Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο: Βραζιλία, ΗΠΑ, Ινδία οι μεγάλες εστίες

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή τη μεγα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύξη­ση των νέων κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού που έχει κατα­γρα­φεί μέχρι στιγ­μής σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, με τις περισ­σό­τε­ρες νέες μολύν­σεις να κατα­γρά­φο­νται στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο.

Περισ­σό­τε­ρα από 183.000 νέα κρού­σμα­τα κατα­γρά­φη­καν χθες, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ.

Οι περισ­σό­τε­ρες νέες μολύν­σεις αφο­ρού­σαν την Βρα­ζι­λία, περισ­σό­τε­ρες από 50.000, ενώ ακο­λού­θη­σαν οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ ήταν 181.232 νέα κρού­σμα­τα και είχε κατα­γρα­φεί στις 18 Ιουνίου.

Βραζιλία: Ξεπέρασαν τους 50.000 οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας

Η παν­δη­μία του νέου κορω­νοϊ­ού έχει πλέ­ον στοι­χί­σει τη ζωή σε πάνω από 50.000 στη Βρα­ζι­λία, ενώ οι άνθρω­ποι που έχουν μολυν­θεί έχουν ξεπε­ρά­σει το ένα εκα­τομ­μύ­ριο, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που δημο­σιο­ποί­η­σε χθες Κυρια­κή το υπουρ­γείο Υγείας.

Άλλοι 641 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες στη Βρα­ζι­λία, με τον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας να ανέρ­χε­ται σε 50.617 νεκρούς, σύμ­φω­να με υο υπουρ­γείο. Ενώ το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί από τον SARS-CoV‑2 ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 1.085.038.

Ειδι­κοί εκτι­μούν ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των μόλυν­σης είναι πολ­λα­πλά­σιος αυτού που ανα­κοι­νώ­νε­ται επί­ση­μα, με δεδο­μέ­νη την έλλει­ψη εκτε­νών τεστ.

Η Βρα­ζι­λία θρη­νεί τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα στον κόσμο εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου ο απο­λο­γι­σμός έχει ξεπε­ρά­σει τους 120.000 νεκρούς επί συνό­λου 2,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κρου­σμά­των μόλυνσης.

ΗΠΑ: Σχεδόν 120.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρη­νεί τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στον κόσμο, ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός έφθα­σε χθες Κυρια­κή τους 119.959 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Με βάση τα στοι­χεία της σχο­λής αυτής ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης, σημειώ­θη­καν άλλοι 305 θάνα­τοι σε 24 ώρες. Πρό­κει­ται για την ενδέ­κα­τη συνα­πτή ημέ­ρα που ο ημε­ρή­σιος απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της παν­δη­μί­ας έμει­νε κάτω από τους χίλιους νεκρούς.

Όμως συνε­χί­ζει να κατα­γρά­φε­ται έξαρ­ση των νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης σε περί­που είκο­σι αμε­ρι­κα­νι­κές πολιτείες.

Ο αριθ­μός των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό έφθα­σε έτσι τα 173.324 στην Καλι­φόρ­νια, πολι­τεία όπου χθες ανα­κοι­νώ­θη­κε νέο ρεκόρ 4.515 μολύν­σε­ων· το προη­γού­με­νο ρεκόρ κρου­σμά­των μόλυν­σης (4.317) κατα­γρά­φη­κε από τις αρχές μόλις την Παρασκευή.

Αργεντινή: Ξεπεράστηκε το όριο των 1.000 θανάτων σε ένα 24ωρο

Ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της COVID-19 στην Αργε­ντι­νή ξεπέ­ρα­σε το Σάβ­βα­το τους 1.000 νεκρούς, ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Ο συνο­λι­κός αριθ­μός των πολι­τών της χώρας που έχουν προ­σβλη­θεί από τον SARS-CoV‑2 αφό­του εντο­πί­στη­κε το πρώ­το κρού­σμα μόλυν­σης έχει φθά­σει τους 41.191, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του υπουρ­γεί­ου που επι­κα­λέ­στη­κε το δημό­σιο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TELAM.

Ο δεί­κτης θνη­τό­τη­τας — το ποσο­στό των θανά­των επί του συνό­λου των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των — αυξή­θη­κε στο 2,4%, ή σε 21,9 θανά­τους ανά εκα­τομ­μύ­ριο κατοί­κων, διευ­κρί­νι­σε ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας αρμό­διος για τη χάρα­ξη υγειο­νο­μι­κών στρα­τη­γι­κών Αλε­χά­ντρο Κόστα, σύμ­φω­να με το TELAM.

Η καμπύ­λη των μολύν­σε­ων βρί­σκε­ται σε άνο­δο και ο πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής απο­φά­σι­σε να περιο­ρί­σει τις δρα­στη­ριό­τη­τές του για να απο­φευ­χθεί ο κίν­δυ­νος να προ­σβλη­θεί, κατό­πιν σύστα­σης γιατρών.

Το μέτρο που αφο­ρά τον πρό­ε­δρο απο­φα­σί­στη­κε να ληφθεί προ­λη­πτι­κά, εξαι­τί­ας της «αύξη­σης του αριθ­μού των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στη μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή του Μπου­έ­νος Άιρες», που δεί­χνει «σημα­ντι­κή αύξη­ση της δια­σπο­ράς του ιού», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που υπο­γρά­φει ο Φεντε­ρί­κο Σαα­βέ­ντρα, επι­κε­φα­λής της ομά­δας των για­τρών που παρα­κο­λου­θεί τον πρόεδρο.

Ο αρχη­γός του κρά­τους ανα­μέ­νε­ται να «περιο­ρί­σει στο μέγι­στο τις δια­προ­σω­πι­κές επα­φές», προ­στί­θε­ται στην ανακοίνωση.

Ο Φερ­νά­ντες, ηλι­κί­ας 61 ετών, είχε ξαναρ­χί­σει τελευ­ταία τις συνη­θι­σμέ­νες περιο­δεί­ες του στην επαρ­χία, κατά τη διάρ­κεια των οποί­ων συνο­δεύ­ε­ται γενι­κά από πολ­λά κυβερ­νη­τι­κά στελέχη.

Όμως τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες απο­κα­λύ­φθη­καν πολ­λά κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό στις τάξεις δημό­σιων λει­τουρ­γών αλλά και στε­λε­χών της συμπο­λί­τευ­σης και της αντιπολίτευσης.

Σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους που επι­κα­λέ­στη­κε ο ιστό­το­πος του τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου TN, το 95% των κρου­σμά­των μόλυν­σης που επι­βε­βαιώ­θη­καν τις προη­γού­με­νες 24 ώρες στην Αργε­ντι­νή εντο­πί­στη­κε στη μητρο­πο­λι­τι­κή περιο­χή την οποία σχη­μα­τί­ζουν η πρω­τεύ­ου­σα Μπου­έ­νος Άιρες και τα προ­ά­στιά της, όπου ζουν τα 14 από τα συνο­λι­κά 45 εκα­τομ­μύ­ρια των κατοί­κων της χώρας.

Σε έξαρση η πανδημία και στην Κολομβία: Θλιβερό ρεκόρ με 111 θανάτους σε ένα 24ωρο

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Πρό­νοιας της Κολομ­βί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή ότι κατέ­γρα­ψε 111 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, τον πιο βαρύ ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού μέχρι σήμερα.

«Επι­βε­βαιώ­σα­με την ανά­νη­ψη 1.861 ασθε­νών, 3.019 νέα κρού­σμα­τα και 111 θανά­τους στην Κολομ­βία. Συνο­λι­κά, οι ασθε­νείς που έχουν απο­θε­ρα­πευ­θεί έφθα­σαν τους 27.360, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των έφθα­σε τα 68.562 και ο αριθ­μός των θανά­των έφθα­σε τους 2.237», διευ­κρί­νι­σε το υπουρ­γείο μέσω Twitter.

Το πρώ­το κρού­σμα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 επι­βε­βαιώ­θη­κε στην Κολομ­βία την 6η Μαρτίου.

Τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα μόλυν­σης έχουν εντο­πι­στεί στην πρω­τεύ­ου­σα Μπο­γο­τά, όπου πλέ­ον είναι 20.709.

Μεξικό: 1.044 θάνατοι — 5.343 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή ότι το προη­γού­με­νο 24ωρο κατέ­γρα­ψε 1.044 ακό­μη θανά­τους ασθε­νών εξαι­τί­ας της COVID-19 και 5.343 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να ανέρ­χε­ται έτσι πλέ­ον σε 21.825 νεκρούς επί συνό­λου 180.545 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Η μεξι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση τονί­ζει πως ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των κρου­σμά­των μόλυν­σης είναι πιθα­νόν πολύ υψη­λό­τε­ρος από αυτόν που ανα­κοι­νώ­νε­ται, με δεδο­μέ­νες τις περιο­ρι­σμέ­νες δυνα­τό­τη­τες των υπη­ρε­σιών υγεί­ας να προ­χω­ρή­σουν σε δια­γνω­στι­κά τεστ σε ευρεία κλίμακα.

Χιλή: 184 θάνατοι — 5.607 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη Χιλή έφθα­σε τους 4.479 νεκρούς επί συνό­λου 242.355 κρου­σμά­των μόλυν­σης, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της χώρας της Λατι­νι­κής Αμερικής.

Τις 24 ώρες που ολο­κλη­ρώ­θη­καν στις 21:00 (τοπι­κή ώρα), υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 άλλοι 184 ασθε­νείς, ενώ εντο­πί­στη­καν 5.607 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, κατά τα δεδο­μέ­να του υπουργείου.

Η παν­δη­μία άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται με πολύ πιο ραγδαί­ους ρυθ­μούς στη Χιλή τον Μάιο. Η χώρα παρα­μέ­νει σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, με μέτρα όπως η απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας τη νύχτα, το κλεί­σι­μο των συνό­ρων σύνο­ρα και η ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας των εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυ­μά­των και των εται­ρειών που δεν χαρα­κτη­ρί­ζο­νται απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τες να συνε­χί­ζουν να τελούν ακό­μη σε ισχύ.

Περού: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από την επιδημία

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού ξεπέ­ρα­σε χθες Κυρια­κή τους 8.000 νεκρούς, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Περού, μερι­κές ώρες προ­τού ανοί­ξουν ξανά τα εμπο­ρι­κά κέντρα στη χώρα.

Με 184 θανά­τους τις προη­γού­με­νες 24 ώρες, ο συνο­λι­κός απο­λο­γι­σμός έφθα­σε τους 8.045 νεκρούς, ενώ ο αριθ­μός των νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης έφθα­σε τα 254.936, αφού το προη­γού­με­νο 24ωρο εντο­πί­στη­καν 3.598 νέα, διευ­κρί­νι­σε το υπουργείο.

Το όριο των 7.000 θανά­των ξεπε­ρά­στη­κε την περα­σμέ­νη Τρί­τη στο Περού.

Με αυτό το φόντο θα επα­να­λει­τουρ­γή­σουν σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα τα εμπο­ρι­κά κέντρα σε όλη τη χώρα έπει­τα από 99 ημέ­ρες που παρέ­μει­ναν κλει­στά στο πλαί­σιο των μέτρων περιο­ρι­σμού, εξέ­λι­ξη που είχε αναγ­γελ­θεί από την κυβέρ­νη­ση τη 15η Ιουνίου.

Η στα­δια­κή επα­νέ­ναρ­ξη των εμπο­ρι­κών δρα­στη­ριο­τή­των απο­σκο­πεί στην τόνω­ση της περου­βια­νής οικο­νο­μί­ας, καθώς η δρα­στη­ριό­τη­τα κατέρ­ρευ­σε (–40%) τον Απρί­λιο εξαι­τί­ας της πανδημίας.

Το Περού των 33 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων κατα­γρά­φει από τις αρχές του Ιου­νί­ου μέσο όρο περί­που 4.800 μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2 καθη­με­ρι­νά, αριθ­μό σχε­τι­κά μειω­μέ­νο από τον Μάιο. Σε αυτό στά­θη­κε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Βίκτορ Σαμό­ρα, κρί­νο­ντας πως η παν­δη­μία εισέρ­χε­ται σε φάση ύφε­σης, καθώς «η ταχύ­τη­τα της εξά­πλω­σης μειώνεται».

Στο Περού κατα­γρά­φε­ται ο δεύ­τε­ρος υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός μολύν­σε­ων από τον SARS-CoV‑2 στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή, πίσω από τη Βρα­ζι­λία, και ο τρί­τος υψη­λό­τε­ρος θανά­των από την COVID-19, πίσω από τη Βρα­ζι­λία και το Μεξικό.

Χθες Κυρια­κή νοση­λεύ­ο­νταν σε περου­βια­νά νοσο­κο­μείο 10.566 ασθε­νείς με την COVID-19, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να του υπουρ­γεί­ου. Το σύστη­μα υγεί­ας βρί­σκε­ται στα όρια της κατάρ­ρευ­σης με τα νοση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα να αντι­με­τω­πί­ζουν ειδι­κά έλλει­ψη οξυ­γό­νου για να αντι­με­τω­πί­σουν τις πιο βαριές περιπτώσεις.

Περί­που το 70% των κρου­σμά­των εντο­πί­ζε­ται στη Λίμα και στο κοντι­νό λιμά­νι Καγιάο, πόλη κοντά στην πρω­τεύ­ου­σα, όπου ζει το ένα τρί­το του πλη­θυ­σμού του Περού.

Η παν­δη­μία του κορω­νοϊ­ού κατά­φε­ρε βαρύ πλήγ­μα στην περου­βια­νή οικο­νο­μία, καθώς πέραν της συρ­ρί­κνω­σης της δρα­στη­ριό­τη­τας πάνω από δύο εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν μεί­νει άνεργοι.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο