Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Ξεπέρασε το όριο των 100.000 κρουσμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο

Η επι­δη­μία του κορο­ναϊ­ού ξεπέ­ρα­σε το όριο των 100.000 κρου­σμά­των στον κόσμο, όπου η διά­δο­σή του επε­κτεί­νε­ται, καθώς 21 νέα κρού­σμα­τα εντο­πί­σθη­καν σε ένα κρουα­ζιε­ρό­πλοιο στα ανοι­κτά της Καλι­φόρ­νιας. Η Κίνα ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα 28 νέους θανά­τους, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό σε 3.070 θανά­τους μέσα στη χώρα, καθώς και νέα αύξη­ση του αριθ­μού των κρου­σμά­των έξω από την επαρ­χία Χου­μπέι (κεντρι­κή Κίνα), όπου ο ιός εντο­πί­σθη­κε για πρώ­τη φορά.

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) εκτι­μά πως η διά­δο­ση του ιού είναι «πολύ ανη­συ­χη­τι­κή». Συνο­λι­κά 92 χώρες έχουν πλέ­ον πλη­γεί από την Covid-19, που έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε σχε­δόν 3.500 ανθρώ­πους ενώ περισ­σό­τε­ροι από 100.000 έχουν μολυν­θεί από τον ιό. Στις ΗΠΑ, ο ιός εντο­πί­σθη­κε σε 21 άτο­μα επί του Grand Princess, ενός κρουα­ζιε­ρό­πλοιου που παρα­μέ­νει στα ανοι­κτά της Καλι­φόρ­νιας μετά την ανα­κά­λυ­ψη συμ­πτω­μά­των σε ορι­σμέ­νους από τους 3.533 επι­βά­τες και μέλη του πλη­ρώ­μα­τός του, σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νό αντι­πρό­ε­δρο Μάικ Πενς.

Αφού οργά­νω­σε τη μεγά­λη ετή­σια διά­σκε­ψή του στην Ουά­σινγ­κτον, το φιλοϊσ­ραη­λι­νό λόμπι AIPAC ανα­κοί­νω­σε χθες, Παρα­σκευή, πως δύο από τους συμ­με­τέ­χο­ντες δια­γνώ­σθη­καν θετι­κοί στον νέο κοροναϊό.

Κλείσιμο σχολείων

Η ανα­πό­φευ­κτη διά­δο­ση περιο­ρί­σθη­κε εν μέρει στην Κίνα, στην επαρ­χία Χου­μπέι, η οποία απο­τε­λεί το κέντρο της επι­δη­μί­ας, χάρη στο γεγο­νός ότι περί­που 56 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι τέθη­καν από τα τέλη Ιανουα­ρί­ου σε καρα­ντί­να. Εδώ και εβδο­μά­δες οι νέες μολύν­σεις εκεί μειώ­νο­νται. Τα 74 νέα κρού­σμα­τα που ανα­κοι­νώ­θη­καν είναι ο χαμη­λό­τε­ρος αριθ­μός μετά τα μέτρα καρα­ντί­νας που επι­βλή­θη­καν στα τέλη Ιανουα­ρί­ου στην επαρ­χία αυτή, επι­ση­μαί­νουν οι κινε­ζι­κές αρχές.

Ωστό­σο στη Χου­μπέι κατα­γρά­φη­καν 24 εισα­γό­με­να κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού, με απο­τέ­λε­σμα να δια­τυ­πώ­νο­νται φόβοι για νέα αύξη­ση των μολύν­σε­ων στην Κίνα.

Η περιο­χή μπο­ρεί να ανοί­ξει και πάλι σύντο­μα, άφη­σε να εννοη­θεί χθες, Παρα­σκευή, η κυβέρ­νη­ση, η οποία απο­τε­λεί αντι­κεί­με­νο ασυ­νή­θι­στης αμφι­σβή­τη­σης, καθώς υπάρ­χει έλλει­ψη τρο­φί­μων μετα­ξύ των ανθρώ­πων που έχουν τεθεί σε περιορισμό.

Από την πλευ­ρά τους, 13 χώρες έχουν κλεί­σει τα σχο­λι­κά ιδρύ­μα­τα: 300 εκα­τομ­μύ­ρια μαθη­τές στον κόσμο στε­ρού­νται εδώ και εβδο­μά­δες το σχολείο.

Πέρα από την Κίνα, οι χώρες που έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο είναι η Νότια Κορέα, το Ιράν, η Ιτα­λία και η Γαλλία.

Χθες, Παρα­σκευή, το Τόγκο, τα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη, η Σερ­βία, το Βατι­κα­νό, η Σλο­βα­κία, το Περού και το Μπου­τάν ανα­κοί­νω­σαν τα πρώ­τα κρούσματα.

Στην Αίγυ­πτο εντο­πί­σθη­καν 12 κρού­σμα­τα μετα­ξύ του προ­σω­πι­κού ενός κρουα­ζιε­ρό­πλοιου στον Νείλο.

Ενώ η αγω­νία στις χρη­μα­τα­γο­ρές μεγα­λώ­νει, ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ φάνη­κε καθη­συ­χα­στι­κός, πεπει­σμέ­νος πως οι αγο­ρές θα «ανα­κάμ­ψουν». Κάλε­σε την ομο­σπον­δια­κή τρά­πε­ζα των ΗΠΑ να χαμη­λώ­σει τα επι­τό­κιά της για να τονώ­σει την οικονομία.

Απαγορεύσεις

Χώρες λαμ­βά­νουν μέτρα απα­γό­ρευ­σης εισό­δου στο έδα­φός τους ή επι­βο­λής καρα­ντί­νας σε ταξι­διώ­τες που προ­έρ­χο­νται από χώρες που έχουν πλη­γεί. Του­λά­χι­στον 36 χώρες έχουν ήδη επι­βά­λει πλή­ρη απα­γό­ρευ­ση εισό­δου σε πρό­σω­πα που φθά­νουν από τη Νότια Κορέα, ανα­κοί­νω­σε η Σεούλ, και 22 άλλες έχουν λάβει μέτρα καραντίνας.

Η Ρωσία έκλει­σε επί­σης τα σύνο­ρά της στους ταξι­διώ­τες που φθά­νουν από το Ιράν.

Στη Βηθλε­έμ, την κύρια του­ρι­στι­κή πόλη στα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη, οι αρχές εμπό­δι­σαν την είσο­δο και την έξο­δο του­ρι­στών μετά την ανα­κά­λυ­ψη 16 κρου­σμά­των του κορο­ναϊ­ού στη Δυτι­κή Όχθη του Ιορ­δά­νη, όπου κηρύ­χθη­κε κατά­στα­ση επεί­γου­σας υγειο­νο­μι­κής ανάγκης.

Σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Του­ρι­σμού, ο αριθ­μός των του­ρι­στών στον κόσμο ανα­μέ­νε­ται να μειω­θεί κατά 1% έως 3% το 2020, κάτι που σημαί­νει απώ­λεια «30 έως 50 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολαρίων».

Στον κόσμο, οι πλη­θυ­σμοί ορμούν στις μάσκες προ­στα­σί­ας, τα απο­λυ­μα­ντι­κά, τα γάντια και τις στο­λές προ­στα­σί­ας. Για να εγγυ­η­θούν ότι οι προ­μή­θειες είναι επαρ­κείς, πολ­λά κρά­τη απα­γό­ρευ­σαν τις εξα­γω­γές ιατρι­κού υλικού.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση απηύ­θυ­νε έκκλη­ση για «αλλη­λεγ­γύη», όμως οι χώρες που έλα­βαν τέτοιες απο­φά­σεις υπε­ρα­μύν­θη­καν της επι­λο­γής τους. Η Ιτα­λία, η οποία δεν παρά­γει μάσκες, θα λάβει σε δύο ημέ­ρες 800.000 από τη Νότια Αφρι­κή, όμως έχει ανά­γκη μια δεκα­ριά εκα­τομ­μύ­ρια ακό­μη για να αντι­με­τω­πί­σει την κατάσταση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο