Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει προ­κα­λέ­σει τον θάνα­το του­λά­χι­στον 434.214 ανθρώ­πων παγκο­σμί­ως μετά την εμφά­νι­ση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμ­βριο, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό που συνέ­τα­ξε το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο βάσει επί­ση­μων πηγών σήμε­ρα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισ­σό­τε­ροι από 7.970.180 άνθρω­ποι έχουν δια­γνω­στεί με κορο­νο­ϊό επί­ση­μα σε 196 χώρες και εδά­φη από την έναρ­ξη της επι­δη­μί­ας, από τους οποί­ους του­λά­χι­στον 3.603.600 θεω­ρού­νται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθ­μός των δια­γνω­σμέ­νων κρου­σμά­των δεν αντα­να­κλά παρά ένα κλά­σμα του πραγ­μα­τι­κού αριθ­μού των μολύν­σε­ων. Ορι­σμέ­νες χώρες κάνουν δια­γνω­στι­κά τεστ μόνο στα βαριά περι­στα­τι­κά, άλλες χρη­σι­μο­ποιούν τα τεστ κατά προ­τε­ραιό­τη­τα για την ιχνη­λά­τη­ση, ενώ ένας αριθ­μός φτω­χών χωρών δια­θέ­τει περιο­ρι­σμέ­νες δυνα­τό­τη­τες ανίχνευσης.

Από την κατα­μέ­τρη­ση που έγι­νε χθες στις 22.00 ώρα Ελλά­δος, 2.864 νέοι θάνα­τοι και 116.982 κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισ­σό­τε­ρους νέους θανά­τους είναι η Βρα­ζι­λία (612), η Ινδία (325) και οι ΗΠΑ (310).

Οι ΗΠΑ, που κατέ­γρα­ψαν τον πρώ­το τους θάνα­το που οφει­λό­ταν στον κορο­νο­ϊό στις αρχές Φεβρουα­ρί­ου, είναι η πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα τόσο σε αριθ­μό θανά­των όσο και σε αριθ­μό κρου­σμά­των, με 115.896 θανά­τους σε 2.103.750 κρού­σμα­τα. Του­λά­χι­στον 561.816 άνθρω­ποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέ­ον πλη­γεί­σες χώρες είναι η Βρα­ζι­λία με 43.332 νεκρούς (867.624 κρού­σμα­τα), Βρε­τα­νία με 41.736 νεκρούς (296.857 κρούσματα),η Ιτα­λία με 34.371 νεκρούς (237.290 κρού­σμα­τα), και η Γαλ­λία με 29.436 νεκρούς (194.175 κρούσματα).

Ανά­με­σα στις πιο σκλη­ρά πλη­γεί­σες χώρες, το Βέλ­γιο είναι αυτό που θρη­νεί τις περισ­σό­τε­ρες ανθρώ­πι­νες απώ­λειες σε σχέ­ση με τον πλη­θυ­σμό του, με 83 θανά­τους ανά 100.000 κατοί­κους, ακο­λου­θούν η Βρε­τα­νία (61), η Ισπα­νία (58), η Ιτα­λία (57) και η Σου­η­δία (48).

Η Κίνα (χωρίς τα εδά­φη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επι­δη­μία ξέσπα­σε στα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, κατα­γρά­φει επι­σή­μως συνο­λι­κά 83.181 κρού­σμα­τα (49 νέα), από τα οποία 4.634 θάνα­τοι (κανέ­νας επι­πλέ­ον). Παράλ­λη­λα, 78.370 ασθε­νείς θεραπεύτηκαν.

ΠΟΥ: Επα­νεμ­φά­νι­ση του κορο­νοϊ­ού στο Πεκίνο

Η Ευρώ­πη είχε συνο­λι­κά σήμε­ρα στις 22.00 ώρα Ελλά­δος, 188.085 θανά­τους (2.417.902 κρού­σμα­τα), οι ΗΠΑ και ο Κανα­δάς 124.114 θανά­τους (2.202.820 κρού­σμα­τα), η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή 79.877 θανά­τους (1.660.695 κρού­σμα­τα), η Ασία 23.503 θανά­τους (865.000 κρού­σμα­τα), η Μέση Ανα­το­λή 11.950 θανά­τους (569.347 κρού­σμα­τα), η Αφρι­κή 6.554 θανά­τους (245.692 κρού­σμα­τα) και η Ωκε­α­νία 131 θανά­τους (8.731 κρούσματα).

Ο απο­λο­γι­σμός αυτός συντά­χθη­κε από δεδο­μέ­να που συνέ­λε­ξαν τα γρα­φεία του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου από τις αρμό­διες εθνι­κές αρχές και πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγεί­ας. Λόγω των διορ­θώ­σε­ων που γίνο­νται από τις αρχές ή των καθυ­στε­ρη­μέ­νων δημο­σιεύ­σε­ων δεδο­μέ­νων, οι αριθ­μοί αύξη­σης για το 24ωρο μπο­ρεί να μην αντα­πο­κρί­νο­νται ακρι­βώς σε αυτούς που είχαν δημο­σιευ­θεί την προηγουμένη.

Βρετανία: 38 νέοι θάνατοι

Η συντο­μό­τε­ρη δυνα­τή ημε­ρο­μη­νία για την επα­νεκ­κί­νη­ση των επι­χει­ρή­σε­ων φιλο­ξε­νί­ας θα ανα­κοι­νω­θεί στις 4 Ιου­λί­ου, οπό­τε ανα­μέ­νε­ται η νέα αξιο­λό­γη­ση των δεδο­μέ­νων από την επι­στη­μο­νι­κή συμ­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή, καθώς είναι ο μόνος ασφα­λής τρό­πος, επα­νέ­λα­βε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντό­μι­νικ Ραμπ, στη διάρ­κεια της σημε­ρι­νής ενη­μέ­ρω­σης της κυβέρ­νη­σης για τις εξε­λί­ξεις γύρω από την παν­δη­μία της Covid-19.

Το ίδιο, είπε, ισχύ­ει και για τον κανό­να της τήρη­σης της από­στα­σης των δύο μέτρων, το οποίο η κυβέρ­νη­ση επανεξετάζει.

Ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Έντουαρντ Έργκαρ απα­ντώ­ντας σε επεί­γου­σα ερώ­τη­ση στη Βου­λή σχε­τι­κά με την χαλά­ρω­ση του κανό­να των δύο μέτρων, επε­σή­μα­νε ότι η κυβέρ­νη­ση επα­νε­ξε­τά­ζει εδώ και και­ρό τις ευρύ­τε­ρες επι­πτώ­σεις από την ισχύ του μέτρου, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τόσο τις θέσεις της επι­στη­μο­νι­κής επι­τρο­πής όσο και αυτές των οικο­νο­μο­λό­γων. Παρα­δέ­χτη­κε ότι ενό­ψει της επό­με­νης φάσης χαλά­ρω­σης των περιο­ρι­σμών, τον Ιού­λιο, οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες χρειά­ζο­νται διευ­κρι­νί­σεις το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό για τον τρό­πο λει­τουρ­γί­ας τους.

Ο Ντό­μι­νικ Ραμπ ρωτή­θη­κε επα­νει­λημ­μέ­να για­τί η κυβέρ­νη­ση δεν δημο­σιεύ­ει τα απο­τε­λέ­σμα­τα της αξιο­λό­γη­σης για τους κιν­δύ­νους της Covid-19 στον πλη­θυ­σμό με κατα­γω­γή από ασια­τι­κές χώρες ή μαύ­ρων, απά­ντη­σε ότι πρό­κει­ται για ένα ευαί­σθη­το ζήτη­μα που χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρη διε­ρεύ­νη­ση και ολο­κλη­ρω­μέ­νη άπο­ψη πριν κοι­νο­ποι­η­θεί. Παρο­μοί­ως για την επι­τρο­πή για τις ανι­σό­τη­τες, την οποία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός, σχο­λί­α­σε ότι θα θέσει νέες κατευ­θύν­σεις και θα προ­τεί­νει πραγ­μα­τι­κές πολιτικές.

Ο αριθ­μός των νέων θανά­των σε περι­στα­τι­κά επι­βε­βαιω­μέ­να με κορο­νο­ϊό που κατα­γρά­φη­κε το τελευ­ταίο 24ωρο σε όλους τους χώρους στη Βρε­τα­νία είναι 38 και ο συνο­λι­κός αριθ­μός έφτα­σε τους 41.736, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας. Τα νέα περι­στα­τι­κά από δια­γνω­στι­κή εξέ­τα­ση ήταν 1.056. Σε όλη τη χώρα ο αριθ­μός νοση­λευό­με­νων και όσων χρειά­στη­καν ανα­πνευ­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη μειώ­θη­κε κατά την τελευ­ταία εβδομάδα.

Ιταλία: Μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού στην Ιτα­λία, βάσει του επί­ση­μου υπο­λο­γι­σμού, είναι σήμε­ρα 237.290. Οι νεκροί έφτα­σαν τους 34.371. Παράλ­λη­λα, 177.010 άνθρω­ποι έχουν ιαθεί.

Το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο κατα­γρά­φη­καν 259 νέα κρού­σμα­τα, 26 ασθε­νείς έχα­σαν τη ζωή τους και 640 άνθρω­ποι έγι­ναν αρνη­τι­κοί στον ιό.

Στο μετα­ξύ, 207 ασθε­νείς βρί­σκο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και συνο­λι­κά, 3.489 έχουν εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο. Για 22.213 έχει απο­φα­σι­στεί η κατ΄οίκον καραντίνα.

Σε σχέ­ση με χθες τα κρού­σμα­τα παρου­σιά­ζουν μεί­ω­ση: νόση­σαν 37 λιγό­τε­ροι άνθρω­ποι. Οι θάνα­τοι μειώ­θη­καν κατά 18, ενώ οι θερα­πευ­μέ­νοι περιο­ρί­σθη­καν κατά 865. Ο αριθ­μός των νεκρών είναι ο χαμη­λό­τε­ρος από τις 2 του περα­σμέ­νου Μαρ­τί­ου ενώ το 85% των νέων κρου­σμά­των συνε­χί­ζει να κατα­γρά­φε­ται στην περι­φέ­ρεια της Λομ­βαρ­δί­ας, με πρω­τεύ­ου­σα το Μιλάνο.

Στο μετα­ξύ, ο περι­φε­ρειάρ­χης της Ρώμης Νικό­λα Τζιν­γκα­ρέ­τι ζήτη­σε από την κυβέρ­νη­ση Κόντε, οι εκλο­γι­κές δια­δι­κα­σί­ες των ανα­με­τρή­σε­ων σε δήμους και περι­φέ­ρειες που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τον Σεπτέμ­βριο, να μην διε­ξα­χθούν μέσα σε σχο­λι­κά κτή­ρια. Ο Τζιν­γκα­ρέ­τι ζητά, για λόγους ασφα­λεί­ας, να επι­λε­γούν εναλ­λα­κτι­κοί χώροι, όπως για παρά­δειγ­μα, δημό­σια κέντρα άθλησης.

Από σήμε­ρα, τέλος, έλα­βαν την απαι­τού­με­νη άδεια επα­να­λει­τουρ­γί­ας θέα­τρα, κινη­μα­το­γρά­φοι και αίθου­σες συνε­δρί­ων. Σε όλους αυτούς τους χώρους, οι πολί­τες θα πρέ­πει να κρα­τούν από­στα­ση ασφα­λεί­ας του­λά­χι­στον ενός μέτρου. Πολ­λοί κινη­μα­το­γρά­φοι, όμως προς το παρόν, παρέ­μει­ναν κλειστοί.

Τουρκία: Διπλασιάστηκε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων σε σύγκριση με τις αρχές Ιουνίου

Ο Τούρ­κος υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κοτζά προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα τους συμπο­λί­τες του για τυχόν αμέ­λειες στην μάχη κατά της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, σε μια στιγ­μή που τα κρού­σμα­τα της μόλυν­σης διπλα­σιά­ζο­νται σε σύγκρι­ση με τις αρχές Ιουνίου.

Η χώρα κατέ­γρα­ψε 1.592 νέες μολύν­σεις και 18 θανά­τους τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, δήλω­σε ο υπουρ­γός με tweet του. Στις 2 Ιου­νί­ου, είχαν κατα­γρα­φεί μόλις 786 λοιμώξεις.

Ο Κοτζά έγρα­ψε με κεφα­λαία γράμ­μα­τα: «Οι αριθ­μοί αυξά­νο­νται σε ορι­σμέ­νες περιο­χές», χωρίς να δώσει περαι­τέ­ρω λεπτομέρειες.

«Θα επι­λέ­ξου­με να το επι­τρέ­ψου­με ή θα το κατα­πο­λε­μή­σου­με; Θα μπο­ρέ­σου­με να ελέγ­ξου­με την εξά­πλω­ση εάν φορά­με μάσκες και τηρού­με τα μέτρα κοι­νω­νι­κής αποστασιοποίησης».

Η Τουρ­κία επέ­τρε­ψε εκ νέου πρό­σφα­τα τις συν­δέ­σεις μετα­ξύ των πόλε­ων, και την επα­νέ­ναρ­ξη των εσω­τε­ρι­κών πτή­σε­ων, άνοι­ξε εκ νέου καφέ και εστια­τό­ρια και ήρε τα μέτρα καρα­ντί­νας που είχε επι­βά­λει για τα Σαββατοκύριακα.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία επί­ση­μα στοι­χεία, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των νεκρών ανέρ­χε­ται σε 4.825 και ο αριθ­μός των κρου­σμά­των πλη­σιά­ζει τα 180.000.

Η τουρ­κι­κή ιατρι­κή ένω­ση δήλω­σε στις 12 Ιου­νί­ου ότι «δεν υπάρ­χουν απο­δεί­ξεις» ότι η παν­δη­μία έχει τεθεί υπό έλεγ­χο στη χώρα.

banner skliros aprilis banner aggoules

BANNER panos3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο