Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: 11 νέα κρούσματα — 84 οι επιβεβαιωμένα νοσούντες

Περαι­τέ­ρω αύξη­ση των κρου­σμά­των στην πατρί­δας μας, ακό­μα και κρου­σμά­των που δεν προ­έρ­χο­νται από ήδη γνω­στές πηγές μετά­δο­σης, θα πρέ­πει να ανα­μέ­νου­με τις επό­με­νες εβδο­μά­δες, όπως ανέ­φε­ρε στη σημε­ρι­νή ενη­μέ­ρω­σή του προς τους ιατρι­κούς συντά­κτες, ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για τον κορο­ναϊό, λοι­μω­ξιο­λό­γος, Σωτή­ρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιό­δρας ανα­κοί­νω­σε 11 νέα κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των στη χώρα μας στα 84.

Πρό­κει­ται για 81 Έλλη­νες και 3 ξένους υπη­κό­ους. Τα 56 κρού­σμα­τα σχε­τί­ζο­νται με τους προ­σκυ­νη­τές στους Αγί­ους Τόπους, 47 ήταν ταξι­διώ­τες και άλλοι 9 επα­φές των ταξι­διω­τών αυτών.

Όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Τσιό­δρας, 27 άτο­μα νοση­λεύ­ο­νται, ένας εκ των οποί­ων με σοβα­ρή πνευ­μο­νία στο πανε­πι­στη­μια­κό νοσο­κο­μείο της Πάτρας. Σε απο­μό­νω­ση στο σπί­τι τους, σε καλή κατά­στα­ση, παρα­κο­λου­θού­νται 57 άλλα επι­βε­βαιω­μέ­να κρούσματα.

Αίσθη­ση προ­κά­λε­σε το γεγο­νός, ότι ο κ. Τσιό­δρας, για πρώ­τη φορά, ανα­φέρ­θη­κε σε 4 κρού­σμα­τα που δεν έχουν κανέ­να ιστο­ρι­κό έκθε­σης, δηλα­δή πιο απλά, δεν σχε­τί­ζο­νται με τα μέχρι τώρα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και δεν μπο­ρεί να προσ­διο­ρι­στεί η πηγή μετά­δο­σης του ιού σε αυτούς.

Γίνε­ται ιχνη­λά­τη­ση επα­φών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Βασί­λης Κικί­λιας από την πλευ­ρά του, τόνι­σε σε αυστη­ρό ύφος, ότι είναι υπο­χρέ­ω­ση και καθή­κον όλων να προ­στα­τεύ­σου­με τις ευπα­θείς ομά­δες. Όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, δεν χωρά­ει ανευ­θυ­νό­τη­τα, και ζήτη­σε όσοι έχουν συμ­πτώ­μα­τα γρί­πης να παρα­μεί­νουν στο σπί­τι τους και υπευ­θυ­νό­τη­τα από όλους για τον περιο­ρι­σμό της δια­σπο­ράς, η οποία θα πλή­ξει περισ­σό­τε­ρο τις ευπα­θείς ομάδες.

Από τις ευπα­θείς ομά­δες ο υπουρ­γός Υγεί­ας ζήτη­σε να μένουν στο σπί­τι τους και να περιο­ρί­σουν τις μετα­κι­νή­σεις τους.

Τέλος, ο υπουρ­γός Υγεί­ας είπε ότι οι επό­με­νοι δύο μήνες θα είναι ιδιαί­τε­ρα κρί­σι­μοι και γι΄ αυτό θα πρέ­πει όλοι να ανα­λά­βου­με τις ευθύ­νες μας. 

Ο κ. Τσιό­δρας συμπλή­ρω­σε επί­σης, ότι η επι­τρο­πή ειση­γή­θη­κε νέα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της επι­δη­μί­ας στην κοινότητα.

Έδω­σε έμφα­ση στις ευπα­θείς ομά­δες του πλη­θυ­σμού, και μίλη­σε ουσια­στι­κά για ανθρώ­πους άνω των 70 ετών, με χρό­νια καρ­διαγ­γεια­κά, ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, ασθε­νείς με σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη αλλά και όσους υπο­φέ­ρουν από χρό­νιες κατα­στά­σεις ανο­σο­κα­τα­στο­λής. Ο κ. Τσιό­δρας μίλη­σε για ακό­μα μία φορά για τήρη­ση των κανό­νων υγιει­νής σε συνα­θροί­σεις άνω των 50 ατό­μων, ανα­φέ­ρο­ντας το παρά­δειγ­μα των δημο­τι­κών συμ­βου­λί­ων, ενώ είπε ότι ματαιώ­νο­νται όλες οι εκδη­λώ­σεις άνω των 1.000 ατό­μων και ο ημι­μα­ρα­θώ­νιος της Αθήνας. 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο