Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Τα δέκα σενάρια εκτάκτου ανάγκης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Πάνω από δέκα δια­φο­ρε­τι­κά σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης για το ενδε­χό­με­νο εξά­πλω­σης του κορω­νοϊ­ού στη χώρα έχει επε­ξερ­γα­στεί και είναι έτοι­μη να θέσει σε εφαρ­μο­γή η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Καθέ­να απ’ αυτά βασί­ζε­ται σε ξεχω­ρι­στά σενά­ρια ανα­φο­ρι­κά με την περιο­χή εμφά­νι­σης κρου­σμά­των, την ταχύ­τη­τα πολ­λα­πλα­σια­σμού τους κ.ά. Το πλέ­ον εφιαλ­τι­κό απ’ αυτά, εκεί­νο της παν­δη­μί­ας σε ένα από τα δύο μητρο­πο­λι­τι­κά κέντρα της χώρας (Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη) προ­βλέ­πει ενερ­γο­ποί­η­ση όχι μόνο της Αστυ­νο­μί­ας αλλά και των Eνό­πλων Δυνά­με­ων, εφαρ­μο­γή μέτρων για τον απο­κλει­σμό της κίνη­σης σε μεγά­λα οικο­δο­μι­κά τετρά­γω­να, κλεί­σι­μο του μετρό κ.ά.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες της «Κ», τα δια­φο­ρε­τι­κά σενά­ρια χωρί­ζο­νται σε τρεις ξεχω­ρι­στές φάσεις. Η πρώ­τη αφο­ρά σε εξά­πλω­ση του ιού είτε σε τρί­τη χώρα (π.χ. Κίνα, Κορέα, Ιράν) είτε σε κρά­τος-μέλος της Ε.Ε., όπως πλέ­ον συμ­βαί­νει με την Ιτα­λία. Σε αυτό το στά­διο, αρμό­διο για την υλο­ποί­η­ση του κυβερ­νη­τι­κού σχε­δια­σμού είναι το υπουρ­γείο Υγεί­ας, όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει σήμερα.

Η δεύ­τε­ρη αφο­ρά το ενδε­χό­με­νο εμφά­νι­σης κρου­σμά­των στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας. Σε αυτή τη φάση δια­φο­ρε­τι­κά σχέ­δια έχουν καταρ­τι­στεί για το ενδε­χό­με­νο εντο­πι­σμού ασθε­νών π.χ. σε μια περι­φε­ρεια­κή πόλη, άλλα εάν βρε­θούν ασθε­νείς σε κάποιο νησί και δια­φο­ρε­τι­κά εάν τα κρού­σμα­τα κατα­γρα­φούν σε μία από τις ελλη­νι­κές μεγαλουπόλεις.

Σε αυτό το στά­διο ο συντο­νι­σμός των δρά­σε­ων περ­νά­ει από το υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας όπως ακρι­βώς συμ­βαί­νει στη γει­το­νι­κή Ιτα­λία. Ταυ­τό­χρο­να, ενερ­γο­ποιεί­ται η Αστυ­νο­μία για την εφαρ­μο­γή μέτρων, όπως ο περιο­ρι­σμός της κίνη­σης από και προς περιο­χές με μεγά­λο αριθ­μό κρου­σμά­των και η τήρη­ση της τάξης σε περί­πτω­ση πανικού.

Στην τρί­τη φάση τα σενά­ρια αφο­ρούν την παν­δη­μία, την ανε­ξέ­λεγ­κτη εξά­πλω­ση των κρου­σμά­των σε Αθή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη. Προ­βλέ­πουν ενερ­γο­ποί­η­ση του Στρα­τού, κλεί­σι­μο σχο­λεί­ων, δημό­σιων συγκοι­νω­νιών, υπη­ρε­σιών κ.ο.κ. Ξεχω­ρι­στά σχέ­δια έχουν καταρ­τι­στεί και για το ενδε­χό­με­νο εξά­πλω­σης του κορω­νοϊ­ού σε νησιω­τι­κές περιο­χές όπου υπάρ­χουν κέντρα κρά­τη­σης μεταναστών.

Προ­βλέ­πε­ται αυστη­ρός περιο­ρι­σμός στην κίνη­ση των μετα­να­στών και χρή­ση πλοί­ων για τη φιλο­ξε­νία και νοση­λεία όσων έχουν μολυν­θεί από τον ιό. Τα δια­βαθ­μι­σμέ­να σχέ­δια της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας τελούν σε γνώ­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τά­κη και του υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μιχά­λη Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, ενώ στη χθε­σι­νή διυ­πουρ­γι­κή σύσκε­ψη παρών ήταν ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πηγή: Καθη­με­ρι­νή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο