Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Στους έξι οι νεκροί στην Ιταλία — Αναστέλλονται οι εκδρομές ελληνικών σχολείων στην χώρα

Η Πολι­τι­κή Προ­στα­σία της Ιτα­λί­ας διευ­κρί­νι­σε πριν από λίγο ότι από λάθος, νωρί­τε­ρα, μετα­δό­θη­κε η είδη­ση του θανά­του μιας ηλι­κιω­μέ­νης ασθε­νούς στην πόλη Κρέ­μα της Βόρειας Ιταλίας.

Κατά συνέ­πεια, οι νεκροί από τον κορο­ναϊό, στην χώρα, μέχρι αυτή την στιγ­μή είναι έξι και όχι επτά.

Όσον αφο­ρά τον έκτο νεκρό, πρό­κει­ται για έναν άνδρα 84 ετών από την ευρύ­τε­ρη περιο­χή του Μιλάνου.

Τα κρού­σμα­τα του κορο­ναϊ­ού στην Ιτα­λία έχουν φθά­σει τα 230. Τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά, 180 συγκε­κρι­μέ­να, έχουν κατα­γρα­φεί στη Λομβαρδία.

Οι Αρχές λαμ­βά­νουν έκτα­κτα μέτρα ασφα­λεί­ας. Όπως απο­φά­σι­σε ο δήμαρ­χος του Μιλά­νου, θα παρα­μεί­νουν κλει­στά τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια της πόλης καθ’ όλη την επό­με­νη εβδο­μά­δα. Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν επί­σης κέντρα δια­σκέ­δα­σης, μου­σεία και εκκλη­σί­ες, όπως και κάθε χώρος όπου γίνο­νται συγκε­ντρώ­σεις ατόμων.

Επι­πλέ­ον, στην περι­φέ­ρεια Φριού­λι — Βενέ­τσια Τζού­λια, από σήμε­ρα μέχρι και το τέλος του μήνα θα παρα­μεί­νουν κλει­στά τα πανε­πι­στή­μια, όπως και οι μικρές και μεγά­λες βιβλιο­θή­κες της περιο­χής. Λόγω της αύξη­σης κρου­σμά­των, οι Αρχές απο­φά­σι­σαν να ακυ­ρώ­σουν τις δύο τελευ­ταί­ες μέρες του παρα­δο­σια­κού καρ­να­βα­λιού της Βενετίας.

Σε καραντίνα στη Λυών λεωφορείο από το Μιλάνο

Οι γαλ­λι­κές αρχές απέ­κλει­σαν στον σταθ­μό λεω­φο­ρεί­ων της Περάς στη Λυών, στην κεντρο­α­να­το­λι­κή Γαλ­λία, ένα λεω­φο­ρείο που προ­ερ­χό­ταν από το Μιλά­νο, λόγω υπο­ψί­ας για την παρου­σία κρού­σμα­τος του νέου κορο­ναϊ­ού μετα­ξύ των επι­βαι­νό­ντων σε αυτό, έγι­νε γνω­στό από συγκλί­νου­σες πηγές.

Η αστυ­νο­μία επι­φορ­τί­στη­κε με τη δημιουρ­γία περι­μέ­τρου ασφα­λεί­ας γύρω από το λεω­φο­ρείο, οι επι­βαί­νο­ντες στο οποίο τέθη­καν σε περιο­ρι­σμό, δήλω­σε εκπρό­σω­πος της Νομαρ­χια­κής Διεύ­θυν­σης Δημό­σιας Ασφάλειας.

Μέχρι στιγ­μής δεν έχει κατα­στεί δυνα­τή η επι­κοι­νω­νία με την Περι­φε­ρεια­κή Υπη­ρε­σία Υγείας.

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο πλη­ρο­φό­ρη­σης «LyonMag», ένας από τους οδη­γούς του λεω­φο­ρεί­ου, ιτα­λι­κής υπη­κο­ό­τη­τας, παρου­σί­α­σε ισχυ­ρό βήχα και απο­μα­κρύν­θη­κε με ασθε­νο­φό­ρο για να υπο­βλη­θεί σε εξετάσεις.

Πρό­κει­ται για λεω­φο­ρείο της εται­ρεί­ας «Flixbus», το οποίο ανα­χώ­ρη­σε από το Μιλά­νο και έκα­νε στά­ση στο Τορί­νο και την Γκρε­νόμπλ προ­τού φτά­σει στη Λυών, διευ­κρί­νι­σε στο AFP εκπρό­σω­πος της εταιρείας.

Αναστέλλονται οι εκδρομές ελληνικών σχολείων στην Ιταλία – Δεν μπαίνουν σε καραντίνα οι μαθητές που επέστρεψαν

Σήμε­ρα δια­βι­βά­στη­καν στα σχο­λεία οι εγκύ­κλιοι της υπουρ­γού Παι­δεί­ας, σύμ­φω­να με τις οποί­ες ανα­στέλ­λο­νται προ­σω­ρι­νά όλες οι εκδρο­μές προς την Ιτα­λία. Η υπουρ­γός προ­χώ­ρη­σε στην από­φα­ση αυτή, μετά από τη σχε­τι­κή εισή­γη­ση του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνι­στά­ται η ανα­στο­λή όλων των προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νων εκδρο­μών σχο­λεί­ων και εκπαι­δευ­τι­κών ιδρυμάτων.

Πάντως δεν τίθε­ται θέμα καρα­ντί­νας για τους μαθη­τές από τα 10 σχο­λεία της χώρας που βρί­σκο­νται στην Ιτα­λία για εκδρο­μή και δόθη­κε εντο­λή να επι­στρέ­ψουν στα σχο­λεία τους. «Οι μαθη­τές, οι οποί­οι είναι ήδη σε δια­δι­κα­σία επι­στρο­φής στη χώρα μας, θα επι­στρέ­ψουν κανο­νι­κό­τα­τα στις δρα­στη­ριό­τη­τές τους», δήλω­σε η Νίκη Κερα­μέ­ως, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδήσεων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο