­νες εστί­ες είτε για εισα­γω­γή από άλλες εστί­ες της επιδημίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο