Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Περισσότεροι από 100.000 νεκροί στην Ευρώπη

Η παν­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 100.000 ανθρώ­πους στην Ευρώ­πη, ήτοι σχε­δόν τα 2/3 των θανά­των από τη Covid-19 παγκο­σμί­ως, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που βασί­ζε­ται σε επί­ση­μες πηγές έως και χθες Σάβ­βα­το, στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Με σύνο­λο 100.501 νεκρών (1.136.672 κρού­σμα­τα), η Ευρώ­πη είναι η πλέ­ον πλη­γεί­σα ήπει­ρος από την παν­δη­μία, που έχει σκο­τώ­σει 157.163 ανθρώ­πους σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Η Ιτα­λία (23.227 νεκροί) και η Ισπα­νία (20.043 νεκροί) είναι οι πλέ­ον πλη­γεί­σες χώρες στην Ευρώ­πη, ενώ ακο­λου­θούν η Γαλ­λία (19.323) και η Βρε­τα­νία (15.464).

Παγκο­σμί­ως έχουν κατα­γρα­φεί 2.281.334 κρού­σμα­τα της νόσου Covid-19.

Γερμανία: 184 νέοι θάνατοι, 2.458 νέα κρούσματα

Ο αριθ­μός των ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 το τελευ­ταίο 24ωρο στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 184 στους 4.294 συνο­λι­κά, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει και δημο­σιο­ποιεί καθη­με­ρι­νά στον ειδι­κό ιστό­το­πο που έχει δημιουρ­γή­σει για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού το Robert Koch-Institut.

Το ίδιο διά­στη­μα, κατα­γρά­φη­καν 2.458 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί να φθά­νει τους 139.897, πάντα κατά τα δεδο­μέ­να του Ινστι­τού­του Ρόμπερτ Κοχ για τις μολυ­σμα­τι­κές ασθένειες.

Οι απο­λο­γι­σμοί των ασθε­νών που υπέ­κυ­ψαν και των νέων κρου­σμά­των στη Γερ­μα­νία είναι χαμη­λό­τε­ροι από αυτούς που κατα­γρά­φη­καν χθες Σάβ­βα­το (242 και 3.609 αντί­στοι­χα) αλλά και προ­χθές Παρα­σκευή (299 και 3.380).

Ισπανία Τα παιδιά ίσως μπορέσουν να βγουν από το σπίτι για πρώτη φορά από τις 14 Μαρτίου

Ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάν­τσεθ ανα­κοί­νω­σε χθες Σάβ­βα­το ότι θα ζητή­σει από το κοι­νο­βού­λιο να παρα­τεί­νει κατά 15 ημέ­ρες, ως τις 9 Μαΐ­ου, την καθο­λι­κή καρα­ντί­να που έχει επι­βλη­θεί στη χώρα, μία από τις πλέ­ον πλη­γεί­σες από την επι­δη­μία του κορονοϊού.

“ Έχου­με αφή­σει πίσω μας τις πιο ακράιες στιγ­μές”, δήλω­σε ο Σάν­τσεθ. Όμως πρό­σθε­σε: “ Αυτά τα επι­τεύγ­μα­τα είναι ακό­μη ανε­παρ­κή και πάνω απ’ όλα εύθραυ­στα. Δεν μπο­ρού­με να τα θέσου­με σε κίν­δυ­νο με βια­στι­κές αποφάσεις”.

Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών στην Ισπα­νία λόγω της covid-19 σημεί­ω­σε αύξη­ση χθες με μικρό­τε­ρο ρυθ­μό, αν και ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός μέχρι στιγ­μής ξεπερ­νά τους 20.000 θανά­τους, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Χθες κατα­γρά­φη­καν 565 νεόι θάνα­τοι, ενώ την Παρα­σκευή είχαν ανα­κοι­νω­θεί 585. Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των αυξή­θη­κε σε 191.726.

Η Ισπα­νία άρχι­σε αυτή την εβδο­μά­δα να χαλα­ρώ­νει το lockdown που είχε επι­βά­λει στις 14 Μαρ­τί­ου ανοί­γο­ντας κάποιους τομείς της οικο­νο­μί­ας. Όμως οι περισ­σό­τε­ροι πολί­τες παρα­μέ­νουν κλει­σμέ­νοι στα σπί­τια τους, ενώ τα παι­διά δεν επι­τρέ­πε­ται να βγαί­νουν έξω για κανέ­να λόγο.

Όταν ρωτή­θη­κε αν οι πολί­τες θα μπο­ρέ­σουν να κάνουν κανο­νι­κές καλο­και­ρι­νές δια­κο­πές, ο Σάν­τσεθ απά­ντη­σε ότι το ελπί­ζει, όμως πρό­σθε­σε ότι δεν μπο­ρεί να δώσει απά­ντη­ση ακόμη.

Η επό­με­νη φάση της καρα­ντί­νας, μετά τις 27 Απρι­λί­ου, ενδέ­χε­ται να μην είναι συμ­με­τρι­κή, κάτι που σημαί­νει ότι τα μέτρα θα είναι ίσως πιο χαλα­ρά σε κάποιες περιο­χές αλλά και για κάποιες ομά­δες, εξή­γη­σε ο Ισπα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Για παρά­δειγ­μα τα παι­διά θα μπο­ρούν να βγαί­νουν από τα σπί­τια τους, αλλά “ για περιο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα και υπό όρους προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί η μόλυν­ση”, επεσήμανε.

Ο Σάν­τσεθ εξή­γη­σε ότι θα συζη­τή­σει τη χαλά­ρω­ση των μέτρων που αφο­ρούν τα παι­διά σήμε­ρα με τους επι­κε­φα­λής των επαρ­χιών και θα λάβει υπό­ψη του τις συστά­σεις των παι­διά­τρων. Παρα­δέ­χθη­κε εξάλ­λου ότι πολ­λά παι­διά ζουν σε σπί­τια 40 ή 50 τετρα­γω­νι­κών μέτρων. Σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές τα νέα μέτρα θα αφο­ρούν τα παι­διά κάτω των 12 ετών, όμως αυτό δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί ακόμη.

Η δήμαρ­χος της Μαδρί­της Άντα Κολά­ου, η οποία είναι μητέ­ρα μικρών παι­διών, ζήτη­σε νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα από την κυβέρ­νη­ση να επι­τρέ­ψει στα παι­διά να βγουν από τα σπί­τια τους.

Από την πλευ­ρά της η Ισπα­νι­κή Ένω­ση για τα Δικαιώ­μα­τα των Παι­διών έχει προει­δο­ποι­ή­σει για τα τις ψυχι­κές και σωμα­τι­κές επι­πτώ­σεις της καρα­ντί­νας στην υγεία των παι­διών και έχει ζητή­σει να τους επι­τρα­πεί να βγαί­νουν έξω και να έχουν κάποια σωμα­τι­κή δραστηριότητα.

“ Αυτά τα παι­διά πρέ­πει να βγουν έξω”, τόνι­σε η Κολά­ου. “ Μην περι­μέ­νε­τε άλλο: απε­λευ­θε­ρώ­στε τα παι­διά μας”.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο