Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Σχεδόν 1.900 νεκροί, ο ΠΟΥ τάσσεται εναντίον οποιουδήποτε «δυσανάλογου» μέτρου

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΫ) προει­δο­ποί­η­σε ενα­ντί­ον της λήψης οποιου­δή­πο­τε «δυσα­νά­λο­γου» μέτρου για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας πνευ­μο­νί­ας που έχει προ­κα­λέ­σει ο νέος κορο­ναϊ­ός, την ώρα που οι νεκροί πλη­σιά­ζουν τους 1.900.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, εξαι­ρου­μέ­νων των αυτό­νο­μων περιο­χών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, πλη­σί­α­ζε εξάλ­λου χθες τους 72.500. Ο ιός έχει μολύ­νει περί­που 900 ακό­μη ανθρώ­πους σε περί­που τριά­ντα χώρες και περιοχές.

Πάντως, ο ΠΟΫ ήταν καθη­συ­χα­στι­κός χθες Δευ­τέ­ρα: πέραν της κεντρι­κής επαρ­χί­ας Χου­μπέι της κεντρι­κής Κίνας, που απο­τε­λεί επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας, ο COVID-19 «πλήτ­τει πολύ μικρό ποσο­στό του πλη­θυ­σμού» και το ποσο­στό θνη­σι­μό­τη­τας δεν ξεπερ­νά για την ώρα το 2%.

Η κυριό­τε­ρη εστία μόλυν­σης εκτός Κίνας παρα­μέ­νει το κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Diamond Princess, σε καρα­ντί­να από τις αρχές Φεβρουα­ρί­ου στα νερά του Κόλ­που της Γιο­κο­χά­μας, κοντά στο Τόκιο, μετά τον εντο­πι­σμό επι­βά­τη που είχε απο­βι­βα­στεί στο Χονγκ Κονγκ πριν απο­κα­λυ­φθεί ότι είχε μολυνθεί.

Οι 3.700 και πλέ­ον επι­βαί­νο­ντες στο πλοίο έλα­βαν εντο­λή παρα­μεί­νουν πάνω στο πλοίο — οι επι­βά­τες μέσα στις καμπί­νες τους — για δύο εβδο­μά­δες. Όμως αυτό δεν εμπό­δι­σε την εξά­πλω­ση του ιού: του­λά­χι­στον 454 έχουν προ­σβλη­θεί πάνω στο σκά­φος, σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό των αρχών.

Πολ­λές χώρες έχουν αρχί­σει να απο­μα­κρύ­νουν και να επα­να­πα­τρί­ζουν τους υπη­κό­ους τους σε συντο­νι­σμό με τις ιαπω­νι­κές αρχές. Έτσι, πάνω από 300 Αμε­ρι­κα­νοί επα­να­πα­τρί­στη­καν αερο­πο­ρι­κώς, όπου θα παρα­μεί­νουν σε καρα­ντί­να για 14 ημέ­ρες, την υπο­τι­θέ­με­νη μέγι­στη διάρ­κεια επώ­α­σης του COVID-19. Ενώ αερο­σκά­φος που μίσθω­σε η κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά βρί­σκε­ται εν πτή­σει προς την Ιαπωνία.

«Αναλογικά»

Ένα δεύ­τε­ρο κρού­σμα μετα­ξύ των τεσ­σά­ρων Γάλ­λων πάνω στο Diamond Princess εντο­πί­στη­κε χθες, ανα­κοί­νω­σε το γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο Υγεί­ας, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι τη φρο­ντί­δα των ασθε­νών αυτών ανέ­λα­βαν οι ιαπω­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές.

Ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΫ πάντως εκτί­μη­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι δεν είναι ανά­γκη να ανα­στα­λούν όλες οι κρουα­ζιέ­ρες στον κόσμο, δηλώ­νο­ντας ότι ενα­ντιώ­νε­ται στη λήψη κάθε «μέτρου καθο­λι­κής εφαρ­μο­γής» για την αντι­με­τώ­πι­ση του κοροναϊού.

«Τα μέτρα πρέ­πει να είναι ανα­λο­γι­κά προς την κατά­στα­ση, να λαμ­βά­νο­νται με βάση τεκ­μή­ρια και στοι­χεία για τη δημό­σια υγεία», τόνι­σε στον Τύπο ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­έ­σους και πρό­σθε­σε «μηδε­νι­κός κίν­δυ­νος δεν υπάρχει».

Η έκκλη­ση αυτή έγι­νε την ώρα που η εται­ρεία η οποία δια­χει­ρί­ζε­ται το αμε­ρι­κα­νι­κό κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Westerdam επι­διώ­κει να βρει τα ίχνη των περί­που 1.200 επι­βα­τών που έλα­βαν άδεια να απο­βι­βα­στούν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην Καμπό­τζη παρά την ανη­συ­χία για ενδε­χό­με­νη μόλυνση.

Το Σάβ­βα­το ο ιός δια­γνώ­στη­κε ότι μόλυ­νε μια πρώ­ην επι­βά­τι­δα, μια 83χρονη Αμε­ρι­κα­νί­δα που έφθα­σε στη Μαλαι­σία. Δεκά­δες άλλοι ταξι­διώ­τες, όπως κι εκεί­νη, έχουν ήδη ανα­χω­ρή­σει από την Καμπό­τζη για τα σπί­τια τους, εγεί­ρο­ντας φόβους περί εξά­πλω­σης του COVID-19.

«Αν πρέ­πει να δια­κό­ψου­με όλες τις κρουα­ζιέ­ρες στον κόσμο για την περί­πτω­ση που υπήρ­ξε δυνη­τι­κή επα­φή με πιθα­νό παθο­γό­νο, πού θα στα­μα­τή­σου­με;» διε­ρω­τή­θη­κε ο Μάικλ Ράιαν, διευ­θυ­ντής του τμή­μα­τος του ΠΟΫ που είναι αρμό­διος για τις διε­θνείς κρί­σεις δημό­σιας υγείας.

«Πολύ νωρίς»

Μήπως κατό­πιν θα «πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με τα δρο­μο­λό­για των λεω­φο­ρεί­ων σε όλο τον κόσμο;» συνέ­χι­σε ο Ράιαν.

Ο ΠΟΫ έχει ήδη ταχθεί ενα­ντί­ον της πλή­ρους απα­γό­ρευ­σης των ταξι­διών, ενώ οι ΗΠΑ, η Αυστρα­λία και η Νέα Ζηλαν­δία ειδι­κά έχουν απα­γο­ρεύ­σει την είσο­δο σε ξένους που είχαν ταξι­δέ­ψει πρό­σφα­τα στην Κίνα — προ­φα­νώς κατά συνέ­πεια στους περισ­σό­τε­ρους Κινέζους.

Εμπο­ρι­κές εκδη­λώ­σεις, αθλη­τι­κές συνα­ντή­σεις, πολι­τι­κές εκδη­λώ­σεις ανε­στά­λη­σαν ή ακυ­ρώ­θη­καν, ενώ πολ­λές αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες ανέ­στει­λαν τις πτή­σεις τους προς την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Νωρί­τε­ρα σήμε­ρα ο απο­λο­γι­σμός έφθα­σε τους 1.868 νεκρούς. Ενώ ο διευ­θυ­ντής του σημα­ντι­κό­τε­ρου νοσο­κο­μεί­ου της πόλης Ουχάν, όπου ξέσπα­σε η επι­δη­μία, πέθα­νε αφού μολύν­θη­κε από τον COVID-19, μετέ­δω­σε η κινε­ζι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση CCTV.

Σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Υγεί­ας, 98 άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν στον ιό τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, αριθ­μός μειω­μέ­νος για τέταρ­τη συνα­πτή ημέρα.

Ενώ τα 1.886 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα είναι ο χαμη­λό­τε­ρος αριθ­μός που κατα­γρά­φη­κε από τις αρχές του μήνα.

Εκτός ηπει­ρω­τι­κής Κίνας, στον υπό­λοι­πο κόσμο έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι τώρα μόλις πέντε θάνα­τοι (σε Φιλιπ­πί­νες, Χονγκ Κονγκ, Ιαπω­νία, Γαλ­λία και Ταϊβάν).

Εκτός της Χου­μπέι, που τελεί υπό απο­κλει­σμό, μόλις 79 νέα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν χθες στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Αν και η προ­ο­πτι­κή της κατα­σκευ­ής εμβο­λί­ου φαντά­ζει ακό­μη μακρι­νή, οι κινε­ζι­κές αρχές ζήτη­σαν χθες από τους απο­θε­ρα­πευ­μέ­νους να δώσουν αίμα, προ­κει­μέ­νου να γίνε­ται θερα­πεία με πλά­σμα αίμα­τος στους ασθενείς.

Το πλά­σμα περιέ­χει αντι­σώ­μα­τα που ενδέ­χε­ται να μειώ­σουν το ιικό φορ­τίο στους ασθε­νείς που είναι πιο σοβαρά.

Στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειάς της να αντι­με­τω­πί­σει την επι­δη­μία η κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­ση ότι θα εξαι­ρέ­σει από τους τιμω­ρη­τι­κούς δασμούς που επι­βάλ­λει σε αντί­ποι­να για αυτούς των ΗΠΑ ta αμε­ρι­κα­νι­κά είδη ιατρι­κού εξο­πλι­σμού, όπως πιε­σό­με­τρα, είδη που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε μεταγ­γί­σεις κ.ά. από την 2α Μαρτίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο