Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Βασικά γεγονότα και αριθμοί έως τώρα

Περισ­σό­τε­ρα από 102.000 άνθρω­ποι έχουν νοσή­σει και πάνω από 3.500 έχουν χάσει τη ζωή από τον κορο­ναϊό μέχρι τα μεσά­νυ­χτα του Σαβ­βά­του, με τον αριθ­μό των κρου­σμά­των του ιού στις ευρω­παϊ­κές χώρες να κατα­γρά­φει χθες Σάβ­βα­το ραγδαία άνο­δο, καθώς ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι τα κρού­σμα­τα εκτός Κίνας έχουν ξεπε­ρά­σει τα 20.000.

Η εξάπλωση

Συνο­λι­κά 21.114 κρού­σμα­τα του Covid-19 έχουν επι­βε­βαιω­θεί σε 94 χώρες εκτός Κίνας, μια αύξη­ση 3.633 κρου­σμά­των από την Παρα­σκευή, σύμ­φω­να με την καθη­με­ρι­νή ανα­φο­ρά του ΠΟΥ.

Η συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα των κρου­σμά­των και των θανά­των έχει κατα­γρα­φεί στην Κίνα, αλλά οι αριθ­μοί αυξά­νο­νται σε άλλες χώρες. Η Ιτα­λία έχει το δεύ­τε­ρο μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό θανά­των με 233, ακο­λου­θεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Η Κολομ­βία, η Κόστα Ρίκα, η Καμπό­τζη, η Μάλ­τα, η Μολ­δα­βία, η Παρα­γουάη και οι Μαλ­βί­δες ανα­κοί­νω­σαν χθες τα πρώ­τα τους κρούσματα.

Η επι­τα­χυ­νό­με­νη εξά­πλω­ση του ιού θεω­ρεί­ται «πολύ ανη­συ­χη­τι­κή» από τον ΠΟΥ. Οι νέες μολύν­σεις μόνο το Σάβ­βα­το στην Ιτα­λία ανήλ­θαν πάνω από 1.000, στην Γαλ­λία άνω των 300 και 150 στην Γερ­μα­νία. Μέσα σε ένα 24ωρο στο Ιράν κατα­γρά­φη­καν περισ­σό­τε­ρα από 1.000 κρού­σμα­τα και 448 επι­πλέ­ον άνθρω­ποι στην Νότια Κορέα μολύν­θη­καν, όπως ανα­κοί­νω­σαν χθες οι αρχές των χωρών.

Παράλ­λη­λα, η Αμε­ρι­κα­νι­κή Στρα­τιω­τι­κή Διοί­κη­ση της Ευρώ­πης επι­βε­βαί­ω­σε χθες το πρώ­το κρού­σμα­τα του Covid-19 ανά­με­σα σε Αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες που βρί­σκο­νται στην Ευρώ­πη. Πρό­κει­ται για έναν ναύ­τη του Αμε­ρι­κα­νι­κού Ναυ­τι­κού σε βάση στην Νάπολη.

Δεκά­δες ομο­σπον­δια­κοί ελεγ­κτές υγεί­ας και άλλοι εργα­ζό­με­νοι στο Διε­θνές Αερο­δρό­μιο του Λος Άντζε­λες δια­τά­χθη­καν το Σάβ­βα­το να θέσουν τους εαυ­τούς τους σε καρα­ντί­να έως τις 17 Μαρ­τί­ου, μετά αφό­του δύο συνά­δερ­φοί τους βρέ­θη­καν θετι­κοί στον ιό, δήλω­σε ένας ομο­σπον­δια­κός αξιω­μα­τού­χος στο Reuters. Οι δύο ελεγ­κτές ήταν αρμό­διοι να κάνουν ιατρι­κούς ελέγ­χους σε επι­βά­τες που έφτα­ναν από το εξωτερικό.

Ο κυβερ­νή­της της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης ‘Αντριου Κουό­μο ανα­κοί­νω­σε χθες την κήρυ­ξη κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης ώστε να κατα­πο­λε­μη­θεί ο κορο­ναϊ­ός, που συνε­χί­ζει να εξα­πλώ­νε­ται, προ­κα­λώ­ντας το Σάβ­βα­το του­λά­χι­στον 20 νέα κρούσματα.

Δυστυχήματα

Περί­που 30 άνθρω­ποι παρα­μέ­νουν παγι­δευ­μέ­νοι στα ερεί­πια ενός πεντα­ώ­ρο­φου ξενο­δο­χεί­ου που κατέρ­ρευ­σε χθες στην πόλη Κουανγ­κ­τσό­ου (πρώ­ην Καντό­να) της επαρ­χί­ας Φου­τζιάν στην Κίνα, ανέ­φε­ραν στην ιστο­σε­λί­δα τους οι τοπι­κές αρχές.

Περαιτέρω ενδείξεις οικονομικής ζημιάς

Τα κακά νέα για την παγκό­σμια οικο­νο­μία συνε­χί­ζο­νται: Μια έκθε­ση που δημο­σιεύ­τη­κε χθες έδει­ξε ραγδαία πτώ­ση 17,2% των κινε­ζι­κών εξα­γω­γών τους πρώ­τους δύο μήνες του έτους και μεί­ω­ση των εισα­γω­γών κατά 4%, καθώς η υγειο­νο­μι­κή κρί­ση προ­κα­λεί μαζι­κές δια­τα­ρα­χές σε επι­χει­ρη­μα­τι­κές λει­τουρ­γί­ες, στις παγκό­σμιες αλυ­σί­δες εφο­δια­σμού και στην οικο­νο­μι­κή δραστηριότητα.

Έλεγχος κρουαζιέρας

Οι ΗΠΑ εξε­τά­ζουν τρό­πους να απο­θαρ­ρύ­νουν τους πολί­τες τους να κάνουν κρουα­ζιέ­ρες, στο πλαί­σιο μέτρων για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του κορο­ναϊ­ού. Ο Αμε­ρι­κα­νός αντι­πρό­ε­δρος Μάικ Πενς δήλω­σε πως οι ηλι­κιω­μέ­νοι άνθρω­ποι πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν «κοι­νή λογι­κή και προ­σο­χή» και να θυμού­νται ότι τα γεμά­τα με κόσμο ξενο­δο­χεία θέτουν μεγά­λη πρό­κλη­ση για τους ιατρι­κούς αξιωματούχους.

Εικο­σιέ­να άνθρω­ποι που επέ­βαι­ναν στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Grand Princess, στο οποίο απα­γο­ρεύ­τη­κε να ελλι­με­νι­στεί στο λιμά­νι του Σαν Φραν­σί­σκο, βρέ­θη­καν θετι­κοί στον ιό.

Αργά χθες ο Πενς ανέ­φε­ρε πως οι ΗΠΑ παρα­κο­λου­θούν ένα άλλο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο στο οποίο ίσως να εργά­στη­καν μέλη του πλη­ρώ­μα­τος του Diamond Princess ή του Grand Princess, κρουα­ζιε­ρό­πλοια όπου βρέ­θη­καν επι­βά­τες θετι­κοί στον ιό. Δεν ανέ­φε­ρε το όνο­μα του πλοίου.

Ακύρωση ακόμη περισσότερων εκδηλώσεων

Προ­στι­θέ­με­νο σε ένα μακρύ κατά­λο­γο αθλη­τι­κών, επι­χει­ρη­μα­τι­κών και άλλων εκδη­λώ­σε­ων που ακυ­ρώ­θη­καν ή ανα­βλή­θη­καν σε όλο τον κόσμο, την Παρα­σκευή ακυ­ρώ­θη­κε το μου­σι­κό και τεχνο­λο­γι­κό φεστι­βάλ SXSW στο Όστιν στο Τέξας. Ανά­με­σα σε άλλα, ο μαρα­θώ­νιος της Βαρ­κε­λώ­νης που ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νος για τις 15 Μαρ­τί­ου, ανα­βλή­θη­κε για τις 25 Οκτωβρίου.

Θρησκεία, από απόσταση

Το Βατι­κα­νό απο­φά­σι­σε ότι από χθες η γενι­κή ακρό­α­ση των πιστών από τον πάπα Φρα­γκί­σκο κάθε Τετάρ­τη και η καθιε­ρω­μέ­νη ευλο­γία της Κυρια­κής θα πραγ­μα­το­ποιού­νται μέσω δια­δι­κτύ­ου. Στό­χος της από­φα­σης αυτής είναι να μην δημιουρ­γού­νται ουρές στην είσο­δο της πλα­τεί­ας του Αγί­ου Πέτρου και στις πύλες της Αγί­ας Έδρας εξαι­τί­ας των ελέγ­χων της αστυνομίας.

Δεκα­τρείς Αμε­ρι­κα­νοί, που φέρο­νται ότι εκτέ­θη­καν στον κορο­ναϊό κατά τη διάρ­κεια ενός «ταξι­διού ζωής» στους Αγί­ους Τόπους, βρί­σκο­νται σε καρα­ντί­να κοντά στην Βηθλε­έμ και βρί­σκο­νται σε συνεν­νό­η­ση με αμε­ρι­κα­νι­κές και παλαι­στι­νια­κές αρχές για να επαναπατριστούν.

Παράλ­λη­λα, μια ισπα­νι­κή παρά­δο­ση πριν το Πάσχα, όπου Καθο­λι­κοί συρ­ρέ­ουν μαζι­κά για να φιλή­σουν αγάλ­μα­τα του Ιησού και της Πανα­γί­ας, έπε­σε θύμα της επι­δη­μί­ας, καθώς εκκλη­σί­ες με κάποια από τα αγάλ­μα­τα αυτά, είπαν στους πιστούς να μην τα αγγί­ζουν και ούτε να τα φιλούν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο