Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Στους 259 οι νεκροί — Τα κρούσματα ξεπέρασαν εκείνα του SARS — Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός στην Κίνα αυξή­θη­κε κατά 46 στους 259 τα μεσά­νυ­χτα της Παρα­σκευ­ής 31ης Ιανουα­ρί­ου, μετέ­δω­σε το δημό­σιο κινε­ζι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CCTV επι­κα­λού­με­νο δεδο­μέ­να της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγείας.

Κατά τα στοι­χεία των κινε­ζι­κών κεντρι­κών υγειο­νο­μι­κών αρχών, τους 45 από τους 46 νέους νεκρούς θρη­νεί η επαρ­χία Χου­μπέι και άλλον έναν ο δήμος της Τσονγκτσίνγκ.

Αν και η Ουχάν μοιά­ζει με πόλη φάντα­σμα, τα νοσο­κο­μεία της είναι γεμά­τα. Για να αντι­με­τω­πί­σουν την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση οι κινε­ζι­κές αρχές έχουν κινη­το­ποι­η­θεί για την ανέ­γερ­ση δύο νέων νοσο­κο­μεί­ων στην πόλη, τα οποία θα είναι έτοι­μα στις 3 και τις 6 Φεβρουαρίου.

Τα νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού το προη­γού­με­νο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο ανήλ­θαν σε 2.102, γεγο­νός που αυξά­νει το σύνο­λο των ασθε­νών σε 11.791, σύμ­φω­να με τις ίδιες πηγές.

Τα κρού­σμα­τα ξεπέ­ρα­σαν εκεί­να του SARS. Σύμ­φω­να με επί­ση­μα στοι­χεία που παρου­σιά­ζει το BBC, στα 8.100 ανήλ­θαν, σε οκτώ μήνες, τα κρού­σμα­τα του SARS, ενώ του κορω­νοϊ­ού σε 11.791 σε μόλις ένα μήνα. Οι νεκροί ανέρ­χο­νται σε 259, όλοι στην Κίνα, ενώ στην περί­πτω­ση του Sars, ο ιός κόστι­σε τη ζωή σε 774 ανθρώπους.

Κατά του «ανώφελου πανικού» προειδοποίησε η Κίνα

Χώρες της Ασί­ας και οι ΗΠΑ αρχί­ζουν να κλεί­νουν τα σύνο­ρά τους στους ταξι­διώ­τες από την Κίνα, με το Πεκί­νο να αντι­δρά κάνο­ντας λόγο για «ανώ­φε­λο πανικό».

«Δεν είναι απα­ραί­τη­το να πανι­κο­βαλ­λό­μα­στε ανώ­φε­λα, ούτε να λαμ­βά­νου­με υπερ­βο­λι­κά μέτρα», εκτί­μη­σε ο Κινέ­ζος πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ, ο Σου Τσεν, δηλώ­νο­ντας ότι ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας «εμπι­στεύ­ε­ται πλή­ρως την Κίνα».

Το Πεκί­νο επι­τέ­θη­κε στην Ουά­σιγ­κτον, η οποία συνέ­στη­σε στους πολί­τες της να μην ταξι­δεύ­ουν στην Κίνα και να εγκα­τα­λεί­ψουν τη χώρα, αν βρί­σκο­νται εκεί. «Οι λέξεις και οι πρά­ξεις κάποιων Αμε­ρι­κα­νών αξιω­μα­τού­χων δεν βασί­ζο­νται στα γεγο­νό­τα ούτε είναι οι προ­σή­κου­σες», κατήγ­γει­λε η εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η αντί­δρα­ση από το Πεκί­νο ήρθε πριν καν την ανα­κοί­νω­ση της Ουά­σιγ­κτον πολ­λών έκτα­κτων μέτρων για το κλεί­σι­μο των συνό­ρων των ΗΠΑ ή την επι­βο­λή καρα­ντί­νας στους ταξι­διώ­τες που επι­στρέ­φουν από την Κίνα και κυρί­ως από το επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας, την πόλη Ουχάν και την επαρ­χία Χουμπέι.

Από την Κυρια­κή τα μεσά­νυ­κτα (ώρα Ελλά­δας) οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές θα απα­γο­ρεύ­ουν την είσο­δο στη χώρα των μη Αμε­ρι­κα­νών που έχουν ταξι­δέ­ψει στην Κίνα τις 14 τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Άλεξ Αζάρ.

Για τους Αμε­ρι­κά­νους πολί­τες θα ισχύ­ει καρα­ντί­να έως 14 ημε­ρών για όσους έχουν επι­σκε­φθεί την επαρ­χία Χου­μπέι τις δύο προη­γού­με­νες εβδομάδες.

Στην Ασία, το Βιετ­νάμ ανα­κοί­νω­σε την ανα­στο­λή έκδο­σης του­ρι­στι­κών αδειών εισό­δου για όλους τους Κινέ­ζους αλλά και τους αλλο­δα­πούς που είχαν ταξι­δέ­ψει στην Κίνα τις δύο τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες. Η Σιγκα­πού­ρη και η Μογ­γο­λία επί­σης απα­γό­ρευ­σαν την είσο­δο στο έδα­φός τους όλων των ταξι­διω­τών από την Κίνα.

Η Ιτα­λία και το Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σαν ότι ανα­στέλ­λουν όλες τις πτή­σεις από την Κίνα και περισ­σό­τε­ρες από 15 αερο­πο­ρι­κές εται­ρί­ες, ανά­με­σά τους η Air France, η British Airways και η Lufthansa έχουν ήδη δια­κό­ψει τις πτή­σεις τους προς τη χώρα.

Παράλ­λη­λα μια σει­ρά χώρες απο­σύ­ρουν δπλω­μα­τι­κό προ­σω­πι­κό και πολί­τες τους από την κίνα.

«Ακραία μέτρα»

Μπρο­στά σε αυτά τα μέτρα ο ΠΟΥ προει­δο­ποί­η­σε την Πέμ­πτη ότι ο περιο­ρι­σμός στις μετα­κι­νή­σεις των ατό­μων και των αγα­θών στη διάρ­κεια μιας κρί­σης για τη δημό­σια υγεία ενδέ­χε­ται να απο­δει­χθεί «ανε­παρ­κής», να δυσχε­ρά­νει τη δια­νο­μή βοή­θειας και να επη­ρε­ά­σει αρνη­τι­κά τις οικο­νο­μί­ες των χωρών που πλήττονται.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Ακο­λου­θεί κατά­λο­γος των χωρών και των περιο­χών που έχουν ανα­κοι­νώ­σει τον εντο­πι­σμό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του νέου κορω­νοϊ­ού που άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται από την κινε­ζι­κή πόλη Γου­χάν, στην οποία εμφα­νί­στη­κε τον Δεκέμβριο.

Πέραν της ηπει­ρω­τι­κής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επι­βε­βαιω­θεί περί­που εκα­τό κρού­σμα­τα μόλυν­σης σε διε­θνές επίπεδο.

Κίνα

Περί­που 12.000 άνθρω­ποι έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορο­ναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθε­νείς έχουν υπο­κύ­ψει, σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό των υγειο­νο­μι­κών αρχών, ο οποί­ος δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε σήμερα.

Στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­νό­τη­τα, οι θάνα­τοι των ασθε­νών έχουν κατα­γρα­φεί την επαρ­χία Χου­μπέι, την εστία της επιδημίας.

* Δέκα κρού­σμα­τα έχουν επι­βε­βαιω­θεί στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Χονγκ Κονγκ. Πολ­λοί από τους ασθε­νείς είχαν επι­σκε­φθεί την Γουχάν.

* Επτά κρού­σμα­τα έχουν ανα­φερ­θεί στην αυτό­νο­μη περιο­χή του Μακάο.

* Ένα κρού­σμα έχει κατα­γρα­φεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρού­σμα­τα.

Καμπότζη

Ένα κρού­σμα, ένας εξη­ντά­ρης που αφί­χθη στη χώρα από την Ουχάν και βρί­σκε­ται σε στα­θε­ρή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδε­κα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στην Κερά­λα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρού­σμα­τα.

Μαλαισία

Οκτώ κρού­σμα­τα.

Νεπάλ

Ένα κρού­σμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγή­κε από το νοσο­κο­μείο αφού θεραπεύθηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρού­σμα.

Σιγκαπούρη

16 κρού­σμα­τα

Σρι Λάνκα

Ένα κρού­σμα, 43χρονος κινέ­ζος του­ρί­στας που αφί­χθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρού­σμα­τα

Ταϊλάνδη

14 κρού­σμα­τα. Όλοι οι ασθε­νείς είναι Κινέ­ζοι, πλην μιας Ταϊ­λαν­δής 73 ετών που είχε επι­σκε­φθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρού­σμα­τα

Αμερική

Καναδάς

Τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα, ανά­με­σά τους δύο άνδρες που είχαν ταξι­δέ­ψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρού­σμα­τα συνο­λι­κά· άλλο ένα επι­βε­βαιώ­θη­κε στην Καλι­φόρ­νια χθες Παρασκευή.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρού­σμα­τα.

Γερμανία

Επτά κρού­σμα­τα, όλα τους εργα­ζό­με­νοι σε εται­ρεία εξο­πλι­σμού αυτο­κι­νή­των. Σύμ­φω­να με το βαυα­ρι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας οι έξι είναι σε «στα­θε­ρή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρού­σμα. Πρό­κει­ται για γερ­μα­νό του­ρί­στα που νοση­λεύ­ε­ται στο νησί Λα Γομέ­ρα, στο αρχι­πέ­λα­γος των Κανά­ριων, αφού κατά τα φαι­νό­με­να μολύν­θη­κε από ασθε­νή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρού­σμα. Πρό­κει­ται για Κινέ­ζο του­ρί­στα από την Ουχάν που νοση­λεύ­ε­ται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρού­σμα­τα.

Ιταλία

Δύο κρού­σμα­τα. Πρό­κει­ται για Κινέ­ζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρού­σμα­τα. Κινέ­ζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρού­σμα. Πρό­κει­ται για μια γυναί­κα η εθνι­κό­τη­τα της οποί­ας δεν έχει δημο­σιο­ποι­η­θεί από τις σου­η­δι­κές αρχές. Είχε περά­σει από την Ουχάν και αφί­χθη αερο­πο­ρι­κώς στη Σου­η­δία την 24η Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα. Πρό­κει­ται για μέλη της ίδιας οικο­γέ­νειας, κινέ­ζους υπη­κό­ους από την Γουχάν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο