Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Θέμα χρόνου το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη έως το τέλος του έτους

Κορο­νο­ϊ­ός: Τόσο ο διευ­θυ­ντής του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρέντ­φιλντ, όσο και η διευ­θύ­ντρια του αντί­στοι­χου Ευρω­παϊ­κού Κέντρου Πρό­λη­ψης και Ελέγ­χου Νόσων (ECDC), Αντρέα Άμον, θεω­ρούν πολύ πιθα­νό ένα δεύ­τε­ρο επι­δη­μι­κό κύμα της νόσου Covid-19 το φετι­νό φθι­νό­πω­ρο και χει­μώ­να, όπως ανα­φέ­ρουν σε συνε­ντεύ­ξεις τους στις βρε­τα­νι­κές εφη­με­ρί­δες «Φαϊ­νάν­σιαλ Τάιμς» και «Γκάρ­ντιαν» αντίστοιχα.

Στην εκτί­μη­ση ότι το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας κορο­νοϊ­ού στην Ευρώ­πη είναι δεδο­μέ­νο και τα πραγ­μα­τι­κά ερω­τή­μα­τα είναι πότε θα εμφα­νι­στεί και πόσο σφο­δρό θα είναι, προ­χώ­ρη­σε η  Αντρέα Αμον. Η Αμον υπο­γράμ­μι­σε ότι δεν είναι η κατάλ­λη­λη στιγ­μή να θεω­ρή­σου­με ότι ο κορω­νο­ϊ­ός ανή­κει στο παρελθόν.

Ερω­τη­θεί­σα από την εφη­με­ρί­δα Guardian αν η παν­δη­μία θα έχει δεύ­τε­ρο κύμα, όπως συνέ­βη με την ισπα­νι­κή γρί­πη πριν από έναν αιώ­να, η Γερ­μα­νί­δα λοι­μω­ξιο­λό­γος απά­ντη­σε: «Το ερώ­τη­μα για το δεύ­τε­ρο κύμα είναι πότε και πόσο μεγά­λο. Κατά την άπο­ψή μου, αυτό πρέ­πει να ρωτά­με… Κοι­τά­ζο­ντας τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του ιού, το γεγο­νός ότι σε διά­φο­ρες χώρες έχου­με ανο­σία από 2% έως 14%, σημαί­νει ότι του­λά­χι­στον 85% του πλη­θυ­σμού μπο­ρεί ακό­μη να νοσή­σει. Ο ιός είναι γύρω μας και κυκλο­φο­ρεί πολύ περισ­σό­τε­ρο από ό,τι τον Ιανουά­ριο και τον Φεβρουά­ριο. Δεν θέλω να φέρω την κατα­στρο­φή, αλλά νομί­ζω ότι πρέ­πει να είμα­στε ρεα­λι­στές. Δεν είναι ώρα τώρα να χαλα­ρώ­σου­με εντελώς».

Η Αμον επε­σή­μα­νε, επί­σης, πόσο κομ­βι­κό ρόλο στη διά­δο­ση του κορω­νοϊ­ού στην Ευρώ­πη έπαι­ξαν οι χει­με­ρι­νές δια­κο­πές του Μαρ­τί­ου στα χιο­νο­δρο­μι­κά κέντρα της Αυστρί­ας και της Ιτα­λί­ας. «Οι κλει­στές καμπί­νες των τελε­φε­ρίκ είναι ιδα­νι­κά μέρη για τη διά­δο­ση του ιού», σημεί­ω­σε. Ως προς τις θερι­νές δια­κο­πές, δήλω­σε ότι η ίδια δεν έχει ακό­μη κανο­νί­σει τις δικές της και προει­δο­ποί­η­σε τους Ευρω­παί­ους να μη θεω­ρούν ότι το καλο­καί­ρι του 2020 θα κάνουν ό,τι και το καλο­καί­ρι του 2019.

Δεύτερος γύρος περιοριστικών μέτρων (lockdown);

Ο Ρέντ­φιλντ, ο οποί­ος θεω­ρεί πιθα­νό να χρεια­στεί ξανά ένας δεύ­τε­ρος γύρος περιο­ρι­στι­κών μέτρων (lockdown) μετά το καλο­καί­ρι, προει­δο­ποιεί ότι οι ΗΠΑ πρέ­πει να βελ­τιώ­σουν γρή­γο­ρα μέσα στους επό­με­νους μήνες τις δυνα­τό­τη­τες ιχνη­λά­τη­σης νέων λοι­μώ­ξε­ων, για να απο­φύ­γουν άλλη μία κρί­ση δημό­σιας υγεί­ας, καθώς προς το τέλος του έτους η επο­χι­κή γρί­πη πιθα­νώς θα συμπέ­σει με ένα δεύ­τε­ρο κύμα του κορο­νοϊ­ού.

Όπως επι­ση­μαί­νει, η νόσος εξα­πλώ­νε­ται τώρα γρή­γο­ρα στο νότιο ημι­σφαί­ριο, «αλλά όταν τελειώ­σει εκεί, υπο­πτεύ­ο­μαι ότι θα επα­να­κάμ­ψει στο βόρειο».

Η προει­δο­ποί­η­ση αυτή έρχε­ται σε αντί­θε­ση με την «αφή­γη­ση» του προ­έ­δρου των ΗΠΑ, Ντό­ναλντ Τραμπ, ότι τα χει­ρό­τε­ρα της παν­δη­μί­ας πέρα­σαν και ανα­δει­κνύ­ει την αυξα­νό­με­νη έντα­ση ανά­με­σα στο Λευ­κό Οίκο και το CDC.

Ο Ρέντ­φιλντ παρα­δέ­χτη­κε ότι οι ΗΠΑ βρέ­θη­καν σε μειο­νε­κτι­κή θέση όταν «χτύ­πη­σε» ο κορο­ναϊ­ός, αλλά οι ελλεί­ψεις σε τομείς της δημό­σιας υγεί­ας προη­γού­νταν της προ­ε­δρί­ας Τραμπ.

«Αυτός ο απλός παθο­γό­νος ανα­πνευ­στι­κός ιός πραγ­μα­τι­κά γονά­τι­σε τη χώρα μου και η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως γι’ αυτό δεν φταί­ει κανέ­νας συγκε­κρι­μέ­νος άνθρω­πος. Η χώρα μας ήταν απρο­ε­τοί­μα­στη γι’ αυτό εδώ και δεκα­ε­τί­ες» τονίζει.

Σχε­τι­κά με ένα νέο lockdown το χει­μώ­να, είπε ότι «δεν μπο­ρώ να εγγυ­η­θώ πως δε θα ξανα­συμ­βεί… Αυτό που μπο­ρώ να πω είναι ότι δεσμευό­μα­στε πως θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με το χρό­νο που έχου­με για να προ­ε­τοι­μά­σου­με τη χώρα μας όσο καλύ­τε­ρα μπορούμε».

Πρό­σθε­σε ότι «εάν έχου­με μία σεζόν γρί­πης, όπως είχα­με το 2018, όταν σχε­δόν 80.000 άνθρω­ποι πέθα­ναν, αυτό από μόνο του θα βάλει σε μεγά­λο στρες το σύστη­μα υγεί­ας μας. Αν μετά προ­σθέ­σεις και τον κορο­ναϊό, μπο­ρεί να δει κανείς το στρες στο σύστη­μα υγείας».

Για να απο­φευ­χθεί στο μέλ­λον μια παρό­μοια κατα­στρο­φή δημό­σιας υγεί­ας, επι­σή­μα­νε ότι «πρέ­πει να διπλα­σια­στούν ή να τρι­πλα­σια­στούν» οι επεν­δύ­σεις στο σύστη­μα δημό­σιας υγεί­ας των ΗΠΑ.

Ο ετή­σιος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του CDC σήμε­ρα φθά­νει τα 6,8 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, εμφα­νί­ζο­ντας μεί­ω­ση 10% σε πραγ­μα­τι­κούς όρους μετα­ξύ 2010 και 2019.

Επί­σης, ο Ρέντ­φιλντ υπο­γράμ­μι­σε την ανά­γκη να συνε­χι­στεί η τήρη­ση των μέτρων κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης και έκα­νε ειδι­κή ανα­φο­ρά στις αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, τις οποί­ες κάλε­σε να εφαρ­μό­σουν αυστη­ρό­τε­ρα μέτρα.

«Αν πρό­κει­ται να βρί­σκε­σαι στο μεσαίο κάθι­σμα, στρι­μωγ­μέ­νος ανά­με­σα σε άλλους δύο επι­βά­τες, αυτό πιθα­νώς δεν είναι το καλύ­τε­ρο μέρος για να είσαι» όπως ανέφερε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο