Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Kοροναϊός: 31 τα κρούσματα — Τσιόδρας: Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο

Εικο­σιέ­νας από τους ταξι­διώ­τες στο Ισρα­ήλ που έχουν έως τώρα ελεγ­χθεί,  βρέ­θη­καν θετι­κοί στον κορο­ναϊό, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των στην Ελλά­δα στα 31.

Τα νέα δεδο­μέ­να για τα κρού­σμα­τα στην Ελλά­δα ανα­κοί­νω­σε ο λοι­μω­ξιο­λό­γος- εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για τον κορω­νο­ϊό, Σωτή­ρης Τσιό­δρας. Όπως είπε για την ομά­δα των ταξι­διω­τών από το Ισρα­ήλ, στις 27 Φεβρουα­ρί­ου, η χώρα δεν είχε μεγά­λη δια­σπο­ρά. Το γεγο­νός της μετά­δο­σης δεί­χνει τη δυνα­μι­κή του ιού, είπε ο κ.Τσιόδρας και πρό­σθε­σε ότι δεν υπάρ­χουν δύο στε­λέ­χη και μετα­δί­δε­ται και από ασθε­νείς με χαμη­λή συμ­πτω­μα­το­λο­γία. Ο ιός δεν έχει μεταλ­λα­χθεί είπε ο κ.Τσιόδρας.

Τις επό­με­νες εβδο­μά­δες περι­μέ­νου­με αύξη­ση στην πατρί­δα μας και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, είπε και πρό­σθε­σε ότι τα «καθ’ υπερ­βο­λή μέτρα που ελή­φθη­σαν» έχουν σκο­πό να καθυ­στε­ρή­σουν τη δια­σπο­ρά της νόσου. Δεν χρειά­ζε­ται κανέ­νας πανι­κός, τόνι­σε ο κ.Τσιόδρας.

Παράλ­λη­λα, ο κ. Τσιό­δρας είπε ότι στις περιο­χές της Αχαϊ­ας και Ηλεί­ας όπου επέ­στρε­ψαν οι εκδρο­μείς, είναι πολύ σημα­ντι­κή η τήρη­ση των μέτρων προ­φύ­λα­ξης και υγιει­νής και η παρα­μο­νή στο σπί­τι όσων έχουν συμπτώματα.

«Η ομά­δα επέ­στρε­ψε από το Ισρα­ήλ στις 27 Φεβρουα­ρί­ου όταν το Ισρα­ήλ δεν ήταν στον ορι­σμό κρού­σμα­τος της Ευρώ­πης. Αυτό δεί­χνει τη δυνα­μι­κή του ιού να ξεπερ­νά τα σύνο­ρα. Ο ιός μετα­δί­δε­ται και από άτο­μα που έχουν ελα­φριά συμ­πτω­μα­το­λο­γία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τόνι­σε ακό­μη ότι «σε περισ­σό­τε­ρες από 80 χώρες του κόσμου έχουν κατα­γρα­φεί 96.000 κρού­σμα­τα. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες παρα­πά­νω. Η κατα­γρα­φή εξαρ­τά­ται από τη δυνα­τό­τη­τα ανίχνευσης».

Ο κ. Τσιό­δρας συνέ­στη­σε στα άτο­μα που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες «να απο­φύ­γουν τα ταξί­δια σε χώρες με πολ­λά κρού­σμα­τα και μετάδοση».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο σύστη­μα υγεί­ας της χώρας είπε ότι «πιέ­ζε­ται αφό­ρη­τα και οι για­τροί δίνουν καθη­με­ρι­νά μάχη και υπη­ρε­τούν με αυτο­θυ­σία τον Έλλη­να πολί­τη. Είναι ντρο­πή να βγαί­νου­με και να καταγ­γέλ­λου­με τα νοσο­κο­μεία μας. Υπάρ­χει προ­γραμ­μα­τι­σμός που θα ανα­κοι­νω­θεί, σε σχέ­ση με τα απο­θέ­μα­τα μέσων προ­στα­σί­ας. Γίνε­ται τερά­στια προ­σπά­θεια ενί­σχυ­σης του συστή­μα­τος υγείας».

Σε ό,τι αφο­ρά στην περί­πτω­ση της Ιτα­λί­ας είπε ότι «παρά τα δρα­κό­ντεια μετρα (που δεν συστή­νει η ΠΟΥ) σε πέντε μεγά­λες πόλεις, ο κορω­νο­ϊ­ός μετα­δί­δε­ται σε όλη την υπό­λοι­πη Ιτα­λία. Ο ιός αυτός θα δια­σπα­ρεί ό,τι μέτρα και να πάρεις».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο