Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Περισσότερα από 46 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει σκο­τώ­σει του­λά­χι­στον 1.196.109 ανθρώ­πους παγκο­σμί­ως, από τότε του το γρα­φείο του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας στην Κίνα ανέ­φε­ρε την εμφά­νι­ση της ασθέ­νειας στο τέλος Δεκεμ­βρί­ου, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που βασί­στη­κε σε επί­ση­μες πηγές.

Περισ­σό­τε­ρα από 46.099.440 κρού­σμα­τα μόλυν­σης έχουν δια­γνω­στεί επίσημα.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα τόσο σε αριθ­μό θανά­των όσο και κρου­σμά­των, με 230.556 θανά­τους για 9.127.109 κατα­γε­γραμ­μέ­να κρούσματα.

Ακο­λου­θούν η Βρα­ζι­λία (159.884 νεκροί), η Ινδία (122.111), το Μεξι­κό (91.753) και η Βρε­τα­νία (46.555).

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών αναφέρουν 229.932 θανάτους

Τα αμε­ρι­κα­νι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης των Ασθε­νειών (CDC) ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα 9.105,230 κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού, μια αύξη­ση 80.932 κρου­σμά­των από την προη­γού­με­νη κατα­μέ­τρη­σή τους, και δήλω­σαν ότι ο αριθ­μός των θανά­των έχει αυξη­θεί κατά 823 με απο­τέ­λε­σμα ο συνο­λι­κός να ανέρ­χε­ται σε 229.932.

Τα CDC ανα­κοί­νω­σαν τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των της ανα­πνευ­στι­κής νόσου γνω­στής ως COVID-19, που προ­κα­λεί­ται από τον νέο κορο­νο­ϊό στις 23.00 ώρα Ελλά­δας της 31ης Οκτω­βρί­ου, σε σύγκρι­ση με την προη­γού­με­νη κατα­μέ­τρη­σή τους μια ημέ­ρα νωρίτερα.

Τα στοι­χεία των CDC δεν αντι­κα­το­πτρί­ζουν απα­ραί­τη­τα τον αριθ­μό των κρου­σμά­των που ανα­φέ­ρο­νται μεμο­νω­μέ­να από τις Πολιτείες.

Ιταλία: 29.907 νέα κρούσματα και 208 νεκροί — Τη Δευτέρα τα νέα περιοριστικά μέτρα

Σήμε­ρα στην Ιτα­λία κατα­γρά­φη­καν 29.907 κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού και 208 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 183.000 δια­γνω­στι­κά τεστ. Χθες τα περι­στα­τι­κά ήταν 31.758 και οι νεκροί 297.

Στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας έχουν εισα­χθεί 96 νέοι ασθε­νείς και στους νοσο­κο­μεια­κούς θαλά­μους 936. Στις πρώ­τες, νοση­λεύ­ο­νται συνο­λι­κά 1.936 ασθε­νείς, και στους δεύ­τε­ρους 18.902.

Αύριο ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νω­θούν από την κυβέρ­νη­ση του Τζου­ζέ­πε Κόντε νέα μέτρα για τον περιο­ρι­σμό των νέων μολύν­σε­ων από τoν κορο­νο­ϊό. Σύμ­φω­να με τις μέχρι στιγ­μής πλη­ρο­φο­ρί­ες, θεω­ρεί­ται πιθα­νή η μεί­ω­ση του ωρα­ρί­ου των κατα­στη­μά­των, η επέ­κτα­ση της τηλεκ­παί­δευ­σης και στους μαθη­τές του γυμνα­σί­ου και-ενδε­χο­μέ­νως- ο περιο­ρι­σμός της κυκλο­φο­ρί­ας των πολι­τών άνω των 70 ετών.

Χθες και σήμε­ρα συνε­χί­σθη­καν οι επα­φές και ο (κάποιες στιγ­μές τετα­μέ­νος) διά­λο­γος της κυβέρ­νη­σης Κόντε με τις διά­φο­ρες Περι­φέ­ρειες. Ο κύριος στό­χος, συνε­χί­ζουν να δια­βε­βαιώ­νουν στε­νοί συνερ­γά­τες του Ιτα­λού πρω­θυ­πουρ­γού, είναι να μπο­ρέ­σει να απο­φευ­χθεί ένα δεύ­τε­ρο γενι­κό lockdown και κατά συνέ­πεια οι ολέ­θριες επι­πτώ­σεις του στην οικο­νο­μί­ας της χώρας.

Βρετανία: 23.254 τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Οι βρε­τα­νι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα ότι 23.254 άνθρω­ποι δια­γνώ­στη­καν θετι­κοί στον κορο­νο­ϊό, μια αύξη­ση 1.339 κρου­σμά­των από χθες, Σάββατο.

Τα στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση δεί­χνουν επί­σης ότι άλλοι 162 άνθρω­ποι πέθα­ναν μέσα σε διά­στη­μα 28 ημε­ρών από τότε που δια­γνώ­στη­καν με τον κορο­νο­ϊό, συγκρι­τι­κά με τους 326 θανά­τους που κατα­γρά­φη­καν χθες, Σάββατο.

Ρωσία: Συνολικά 245 θάνατοι και αριθμός ρεκόρ 18.665 νέων κρουσμάτων

Η Ρωσία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι το 24ωρο που πέρα­σε κατέ­γρα­ψε αριθ­μό ρεκόρ 18.665 νέων κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού, εκ των οποί­ων 5.261 στη Μόσχα.

Με τα νέα κρού­σμα­τα ο συνο­λι­κός αριθ­μός των προ­σβλη­θέ­ντων από SARS-CoV‑2 στη Ρωσία ανήλ­θε σε 1.636.781.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν επί­σης ότι 245 άνθρω­ποι πέθα­ναν εξαι­τί­ας της COVID-19 το 24ωρο που πέρα­σε, με τους οποί­ους ο συνο­λι­κός αριθ­μός των θανά­των που οφεί­λο­νται στη νόσο αυτή ανήλ­θε σε 28.235 σε όλη τη χώρα.

Αργεντινή: Πάνω από 9.700 κρούσματα, 211 θάνατοι σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αργε­ντι­νής ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατα­γρά­φη­καν 9.745 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, ενώ το ίδιο διά­στη­μα υπέ­κυ­ψαν εξαι­τί­ας της COVID-19 άλλοι 211 ασθενείς.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στη λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη χώρα — που μέχρι πρό­τι­νος χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν υπό­δειγ­μα ως προς τον τρό­πο αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας, όμως κατα­γρά­φει πλέ­ον έναν από τους βαρύ­τε­ρους μέσους όρους θανά­των σε ημε­ρή­σια βάση στην υφή­λιο — έχει φθά­σει ως αυτό το στά­διο τους 31.002 νεκρούς επί συνό­λου 1.166.924 μολύνσεων.

Ισπανία: Επεισόδια σε πολλές πόλεις για τα περιοριστικά μέτρα

Δεκά­δες άνθρω­ποι συνε­λή­φθη­σαν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας σε πολ­λές πόλεις της Ισπα­νί­ας, μετά από συγκρού­σεις μετα­ξύ αστυ­νο­μι­κών και δια­δη­λω­τών οι οποί­οι δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση για να ανα­χαι­τι­στεί η πανδημία.

Σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, σημειώ­θη­καν βαν­δα­λι­σμοί και λεηλασίες.

Οι σοβα­ρό­τε­ρες ταρα­χές έγι­ναν στη Μαδρί­τη, όπου οι συγκε­ντρω­μέ­νοι, φωνά­ζο­ντας «Ελευ­θε­ρία!» έβα­λαν φωτιά σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και έστη­σαν οδο­φράγ­μα­τα στη Γκραν Βία, την κεντρι­κή αρτη­ρία της πόλης. Στη συνέ­χεια εκτό­ξευ­σαν πέτρες και βεγ­γα­λι­κά ενα­ντί­ον των αστυ­νο­μι­κών που επι­χεί­ρη­σαν να δια­λύ­σουν το πλήθος.

Δώδε­κα άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων και τρεις αστυ­νο­μι­κοί, τραυ­μα­τί­στη­καν ελα­φρά. Η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για 32 προσαγωγές.

Οι δια­δη­λω­τές δια­μαρ­τύ­ρο­νταν για την απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας κατά τη διάρ­κεια της νύχτας και τον σχε­δόν πλή­ρη απο­κλει­σμό των περι­φε­ρειών, που είχε ως στό­χο να περιο­ρι­στούν οι μετα­κι­νή­σεις κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου των Αγί­ων Πάντων στην Ισπανία.

Στο Λογκρό­νο, την πρω­τεύ­ου­σα της επαρ­χί­ας Λα Ριό­χα, στη βόρεια Ισπα­νία, μια μικρή ομά­δα πυρ­πό­λη­σε κάδους απορ­ριμ­μά­των και έσπα­σε βιτρί­νες κατα­στη­μά­των. Είχε προη­γη­θεί μια ειρη­νι­κή δια­δή­λω­ση κατά του κλει­σί­μα­τος των μπαρ και των εστια­το­ρί­ων. Στις εικό­νες που μετέ­δω­σαν τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης δια­κρί­νο­νται νεα­ροί μασκο­φό­ροι να βγαί­νουν από ένα κατά­στη­μα ενδυ­μά­των, φορ­τω­μέ­νοι με εμπο­ρεύ­μα­τα, ενώ ηχεί ο συναγερμός.

Έξι άνθρω­ποι συνε­λή­φθη­σαν στο Λογκρό­νο, ανέ­φε­ρε μια εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας. Άλλες δέκα προ­σα­γω­γές έγι­ναν στο Μπιλ­μπάο και τη Σανταντέρ.

Μικρο­ε­πει­σό­δια έγι­ναν και στη Μάλα­γα, όπου μια μικρή ομά­δα δια­δη­λω­τών ανέ­τρε­ψε κάδους απορ­ριμ­μά­των και εκτό­ξευ­σε μπου­κά­λια ενα­ντί­ον των αστυνομικών.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ κατα­δί­κα­σε τα επει­σό­δια, τονί­ζο­ντας σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter ότι «η βίαιη και παρά­λο­γη συμπε­ρι­φο­ρά ορι­σμέ­νων μειο­νο­τή­των είναι απαράδεκτη».

Του­λά­χι­στον 20 αστυ­νο­μι­κοί τραυ­μα­τί­στη­καν τη νύχτα της Παρα­σκευ­ής προς το Σάβ­βα­το, σε συγκρού­σεις με δια­δη­λω­τές στη Βαρκελώνη.

Η Ισπα­νία, μια από τις χώρες της Ευρώ­πης που έχει πλη­γεί περισ­σό­τε­ρο από την Covid-19, οι νεκροί ξεπερ­νούν τους 35.000 και τα κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 1,1 εκατομμύριο.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο