Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Πιο ευάλωτοι οι άνθρωποι με υπέρταση, διαβήτη και άσθμα

Βρι­σκό­με­νη στην πρώ­τη γραμ­μή της μάχης ενά­ντια στον κορο­νο­ϊό, η Κίνα επι­χει­ρεί να μετα­φέ­ρει τη γνώ­ση της, στις αρχές των κρα­τών που τώρα δοκι­μά­ζο­νται, μετα­ξύ των οποί­ων και η Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, εκπρο­σω­πώ­ντας το ελλη­νι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας, η δρ. Έλε­να Μαλ­τέ­ζου-Πέτρου, διευ­θύ­ντρια του τομέα Επι­δη­μιο­λο­γι­κής Επι­τή­ρη­σης και Παρέμ­βα­σης για Λοι­μώ­δη Νοσή­μα­τα του ΕΟΔΥ, συμ­με­τεί­χε σε τηλε­διά­σκε­ψη ανά­με­σα σε κορυ­φαί­ους Κινέ­ζους επι­στή­μο­νες και εκπρο­σώ­πους δεκα­ε­πτά κρα­τών της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Ευρώπης.

Η δρ. Μαλ­τέ­ζου-Πέτρου εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή της για τον τρό­πο που η Κίνα συνερ­γά­ζε­ται με τους εταί­ρους της για την υπε­ρά­σπι­ση της δημό­σιας υγεί­ας αλλά τόνι­σε ότι κρί­σι­μη είναι και η προ­σω­πι­κή ευθύ­νη κάθε πολίτη.

«Ο κόσμος οφεί­λει να αντα­πο­κρι­θεί στις οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας και του ΕΟΔΥ. Είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό να γίνει αντι­λη­πτό αυτό από όλους και όλες. Ανα­μέ­νου­με αύξη­ση των κρου­σμά­των και οι πολί­τες πρέ­πει να συμ­μορ­φω­θούν με τις συστά­σεις προ­κει­μέ­νου το μέγε­θος της επι­δη­μί­ας να είναι το δυνα­τόν μικρό­τε­ρο» επε­σή­μα­νε η δρ. Μαλτέζου-Πέτρου.

Το κοι­νό σημείο μετα­ξύ των τοπο­θε­τή­σε­ων των συμ­με­τε­χό­ντων εκ μέρους της Κίνας ήταν η ανά­γκη για δρα­στι­κά και άμε­σα μέτρα προ­κει­μέ­νου η εξά­πλω­ση του ιού να ανα­σχε­θεί, όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρο, εγκαίρως.

Όπως τόνι­σε η κ. Ζ. Γιανγκ, εκ μέρους της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγεί­ας της Κίνας, κλει­δί για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού είναι η ισχυ­ρή πολι­τι­κή δέσμευ­ση, που στην περί­πτω­ση της Κίνας μετα­φρά­στη­κε σε μέτρα σε ολό­κλη­ρη την επι­κρά­τεια και δια­φά­νεια και υπευ­θυ­νό­τη­τα απέ­να­ντι στην διε­θνή κοινότητα.

Εκπρο­σω­πώ­ντας το υπ. Εξω­τε­ρι­κών της Κίνας, ο Γουάνγκ Λου­τόνγκ δεσμεύ­τη­κε ότι η Κίνα θα συνε­χί­σει να δημο­σιο­ποιεί τα ευρή­μα­τά της σχε­τι­κά με τον κορο­νο­ϊό, καθώς και τα πρω­τό­κολ­λα αντι­με­τώ­πι­σής του που εξε­λίσ­σει. Μάλι­στα τόνι­σε ότι η Κίνα απο­φά­σι­σε να στεί­λει ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κές προ­μή­θειες στην Ιτα­λία, ακρι­βώς για να απο­δεί­ξει την έμπρα­κτη συμπα­ρά­στα­σή της.

Σημα­ντι­κές ήταν οι παρα­τη­ρή­σεις των Κινέ­ζων επι­στη­μό­νων που συμ­με­τεί­χαν στην ενη­μέ­ρω­ση των κρα­τών της ομά­δας China-CEEC, δηλα­δή του μόνι­μου μηχα­νι­σμού συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Κίνας και δεκα­ε­πτά κρα­τών της κεντρι­κής και ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης, στο πλαί­σιο του οποί­ου διορ­γα­νώ­θη­κε η τηλε­διά­σκε­ψη. Ανά­με­σα στα ευρή­μα­τα της Κίνας, υπάρ­χουν και θετι­κά νέα, όπως για παρά­δειγ­μα ότι οι εγκυ­μο­νού­σες γυναί­κες δεν επη­ρε­ά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρο από τον ιό, συγκρι­τι­κά προς την ηλι­κια­κή ομά­δα που ανή­κουν και συνε­πώς, οι πιθα­νό­τη­τες ανάρ­ρω­σής τους είναι εξαι­ρε­τι­κά υψη­λές. Επί­σης, οι Κινέ­ζοι επι­στή­μο­νες υπεν­θύ­μι­σαν ότι η πλειο­ψη­φία των περι­πτώ­σε­ων θερα­πεύ­ε­ται από τον ιό.

Ως τα τρία κυρί­αρ­χα συμ­πτώ­μα­τα του κορο­νοϊ­ού, οι Κινέ­ζοι επι­στή­μο­νες κατα­τάσ­σουν τον πυρε­τό, τον ξηρό βήχα και την κατά­πτω­ση, δηλα­δή το αίσθη­μα ανε­ξή­γη­της κού­ρα­σης, ενώ πιο ευά­λω­τοι εμφα­νί­ζο­νται οι άνθρω­ποι με υπέρ­τα­ση, δια­βή­τη και άσθμα. Ο ιός είναι περισ­σό­τε­ρο μετα­δο­τι­κός στην αρχή της εκδή­λω­σης των συμ­πτω­μά­των, μάλι­στα και ένα με δύο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα πριν καν αυτά εκδη­λω­θούν. Ωστό­σο, ειδι­κά στις βαριές περι­πτώ­σεις, μπο­ρεί να συνε­χί­σει να είναι μετα­δο­τι­κός έως και για δύο εβδο­μά­δες, μερι­κές φορές ακό­μα και μετά την ίαση.

Πέρα από τα ειδι­κά μέτρα τα όποια εφάρ­μο­σαν και παρου­σί­α­σαν οι Κινέ­ζοι αξιω­μα­τού­χοι (για παρά­δειγ­μα, ως προς τις εισα­γω­γές προ­ϊ­ό­ντων στην χώρα, την αντι­με­τώ­πι­ση των αερο­με­τα­φο­ρών κ.ά.), ο κοι­νός παρο­νο­μα­στής για την απο­φυ­γή της εξά­πλω­σης του ιού είναι η προ­σω­πι­κή υγιει­νή και οι απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας μετα­ξύ των πολι­τών. Ενώ πλέ­ον, εκτός της φαρ­μα­κευ­τι­κής έρευ­νας, έχουν στρέ­ψει το ενδια­φέ­ρον τους και στις ενδε­χό­με­νες συνέ­πειες της μόλυν­σης του περι­βάλ­λο­ντος από τον κορονοϊό.

Στο μετα­ξύ, κύκλοι της κινε­ζι­κής πρε­σβεί­ας στην Αθή­να τόνι­σαν ότι, ήδη πριν καν εκδη­λω­θούν κρού­σμα­τα στην Ελλά­δα, βρί­σκο­νταν σε διαρ­κή επι­κοι­νω­νία και συνερ­γα­σία με τις ελλη­νι­κές αρχές, προ­κει­μέ­νου να μην εισα­χθεί ο ιός από την Κίνα.

Με ευθύ­νη της πρε­σβεί­ας, όλοι οι Κινέ­ζοι υπή­κο­οι που βρί­σκο­νται στην Ελλά­δα ενη­με­ρώ­θη­καν να απο­φεύ­γουν τις δημό­σιες συγκε­ντρώ­σεις, ενώ σε περί­πτω­ση επι­στρο­φής από την Κίνα λαμ­βά­νουν την αυστη­ρή σύστα­ση να μεί­νουν σε κατ’ οίκον απο­μό­νω­ση για δύο εβδο­μά­δες. Στο αερο­δρό­μιο «Ελ. Βενι­ζέ­λος» και σε συνερ­γα­σία με τις Κινε­ζι­κές Αερο­γραμ­μές, όλοι οι επι­σκέ­πτες από την Κίνα ενη­με­ρώ­νο­νται για τους κανό­νες που οφεί­λουν να ακο­λου­θή­σουν ενώ η κινε­ζι­κή κοι­νό­τη­τα της Ελλά­δας έχει ενερ­γο­ποι­η­θεί ώστε να τηρή­σει τα μέτρα προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο