Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοροναϊός: 17 νεκροί και 634 ασθενείς — Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη — Δύο πόλεις σε καραντίνα

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας θα απο­φα­σί­σει σήμε­ρα αν θα κηρύ­ξει παγκό­σμιο συνα­γερ­μό για το ξέσπα­σμα ενός νέου κορο­ναϊ­ού στην Κίνα. Εάν λάβει τελι­κά αυτήν την από­φα­ση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσ­σε­ται διε­θνής συνα­γερ­μός για επι­δη­μία την τελευ­ταία δεκαετία.

Οι θάνα­τοι από τον νέο κορο­ναϊό ανέρ­χο­νται μέχρι στιγ­μής στους 17, με περισ­σό­τε­ρα από 571 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα στην Κίνα και σε ορι­σμέ­νες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ.

Ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γιέ­σους χαρα­κτή­ρι­σε κατάλ­λη­λα και πολύ σημα­ντι­κά τα μέτρα που έλα­βε το Πεκί­νο στην πόλη Ουχάν, όπου πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε ο νέος κορο­ναϊ­ός, σημειώ­νο­ντας πως αυτά θα «μειώ­σουν» τους κιν­δύ­νους διε­θνούς εξά­πλω­σης του ιού.

«Τους τονί­σα­με (στους Κινέ­ζους) ότι με τη λήψη ισχυ­ρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγ­ξουν την επι­δη­μία στη χώρα τους, αλλά θα μειώ­σουν επί­σης τον κίν­δυ­νο διε­θνούς εξά­πλω­σής του», ανέ­φε­ρε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ.

Οι αρχές της Ουχάν απο­φά­σι­σαν την ανα­στο­λή της λει­τουρ­γί­ας των δημό­σιων μέσων μετα­φο­ράς, το κλεί­σι­μο του αερο­δρο­μί­ου και των σιδη­ρο­δρο­μι­κών σταθ­μών για τους ταξι­διώ­τες που σκό­πευαν να ανα­χω­ρή­σουν από την πόλη, συνι­στώ­ντας παράλ­λη­λα στους κατοί­κους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρ­χει σοβα­ρός λόγος.

Τα δρο­μο­λό­για των αστι­κών και υπε­ρα­στι­κών λεω­φο­ρεί­ων, του μετρό, των φέρι­μποτ, καθώς και οι ανα­χω­ρή­σεις των αερο­πλά­νων και των αμα­ξο­στοι­χιών ανα­στέλ­λο­νται από την Πέμ­πτη στις 10:00 το πρωί τοπι­κή ώρα, μέχρι νεω­τέ­ρας, υπο­γράμ­μι­σε η ειδο­ποί­η­ση που εξέ­δω­σε το ειδι­κό κλι­μά­κιο που έχει συστή­σει η τοπι­κή κυβέρ­νη­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση του ιού.

Το μέτρο λήφθη­κε σε μια προ­σπά­θεια «δρα­στι­κής δια­κο­πής εξά­πλω­σης του ιού, για τον απο­φα­σι­στι­κό περιο­ρι­σμό της έξαρ­σης και την δια­σφά­λι­ση της υγεί­ας και της ασφά­λειας των πολι­τών», τονί­ζει η ειδοποίηση.

Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα την ώρα που τα κρούσματα από την επιδημία ξεπερνούν τα 600

Το υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών της Κίνας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ανα­στέλ­λο­νται όλα τα δρο­μο­λό­για των λεω­φο­ρεί­ων και των φέρι μπό­ουτ προς την πόλη Ουχάν, επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας του νέου κορο­ναϊ­ού. Μέχρι στιγ­μής έχουν επι­βε­βαιω­θεί 617 κρού­σμα­τα του ιού αυτού στην Κίνα και 17 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει, όλοι τους στην Ουχάν ή τα περί­χω­ρά της.Τα λεω­φο­ρεία και τα φέρι μπό­ουτ που βρί­σκο­νται ήδη καθ’ οδόν προς την Ουχάν θα πρέ­πει να επι­στρέ­ψουν στο σημείο ανα­χώ­ρη­σής τους αμέ­σως, τόνι­σε το υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών σε ανα­κοί­νω­σή του στον ιστό­το­πό του.

Επί­σης το υπουρ­γείο ζήτη­σε από τα λεω­φο­ρεία που περ­νούν από την πόλη να αλλά­ξουν την πορεία τους για να την απο­φύ­γουν, ενώ υπο­γράμ­μι­σε ότι οι επι­βά­τες δεν θα πρέ­πει να απο­βι­βά­ζο­νται στην Ουχάν. Η Κίνα λαμ­βά­νει έκτα­κτα μέτρα για να αντι­με­τω­πί­σει την επι­δη­μία του νέου κορο­ναϊ­ού καθώς αυτός έχει αρχί­σει να εξα­πλώ­νε­ται σε όλο τον κόσμο θέτο­ντας ουσια­στι­κά σε καρα­ντί­να από σήμε­ρα την πόλη Ουχάν. Από τις 10:00 το πρωί τοπι­κή ώρα (04:00 ώρα Ελλά­δας) κανέ­να τρέ­νο ή αερο­πλά­νο δεν μπο­ρεί να ανα­χω­ρεί ή να αφι­κνεί­ται στην πόλη αυτή των 11 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων στην κεντρι­κή Κίνα.

Όλες οι είσο­δοι του σιδη­ρο­δρο­μι­κού σταθ­μού της Ουχάν, οι αυτο­κι­νη­τό­δρο­μοι που οδη­γούν στην πόλη και οι σταθ­μοί του μετρό έχουν κλεί­σει, ενώ στους δρό­μους της δεν κυκλο­φο­ρούν ούτε λεω­φο­ρεία. «Οι κάτοι­κοι δεν θα μπο­ρούν να φεύ­γουν από την Ουχάν χωρίς συγκε­κρι­μέ­νο λόγο», ανα­κοί­νω­σαν οι τοπι­κές αρχές αρμό­διες για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας. Η από­φα­ση αυτή ελή­φθη «προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί απο­τε­λε­σμα­τι­κά η εξά­πλω­ση του ιού», εξή­γη­σαν την ώρα που η Κίνα προ­ε­τοι­μά­ζε­ται αύριο για την έναρ­ξη της εορ­τα­στι­κής περιό­δου με αφορ­μή το κινε­ζι­κό νέο έτος. Εξάλ­λου σήμε­ρα το πρωί οι κάτοι­κοι δεν μπο­ρού­σαν να φύγουν από την πόλη με αυτο­κί­νη­το, σύμ­φω­να με τον ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό ιστό­το­πο The Paper.

Η μάσκα θεω­ρεί­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος πρό­λη­ψης της μόλυν­σης από τον κορο­ναϊό, σύμ­φω­να με τους για­τρούς και για τον λόγο αυτό οι αρχές της Ουχάν έχουν ζητή­σει από τους κατοί­κους να φορούν πάντα μάσκα όταν βρί­σκο­νται σε δημό­σιους χώρους.

Προμήθειες

Ουρές σχη­μα­τί­ζο­νταν σήμε­ρα μπρο­στά από τα βεν­ζι­νά­δι­κα, ενώ σε πολ­λά είχαν τελειώ­σει τα καύσιμα.Επίσης αρκε­τοί κάτοι­κοι της Ουχάν σπεύ­δουν να αγο­ρά­σουν προ­μή­θειες. Τα μεγά­λα σού­περ- μάρ­κετ είναι γεμά­τα ανθρώ­πους που κάνουν προ­μή­θειες, με τα ράφια με το κρέ­ας, τα λαχα­νι­κά και τα νού­ντλς να έχουν ήδη αδειά­σει. Αρκε­τοί πολί­τες δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν μέσω των ιστό­το­πων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης για την ραγδαία αύξη­ση στις τιμές των λαχα­νι­κών και άλλων τροφίμων.

«Κανείς δεν έχει αντίρ­ρη­ση να τεθεί σε καρα­ντί­να η Ουχάν, αλλά πρέ­πει να επι­τρέ­ψε­τε στους κατοί­κους της να τρώ­νε και να ζουν», έγρα­ψε ένας χρή­στης στο Weibo. Ο Κινέ­ζος πρό­ε­δρος Σι Τζιν­πίνγκ έδω­σε ήδη από τη Δευ­τέ­ρα το μήνυ­μα ζητώ­ντας να αντι­με­τω­πι­στεί «με απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα» η επι­δη­μία. Στο Πεκί­νο όπως και τη Σαγκάη οι πολί­τες έχουν αρχί­σει ήδη να φορούν μάσκα στους δημό­σιους χώρους, όπως το μετρό.

«Πολύ ισχυρά μέτρα»

Από τη Γενεύη ο διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντ­χα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σιους χαι­ρέ­τι­σε τα «πολύ πολύ ισχυ­ρά μέτρα» που έλα­βε η Κίνα, εκτι­μώ­ντας ότι «θα μειώ­σουν» τον κίν­δυ­νο εξά­πλω­σης του νέου κορο­ναϊ­ού έξω από τα σύνο­ρά της. Οι ειδι­κοί του ΠΟΥ που συνα­ντή­θη­καν χθες για να απο­φα­σί­σουν αν ο νέος ιός απο­τε­λεί «παγκό­σμιας εμβέ­λειας κρί­ση για τη δημό­σια υγεία» δεν κατά­φε­ραν να συμ­φω­νή­σουν. Έτσι ο διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ απο­φά­σι­σε η συνε­δρί­α­ση να συνε­χι­στεί από σήμε­ρα στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Ο παγκό­σμιος οργα­νι­σμός έχει χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τον όρο αυτό μόνο σε σπά­νιες περι­πτώ­σεις επι­δη­μιών, όπως η γρί­πη των χοί­ρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορ­ρα­γι­κός πυρε­τός Έμπο­λα που έπλη­ξε με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα τη δυτι­κή Αφρι­κή από το 2014 ως το 2016 και πλέ­ον επη­ρε­ά­ζει τη Λαϊ­κή Δημο­κρα­τία του Κον­γκό από το 2018.

Και δεύτερη πόλη σε καραντίνα μετά την Ουχάν

Και δεύ­τε­ρη κινε­ζι­κή πόλη, η Χουαν­γκ­γκάνγκ θα μπει σε καρα­ντί­να από το μεσά­νυ­κτα για την πρό­λη­ψη της μετά­δο­σης του κορο­ναϊ­ού, ανα­κοί­νω­σαν οι κινε­ζι­κές αρχές. Η τοπι­κή τηλε­ό­ρα­ση μετέ­δω­σε ότι «οι κάτοι­κοι δεν πρέ­πει να βγαί­νουν από την πόλη, αν δεν υπάρ­χουν ειδι­κοί λόγοι». Η Χουαν­γκ­γκάνγκ βρί­σκε­ται στις όχθες του ποτα­μού Γιανγ­κ­τσέ, στην κεντρι­κή Κίνα, σε από­στα­ση λιγό­τε­ρο των 100 χιλιο­μέ­τρων νοτιο­α­να­το­λι­κά της Ουχάν, η οποία έχει επί­σης τεθεί σε καρα­ντί­να, και έχει πλη­θυ­σμό περι­πού 11 εκα­τομ­μύ­ρια κατοίκους.

Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 634, κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των από τον νέο κορο­ναϊό έχει φθά­σει τα 634, μετέ­δω­σε σήμε­ρα η κινε­ζι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

Η Απα­γο­ρευ­μέ­νη Πόλη, το δια­ση­μό­τε­ρο ιστο­ρι­κό μνη­μείο της Κίνας, θα κλεί­σει μέχρι νεω­τέ­ρας εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας του κορο­ναϊ­ού που άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται σε όλον τον κόσμο, ανα­κοι­νώ­θη­κε εξάλ­λου σήμε­ρα από τον θεσμό.

Το παλιό ανά­κτο­ρο των αυτο­κρα­τό­ρων της Κίνας θα κλεί­σει τις πύλες του από το Σάβ­βα­το «για να απο­φευ­χθούν μολύν­σεις που συν­δέ­ο­νται με τη συγκέ­ντρω­ση επι­σκε­πτών», ανα­φέ­ρει το μου­σείο σε ανα­κοί­νω­ση που εξέδωσε.

Από θερμικές κάμερες θα περνούν στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα

Οι επι­βά­τες που προ­έρ­χο­νται από την Κίνα, όπου η επι­δη­μία ενός μυστη­ριώ­δους κορο­ναϊ­ού έπλη­ξε εκα­το­ντά­δες ανθρώ­πους, θα περ­νούν από θερ­μι­κές κάμε­ρες κατά την άφι­ξή τους στο αερο­δρό­μιο του Ντου­μπάι, ένα από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα στον κόσμο, ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα οι αρχές.

Η επι­δη­μία, που έχει μολύ­νει περισ­σό­τε­ρους από 600 ανθρώ­πους από τον Δεκέμ­βριο και έχει προ­κα­λέ­σει 17 θανά­τους στην Κίνα, επε­κτά­θη­κε και σε άλλες χώρες: στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊ­λάν­δη, την Ταϊ­βάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία.

Το αερο­δρό­μιο του Ντου­μπάι ανέ­φε­ρε στο τουί­τερ πως ετοι­μά­ζε­ται να υπο­δε­χθεί «χιλιά­δες» Κινέ­ζους ταξι­διώ­τες για το κινε­ζι­κό Νέο Έτος, που γιορ­τά­ζε­ται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

«Όλοι οι επι­βά­τες που φθά­νουν με απευ­θεί­ας πτή­σεις από την Κίνα πρέ­πει να υπο­βάλ­λο­νται σε θερ­μι­κό έλεγ­χο κατά την άφι­ξή τους», ανα­φέ­ρε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του αεροδρομίου.

Στην ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρε­ται ότι η από­φα­ση αυτή ελή­φθη «σε πλή­ρη συμ­μόρ­φω­ση με την κατευ­θυ­ντή­ρια οδη­γία που εξέ­δω­σε πρό­σφα­τα η Γενι­κή Αρχή Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των, στη βάση οδη­γιών του υπουρ­γεί­ου Υγείας».

«Ο έλεγ­χος θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται στις πύλες (άφι­ξης)» από ιατρι­κές ομά­δες, προστίθεται.

Και άλλα διε­θνή αερο­δρό­μια έχουν λάβει παρό­μοια μέτρα, θέτο­ντας στο στό­χα­στρο κυρί­ως επι­βά­τες προ­ερ­χό­με­νους από την Ουχάν, επί­κε­ντρο της επι­δη­μί­ας, κυρί­ως στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, στη Ρωσία, στην Αυστρα­λία, στο Νεπάλ, στη Σιγκα­πού­ρη, στη Μαλαι­σία, στο Βιετ­νάμ, στο Μπαν­γκλα­ντές, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Οι Κινέ­ζοι απο­τε­λούν ένα σημα­ντι­κό τμή­μα του του­ρι­σμού στο Ντου­μπάι, με περισ­σό­τε­ρα από 3,6 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βά­τες να έχουν περά­σει από το αερο­δρό­μιο του εμι­ρά­του το 2019.

Την ίδια ώρα, το διε­θνές αερο­δρό­μιο του Αμπού Ντά­μπι, που είναι η βάση της αερο­πο­ρι­κής εται­ρί­ας Etihad Airways, ανα­κοί­νω­σε ότι θα ελέγ­χει τους επι­βά­τες που φθά­νουν από την Κίνα.

«Το Διε­θνές Αερο­δρό­μιο του Αμπού Ντά­μπι έχει αρχί­σει δια­δι­κα­σία ελέγ­χου για τους επι­βά­τες που φθά­νουν από την Κίνα στην προ­σπά­θεια να δια­σφα­λι­στεί η υγεία και η ασφά­λεια όλων των ταξι­διω­τών μας», ανέ­φε­ρε στο τουίτερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο