Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Δύο νεκροί στην Ιταλία, 2.345 στην Κίνα — Ανήσυχο ο ΠΟΥ

Ενας δεύ­τε­ρος ασθε­νής προ­σβε­βλη­μέ­νος από τον νέο κορο­ναϊό απε­βί­ω­σε στην Ιτα­λία, μετέ­δω­σε το ιτα­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ANSA επι­κα­λού­με­νο πηγές στις υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες, καθώς η νόσος επε­κτεί­νε­ται στο βόρειο τμή­μα της χώρας.

Το θύμα ήταν μια γυναί­κα κάτοι­κος της περι­φέ­ρειας της Λομ­βαρ­δί­ας όπου βρί­σκε­ται το Μιλά­νο, μετέ­δω­σε το ANSA. Ο θάνα­τός της έγι­νε γνω­στός μερι­κές ώρες αφό­του ένας 77χρονος απε­βί­ω­σε στη διάρ­κεια της νύκτας κοντά στην Πάδο­βα, στη γει­το­νι­κή περι­φέ­ρεια Βένε­το, με βεβα­ρη­μέ­νη κατά­στα­ση υγείας.

Όπως έγι­νε γνω­στό, η ηλι­κιω­μέ­νη πέθα­νε στο σπί­τι της και φέρε­ται να μολύν­θη­κε από τον ιό σε πρώ­των βοη­θειών της περιο­χής, όπου συνά­ντη­σε έναν τρια­ντα­ο­κτά­χρο­νο ασθε­νή. Ο οποί­ος, με την σει­ρά του, φέρε­ται να μετέ­δω­σε την ασθέ­νεια σε του­λά­χι­στον δεκα­πέ­ντε άτο­μα. Ανά­με­σά τους, η γυναί­κα του που κυο­φο­ρεί, φίλοι του με τους οποί­ους έπαι­ζε ποδό­σφαι­ρο και πέντε ιατροί και νοσηλευτές.

Στη Λομ­βαρ­δία και στο Βένε­το, οι αρχές συμ­βου­λεύ­ουν τους πολί­τες να μην συνω­στί­ζο­νται στα έκτα­κτα περι­στα­τι­κά των νοσο­κο­μεί­ων, αλλά να τηλε­φω­νούν στον ειδι­κό, δωρε­άν αριθ­μό που έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί για την αντι­με­τώ­πι­ση του κοροναϊού.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε, τέλος αυτή την ώρα, συμ­με­τέ­χει σε συνε­δρί­α­ση στην Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και ζήτη­σε από τους ιτα­λούς να μην ενδώ­σουν στον πανι­κό, διό­τι η κατά­στα­ση παρα­μέ­νει υπό πλή­ρη έλεγχο.

«Πενήντα ένα τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία»

Ο περι­φε­ρειάρ­χης της Λομ­βαρ­δί­ας, Αττί­λιο Φοντά­να, δήλω­σε, πριν λίγο, ότι τα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού, στην Ιτα­λία έχουν αγγί­ξει, πλέ­ον, τα πενή­ντα ένα.

Τριά­ντα εννέα ασθε­νείς βρί­σκο­νται στην περι­φέ­ρεια της Λομ­βαρ­δί­ας, έντε­κα στο Βένε­το, και ένας στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ρώμης.

Πριν από λίγο, παράλ­λη­λα, ο περι­φε­ρειάρ­χης του Βένε­το, Λού­κα Τζάια, δήλω­σε ότι κλεί­νουν, μέχρι νεω­τέ­ρας, και τα πανε­πι­στή­μια της περιο­χής του. Πολ­λοί αγώ­νες ποδο­σφαί­ρου τοπι­κών ομά­δων, ακυρώθηκαν.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε, παράλ­λη­λα, τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση πρό­κει­ται να στη­ρί­ξει οικο­νο­μι­κά τις επι­χει­ρή­σεις της Λομ­βαρ­δί­ας οι οποί­ες κιν­δυ­νεύ­ουν να «γονα­τί­σουν», εξαι­τί­ας των έκτα­κτων μέτρων για τον περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης του ιού.

Στην Ρώμη, τέλος, μια κινέ­ζα που είχε εισα­χθεί στο νοσο­κο­μείο λοι­μω­δών νόσων Λάτζα­ρο Σπα­λαν­τσά­νι πριν τρεις εβδο­μά­δες και ένας Ιτα­λός εικο­σιεν­νιά­χρο­νος ερευ­νη­τής ο οποί­ος είχε επι­στρέ­ψει από την Κίνα ανα­μέ­νε­ται να πάρουν εξιτήριο.

Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) εκφρά­ζει ανη­συ­χία για τον αριθ­μό των κρου­σμά­των του νέου κορο­ναϊ­ού που δεν έχουν σαφή επι­δη­μιο­λο­γι­κή σχέ­ση, παρό­λο που ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των εκτός της Κίνας παρα­μέ­νει σχε­τι­κά μικρός, δήλω­σε σήμε­ρα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του.

Τα κρού­σμα­τα χωρίς σαφή επι­δη­μιο­λο­γι­κή σχέ­ση περι­λαμ­βά­νουν ανθρώ­πους που δεν έχουν ταξι­δέ­ψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα, ανέ­φε­ρε στο Twitter ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές, η νόσος παρέ­μει­νε ήπια στο 80% των ασθε­νών του κορο­ναϊ­ού και ήταν σοβα­ρή ή κρί­σι­μη στο 20% των ασθε­νών αυτών, πρό­σθε­σε ο Τέντρος. Στο 2% των κρου­σμά­των, ο ιός ήταν θανατηφόρος.

«Η μεγα­λύ­τε­ρη ανη­συ­χία μας συνε­χί­ζει να είναι το ενδε­χό­μεο ο Covid-19 να δια­δο­θεί σε χώρες με ασθε­νέ­στε­ρα συστή­μα­τα υγεί­ας», δήλω­σε. «Έχου­με επί­σης δημο­σιεύ­σει ένα στρα­τη­γι­κό σχέ­διο ετοι­μό­τη­τας και από­κρι­σης, που περι­λαμ­βά­νει έκκλη­ση για 675 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για να υπο­στη­ρί­ξου­με χώρες, ιδιαί­τε­ρα αυτές που είναι περισ­σό­τε­ρο ευάλωτες».

Νεότερος απολογισμός για την Κίνα

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που έχει προ­κα­λέ­σει ο κορο­νο­ϊ­ός ανήλ­θε σε 2.345 ως τα μεσά­νυ­χτα της Παρα­σκευ­ής, αυξη­μέ­νος κατά 109 από την προη­γου­μέ­νη, ανα­κοί­νω­σε η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγείας.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία των κινε­ζι­κών αρχών, στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα κατα­γρά­φη­καν χθες 397 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, αριθ­μός μικρό­τε­ρος από τα 889 κρού­σμα­τα που είχαν επα­λη­θευ­τεί την προηγουμένη.

Το σύνο­λο των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του Covid-19 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ανέρ­χε­ται μέχρι σήμε­ρα σε 76.288.

Όλοι οι θάνα­τοι κατε­γρά­φη­σαν στην επαρ­χία Χου­μπέι, επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας, εκ των οποί­ων 90 στην πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας πόλη Ουχάν.

Από τους ασθε­νείς, 11.477 νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα, ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του κορο­ναϊ­ού διπλα­σιά­στη­κε, με 142 νέα κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας στους 346 τον συνο­λι­κό αριθ­μό αυτών στη χώρα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Κορε­α­τι­κό Κέντρο Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθενειών.

Ένα δεύ­τε­ρο άτο­μο υπέ­κυ­ψε εξαι­τί­ας του ιού, πρό­σθε­σε η ανακοίνωση.

Τα 91 από τα νέα κρού­σμα­τα κατε­γρά­φη­σαν σε ένα νοσο­κο­μείο στην επαρ­χία Τσόνγκ­ντο, την οποία η κυβέρ­νη­ση έχει χαρα­κτη­ρί­σει μια από τις «ειδι­κές ζώνες περίθαλψης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο