Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Διαδίδεται στην Ευρώπη, προκαλώντας ισχυρές ανησυχίες — Σε ύφεση στην Κίνα

Η επέ­λα­ση του κορο­ναϊ­ού συνε­χί­ζε­ται σε όλο τον πλα­νή­τη με 44 χώρες να έχουν κατα­γρά­ψει κρού­σμα­τα και οι περισ­σό­τε­ρες εξ αυτών και θανά­τους.

Σύμ­φω­να με τα διαρ­κώς ανα­νε­ω­μέ­να επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να της ιστο­σε­λί­δας του Πανε­πι­στη­μί­ου Johns Hopkins, το πρωί της 27ης Φεβρουα­ρί­ου 2020 είχαν επι­βε­βαιω­θεί 82.164 κρού­σμα­τα και 2.801 θάνα­τοι σε 44 χώρες παγκο­σμί­ως.

Μετά την Κίνα όπως λέει ο καθη­γη­τής της Ιατρι­κής Σχο­λής ΕΚΠΑ και πρύ­τα­νης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημό­που­λος, ακο­λου­θούν η Νότια Κορέα με 1.595 κρού­σμα­τα και 13 θανά­τους και η Ιτα­λία με 453 κρού­σμα­τα και 12 θανά­τους, η Ιαπω­νία με 189 κρού­σμα­τα και τρεις θανά­τους, και το Ιράν με 139 επι­βε­βαιω­μέ­να περι­στα­τι­κά και 19 θανά­τους. Πλέ­ον τα νέα κρού­σμα­τα ημε­ρη­σί­ως είναι περισ­σό­τε­ρα στα κρά­τη εκτός Κίνας από ότι στην Κίνα.

Μετά την Ιτα­λία, ο νέος κορο­ναϊ­ός δια­δί­δε­ται πλέ­ον στην Ευρώ­πη προ­κα­λώ­ντας έντο­νες ανη­συ­χί­ες ενώ η γηραιά ήπει­ρος δέχε­ται ισχυ­ρή πίε­ση να συγκρα­τή­σει την επι­δη­μία, ο αριθ­μός των νεκρών της οποί­ας αυξή­θη­κε περαι­τέ­ρω χτες, ιδιαί­τε­ρα στο Ιράν.

Για πρώ­τη φορά, ο καθη­με­ρι­νός αριθ­μός των νέων μολύν­σε­ων από τον νέο κορο­ναϊό στον κόσμο υπε­ρέ­βη εκεί­νον που κατα­γρά­φη­κε στην Κίνα, απ’ όπου ξεκί­νη­σε τον Δεκέμ­βριο η επι­δη­μία, ανα­κοί­νω­σε χτες ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Ο νέος κορο­ναϊ­ός έχει εμφα­νι­σθεί πλέ­ον σε νέες ευρω­παϊ­κές χώρες: την Αυστρία, την Ελβε­τία, την Κρο­α­τία και την Ελλάδα.

Την ίδια στιγ­μή, στην Κίνα ο αριθ­μός των νεκρών μετά τον απο­λο­γι­σμό του τελευ­ταί­ου 24ωρου, έπε­σε στους 29. Στη Νότια Κορέα αντι­θέ­τως, τα νέα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν κατά πολύ, καθώς στη σχτι­κή λίστα προ­στέ­θη­καν άλλα 334. Ανη­συ­χία επι­κρα­τεί και στη Γερ­μα­νία, μετά τον εντο­πι­σμό 10 κρου­σμά­των σε ένα μόλις 24ωρο.

Ιταλία: Στη γειτονική χώρα επικρατεί ανησυχία

Την από­δο­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας και περιο­ρι­σμού ανα­μέ­νει η κυβέρ­νη­ση της Ιτα­λί­ας, προ­κει­μέ­νου να κατευ­νά­σει την αγω­νία των πολι­τών, μετά τη ραγδαία εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας που έχει προ­κα­λέ­σει ο κορω­νο­ϊ­ός COVID-19.

Στη γει­το­νι­κή χώρα επι­κρα­τεί ανη­συ­χία, ενώ δεν είναι λίγοι εκεί­νοι που έσπευ­σαν να προ­μη­θευ­τούν με προ­ϊ­ό­ντα μακράς διάρ­κειας συντή­ρη­σης,  Οι πόλεις του βορ­ρά θυμί­ζουν πόλεις — φαντά­σμα­τα, ενώ οι ασθε­νείς έχουν φτά­σει τους 400. Συνο­λι­κά, από την αρχή της εξά­πλω­σης του Covid-19 στη χώρα, ιάθη­καν από τον ιό τρεις ασθενείς.

Ιταλία: Μόνο σε ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα το τεστ

Στο μετα­ξύ, η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε ότι στο εξής, τα τεστ για την διά­γνω­ση του ιού θα γίνο­νται μόνον στους ασθε­νείς που παρου­σιά­ζουν ύπο­πτα συμ­πτώ­μα­τα. Η κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε είχε ήδη τονί­σει ότι η Ιτα­λία, με το πρω­τό­κολ­λό της, έως τώρα υπέ­βα­λε σε εξε­τά­σεις πολ­λά περισ­σό­τε­ρα άτο­μα από τις υπό­λοι­πες, μεγά­λες ευρω­παϊ­κές χώρες.

Μια γυναί­κα θετι­κή στον ιό γέν­νη­σε την Τετάρ­τη στην πόλη Πια­τσέν­τσα της βόρειας Ιτα­λί­ας και όπως ανα­κοί­νω­σαν οι για­τροί, το νεο­γνό χαί­ρει άκρας υγεί­ας και είναι αρνη­τι­κό στον κοροναϊό.

Όπως μετα­δί­δουν τα ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ιτα­λι­κό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο δεν μπό­ρε­σε να ελλι­με­νι­στεί στην Καραϊ­βι­κή, ύστε­ρα από απα­γό­ρευ­ση των τοπι­κών λιμε­νι­κών αρχών. Αιτία, η κατά­στα­ση της υγεί­ας ενός μέλους του πλη­ρώ­μα­τος, το οποίο παρου­σί­α­σε πυρετό.

Σε μια προ­σπά­θεια επι­στρο­φής στην καθη­με­ρι­νό­τη­τα, από σήμε­ρα τα καφέ μπαρ στο Μιλά­νο μπο­ρούν να μένουν ανοι­χτά και μετά τις 18:00 το από­γευ­μα υπό τον όρο ο καφές και ό,τι άλλο να σερ­βί­ρο­νται στα τρα­πέ­ζια και όχι σε όρθιους πελά­τες, ώστε να μην συνωστίζονται.

Ιταλία: Κατασχέθηκαν εκατοντάδες μάσκες — Μαύρη αγορά και αισχροκέρδεια

Στο σκη­νι­κό του γενι­κευ­μέ­νου τρό­μου με τα φαι­νό­με­να αισχρο­κέρ­δειας να παρα­τη­ρού­νται στον ιτα­λι­κό βορ­ρά εξαι­τί­ας της εξά­ντλη­σης των μασκών, η οικο­νο­μι­κή αστυ­νο­μία του Μιλά­νου ανα­κοί­νω­σε ότι κατά­σχε­σε εκα­το­ντά­δες μάσκες προ­στα­σί­ας, που θα δια­τί­θε­ντο στην αγο­ρά για την προ­στα­σία από τον κορω­νο­ϊό, στο πλαί­σιο των ενι­σχυ­μέ­νων ελέγ­χων για την πάτα­ξη δόλιων πρακτικών.

Οι έλεγ­χοι διε­νερ­γού­νται από στρα­τιω­τι­κούς με στό­χο κυρί­ως να κατα­πο­λε­μη­θούν περι­πτώ­σεις με αδι­καιο­λό­γη­τες αυξή­σεις τιμών και πωλή­σεις προ­ϊ­ό­ντων κακής ποιό­τη­τας, τονί­ζε­ται σε ανα­κοί­νω­ση της οικο­νο­μι­κής αστυ­νο­μί­ας του Μιλάνου.

Σε παρά­νο­μους πωλη­τές επι­βλή­θη­καν ποι­νές, ανά­με­σα τους ήταν δύο άνδρες που που­λού­σαν μάσκες προ­στα­σί­ας χωρίς το σήμα πιστο­ποί­η­σης CE σε ορι­σμέ­νες γει­το­νιές του Μιλάνου.

Ένας άλλος που­λού­σε εκα­το­ντά­δες φια­λί­δια αντι­βα­κτη­ρι­δια­κού τζελ σε πολύ υψη­λή τιμή, του οποί­ου το περιε­χό­με­νο εξε­τά­ζε­ται σε εργαστήριο.

Εξάλ­λου, η οικο­νο­μι­κή αστυ­νο­μία κατά­σχε­σε έγγρα­φα και ηλε­κτρο­νι­κά δεδο­μέ­να από την Amazon και την eBay, στο πλαί­σιο έρευ­νας για τις πωλή­σεις σε υπερ­βο­λι­κά υψη­λές τιμές μασκών και απο­λυ­μα­ντι­κών τζελ στο δια­δί­κτυο, κάτι για το οποίο εξέ­φρα­σε ικα­νο­ποί­η­ση σήμε­ρα η ιτα­λι­κή ένω­ση καταναλωτών

«Σού­περ είδη­ση! Είναι εθνι­κή ντρο­πή να κερ­δο­σκο­πούν σε βάρος των Ιτα­λών», σχο­λί­α­σε ο πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Ένω­σης Κατα­να­λω­τών (UNC) Μασι­μι­λιά­νο Ντόνα.

«Το πρό­βλη­μα δεν είναι μόνο η αστρο­νο­μι­κή τιμή των προ­ϊ­ό­ντων, αλλά η πώλη­ση ακα­τάλ­λη­λων μασκών, που δεν είχαν καμία απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, ακό­μη και όταν χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν από ανθρώ­πους που είχαν προ­σβλη­θεί από τον κορω­νο­ϊό», δήλω­σε.

Αντι­μέ­τω­ποι με την επι­δη­μία του κορο­ναϊ­ού, οι Ιτα­λοί έσπευ­σαν να ανα­ζη­τή­σουν μάσκες προ­στα­σί­ας και απο­λυ­μα­ντι­κά τζελ, προ­κα­λώ­ντας έλλει­ψη στα φαρ­μα­κεία και σε πολ­λά σού­περ μάρ­κετ στον βορ­ρά της χώρας. Οι απα­τε­ώ­νες δεν άργη­σαν να επωφεληθούν.

Το πρωί της Τρί­της, ένας χρήστης του δια­δι­κτύ­ου προ­σέ­φε­ρε ένα μπου­κά­λι ενός λίτρου με αντι­βα­κτη­ρι­δια­κό διά­λυ­μα αντί 300 ευρώ στην πλατ­φόρ­μα ηλε­κτρο­νι­κού εμπο­ρί­ου Ebay. Για ένα απο­λυ­μα­ντι­κό τζελ για βρέ­φη ζητού­σε του­λά­χι­στον 240 ευρώ.

Κίνα: 29 νεκροί και 433 νέοι ασθενείς

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ως τα μεσά­νυ­χτα χθες Τετάρ­τη υπέ­κυ­ψαν 29 ακό­μη ασθε­νείς οι οποί­οι είχαν μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό. Ο αριθ­μός αυτός είναι ο χαμη­λό­τε­ρος σε ημε­ρή­σια βάση εδώ και περί­που έναν μήνα. Ωστό­σο, τα επι­βε­βαιω­μέ­να νέα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν ελα­φρά στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Το σύνο­λο των θανά­των εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο κορο­ναϊ­ός ο οποί­ος εμφα­νί­στη­κε τον Δεκέμ­βριο στην πόλη Ουχάν ανήλ­θε έτσι σε 2.744 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ως τα μεσά­νυ­χτα της Τετάρτης.

Το σύνο­λο των κρου­σμά­των είναι πλέ­ον 78.497, πάντα σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να της Εθνι­κής Επι­τρο­πής (του υπουρ­γεί­ου) Υγεί­ας της Κίνας.

Οι 29 θάνα­τοι που κατα­γρά­φη­καν είναι οι λιγό­τε­ροι από την 28η Ιανουα­ρί­ου, ενώ την Τρί­τη είχαν κατα­γρα­φεί 52.

Από τους νέους θανά­τους και τα νέα κρού­σμα­τα, οι 26 και τα 409 αντί­στοι­χα κατα­γρά­φη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, εστία της κρί­σης. Οι άλλοι τρεις θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν στο Πεκί­νο, στις επαρ­χί­ες Χεϊ­λονγ­κ­τζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλ­λου, ο αριθ­μός των ασθε­νών που απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ριο από τα νοσο­κο­μεία όπου νοση­λεύ­ο­νταν ήταν υψη­λό­τε­ρος από αυτόν των νέων κρου­σμά­των για ένα­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, τόνι­σε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας. Οι άνθρω­ποι που βγή­καν από τα νοσο­κο­μεία ήταν 2.750 ως τα μεσά­νυ­χτα. Συνο­λι­κά, 32.495 ασθε­νείς έχουν ανανήψει.

Νότια Κορέα: 334 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Νότιας Κορέ­ας κατέ­γρα­ψαν ακό­μη 334 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού το περα­σμέ­νο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο, εξέ­λι­ξη η οποία αυξά­νει το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί στην ασια­τι­κή χώρα σε 1.595, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα τα Κορε­α­τι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (KCDC).

Ο αριθ­μός αυτός είναι ο υψη­λό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί μέσα σε μία ημέ­ρα στη χώρα αφό­του επα­λη­θεύ­τη­κε το πρώ­το κρού­σμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρού­σμα­τα, τα 307 εντο­πί­στη­καν στην πόλη Ντέ­γκου (νοτιο­α­να­το­λι­κά), όπου έχει την έδρα της μια χρι­στια­νι­κή αίρε­ση η οποία βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της εξά­πλω­σης του COVID-19, σύμ­φω­να με τα KCDC.

Δεν κατα­γρά­φη­κε πάντως κανείς νέος θάνα­τος, σύμ­φω­να με τα Κέντρα. Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών της επι­δη­μί­ας παρέ­μει­νε έτσι στους 12.

Στο μετα­ξύ, οι ένο­πλες δυνά­μεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέ­ας απο­φά­σι­σαν να ανα­βάλ­λουν όλα τα κοι­νά γυμνά­σια «μέχρι νεο­τέ­ρας δια­τα­γής», ανα­κοι­νώ­θη­κε από τα επι­τε­λεία των δύο χωρών.

Γερμανία: Δέκα νέα κρούσματα

Δέκα νέα κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού (Covid-19) επι­βε­βαιώ­θη­καν από τις αρχές μέσα στο τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο στην Γερ­μα­νία, ενώ ύπο­πτα περι­στα­τι­κά εξε­τά­ζο­νται στο Βερο­λί­νο και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Βόρειας Ρηνα­νί­ας-Βεστφα­λί­ας, χθες βρά­δυ επι­βε­βαιώ­θη­κε ένα ακό­μη περι­στα­τι­κό, ενώ υπάρ­χει επί­σης ύπο­πτο κρού­σμα, ασθε­νής που παρα­μέ­νει για την ώρα στο σπί­τι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επα­φή με ζευ­γά­ρι που νοση­λεύ­ε­ται από προ­χθές στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο του Ντίσελντορφ.

Συνο­λι­κά, στο κρα­τί­διο έχουν μέχρι τώρα εντο­πι­στεί πέντε κρού­σμα­τα του ιού. Οι αρχές της περιο­χής εκτι­μούν ότι εστία ήταν εκδή­λω­ση για το Καρ­να­βά­λι τη 15η Φεβρουα­ρί­ου, στην οποία συμ­με­τεί­χαν περί­που 300 άνθρω­ποι. Αυτοί οι άνθρω­ποι, τα παι­διά και άλλοι οικεί­οι τους έχουν τεθεί σε απο­μό­νω­ση στα σπί­τια τους.

Στέ­λε­χος των γερ­μα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που είχε επι­σκε­φθεί την περιο­χή για το Καρ­να­βά­λι, μολύν­θη­κε επί­σης από τον ιό και νοση­λεύ­ε­ται στο στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο του Κόμπλεντς (Ρηνα­νία-Παλα­τι­νά­το).

Τέσ­σε­ρα ακό­μη άτο­μα έχουν μολυν­θεί στην Βάδη-Βυρ­τεμ­βέργη, ανα­κοί­νω­σε η τοπι­κή κυβέρ­νη­ση. Οι αρχές εκτι­μούν ότι τον ιό μετέ­δω­σε ένας από τους ανθρώ­πους, ο οποί­ος είχε επι­σκε­φθεί πρό­σφα­τα την Ιταλία.

Στο Βερο­λί­νο εξε­τά­ζε­ται από χθες μια γυναί­κα η οποία παρου­σιά­στη­κε σε νοσο­κο­μείο με συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης. Η γυναί­κα είχε μόλις επι­στρέ­ψει από το Μιλά­νο με λεω­φο­ρείο. Οι συνε­πι­βά­τες της έχουν ήδη ενη­με­ρω­θεί σχε­τι­κά από τις αρμό­διες αρχές.

Νωρί­τε­ρα χθες η αστυ­νο­μία της Ρηνα­νί­ας-Παλα­τι­νά­του είχε στα­μα­τή­σει τρέ­νο με 70 επι­βά­τες, καθώς υπήρ­χε η πλη­ρο­φο­ρία ότι κάποιος από τους ταξι­διώ­τες ενδε­χο­μέ­νως είχε μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό. Ένας επι­βά­της αισθάν­θη­κε αδια­θε­σία και ενη­μέ­ρω­σε σχε­τι­κά το προ­σω­πι­κό του τρέ­νου, πριν μετα­φερ­θεί εσπευ­σμέ­να με ασθε­νο­φό­ρο στο νοσο­κο­μείο για εξετάσεις.

Χθες ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας Γενς Σπαν δήλω­σε ότι η χώρα «βρί­σκε­ται στην αρχή επι­δη­μί­ας», ενώ η καγκε­λά­ριος Άγγε­λα Μέρ­κελ συνο­μί­λη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον αυστρια­κό ομό­λο­γό της Σεμπά­στιαν Κουρτς και τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ιτα­λί­ας Τζου­ζέ­πε Κόντε προ­κει­μέ­νου να συντο­νί­σουν τις ενέρ­γειές τους.

Οι οικο­νο­μι­κές συνέ­πειες της εξά­πλω­σης του κορο­ναϊ­ού πάντως ήδη γίνο­νται αισθη­τές στην Γερ­μα­νία. Χθες οι διορ­γα­νω­τές της Διε­θνούς Έκθε­σης Ειδών Σιδή­ρου της Κολω­νί­ας, η οποία επρό­κει­το να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από την 1η ως την 3η Μαρ­τί­ου, ανα­κοί­νω­σαν πως ακυ­ρώ­θη­κε. Στην έκθε­ση επρό­κει­το να λάβουν μέρος περί­που 3.000 εκθέ­τες, 1.200 εκ των οποί­ων προ­έρ­χο­νται από την Ασία.

Στο ίδιο πνεύ­μα, η μεγα­λύ­τε­ρη παγκο­σμί­ως έκθε­ση Του­ρι­σμού, η ΙΤΒ, η οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί από την 4η ως την 8η Μαρ­τί­ου στο Βερο­λί­νο, λαμ­βά­νει έκτα­κτα μέτρα ασφα­λεί­ας για τους συμ­με­τέ­χο­ντες: χθες ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι όλοι οι εκθέ­τες υπο­χρε­ού­νται να συμπλη­ρώ­σουν φόρ­μα στην οποία δηλώ­νουν εάν είχαν κάποια από τα «ύπο­πτα» συμ­πτώ­μα­τα και εάν είχαν πρό­σφα­τα επι­σκε­φθεί κάποια από τις περιο­χές όπου ο ιός βρί­σκε­ται σε έξαρ­ση. Οι διορ­γα­νω­τές, ακο­λου­θώ­ντας τις οδη­γί­ες του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, δεν θα επι­τρέ­ψουν την συμ­με­το­χή στην έκθε­ση σε όποιον θεω­ρη­θεί ότι ανή­κει σε ομά­δα «υψη­λού κιν­δύ­νου». Στην έκθε­ση συμ­με­τέ­χουν περί­που 10.000 εκθέ­τες, ενώ οι επι­σκέ­πτες ξεπερ­νούν τους 160.000. Ήδη, πολ­λοί εκθέ­τες από την Κίνα έχουν ακυ­ρώ­σει την συμ­με­το­χή τους.

Βιέννη: Βρέθηκε ουσία που φέρεται να καταπολεμά τον COVID-19

Ουσία που ανα­κα­λύ­φθη­κε από την εται­ρεία βιο­τε­χνο­λο­γί­ας Apeiron, η οποία έχει την έδρα της στη Βιέν­νη, φέρε­ται να κατα­πο­λε­μά τον κορο­νο­ϊό και δοκι­μά­ζε­ται ήδη σε ασθε­νείς στην Κίνα που έχουν προ­σβλη­θεί από βαριές λοι­μώ­ξεις όπως του SARS-CoV‑2.

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε από­ψε από την εται­ρεία, στο πλαί­σιο της έρευ­νας — που διε­νερ­γεί­ται από ερευ­νη­τι­κή ομά­δα ειδι­κών από την Κίνα, την Αυστρία, τον Κανα­δά και στην οποία συμ­με­τέ­χει ο γενε­τι­στής και ιδρυ­τής της Apeiron Γιό­ζεφ Πένιν­γκερ — χορη­γεί­ται σε 29 ασθε­νείς για επτά ημέ­ρες η πει­ρα­μα­τι­κή ουσία APN01.

Σύμ­φω­να με τη σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, ανά­λο­γα με τα συμπε­ρά­σμα­τα που θα εξα­χθούν από την τρέ­χου­σα έρευ­να, θα μπο­ρού­σε στη συνέ­χεια να δοκι­μα­στεί σε μεγα­λύ­τε­ρες έρευ­νες η ουσία ΑΡΝΟ1 που έχει ως βάση της το ένζυ­μο rhACE2.

Με την έρευ­να του ενζύ­μου ασχο­λεί­ται ο Γιό­ζεφ Πένιν­γκερ, ο οποί­ος είχε δια­τε­λέ­σει επι­κε­φα­λής του Ινστι­τού­του Μορια­κής Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας της Αυστρια­κής Ακα­δη­μί­ας Επι­στη­μών και εδώ και και­ρό εργά­ζε­ται στο University of British Columbia του Καναδά.

Στην ανα­κοί­νω­ση σημειώ­νε­ται ότι το γενε­τι­κό υλι­κό του κορο­ναϊ­ού ταυ­τί­ζε­ται σε ποσο­στό 80% με εκεί­νο του παθο­γό­νου SARS που είχε εμφα­νι­στεί το 2003, και όπως παρα­τη­ρεί ο ‘Αρτουρ Σλά­τσκι του St. Michael’s Hospital του Τορό­ντο, ο νέος κορο­ναϊ­ός‚ SARS-Cov‑2, χρη­σι­μο­ποιεί τον παθο­γό­νο για να μολύ­νει ανθρώ­πι­να κύτ­τα­ρα, και οι επι­στή­μο­νες ευελ­πι­στούν πως με την χορή­γη­ση της νέας ουσί­ας μπο­ρεί να απο­τρα­πεί η βλά­βη του πνεύ­μο­να και η ανε­πάρ­κεια των οργάνων.

Το ότι η προ­σέγ­γι­ση αυτή μπο­ρεί καταρ­χήν να λει­τουρ­γή­σει, απέ­δει­ξαν νέες έρευ­νες στα εργα­στή­ρια του Γιό­ζεφ Πένιν­γκερ σε συνερ­γα­σία με τον Τσεν­γιού Γιανγκ του Union Medical College του Πεκίνου.

Ο Αυστρια­κός ερευ­νη­τής εκφρά­ζει τη χαρά του που, όπως σημειώ­νει, στη βάση των ερευ­νών τους εξε­τά­ζε­ται τώρα η δυνα­μι­κή του APN01 σε κλι­νι­κές έρευ­νες για την θερα­πεία ασθε­νών, οι οποί­οι έχουν προ­σβλη­θεί από τον νεο­εμ­φα­νι­σθέ­ντα κορωνοϊό.

Ρωσία: Πέντε πρωτότυπα εμβόλια

Ρώσοι επι­στή­μο­νες παρα­σκεύ­α­σαν πέντε πρω­τό­τυ­πα εμβό­λια κατά του λοι­μώ­δους κορο­ναϊ­ού, αλλά η όλη επε­ξερ­γα­σία τους βρί­σκε­ται σε αρχι­κό στά­διο, δήλω­σε σήμε­ρα η αντι­πρό­ε­δρος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης Τατιά­να Γκόλικοβα.

«Μέχρι στιγ­μή έχουν δημιουρ­γη­θεί πέντε πρω­τό­τυ­πα εμβό­λια, αλλά αυτό είναι το αρχι­κό στά­διο της επε­ξερ­γα­σί­ας. Θέλω να σας πω ότι οι συνά­δελ­φοι ασχο­λού­νται εντα­τι­κά με αυτό το ζήτη­μα και μόλις έχου­με πιο συγκρι­μέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα θα σας ενη­με­ρώ­σου­με γι’ αυτά».

Η Γκό­λι­κο­βα ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι έλα­βε από την Κίνα το στέ­λε­χος του κορω­νοϊ­ού, βάσει του οποί­ου οι Ρώσοι επι­στή­μο­νες προ­σπα­θούν να παρα­σκευά­σουν το εμβόλιο.

Η αντι­πρό­ε­δρος της ρωσι­κής κυβέρ­νη­σης είπε επί­σης ότι η Ρωσία δεν σχε­διά­ζει να θεσπί­σει περιο­ρι­στι­κά μέτρα με την Ιτα­λία λόγω της έξαρ­σης του κορο­ναϊ­ού στη χώρα αυτή, αλλά συνέ­στη­σε στους Ρώσους πολί­τες να απο­φεύ­γουν αυτήν την περί­ο­δο τα ταξί­δια στην Ιταλία.

«Σε ό,τι αφο­ρά στην Ιτα­λι­κή Δημο­κρα­τία, λαμ­βά­νο­ντας υπ’ όψιν ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρω­παί­κής Ένω­σης, είναι αρκε­τά περί­πλο­κο να υιο­θε­τή­σου­με κάποια περιο­ρι­στι­κά μέτρα. Επί­σης είναι δύσκο­λο να παρα­κο­λου­θού­με τους ανθρώ­πους οι οποί­οι μετα­κι­νού­νται μετα­ξύ της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας και της Ιτα­λι­κής Δημο­κρα­τί­ας», δήλω­σε η Γκόλικοβα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο