Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Μείωση κρουσμάτων στην Κίνα, αύξηση σε Νότια Κορέα — Ιταλία — Ανήσυχος ο ΠΟΥ

Η Κίνα ανέ­φε­ρε σήμε­ρα άλλη μια μεί­ω­ση των νέων κρου­σμά­των του κορο­ναϊ­ού έξω από το επί­κε­ντρο της νόσου, ωστό­σο αξιω­μα­τού­χοι του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας προει­δο­ποί­η­σαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προ­βλέ­ψεις για το ξέσπα­σμα του ιού καθώς οι νέες μολύν­σεις και οι φόβοι για τη μετά­δο­σή του αυξή­θη­καν αλλού.

Η επι­τρο­πή υγεί­ας της Κίνας επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα 648 νέα κρού­σμα­τα –περισ­σό­τε­ρα απ’ ό,τι την προη­γου­μέ­νη– όμως μόνο 18 έξω από την επαρ­χία Χου­μπέι, αριθ­μός που είναι ο χαμη­λό­τε­ρος έξω από το επί­κε­ντρο αφό­του οι αρχές άρχι­σαν να δημο­σιο­ποιούν δεδο­μέ­να πριν από έναν μήνα.

Όμως οι νέες μολύν­σεις έξω από την Κίνα συνε­χί­ζουν να ανη­συ­χούν τις παγκό­σμιες υγειο­νο­μι­κές αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανα­κοι­νώ­νει σήμε­ρα έναν τέταρ­το νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρού­σμα­τα, αυξά­νο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό τους σε 556, μετά τον διπλα­σια­σμό τους από προ­χθές, Παρα­σκευή, μέχρι χθες, Σάββατο.

Τα κρού­σμα­τα στην Ιτα­λία, τη χώρα της Ευρώ­πης που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο, τετρα­πλα­σιά­σθη­καν χθες, Σάβ­βα­το, φθά­νο­ντας τα 79, με δύο θανά­τους. Δέκα νέα κρού­σμα­τα στο Ιράν αύξη­σαν το σύνο­λο εκεί στα 29 και έξι θάνα­τοι ενί­σχυ­σαν τις ανη­συ­χί­ες και σε γει­το­νι­κές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε πως στρέ­φει τις προ­σπά­θειές του στο να βοη­θή­σει ευά­λω­τες χώρες να προ­ε­τοι­μα­σθούν, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 13 στην Αφρι­κή. Χθες, Σάβ­βα­το, εξέ­φρα­σε ανη­συ­χία για τον αριθ­μό των νέων μολύν­σε­ων που δεν έχουν σαφή σχέ­ση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξί­δι εκεί ή επα­φή με επι­βε­βαιω­μέ­νο κρούσμα.

Περισ­σό­τε­ρα από τα μισά νέα κρού­σμα­τα στη Νότια Κορέα συν­δέ­ο­νται με την Εκκλη­σία του Σιν­τσε­ον­τζί του Ιησού στην πόλη Ντα­ε­γού, αφού μια γυναί­κα, που είναι γνω­στή ως «Ασθε­νής 31» και η οποία συμ­με­τεί­χε σε τελε­τές, δια­γνώ­σθη­κε θετι­κή στον ιό την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Η γυναί­κα δεν είχε ταξι­δέ­ψει πρό­σφα­τα στο εξωτερικό.

Η ασθέ­νεια έχει επε­κτα­θεί σε 26 χώρες και εδά­φη εκτός της Κίνας, σκο­τώ­νο­ντας του­λά­χι­στον 12 ανθρώ­πους, σύμ­φω­να με έναν απο­λο­γι­σμό του Ρόι­τερ. Ο ιός υπήρ­ξε θανα­τη­φό­ρος στο 2% των κρου­σμά­των που έχουν ανα­φερ­θεί και ο κίν­δυ­νος θανά­του είναι υψη­λό­τε­ρος για τους πιο ηλι­κιω­μέ­νους ασθε­νείς, ενώ τα κρού­σμα­τα μετα­ξύ των παι­διών είναι σχε­τι­κά λίγα, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ.

Οι ενδε­χό­με­νες οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις του ξεσπά­σμα­τος επι­σκί­α­σαν μια συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Οικνο­νο­μι­κών της Ομά­δας των Είκο­σι (G20) στη Σαου­δι­κή Αρα­βία, κατά την οποία ο επι­κε­φα­λής του Διε­θνούς Νομι­σμα­τι­κού Ταμεί­ου δήλω­σε πως η ανα­στά­τω­ση που έχει προ­κλη­θεί από τον κορο­ναϊό είναι πιθα­νό να μειώ­σει φέτος την οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη της Κίνας στο 5,6%, (0,4% κάτω από την πρό­βλε­ψη του Ιανουα­ρί­ου) και να αφαι­ρέ­σει 0,1% από την παγκό­σμια ανάπτυξη.

Η επι­τρο­πή υγεί­ας της Κίνας ανα­κοί­νω­σε πως ο αριθ­μός των νέων θανά­των από τον Covid-19, όπως είναι γνω­στή η ασθέ­νεια που προ­κα­λεί­ται από τον ιό, είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειω­θεί στην επαρ­χία Χου­μπέι. Ογδό­ντα δύο εξ αυτών σημειώ­θη­καν στην πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας, την Ουχάν.

Ιταλία: 76 τα κρούσματα κοροναϊού, σε πέντε περιφέρειες της χώρας

Τα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού, στην Ιτα­λία, μέχρι αυτή την στιγ­μή είναι 76, σε πέντε περι­φέ­ρειες της χώρας, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός Τζου­ζέ­πε Κόντε, κατά την διάρ­κεια έκτα­κτης συνέ­ντευ­ξης Τύπου, στο τέλος της συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου στην έδρα της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, στην Ρώμη.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός πρό­σθε­σε ότι στο εξής θα απα­γο­ρεύ­ε­ται η είσο­δος και η έξο­δος από τα χωριά και τις κωμο­πό­λεις στις οποί­ες σημειώ­θη­καν τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα του Covid-19. Θα υπάρ­ξουν μόνον περιο­ρι­σμέ­νες και πολύ συγκε­κρι­μέ­νες εξαι­ρέ­σεις. Παράλ­λη­λα, προ­σω­ρι­νά, στις περιο­χές αυτές στα­μα­τούν τα σχο­λι­κά μαθή­μα­τα και κλεί­νουν οι διά­φο­ρες επαγ­γελ­μα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες. «Αν χρεια­στεί, θα ζητή­σου­με την βοή­θεια των ενό­πλων δυνά­με­ων, αλλά βασί­ζο­μαι στο αίσθη­μα ευθύ­νης των πολι­τών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφο­ρούν του­λά­χι­στον πενή­ντα χιλιά­δες άτομα.

Η ιτα­λι­κή κυβέρ­νη­ση, επί­σης, απο­φά­σι­σε ότι αύριο ανα­βάλ­λο­νται όλες οι αθλη­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες στις περι­φέ­ρειες Βένε­το και Λομ­βαρ­δία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και των ποδο­σφαι­ρι­κών αγώ­νων της Α’ Εθνι­κής κατη­γο­ρί­ας. Το ιτα­λι­κό υπουρ­γείο Yγεί­ας θα μπο­ρεί, επί­σης, να απα­γο­ρεύ­ει, σε περί­πτω­ση που το κρί­νει σκό­πι­μο, τις σχο­λι­κές εκδρο­μές, στην Ιτα­λία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Iτα­λών, στην κλί­μα­κα των αξιών μας, είναι αναμ­φί­βο­λα στην πρώ­τη θέση. Θα πλη­ρο­φο­ρού­με καθη­με­ρι­νά τους πολί­τες μας, για το τι ακρι­βώς συμ­βαί­νει», τόνι­σε ο Τζου­ζέ­πε Κόντε.

«Προς το παρόν, δεν υπάρ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να παυ­θεί η εφαρ­μο­γή της Συν­θή­κης του Σέν­γκεν», ολο­κλή­ρω­σε ο επι­κε­φα­λής της ιτα­λι­κής κυβερ­νη­τι­κής συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εκστρατεία παραπληροφόρησης. Διαψεύδει η Μόσχα

Χιλιά­δες λογα­ρια­σμοί που συν­δέ­ο­νται με την Ρωσία στο Twitter το Facebook και το Instagram δια­κι­νούν αντια­με­ρι­κα­νι­κή παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση για τον νέο ιό που εμφα­νί­σθη­κε την Κίνα, δήλω­σαν στο AFP αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι, προ­κα­λώ­ντας την διά­ψευ­ση της Μόσχας. Η εκστρα­τεία παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης και διά­δο­σης θεω­ριών συνω­μο­σί­ας ξεκί­νη­σε εδώ και έναν μήνα, την περί­ο­δο που ο αριθ­μός των νεκρών στην Κίνα ανερ­χό­ταν σε 3 και τα κρού­σμα­τα στην πόλη Ουχάν ανέρ­χο­νταν σε 200, σύμ­φω­να με τους αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους. Σήμε­ρα, ο απο­λο­γι­σμός έχει φθά­σει στους 2.345 νεκρούς, στα 76.000 κρού­σμα­τα στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα και σε περισ­σό­τε­ρα από 1.300 στον υπό­λοι­πο κόσμο.

«Στό­χος της Ρωσί­ας είναι να σπεί­ρει την διχό­νοια και να απο­δυ­να­μώ­σει εκ των έσω τους θεσμούς των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και τις συμ­μα­χί­ες τους, και μέσω υπό­γειων και κακό­βου­λων εκστρα­τειών», δήλω­σε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών αρμό­διος για την Ευρώ­πη και την Ευρασία.

Η Ρωσία διέ­ψευ­σε ότι διε­ξά­γει εκστρα­τεία παρα­πλη­ρο­φό­ρη­σης για τον ιό Covid-19.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο