Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Σχεδόν 1.700 νεκροί — Χαρτονομίσματα σε καραντίνα

Ο αριθ­μός των θανά­των που έχει προ­κα­λέ­σει στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα ο νέος κορο­ναϊ­ός πλη­σί­α­σε σήμε­ρα τους 1.700, μία ημέ­ρα μετά την ανα­κοί­νω­ση της υπουρ­γού Υγεί­ας της Γαλ­λί­ας ότι κατα­γρά­φη­κε ο πρώ­τος νεκρός εξαι­τί­ας του COVID-19 εκτός Ασίας.

Σύμ­φω­να με νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που δημο­σιο­ποί­η­σαν σήμε­ρα οι κινε­ζι­κές αρχές, η επι­δη­μία πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο κορο­ναϊ­ός έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε 1.665 ανθρώ­πους στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα — πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο — η πλειο­νό­τη­τα των οποί­ων ζού­σαν στην επαρ­χία Χου­μπέι, εστία της μόλυν­σης από τον Δεκέμβριο.

Ο COVID-19 εμφα­νί­στη­κε για πρώ­τη φορά στην πρω­τεύ­ου­σα αυτής της επαρ­χί­ας, την Ουχάν.

Μόνο τέσ­σε­ρις θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί εκτός Κίνας σε διε­θνές επί­πε­δο: ένας στην ημιαυ­τό­νο­μη περιο­χή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπω­νία, Φιλιπ­πί­νες και Γαλλία.

Η γαλ­λί­δα υπουρ­γός Υγεί­ας Ανιές Μπου­ζίν ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το τον θάνα­το κινέ­ζου του­ρί­στα 80 ετών το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής. Νοση­λευό­ταν στη Γαλ­λία από τα τέλη Ιανουα­ρί­ου. Ο θάνα­τος είναι «ο πρώ­τος εκτός της Ασί­ας, ο πρώ­τος στην Ευρώ­πη», διευ­κρί­νι­σε η υπουργός.

Εξάλ­λου οι αρχές της Κίνας κατέ­γρα­ψαν 2.009 νέα κρού­σμα­τα της επι­δη­μί­ας χθες Σάβ­βα­το, τα 1.843 στη Χου­μπέι, κάτι που σημαί­νει ότι το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί φθά­νει τους 68.500.

Ωστό­σο, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των μειώ­θη­κε για τρί­τη συνα­πτή ημέρα.

Ενώ η Χου­μπέι παρα­μέ­νει απο­κομ­μέ­νη από τον υπό­λοι­πο κόσμο επί τρεις εβδο­μά­δες και πολ­λές πόλεις της ανα­το­λι­κής Κίνας επι­βάλ­λουν δρα­στι­κά μέτρα περιο­ρι­σμού, το Πεκί­νο με τη σει­ρά του ανα­κοί­νω­σε προ­χθές Παρα­σκευή πως ενι­σχύ­ει τα μέτρα περιο­ρι­σμού για να ανα­κο­πεί η εξά­πλω­ση του ιού.

Η κινε­ζι­κή πρω­τεύ­ου­σα πλέ­ον υπο­χρε­ώ­νει όλους όσοι φθά­νουν σε αυτήν να επι­βάλ­λουν στον εαυ­τό τους καρα­ντί­να 14 ημε­ρών, στο σπί­τι τους ή στο ξενο­δο­χείο τους, επί ποι­νή κυρώ­σε­ων εάν δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται, ανέ­φε­ρε η Ημε­ρη­σία του Πεκί­νου, επί­ση­μη εφη­με­ρί­δα. Η δρα­στη­ριό­τη­τα στην πόλη συνε­χί­ζει να έχει παρα­λύ­σει και πολ­λές εται­ρεί­ες επι­βάλ­λουν στους εργα­ζο­μέ­νους τους να δου­λεύ­ουν εξ απο­στά­σε­ως, με τη χρή­ση υπολογιστών.

Τα μέτρα επι­βλή­θη­καν αφού, κατά τις παρα­τα­θεί­σες δια­κο­πές για το κινε­ζι­κό σελη­νια­κό νέο έτος, εκα­τομ­μύ­ρια Κινέ­ζοι ταξί­δε­ψαν στις ιδιαί­τε­ρες πατρί­δες τους πριν επι­στρέ­ψουν στα σπί­τια τους.

Έγι­ναν περί­που 283 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­κι­νή­σεις μετα­ξύ της 25ης Ιανουα­ρί­ου και της 14ης Φεβρουα­ρί­ου, σύμ­φω­να με τον υφυ­πουρ­γό Μετα­φο­ρών Λίου Σιαομίνγκ.

Οι αρχές στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, απαγορεύουν την κυκλοφορία των οχημάτων

Οι αρχές της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, που είναι το επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι θα επι­βλη­θεί απα­γό­ρευ­ση για την κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των σε όλη την επαρ­χία σε μια προ­σπά­θεια να ανα­κο­πεί η περαι­τέ­ρω εξά­πλω­ση του ιού.

Σε έγγρα­φο που εξέ­δω­σαν, οι αρχές της Χου­μπέι ανέ­φε­ραν ότι από την απα­γό­ρευ­ση θα εξαι­ρε­θούν τα οχή­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας, τα ασθε­νο­φό­ρα, τα οχή­μα­τα που μετα­φέ­ρουν απα­ραί­τη­τα είδη ή σχε­τί­ζο­νται με δημό­σιες υπηρεσίες.

Στο ίδιο έγγρα­φο ανα­φέ­ρε­ται ότι θα διε­νερ­γού­νται τακτι­κοί ιατρι­κοί έλεγ­χοι για όλους τους κατοί­κους της επαρ­χί­ας, ενώ οι επι­χει­ρή­σεις δεν μπο­ρούν να επα­να­λει­τουρ­γή­σουν χωρίς να έχουν λάβει προη­γου­μέ­νως άδεια από τις αρχές.

Χαρτονομίσματα σε καραντίνα

Η επι­δη­μία που προ­κα­λεί ο COVID-19 κρα­τά τον κόσμο όλο σε συνα­γερ­μό, καθώς σχε­δόν 600 κρού­σμα­τα μόλυν­σης έχουν κατα­γρα­φεί σε περί­που τριά­ντα χώρες.

Η Αίγυ­πτος ανα­κοί­νω­σε προ­χθές Παρα­σκευή το πρώ­το κρού­σμα στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο.

Πάντως η βασι­κή εστία μόλυν­σης εκτός Κίνας συνε­χί­ζει να είναι το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess, σε καρα­ντί­να στη Γιο­κο­χά­μα της Ιαπω­νί­ας: έχουν επι­βε­βαιω­θεί 355 κρού­σμα­τα, ανά­με­σά τους 70 που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμερα.

Συνο­λι­κά 3.711 άνθρω­ποι, επι­βά­τες και πλή­ρω­μα, βρί­σκο­νταν πάνω στο πλοίο που έκα­νε κρουα­ζιέ­ρα όταν ένας επι­βά­της που απο­βι­βά­στη­κε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδο­μά­δες απο­κα­λύ­φθη­κε πως είχε μολυν­θεί από τον κορο­ναϊό που εμφα­νί­στη­κε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρι­κή επαρ­χία Χου­μπέι της Κίνας.

Αυτό το κρού­σμα ώθη­σε τις ιαπω­νι­κές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καρα­ντί­να στη Γιο­κο­χά­μα. Έκτο­τε, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των πάνω σε αυτό δεν στα­μα­τά να αυξά­νε­ται. Οι άνθρω­ποι που εξα­κρι­βώ­νε­ται πως έχουν μολυν­θεί απο­βι­βά­ζο­νται και δια­κο­μί­ζο­νται σε ειδι­κά εξο­πλι­σμέ­να νοσοκομεία.

Εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ ανα­κοί­νω­σε ότι πολί­τες των ΗΠΑ που βρί­σκο­νται πάνω στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο θα επα­να­πα­τρι­στούν με ειδι­κές πτή­σεις και θα τεθούν σε καρα­ντί­να για δύο εβδο­μά­δες σε στρα­τιω­τι­κές βάσεις μετά την επι­στρο­φή τους στο αμε­ρι­κα­νι­κό έδαφος.

Η κυβέρ­νη­ση του Χονγκ Κονγκ ανα­κοί­νω­σε επί­σης χθες ότι θα επα­να­πα­τρί­σει 330 πολί­τες της αυτό­νο­μης περιο­χής της Κίνας που βρί­σκο­νται πάνω στο πλοίο, με ειδι­κές πτή­σεις του­λά­χι­στον ενός μισθω­μέ­νου αεροσκάφους.

Στην ίδια την Κίνα ο αγώ­νας ενα­ντί­ον του κορο­ναϊ­ού απο­τε­λεί «μεγά­λη δοκι­μα­σία για το σύστη­μα και τις δυνα­τό­τη­τες και της κυβέρ­νη­σης της χώρας», ανα­γνώ­ρι­σε την Παρα­σκευή ο κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζινπίνγκ.

Η κυβέρ­νη­ση χρειά­ζε­ται εξάλ­λου να ενι­σχύ­σει τον «έλεγ­χο των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και ενη­μέ­ρω­σης» στο Δια­δί­κτυο, σημεί­ω­σε ο Σι σε ομι­λία του, εκτε­νή απο­σπά­σμα­τα της οποί­ας δημο­σιεύ­θη­καν χθες στον κινε­ζι­κό κρα­τι­κό Τύπο. Χρή­στες του Δια­δι­κτύ­ου έχουν επι­κρί­νει τις αρχές για τον τρό­πο που αντι­με­τω­πί­ζουν και δια­χει­ρί­ζο­νται την κρίση.

Ένδει­ξη του πόσο δρα­κό­ντεια είναι τα μέτρα που λαμ­βά­νο­νται στην Κίνα ήταν η ανα­κοί­νω­ση της κεντρι­κής τρά­πε­ζας χθες Σάβ­βα­το ότι τα κυκλο­φο­ρού­ντα χαρ­το­νο­μί­σμα­τα θα απο­λυ­μαί­νο­νται και θα τίθε­νται σε καρα­ντί­να για έως και 14 ημέ­ρες πριν επανακυκλοφορήσουν.

Αφού αρχι­κά εξή­ρε το Πεκί­νο για το «πολύ επαγ­γελ­μα­τι­κό έργο» των κινε­ζι­κών υγειο­νο­μι­κών αρχών, η Ουά­σινγ­κτον είδε την Πέμ­πτη «έλλει­ψη δια­φά­νειας από πλευ­ράς των Κινέζων».

Οι υγειο­νο­μι­κές αρχές της Χου­μπέι ανα­κοί­νω­σαν εκεί­νη την ημέ­ρα, προς γενι­κή έκπλη­ξη, τη διεύ­ρυν­ση του ορι­σμού των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του COVID-19, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι θα αρκεί πλέ­ον μια μαγνη­τι­κή τομο­γρα­φία ή ακτι­νο­γρα­φία θώρα­κα για να γίνε­ται διά­γνω­ση και δεν θα απαι­τεί­ται εξέ­τα­ση νου­κλεϊ­νι­κού οξέος.

Ο νέος ορι­σμός αυτό­μα­τα αύξη­σε θεα­μα­τι­κά τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που έχουν κηρυ­χθεί επι­σή­μως μολυ­σμέ­νοι — ο απο­λο­γι­σμός των νέων κρου­σμά­των απο­γειώ­θη­κε την Πέμ­πτη, όταν ανα­κοι­νώ­θη­καν 15.000, πριν αρχί­σει να μειώνεται.

Ανάγκη αποφυγής της «υστερίας»

Ο Τζονγκ Ναν­σάν, κινέ­ζος επι­δη­μιο­λό­γος, βετε­ρά­νος του αγώ­να ενα­ντί­ον του κορο­ναϊ­ού που προ­κά­λε­σε την επι­δη­μία του Σοβα­ρού Οξέ­ος Ανα­πνευ­στι­κού Συν­δρό­μου (ΣΟΑΣ) το 2002 και το 2003, προ­έ­βλε­ψε ότι η κορύ­φω­ση της επι­δη­μί­ας θα κατα­γρα­φεί περί «τα μέσα ή τα τέλη του Φεβρουαρίου».

Πολύ πιο επι­φυ­λα­κτι­κός, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΫ) υπο­γράμ­μι­σε πως είναι ακό­μα «πάρα πολύ νωρίς» για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.

Εντός του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου ανα­με­νό­ταν στο Πεκί­νο διε­θνής ομά­δα ειδι­κών του ΠΟΫ για μια κοι­νή απο­στο­λή με κινέ­ζους γιατρούς.

Θα γίνουν επι­θε­ω­ρή­σεις στο πεδίο, θα αξιο­λο­γη­θούν τα μέτρα πρό­λη­ψης, θα γίνουν επι­σκέ­ψεις σε κέντρα έρευ­νας και θα συντα­χθούν συστά­σεις για τον περιο­ρι­σμό της επι­δη­μί­ας, εξή­γη­σε ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Μι Φενγκ.

«Η Κίνα κέρ­δι­σε χρό­νο για τον υπό­λοι­πο κόσμο», αλλά «δεν ξέρου­με πόσο χρό­νο», τόνι­σε από την πλευ­ρά του ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΫ Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους σε ομι­λία του χθες στο Μόνα­χο, από το βήμα της Διά­σκε­ψης του Μονά­χου για την Ασφάλεια.

«Ζητά­με από όλες τις κυβερ­νή­σεις, όλες τις εται­ρεί­ες και όλα τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης να συνερ­γα­στούν μαζί μας για να δια­τη­ρή­σου­με το απαι­τού­με­νο επί­πε­δο συνα­γερ­μού χωρίς να ενι­σχύ­ου­με τις φλό­γες της υστε­ρί­ας», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο