Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τον SARS — Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που προ­κα­λεί ο νέος κορο­ναϊ­ός αυξή­θη­κε σε 361 σε όλη την επι­κρά­τεια ως τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής, κατά 57 από την προη­γου­μέ­νη, σύμ­φω­να με τη Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας. Σύμ­φω­να με την Επι­τρο­πή, οι 56 νέοι θάνα­τοι κατα­γρά­φη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, εστία της επι­δη­μί­ας, ενώ άλλος ένας κατα­γρά­φη­κε στον δήμο της Τσονγ­κ­τσίνγκ (νοτιο­δυ­τι­κά).

Εξάλ­λου ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων νέων κρου­σμά­των σε όλη την Κίνα αυξή­θη­κε κατά 2.829 ως τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής, γεγο­νός που σημαί­νει ότι το σύνο­λο των κρου­σμά­των είναι 17.205. Ο αριθ­μός των θανά­των είναι πλέ­ον υψη­λό­τε­ρος από εκεί­νον της επι­δη­μί­ας του Σοβα­ρού Οξέ­ος Ανα­πνευ­στι­κού Συν­δρό­μου (ΣΟΑΣ) την περί­ο­δο 2002–2003. Το ΣΟΑΣ είχε στοι­χί­σει τη ζωή σε 349 ανθρώ­πους. Με τον θάνα­το ενός 44χρονου Κινέ­ζου στη Μανί­λα χθες Κυρια­κή, για τον οποίο ενη­με­ρώ­θη­κε από τις υγειο­νο­μι­κές αρχές των Φιλιπ­πί­νων ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟY), ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός της επι­δη­μί­ας ανέρ­χε­ται σε 362 νεκρούς.

Ο 2019-nCoV έχει επι­βε­βαιω­θεί πως έχει εξα­πλω­θεί σε 24 χώρες.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για μέτρα προστασίας

Το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Δημό­σιας Υγεί­ας συνε­δριά­ζει τη Δευ­τέ­ρα εκτά­κτως, προ­κει­μέ­νου να ληφθούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα σε περί­πτω­ση που παρου­σια­στεί κάποιο κρού­σμα στη χώρα μας. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι ήδη 13 νοσο­κο­μεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατά­στα­ση αυξη­μέ­νης ετοιμότητας. 

Το συμ­βού­λιο, στο οποίο θα προ­ε­δρεύ­ει ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δημό­σιας Υγεί­ας Πανα­γιώ­της Πρε­ζε­ρά­κος, έχει κομ­βι­κό ρόλο σε θέμα­τα αξιο­λό­γη­σης κιν­δύ­νων και στην κατά­θε­ση προ­τά­σε­ων σε θέμα­τα στρα­τη­γι­κής για τη Δημό­σια Υγεία, που στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση θα συζη­τη­θούν υπό το πρί­σμα της επέ­λα­σης του κορω­νοϊ­ού και της άφι­ξής του στην Ελλάδα.

krousmata coronovirusΟι ειδι­κοί εμφα­νί­ζο­νται για την ώρα ψύχραι­μοι όμως είναι πολύ πιθα­νό κρού­σμα­τα κορο­ναϊ­ού να υπάρ­ξουν και στην Ελλά­δα. Από τη στιγ­μή που εμφα­νί­στη­κε σε χώρες της Ευρώ­πης, η εμφά­νι­ση του κορο­ναϊ­ού στα­τι­στι­κά δεν απο­κλεί­ε­ται να περά­σει στην Ελλά­δα ως φυσι­κό επα­κό­λου­θο της ταχύ­τη­τας μετα­φο­ράς του από χώρα σε χώρα.

Ηδη σε έξι ευρω­παϊ­κές χώρες εντο­πί­ζο­νται κρού­σμα­τα. Πρό­κει­ται για τη Γαλ­λία, τη Ρωσία, τη Γερ­μα­νία, την Ιτα­λία, τη Φιν­λαν­δία  και τη Βρε­τα­νία, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της περα­σμέ­νης Παρα­σκευ­ής, ενώ σε μία του­λά­χι­στον χώρα, τη Γερ­μα­νία, κατα­γρά­φε­ται ήδη δευ­τε­ρο­γε­νής μετά­δο­ση, δηλα­δή μετά­δο­ση του ιού από ασθε­νή που είχε νοσή­σει σε άτο­μο του περι­βάλ­λο­ντός του.

«Δεν μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με κρού­σμα κορο­ναϊ­ού και στη χώρα μας, όμως είμα­στε έτοι­μοι αν υπάρ­ξει τέτοιο περι­στα­τι­κό να αντι­με­τω­πι­στεί και να κοπεί η αλυ­σί­δα της μετά­δο­σης», τόνι­σε το πρωί της Κυρια­κής ο Υπουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κικίλιας.

Σύμ­φω­να με τον κ. Κικί­λια κάθε νοσο­κο­μείο της χώρας έχει πάρει εντο­λές για την αντι­με­τώ­πι­ση περι­στα­τι­κού για τον ιό της Κίνας. Όπως είπε για τα μέτρα πρό­λη­ψης για τον κορω­ναϊό έχει ενη­με­ρω­θεί ο Πρω­θυ­πουρ­γός. Ακό­μη είπε ότι δεν μπο­ρεί να πει με σιγου­ριά ότι ο ιός δεν θα φτά­σει στην Ελλά­δα, καθώς, όπως λένε οι επι­στή­μο­νες, με το νόμο των πιθα­νο­τή­των ο κορο­ναϊ­ός ενδέ­χε­ται να έρθει και στην χώρα μας.

Κρίσιμη η έγκαιρη ανίχνευση του κοροναϊού στις πύλες εισόδου

Οι πύλες εισό­δου της χώρας και η λήψη των απαι­τού­με­νων μέτρων στα αερο­δρό­μια είναι κομ­βι­κής σημα­σί­ας για την έγκαι­ρη διά­γνω­ση. «Στη χώρα μας στη φάση που δια­νύ­ου­με ιδιαί­τε­ρη σημα­σία έχει η έγκαι­ρη ανί­χνευ­ση οποιου­δή­πο­τε τυχόν περι­στα­τι­κού εισα­χθεί στη χώρα μας», σημειώ­νει ο καθη­γη­τής Μικρο­βιο­λο­γί­ας στο ΕΚΠΑ, Αθα­νά­σιος Τσά­κρης. Και προ­σθέ­τει: «Γι΄ αυτό το λόγο υπάρ­χει ενη­μέ­ρω­ση στις πύλες εισό­δου όπως και στα αεροδρόμια».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο