Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Αναλυτικός οδηγός με τα νέα μέτρα

Νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα ισχύ­ουν από σήμε­ρα στις 6 το πρωί για μια σει­ρά από περιο­χές της χώρας ανά­με­σά τους οι περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Αττι­κής, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Χαλκιδικής.

Οι παρα­πά­νω περιο­χές εντάσ­σο­νται στο επί­πε­δο Β- Αυξη­μέ­νου Κιν­δύ­νου, στο ‘’κόκ­κι­νο’’ δηλα­δή , ωστό­σο όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες, από σήμε­ρα μέχρι τις 15 Φεβρουα­ρί­ου ισχύ­ουν τα παρα­κά­τω μέτρα:

-Κάθε Σάβ­βα­το και Κυρια­κή επι­τρέ­πε­ται η μετα­κί­νη­ση μέχρι τις 6 το από­γευ­μα. Συγκε­κρι­μέ­να η μετα­κί­νη­ση γίνε­ται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνο­δεύ­ουν τη χρή­ση του και μόνο μέχρι τις 6 το από­γευ­μα. Η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας για το Σάβ­βα­το και την Κυρια­κή ξεκι­νά στις 6 το από­γευ­μα και ισχύ­ει μέχρι τις 5 το πρωί.

-Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία των Λυκεί­ων δια ζώσης . Για τα Λύκεια θα εφαρ­μό­ζε­ται η μέθο­δος της τηλεκ­παί­δευ­σης. Οι υπό­λοι­πες σχο­λι­κές βαθ­μί­δες (δημο­τι­κά, γυμνά­σια ) και οι βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί θα λει­τουρ­γούν με φυσι­κή παρουσία.

- Το λια­νε­μπό­ριο και οι δρα­στη­ριό­τη­τες που μέχρι σήμε­ρα είχαν ανοί­ξει θα λει­τουρ­γούν πλέ­ον με τη μέθο­δο του click away. Δεν υπάρ­χει, δηλα­δή, η μέθο­δος του click in shop. Κομ­μω­τή­ρια, κου­ρεία, κέντρα αισθη­τι­κής καθώς και οι υπη­ρε­σί­ες διαι­το­λο­γί­ας και διαι­το­λο­γι­κών μονά­δων, οι υπη­ρε­σί­ες προ­σω­πι­κής υγιει­νής και φρο­ντί­δας σώμα­τος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λει­τουρ­γούν κανο­νι­κά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύ­ουν. Τόσο το λια­νε­μπό­ριο όσο και αυτά τα κατα­στή­μα­τα και υπη­ρε­σί­ες, θα λει­τουρ­γούν από Δευ­τέ­ρα έως και Παρα­σκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βρά­δυ και μόνο. Το Σάβ­βα­το θα παρα­μέ­νουν κλειστά.

- Το Σάβ­βα­το παρα­μέ­νουν ανοι­χτά μόνο τα σού­περ μάρ­κετ, τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων, οι φούρ­νοι, τα βεν­ζι­νά­δι­κα και τα φαρ­μα­κεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

- Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι και η λει­τουρ­γία λαϊ­κών αγο­ρών ανα­στέλ­λε­ται τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα. Η συγκε­κρι­μέ­νη διά­τα­ξη που αφο­ρά στις λαϊ­κές αγο­ρές θα ισχύ­σει από το επό­με­νο Σαββατοκύριακο.

- Οι χώροι λατρεί­ας λει­τουρ­γούν με τον τρό­πο που ισχύ­ει μέχρι σήμερα.

Σημειώ­νε­ται ότι από τα μέτρα εξαι­ρεί­ται η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Νήσων από αυτά, διό­τι δεν παρα­τη­ρεί­ται οποια­δή­πο­τε έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας και χωρο­τα­ξι­κά είναι ξεκομ­μέ­νη από την υπό­λοι­πη ηπει­ρω­τι­κή περιο­χή. Τα μέτρα που αφο­ρούν στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, δεν περι­λαμ­βά­νουν την 8η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα, που είναι η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Νήσων, η οποία εντάσ­σε­ται στο επί­πε­δο Α- Επι­τή­ρη­σης (κίτρι­νο) και ισχύ­ουν τα μέτρα που προ­βλέ­πο­νται γι αυτό το επίπεδο.

Αυστη­ρό­τε­ρα περιο­ρι­στι­κά μέτρα ισχύ­ουν από σήμε­ρα όμως στις 6 το πρωί για τους δήμους Θήρας, Μυκό­νου, Χαλ­κι­δέ­ων, Πατρέ­ων και Αγί­ου Νικο­λά­ου Λασι­θί­ου καθώς το επι­δη­μιο­λο­γι­κό τους φορ­τίο θεω­ρή­θη­κε ιδιαί­τε­ρα αυξη­μέ­νο και επι­κίν­δυ­νο. Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή εικό­να των πέντε αυτών περιο­χών, όπως είπε χθες ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, κάνει ανα­γκαία τη λήψη περαι­τέ­ρω περιο­ρι­στι­κών μέτρων σε σχέ­ση με αυτά που ισχύ­ουν για τις «κόκ­κι­νες» περιο­χές, προ­κει­μέ­νου να ανα­στρα­φεί η πορεία εξά­πλω­σης του ιού.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να στις περιο­χές αυτές από σήμερα:

- Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου, καθώς και των κομ­μω­τη­ρί­ων, των κου­ρεί­ων, των κέντρων αισθη­τι­κής καθώς και των υπη­ρε­σιών διαι­το­λο­γί­ας και διαι­το­λο­γι­κών μονά­δων, των υπη­ρε­σιών προ­σω­πι­κής υγιει­νής και φρο­ντί­δας σώμα­τος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρα­κτο­ρεί­ων ΟΠΑΠ.

- Ανοι­χτά παρα­μέ­νουν μόνο τα super market, τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων και τα φαρμακεία.

- Ανα­στέλ­λε­ται, επί­σης, η δια ζώσης λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων όλων των βαθ­μί­δων και των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών. Τα σχο­λεία θα λει­τουρ­γούν με τη μέθο­δο της τηλε-εκπαί­δευ­σης. Τα δημο­τι­κά σχο­λεία και οι βρε­φο­νη­πια­κοί σταθ­μοί θα συνε­χί­σουν να λει­τουρ­γούν στους δήμους Μυκό­νου και Θήρας, μόνο, λόγω της μη ανί­χνευ­σης μεταλ­λά­ξε­ων, αλλά και των ιδιαί­τε­ρων χαρα­κτη­ρι­στι­κών των αιτιών της δια­σπο­ράς του ιού στα νησιά αυτά.

- Ελα­χι­στο­ποιού­νται οι μετα­κι­νή­σεις από και προς τους δήμους αυτούς - η είσο­δος και η έξο­δος από αυτούς του πέντε δήμους θα επι­τρέ­πε­ται μόνο για λόγους εργασίας.

- Ανα­στέλ­λε­ται, επί­σης, η λει­τουρ­γία των Δικαστηρίων.

- Δεν επι­τρέ­πε­ται η τέλε­ση κάθε είδους λει­τουρ­γιών και ιερο­πρα­ξιών παρου­σία πιστών στους χώρους λατρεί­ας, με εξαί­ρε­ση τις κηδεί­ες, καθώς και η ατο­μι­κή προσευχή.

- Επι­πλέ­ον, με δεδο­μέ­να τα ευρή­μα­τα που προ­έ­κυ­ψαν από την ιχνη­λά­τη­ση, στις περιο­χές αυτές ανα­στέλ­λε­ται και η οικο­δο­μι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα για τις επό­με­νες 15 ημέρες.

Ακό­μη, στις πέντε αυτές περιο­χές, όπως και στις «κόκ­κι­νες» περιο­χές συνε­χί­ζουν να ισχύ­ουν τα εξής:

- Δεν επι­τρέ­πε­ται η κυκλο­φο­ρία των πολι­τών από τις 6 το από­γευ­μα μέχρι τις 5 το πρωί, με μονα­δι­κή εξαί­ρε­ση τη μετα­κί­νη­ση για λόγους υγεί­ας, για λόγους εργα­σί­ας και για σύντο­μη βόλ­τα κατοι­κί­διου γύρω από τη μόνι­μη κατοικία.

- Παρα­μέ­νουν σε ανα­στο­λή κάθε είδους αθλη­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, καθώς και η λει­τουρ­γία των χώρων πολιτισμού.

Παράλ­λη­λα, τα κατα­στή­μα­τα εστί­α­σης λει­τουρ­γούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθο­δο του take away και του delivery. Όσον αφο­ρά στο take away, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι αυτό δεν απο­τε­λεί αυτο­τε­λή λόγο μετακίνησης.

Ανα­κα­τα­τά­ξεις επί­σης υπάρ­χουν και στο επί­πε­δο Β- Αυξη­μέ­νου Κιν­δύ­νου του χάρ­τη υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας ο οποί­ος από σήμε­ρα στις 6 το πρωί δια­μορ­φώ­νε­ται δια­φο­ρε­τι­κά. Συγκε­κρι­μέ­να στις κόκ­κι­νες περιο­χές ανήκουν:

- Ο Δήμος Εορ­δαί­ας, ο δήμος Θηβαί­ων, ο δήμος Τανά­γρας, ο δήμος Σπάρ­της, ο δήμος Ζακύν­θου, η περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Λέσβου, ο δήμος Ρεθύ­μνης, ο δήμος Πύδνας-Κολιν­δρού, ο Δήμος Διρ­φύ­ων-Μεσ­σα­πί­ων, ο Δήμος Ανδρα­βί­δας-Κυλ­λή­νης και, ο Δήμος Τεμπών.

Στις περιο­χές αυτές που εντάσ­σο­νται στο «κόκ­κι­νο» ισχύ­ουν τα παρα­κά­τω μέτρα:

- Aπα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία από τις 18:00 μέχρι τις 05:00 το πρωί

- Λει­τουρ­γία λια­νε­μπο­ρί­ου με τη μέθο­δο click away και λει­τουρ­γία κατα­στη­μά­των ένδυ­σης, υπό­δη­σης, βιβλιο­πω­λεί­ων, κομ­μω­τη­ρί­ων και κατα­στη­μά­των προ­σω­πι­κής περι­ποί­η­σης με προ­κα­θο­ρι­σμέ­νο ραντε­βού (click-in-a-shop) και με 1 άτο­μο ανά 25τ.μ.

- H λει­τουρ­γία των Νηπια­γω­γεί­ων, των Δημο­τι­κών, καθώς και των Γυμνα­σί­ων πραγ­μα­το­ποιεί­ται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια ισχύ­ει η τηλεκπαίδευση.

-Παράλ­λη­λα, η πραγ­μα­το­ποί­η­ση λει­τουρ­γιών στις εκκλη­σί­ες θα πραγ­μα­το­ποιεί­ται με ανώ­τα­το όριο πιστών τα 9 άτο­μα και συγκε­κρι­μέ­να έναν πιστό ανά 25 τ.μ.

- Τα κατα­στή­μα­τα παρα­μέ­νουν κλει­στά τις Κυριακές.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι τα μέτρα που εφαρ­μό­ζο­νται ορι­ζό­ντια σε όλη την Επι­κρά­τεια είναι τα εξής:

Χρή­ση μάσκας σε εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους

24ωρος περιο­ρι­σμός κυκλο­φο­ρί­ας με χρή­ση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους

Απα­γό­ρευ­ση μετα­κί­νη­σης μετα­ξύ Περι­φε­ρεια­κών Ενοτήτων

Απα­γό­ρευ­ση ιδιω­τι­κών συναθροίσεων

Εργα­σία με το ελά­χι­στο δυνα­τό προ­σω­πι­κό (εκ περι­τρο­πής, τηλερ­γα­σία) σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα

Τηλε-εκπαί­δευ­ση σε Ανώ­τα­τα Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύματα

Ανοι­χτά τα Νηπια­γω­γεία, Δημο­τι­κά σχο­λεία και όλα τα σχο­λεία Ειδι­κής Αγω­γής σε όλες τις βαθ­μί­δες (εξαι­ρού­νται οι δήμοι Χαλ­κι­δέ­ων, Πατρέ­ων, Αγί­ου Νικο­λά­ου της Π.Ε Λασιθίου)

Λει­τουρ­γία Ανώ­τα­των Δικα­στη­ρί­ων και Ειδι­κών Δικα­στη­ρί­ων (εξαι­ρού­νται οι δήμοι Θήρας, Μυκό­νου, Χαλ­κι­δέ­ων, Πατρέ­ων και Αγί­ου Νικο­λά­ου της Π.Ε Λασιθίου)

Λει­τουρ­γία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο