Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία, γρήγορη εξάπλωση στις ΗΠΑ

Η παν­δη­μία της Covid-19 εξα­πλώ­νε­ται με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, όπου ο Ντό­ναλντ Τραμπ απο­φά­σι­σε να μην απο­μο­νω­θεί η Νέα Υόρ­κη, συνε­χί­ζο­ντας την κατα­στρο­φι­κή πορεία της στην Ευρώ­πη όπου κατα­με­τρώ­νται τα δύο τρί­τα των 31.000 θανά­των που έχουν σημειω­θεί σε όλο τον κόσμο και όπου η Ισπα­νία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ένα νέο ρεκόρ 800 και πλέ­ον θανά­των μέσα σε 24 ώρες.

Ελλεί­ψει ενός εμβο­λί­ου η μιας εγκε­κρι­μέ­νης θερα­πεί­ας, περισ­σό­τε­ροι από τρία εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι σε όλες τις ηπεί­ρους, δηλα­δή του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις στους δέκα ανθρώ­πους, παρα­μέ­νουν υπό περιορισμό.

Ανά­με­σα στο Σάβ­βα­το και την Κυρια­κή, η Ισπα­νία κατέ­γρα­ψε 838 θανά­τους, έναν νέο αριθ­μό ρεκόρ, για τρί­τη μέρα στη σει­ρά, μέσα σε 24 ώρες.

Οι αριθ­μοί αφή­νουν ωστό­σο μια χαρα­μά­δα ελπί­δας ότι η κορύ­φω­ση της μόλυν­σης πλη­σιά­ζει, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Στο μετα­ξύ, «το βασι­κό μας πρό­βλη­μα είναι αυτή τη στιγ­μή να δια­σφα­λί­σου­με ότι οι μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας δεν θα κορε­στούν», συνό­ψι­σε ο διευ­θυ­ντής των Κέντρου εκτά­κτων υγειο­νο­μι­κών κατα­στά­σε­ων, Φερ­νά­ντο Σιμόν.

Η χώρα, που κατα­με­τρά πλέ­ον του­λά­χι­στον 6.500 θανά­τους, θα εντεί­νει τους περιο­ρι­σμούς που τέθη­καν σε ισχύ από τα μέσα Μαρ­τί­ου, και είναι ήδη από τους πιο αυστη­ρούς. Η κυβέρ­νη­ση ανα­μέ­νε­ται να εγκρί­νει σήμε­ρα τη δια­κο­πή για δύο εβδο­μά­δες όλων των «μη απα­ραί­τη­των» οικο­νο­μι­κών δραστηριοτήτων.

Πέρα από τον Ατλα­ντι­κό, η δια­σπο­ρά του ιού επι­τα­χύ­νε­ται με έντο­νους ρυθ­μούς: ο αριθ­μός των θανά­των διπλα­σιά­στη­κε στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες από την Τετάρ­τη, περ­νώ­ντας το όριο των 2.000 το Σάββατο.

Η χώρα κατα­γρά­φει τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στον κόσμο –πάνω από 121.000– εκ των οποί­ων σχε­δόν τα μισά στην πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης (βορειο­α­να­το­λι­κές ΗΠΑ), την οποία ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ προ­έ­βλε­πε να θέσει σε καρα­ντί­να, μαζί με τις γει­το­νι­κές πολι­τεί­ες Νιου Τζέρ­σι και Κονέ­κτι­κατ, προ­τού αλλά­ξει γνώμη.

Το Κέντρο ελέγ­χου ασθε­νειών (CDC), η εθνι­κή αρχή για την υγεία, ζήτη­σε τελι­κά από τους κατοί­κους των τριών πολι­τειών να «απο­φύ­γουν κάθε μη απα­ραί­τη­το ταξί­δι για τις επό­με­νες 14 ημέρες».

Στην πολι­τεία του Ιλι­νόι, ένα μωρό μικρό­τε­ρο του ενός έτους, ένα από τα πιο νέα γνω­στά θύμα­τα της Covid-19 που γενι­κά δεν προ­σβάλ­λει τα παι­διά, πέθα­νε ωστόσο.

Στη Νέα Υόρ­κη, όπως και σε πολ­λές περιο­χές του κόσμου, για­τροί και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, στην πρώ­τη γραμ­μή κατά της επι­δη­μί­ας, βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­ποι με ελλεί­ψεις ιατρι­κού υλικού.

«Υπάρ­χει ταυ­τό­χρο­να ένα αίσθη­μα απελ­πι­σί­ας και ελπί­δας ανά­με­σά μας. Όλοι φοβό­μα­στε, προ­σπα­θού­με να στη­ρί­ξου­με ο ένας τον άλλο», λέει η Νταϊ­ά­να Τόρες, 33 ετών, νοση­λεύ­τρια σε ένα νοσο­κο­μείο της Νέας Υόρκης.

Ο αριθ­μός των νεκρών στην Πολι­τεία της Νέας Υόρ­κης αυξή­θη­κε κατά 237 μέσα στις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, φτά­νο­ντας συνο­λι­κά τους 965 αφό­του ξέσπα­σε η επι­δη­μία, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο κυβερ­νή­της Άντριου Κουόμο.

Στην Πολι­τεία κατα­γρά­φη­καν επί­σης 7.195 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό στα 59.513.

Σε νοσο­κο­μεία νοση­λεύ­ο­νται πάνω από 8.500 ασθε­νείς, εκ των οποί­ων οι 2.000 σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, πρό­σθε­σε ο κυβερ­νή­της στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

Αντι­μέ­τω­πη με μια προ­μη­νυό­με­νη πλημ­μυ­ρί­δα ασθε­νών στα νοσο­κο­μεία και ελλεί­ψεις υλι­κού η Γαλ­λία (2.314 θάνα­τοι, εκ των οποί­ων 319 τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες) παρήγ­γει­λε ένα δισε­κα­τομ­μύ­ριο μάσκες και υπο­λο­γί­ζει να τρι­πλα­σιά­σει σχε­δόν τις κλί­νες ΜΕΘ.

Γερ­μα­νι­κό στρα­τιω­τι­κό αερο­σκά­φος και ένα ελι­κό­πτε­ρο του γαλ­λι­κού στρα­τού μετέ­φε­ραν προς τη Γερ­μα­νία πολ­λούς ασθε­νείς από την ανα­το­λι­κή Γαλ­λία, οι υπη­ρε­σί­ες ΜΕΘ της οποί­ας έχουν κορεστεί.

Η επι­δη­μία εξα­πλώ­νε­ται επί­σης με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς στη Βρε­τα­νία, όπου ο απο­λο­γι­σμός ξεπέ­ρα­σε το βρά­δυ του Σαβ­βά­του τους 1.000 θανά­τους, με 260 νέους θανά­τους να κατα­γρά­φο­νται μέσα σε μία μόνο ημέρα.

«Ξέρου­με πως τα πράγ­μα­τα θα επι­δει­νω­θούν προ­τού βελ­τιω­θούν», προει­δο­ποί­η­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον, που έχει κι ο ίδιος μολυν­θεί, καλώ­ντας τους πολί­τες να τηρή­σουν τα μέτρα γενι­κού περιο­ρι­σμού που τέθη­καν σε ισχύ το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας και για τρεις εβδομάδες.

Οι Βρε­τα­νοί πρέ­πει να «προ­ε­τοι­μα­στούν για μια μακρά περί­ο­δο» περιο­ρι­σμού, προει­δο­ποί­η­σε ένας από τους υπουρ­γούς του, ο Μάικλ Γκοβ.

Οι ιρα­νι­κές αρχές κάλε­σαν επί­σης τους πολί­τες να παρα­μεί­νουν υπό περιο­ρι­σμό και προει­δο­ποί­η­σαν ότι οι περιο­ρι­σμοί των μετα­κι­νή­σε­ων θα πρέ­πει να παρα­τα­θούν καθώς άλλοι 123 θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί μέσα σε 24 ώρες στη χώρα, μια από εκεί­νες που έχουν πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο στον κόσμο, με περισ­σό­τε­ρους από 2.600 θανάτους.

Η Κίνα, απ΄όπου ξεκί­νη­σε η επι­δη­μία και η οποία φαί­νε­ται να έχει ανα­χαι­τί­σει την πρό­ο­δο στο έδα­φός της, έκλει­σε από το Σάβ­βα­το τα σύνο­ρά της στην πλειο­νό­τη­τα των ξένων και μεί­ω­σε δρα­στι­κά τις διε­θνείς πτή­σεις προ­κει­μέ­νου να απο­τρέ­ψει μια επι­στρο­φή του κορο­νοϊ­ού μέσω «εισα­γό­με­νων» κρουσμάτων.

Τελευ­ταία χώρα σε πρώ­το πλά­νο που δεν έχει λάβει ακό­μη κανέ­να μέτρο γενι­κευ­μέ­νου περιο­ρι­σμού, η Ρωσία θα κλεί­σει τα σύνο­ρά της από τη Δευ­τέ­ρα, αφού έδω­σε εντο­λή για το κλεί­σι­μο ων εστια­το­ρί­ων και των περισ­σό­τε­ρων κατα­στη­μά­των πριν από μια εβδο­μά­δα αργί­ας. Οι δρό­μοι της Μόσχας ήταν ασυ­νή­θι­στα έρη­μοι το Σάββατο.

Για να βοη­θή­σουν τους Μοσχο­βί­τες που είναι πιο απο­μο­νω­μέ­νοι, εθε­λο­ντές έχουν οργα­νω­θεί για να παρα­δί­δουν τα ψώνια στα σπί­τια αυτών των ανθρώπων.

Στις πιο φτω­χές χώρες, κυρί­ως στην Αφρι­κή, οι περιο­ρι­σμοί των μετα­κι­νή­σε­ων και των δρα­στη­ριο­τή­των είναι περί­πλο­κο να τεθούν σε εφαρ­μο­γή και προ­κα­λούν ένα κύμα εξό­δου από τις πόλεις, κυρί­ως στην Κένυα και στη Μαδαγασκάρη.

Εκα­το­ντά­δες πολί­τες της Μαδα­γα­σκά­ρης εγκα­τα­λεί­πουν την πρω­τεύ­ου­σα Αντα­να­να­ρί­βο. «Στα­μα­τή­σα­με να δου­λεύ­ου­με για να τηρή­σου­με» τον περιο­ρι­σμό, «όμως πρέ­πει να τρα­φού­με και να ταΐ­σου­με τα παι­διά μας» , εξη­γεί ο Ρίτσαρντ Ρακο­το­α­ρι­ζόα, ένας 30χρονος οικο­γε­νειάρ­χης, «για μένα το θέμα ήταν απει­θαρ­χία ή φυγή» .

Το Μπε­νίν δεν δια­θέ­τει «τα μέσα των πλού­σιων χωρών» προ­κει­μέ­νου να λάβει μέτρα αυστη­ρού περιο­ρι­σμού, εκτί­μη­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρός του Πατρίς Ταλόν: «αν πάρου­με μέτρα που θα κάνουν όλους να λιμο­κτο­νή­σουν θα κατα­λή­ξουν πολύ γρή­γο­ρα να παραβιαστούν».

Τουρκία: Στους 131 οι νεκροί, ξεπέρασαν τις 9.000 τα κρούσματα

Τα θύμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού στην Τουρ­κία αυξή­θη­καν στα 131 σήμε­ρα, αφού άλλοι 23 άνθρω­ποι έχα­σαν τη μάχη για να κρα­τη­θούν στη ζωή. Παράλ­λη­λα, ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των έφτα­σε τα 9.127, από 1.815 χθες, ανα­κοί­νω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κοτζά.

Περί­που 105 ασθε­νείς έχουν αναρρώσει.

Ο υπουρ­γός ανέ­φε­ρε μέσω του Twitter ότι έχουν διε­νερ­γη­θεί μέχρι τώρα 65.446 δια­γνω­στι­κά τεστ, εκ των οποί­ων τα 9.982 μόνο τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες.

Στό­χος των τουρ­κι­κών αρχών είναι να κατα­φέ­ρουν να κάνουν 10.000 τεστ ημερησίως.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο