Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός — ΗΠΑ: Σχεδόν 5.000 νεκροί σε μία ημέρα — Στον Τραμπ αποδίδουν ευθύνες οι Αμερικανοί

Ξεπε­ρά­στη­κε χθες Πέμ­πτη το όριο των 30.000 θανά­των εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ, όπου κατα­γρά­φο­νταν σχε­δόν 33.000 θάνα­τοι ως το βρά­δυ, κατά δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Σύμ­φω­να με αυτή την πηγή, χθες Πέμ­πτη ως τις 20:30 (τοπι­κή ώρα· σήμε­ρα στις 03:30 ώρα Ελλά­δας) δια­πι­στώ­θη­καν 4.491 επι­πλέ­ον θάνα­τοι σε 24 ώρες. Πρό­κει­ται, μακράν, για τον πιο βαρύ απο­λο­γι­σμό που έχει κατα­γρα­φεί μέχρι σήμε­ρα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλ­λον ο αριθ­μός αυτός συμπε­ρι­λαμ­βά­νει περι­πτώ­σεις θανά­των που «πιθα­νόν συν­δέ­ο­νται» με την ασθέ­νεια COVID-19, αλλά δεν εντάσ­σο­νταν στον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των της παν­δη­μί­ας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδο­μά­δα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρ­κης ανα­κοί­νω­σαν ότι προ­σθέ­τουν 3.778 θανά­τους που «πιθα­νόν» οφεί­λο­νταν στον κορο­νο­ϊό στον επί­ση­μο απολογισμό.

Συγκρι­τι­κά, τα αμε­ρι­κα­νι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλά­δας έκα­ναν λόγο για συνο­λι­κά 31.071 θανά­τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 4.141 που πιθα­νόν οφεί­λο­νταν στην COVID-19.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρη­νεί τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα από οποια­δή­πο­τε άλλη στον κόσμο, ακο­λου­θού­με­νη από την Ιτα­λία (22.170 νεκροί), την Ισπα­νία (19.315) και τη Γαλ­λία (17.941).

Η ισχυ­ρό­τε­ρη δύνα­μη του πλα­νή­τη, στην οποία έχουν επι­βε­βαιω­θεί επί­ση­μα σχε­δόν 667.800 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, κατα­γρά­φει τις τρεις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες αλλε­πάλ­λη­λα θλι­βε­ρά ρεκόρ θανάτων.

Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ παρου­σί­α­σε χθες το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σής του για να «ξανα­πά­ρει μπρος η Αμε­ρι­κή» σε τρία στά­δια, ανά­λο­γα με την κατά­στα­ση σε κάθε πολι­τεία, εκτι­μώ­ντας πως η χώρα «πέρα­σε» την κορυ­φή της καμπύ­λης εξά­πλω­σης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως κάποιες πολιτείες μπορούν να άρουν τα μέτρα «από αύριο»

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες όπου η εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού έχει πλέ­ον τεθεί υπό έλεγ­χο εδώ και δύο εβδο­μά­δες μπο­ρούν να αρχί­σουν την επα­νεκ­κί­νη­ση της οικο­νο­μι­κής τους δρα­στη­ριό­τη­τας «από αύριο», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ.

Σύμ­φω­να με τον Τραμπ, 29 πολι­τεί­ες ανα­μέ­νε­ται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιο­ρι­σμού σχε­τι­κά σύντομα.

«Αν κοι­τά­ξε­τε τη Μοντά­να, το Γουαϊ­ό­μινγκ, τη Βόρεια Ντα­κό­τα», πολι­τεί­ες που έχουν μεί­νει συγκρι­τι­κά αλώ­βη­τες από την παν­δη­μία, η κατά­στα­ση «είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κή από αυτή στη Νέα Υόρ­κη, πολύ δια­φο­ρε­τι­κή από αυτή στο Νιού Τζέρ­σι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος.

Ωστό­σο η από­φα­ση αυτή «θα εξαρ­τη­θεί από τους κυβερ­νή­τες», πρό­σθε­σε παρου­σιά­ζο­ντας το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σής του για τη στα­δια­κή επα­νεκ­κί­νη­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής οικο­νο­μί­ας, η οποία έχει τεθεί σε κατα­στο­λή για να περιο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υπο­στεί το πιο βαρύ πλήγ­μα στον κόσμο εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, με πάνω από 32.000 νεκρούς και πάνω από 660.000 κρού­σμα­τα, πάντως κατα­γρά­φο­νται ενδεί­ξεις επι­βρά­δυν­σης της εξά­πλω­σης, ιδί­ως στη Νέα Υόρ­κη, την πολι­τεία που έχει μετα­τρα­πεί στο επί­κε­ντρο της κρί­σης στην αμε­ρι­κα­νι­κή επικράτεια.

Οι περισσότεροι πολίτες των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άργησε πολύ να αντιδράσει

Σχε­δόν τα δύο τρί­τα των Αμε­ρι­κα­νών εκτι­μούν ότι ο Ντό­ναλντ Τραμπ άργη­σε να λάβει απο­φα­σι­στι­κά μέτρα μπρο­στά στην απει­λή της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού ενώ εξα­πλω­νό­ταν σε άλλες χώρες, κατα­γρά­φει δημο­σκό­πη­ση που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα χθες Πέμπτη.

Σύμ­φω­να με το κέντρο έρευ­νας Pew, το 65% των προ­σώ­πων που ερω­τή­θη­καν επι­κρί­νουν τη δια­χεί­ρι­ση της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης στην πρώ­τη της φάση από πλευ­ράς του προ­έ­δρου των ΗΠΑ, ο οποί­ος υπο­βάθ­μι­ζε για πολ­λές εβδο­μά­δες τη βαρύ­τη­τα της επι­δη­μί­ας που άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμ­βρί­ου του 2019.

Αν και οι γνώ­μες γενι­κά συνά­δουν με την πολι­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση, μικρή πλειο­ψη­φία των αυτο­προσ­διο­ρι­ζό­με­νων ως μετριο­πα­θών και φιλε­λεύ­θε­ρων υπο­στη­ρι­κτών των Ρεπου­μπλι­κά­νων, το 53%, συμ­φω­νεί με το 92% των υπο­στη­ρι­κτών των Δημο­κρα­τι­κών οι οποί­οι στη­λι­τεύ­ουν τη βρα­δύ­τη­τα της αντί­δρα­σης του ενοί­κου του Λευ­κού Οίκου, που βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημο­σκό­πη­ση του Pew Research Center, που διε­νερ­γή­θη­κε από την 7η ως τη 12η Απρι­λί­ου σε δείγ­μα 4.917 προ­σώ­πων, η πλειο­ψη­φία (το 52%) των προ­σώ­πων που ερω­τή­θη­καν θεω­ρεί πως ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος εξω­ρα­ΐ­ζει την κατά­στα­ση στις δημό­σιες τοπο­θε­τή­σεις του. Μόλις το 39% εκτι­μά ότι ο δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος Ρεπου­μπλι­κά­νος παρου­σιά­ζει στην κοι­νή γνώ­μη την κατά­στα­ση «όπως είναι» στις σχε­δόν καθη­με­ρι­νές συνε­ντεύ­ξεις που παρα­χω­ρεί και μετα­δί­δο­νται απευ­θεί­ας τηλεοπτικά.

Η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των Αμε­ρι­κα­νών εκφρά­ζει την ανη­συ­χία της πως «το χει­ρό­τε­ρο μένει ακό­μη να έρθει» σε αυτή την υγειο­νο­μι­κή και οικο­νο­μι­κή κρίση.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί δεν συμ­φω­νούν με τον πρό­ε­δρό τους, που επι­διώ­κει να «ξανα­βά­λει μπρος» η μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία του κόσμου: το 66% δηλώ­νει ανή­συ­χο για την άρση των περιο­ρι­σμών πολύ πρό­ω­ρα, ενώ μόλις το 32% εκτι­μά αντι­θέ­τως πως αυτή προ­χω­ρά ή θα προ­χω­ρή­σει πολύ καθυστερημένα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο