Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Πάνω από 600.000 θάνατοι σε όλον τον κόσμο

Η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 600.000 ανθρώ­πους παγκο­σμί­ως, από τα τέλη Δεκεμ­βρί­ου, όταν και πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στην Κίνα, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, που βασί­ζε­ται σε επί­ση­μες πηγές, σήμε­ρα στις 04.00 ώρα Ελλάδας.

Πάνω από 200.000 από τους θανά­τους αυτούς κατα­γρά­φο­νται στην Ευρώ­πη και πάνω από 160.000 στην Λατι­νι­κή Αμερική.

Συγκε­κρι­μέ­να, 600.523 άνθρω­ποι έχουν υπο­κύ­ψει στην COVID-19 σε όλο τον κόσμο παγκο­σμί­ως (επί συνό­λου 14.233.355 μολύν­σε­ων), συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 205.065 θανά­των στην Ευρώ­πη, την πλη­γεί­σα ήπει­ρο. Η παν­δη­μία καλ­πά­ζει στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, τη δεύ­τε­ρη ήπει­ρο με τους περισ­σό­τε­ρους επι­βε­βαιω­μέ­νους θανά­τους (160.726 συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 17.540 τις τελευ­ταί­ες επτά ημέρες).

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισ­σό­τε­ρους θανά­τους σε από­λυ­τους αριθ­μούς (140.103). Ακο­λου­θεί η Βρα­ζι­λία (78.772), το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο (45.273), το Μεξι­κό (38.888) και η Ιτα­λία (35.042).

Ο αριθ­μός των θανά­των που συν­δέ­ο­νται με την COVID-19 διπλα­σιά­στη­κε σε λίγο περισ­σό­τε­ρο από 2 μήνες. Περισ­σό­τε­ροι από 100.000 θάνα­τοι έχουν κατα­γρα­φεί σε 21 ημέ­ρες, από τις 28 Ιουνίου.

Χθες Σάβ­βα­το ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε μια αύξη­ση ρεκόρ στα νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, με το σύνο­λο να αυξά­νε­ται κατά 259.848 σε 24 ώρες.

832 νέοι θάνατοι και 60.207 νέα κρούσματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ κατα­γρά­φη­καν επι­πλέ­ον 60.207 νέες επι­βε­βαιω­μέ­νες μολύν­σεις από τον SARS-CoV‑2 κατά τη διάρ­κεια των προη­γού­με­νων 24 ωρών, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του πανε­πι­στη­μί­ου Τζονς Χόπ­κινς έως χθες Σάβ­βα­το στις 20:30 τοπι­κή ώρα (03:30 σήμε­ρα Κυρια­κή, ώρα Ελλάδας).

Πλέ­ον, ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των στη χώρα φτά­νει τα 3.698.209, σύμ­φω­να με τη σχο­λή ιατρι­κής αυτή της Βαλτιμόρης.

Ακό­μη 832 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στον COVID-19 σε ένα 24ωρο, με τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 139.960 θανάτους.

Η πιο πλη­γεί­σα χώρα στον κόσμο από την παν­δη­μία, σε από­λυ­τους όρους, οι ΗΠΑ βιώ­νουν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες ένα ξέσπα­σμα λοι­μώ­ξε­ων με αριθ­μούς ρεκόρ νέων κρου­σμά­των για τρεις συνα­πτές μέρες την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 77.638 μόνο την Παρασκευή.

578 νέοι θάνατοι και 7.615 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι κατέ­γρα­ψε 578 επι­πλέ­ον θανά­τους ασθε­νών εξαι­τί­ας του COVID-19 και 7.615 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο επί­ση­μος απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα φθά­νει έως τώρα τους 38.888 νεκρούς επί συνό­λου 338.913 ανθρώ­πων που προσβλήθηκαν.

Στε­λέ­χη της μεξι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης έχουν δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί από τον κορω­νο­ϊό πιθα­νόν είναι πολύ υψη­λό­τε­ρος στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα από τα κρού­σμα­τα που έχουν δια­γνω­στεί, καθώς γίνο­νται συγκρι­τι­κά λίγα τεστ.

Αυστραλία: Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βικτόρια

Η δεύ­τε­ρη πιο πολυ­πλη­θής πολι­τεία της Αυστρα­λί­ας, η Βικτό­ρια, κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα Κυρια­κή 363 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού, έπει­τα από 217 μολύν­σεις που κατέ­γρα­ψε χθες Σάββατο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βικτό­ρια Ντά­νιελ Άντριους δήλω­σε ότι η χρή­ση μάσκας σε δημό­σιους χώρους καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή στη Μελ­βούρ­νη με το πρό­στι­μο να ανέρ­χε­ται σε 200 αυστρα­λια­νά δολά­ρια (122 ευρώ) για μη τήρη­ση του μέτρου.

Τρεις ακό­μη άνθρω­ποι υπέ­κυ­ψαν από τον COVID-19, αυξά­νο­ντας τους συνο­λι­κούς θανά­τους στην πολι­τεία σε 38, πρόσθεσε.

Η δεύ­τε­ρη πιο πολυ­πλη­θής πολι­τεία της Αυστρα­λί­ας, η Βικτό­ρια, κατέ­γρα­ψε σήμε­ρα Κυρια­κή 363 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού, έπει­τα από 217 μολύν­σεις που κατέ­γρα­ψε χθες Σάββατο.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βικτό­ρια Ντά­νιελ Άντριους δήλω­σε ότι η χρή­ση μάσκας σε δημό­σιους χώρους καθί­στα­ται υπο­χρε­ω­τι­κή στη Μελ­βούρ­νη με το πρό­στι­μο να ανέρ­χε­ται σε 200 αυστρα­λια­νά δολά­ρια (122 ευρώ) για μη τήρη­ση του μέτρου.

Τρεις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν από τον COVID-19, αυξάνοντας τους συνολικούς θανάτους στην πολιτεία σε 38, πρόσθεσε.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 202 φθά­νο­ντας τα 201.574, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Άλλος ένας άνθρω­πος υπέ­κυ­ψε στην ασθέ­νεια COVID-19 που προ­κα­λεί ο SARS-CoV‑2. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων θανά­των στη χώρα έφθα­σε τους 9.084, σύμ­φω­να με την καταμέτρηση.

Δεκαέξι νέα κρούσματα στην Κίνα, τα 13 στη Σιντζιάνγκ

Η ηπει­ρω­τι­κή Κίνα κατέ­γρα­ψε 16 νέα κρού­σμα­τα του νέου κορω­νοϊ­ού έως τα μεσά­νυ­χτα της 18ης Ιου­λί­ου, από 22 μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η εθνι­κή υγειο­νο­μι­κή αρχή της Κίνας.

Από τις νέες μολύν­σεις, 13 εντο­πί­στη­καν στην Ουρούμ­τσι, πρω­τεύ­ου­σα της δυτι­κής επαρ­χί­ας Σιν­τζιάνγκ. Οι υπό­λοι­πες τρεις, που κατα­γρά­φη­καν στη νότια επαρ­χία Γκουανγκ­ντόνγκ και την ανα­το­λι­κή επαρ­χία Σαντόνγκ, ήταν εισα­γό­με­νες μολύν­σεις από ταξι­διώ­τες από το εξω­τε­ρι­κό σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας (NHC) και την τοπι­κή υγειο­νο­μι­κή επι­τρο­πή της Σιντζιάνγκ.

Το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στη Σαντόνγκ ήταν ένας υπάλ­λη­λος της κρα­τι­κής πετρε­λαϊ­κής εται­ρί­ας China Petroleum & Chemical Corporation, ή Sinopec, που εργά­ζε­ται στο Κου­βέιτ, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα Κυρια­κή η Δημο­τι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Τσινγκντάο.

Άλλοι οκτώ υπάλ­λη­λοι της Sinopec που έφθα­σαν από το Κου­βέιτ την Παρα­σκευή δια­γνώ­στη­καν ως ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ασθε­νείς από την υγειο­νο­μι­κή αρχή της Τσινγκντάο.

Χθες η ηπει­ρω­τι­κή Κίνα είχε κατα­γρά­ψει συνο­λι­κά 42 νέα ασυμ­πτω­μα­τι­κά κρού­σμα­τα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 18 νέων ασυμ­πτω­μα­τι­κών ασθε­νών στην Ουρούμτσι.

Η πόλη τέθη­κε σε “λει­τουρ­γία πολε­μι­κής περιό­δου” χθες καθώς τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή ένα σχέ­διο από­κρι­σης έκτα­κτης ανά­γκης μετά την αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των κορω­νοϊ­ού στην πόλη.

Μέχρι χθες, η ηπει­ρω­τι­κή Κίνα είχε 83.660 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού, ανέ­φε­ρε η εθνι­κή επι­τρο­πή υγεί­ας. Ο αριθ­μός των θανά­των από COVID-19 παρα­μέ­νει στους 4.634.

Νέο υψηλό σημείωσε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Τσεχία

Ο αριθ­μός των ενερ­γών κρου­σμά­των του νέου κορω­νοϊ­ού αυξή­θη­κε σε 4.764, υπερ­βαί­νο­ντας το προη­γού­με­νο υψη­λό των 4.737 που είχε σημειω­θεί τον Απρί­λιο, σύμ­φω­να με δεδο­μέ­να που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγείας.

Χθες Σάβ­βα­το ταυ­το­ποι­ή­θη­καν 113 νέα κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό από τις αρχές Μαρ­τί­ου, όταν εμφα­νί­στη­καν τα πρώ­τα περι­στα­τι­κά μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, σε 13.885.

Η κεντρο­ευ­ρω­παϊ­κή χώρα των 10,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει κατα­γρά­ψει 358 θανά­τους από την ασθέ­νεια COVID-19 που προ­κα­λεί ο κορω­νο­ϊ­ός, πολύ λιγό­τε­ρους από πολ­λές δυτι­κο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Η αύξη­ση στον αριθ­μό των ενερ­γών κρου­σμά­των παρα­τη­ρεί­ται καθώς οι μολύν­σεις ξεπερ­νούν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες τις 100 σε ημε­ρή­σια βάση, υπερ­βαί­νο­ντας τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που θερα­πεύ­ο­νται. Τα νέα κρού­σμα­τα –κυρί­ως στο βιο­μη­χα­νι­κό βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας όπου σημειώ­θη­κε μια έξαρ­ση σε ορυ­χεία– είναι μέχρι τώρα πιο ήπια σε σχέ­ση με προηγουμένως.

Εκα­τόν τριά­ντα πέντε άνθρω­ποι νοση­λεύ­ο­νταν χθες, κάτω από το ένα τρί­το της κορύ­φω­σης των 446 τον Απρί­λιο και πολύ πιο κάτω από τις δυνα­τό­τη­τες του εθνι­κού συστή­μα­τος υγεί­ας όπως αυτές παρου­σιά­ζο­νται από την κυβέρνηση.

Η πίε­ση στα νοσο­κο­μεία περι­λαμ­βά­νε­ται στα κρι­τή­ρια που λαμ­βά­νει υπό­ψη της η κυβέρ­νη­ση όταν λαμ­βά­νει απο­φά­σεις για την από­κρι­ση στην επιδημία.

Αφό­του ήραν ένα αυστη­ρό εθνι­κό lockdown που είχαν επι­βά­λει τον Μάρ­τιο, οι αρχές δεσμεύ­θη­καν ότι θα απο­φύ­γουν στο μέλ­λον μέτρα σε εθνι­κό επί­πε­δο, λαμ­βά­νο­ντας αντ΄αυτού μέτρα για τοπι­κές εξάρ­σεις σε περι­φε­ρεια­κό επίπεδο.

Την Παρα­σκευή οι αρχές ενέ­τει­ναν τους περιο­ρι­σμούς λόγω κορω­νοϊ­ού στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας έπει­τα από μια αύξη­ση των κρου­σμά­των σε αρκε­τές περιο­χές, καθι­στώ­ντας και πάλι υπο­χρε­ω­τι­κό το κάλυμ­μα του προ­σώ­που, περιο­ρί­ζο­ντας τις ώρες λει­τουρ­γί­ας των εστια­το­ρί­ων και επι­βάλ­λο­ντας ελέγ­χους σε εργα­ζο­μέ­νους που δια­σχί­ζουν τα σύνορα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο