Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Σχεδόν 37.000 νεκροί στις ΗΠΑ, ξεπεράστηκε το όριο των 700.000 κρουσμάτων

Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής ξεπε­ρά­στη­κε χθες το όριο των 700.000 επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον νέο κορο­νο­ϊό, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει και μετα­φορ­τώ­νει σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο στον ειδι­κό ιστό­το­πο που έχει δημιουρ­γή­σει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Στη χώρα, η οποία τον Μάρ­τιο έγι­νε αυτή που θρη­νεί τα περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα της παν­δη­μί­ας παγκο­σμί­ως, κατα­γρά­φο­νται 36.773 θάνα­τοι επί συνό­λου 700.282 κρου­σμά­των μόλυν­σης, κατά την πηγή αυτή.

Σύμ­φω­να με τον ιστό­το­πο της σχο­λής ιατρι­κής, που το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο συμ­βου­λεύ­θη­κε στις 20:30 (τοπι­κή ώρα· 03:30 ώρα Ελλά­δας), στις ΗΠΑ κατα­γρά­φη­καν 3.856 νέοι θάνα­τοι σε ένα 24ωρο. Όμως μάλ­λον ο αριθ­μός αυτός συμπε­ρι­λαμ­βά­νει περι­πτώ­σεις θανά­των που «πιθα­νόν συν­δέ­ο­νται» με την ασθέ­νεια COVID-19, αλλά δεν εντάσ­σο­νταν στον απο­λο­γι­σμό των θυμά­των της παν­δη­μί­ας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδο­μά­δα, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρ­κης ανα­κοί­νω­σαν ότι πρό­σθε­σαν 3.778 θανά­τους που «πιθα­νόν» οφεί­λο­νταν στον κορο­νο­ϊό στον επί­ση­μο απολογισμό.

Συγκρι­τι­κά, ως τις 20:00 (03:00) τα αμε­ρι­κα­νι­κά Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC), έκα­ναν λόγο για 33.049 θανά­τους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 4.226 που δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί πως οφεί­λο­νταν στην COVID-19. Πρό­κει­ται για αριθ­μό ελα­φρά χαμη­λό­τε­ρο από αυτόν που δίνει το Τζονς Χόκπκινς.

Οι ΗΠΑ παρα­μέ­νουν η χώρα του κόσμου όπου κατα­γρά­φε­ται ο βαρύ­τε­ρος απο­λο­γι­σμός στον πλα­νή­τη. Ακο­λου­θούν η Ιτα­λία (22.745 νεκροί), η Ισπα­νία (19.478) και η Γαλ­λία (18.681).

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, ο οποί­ος στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε χθες Παρα­σκευή δεν έκρυ­ψε την ανυ­πο­μο­νη­σία του να ξαναρ­χί­σει το ταχύ­τε­ρο την προ­ε­κλο­γι­κή του εκστρα­τεία, τάχθη­κε προ­χθές Πέμ­πτη υπέρ της επα­νεκ­κί­νη­σης της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, καθώς θεω­ρεί πως η χώρα του έχει πλέ­ον περά­σει την κορυ­φή της καμπύ­λης της εξά­πλω­σης του SARS-CoV‑2 και τα νέα κρού­σμα­τα θα αρχί­σουν να μειώνονται.

Ο Τραμπ υποθέτει ότι ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα του θα ανέλθει συνολικά σε 60 ως 65 χιλιάδες νεκρούς

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε κατά τη διάρ­κεια της καθη­με­ρι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χω­ρεί στον Λευ­κό Οίκο για τις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σής του να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού ότι οι ΗΠΑ πιθα­νόν οδεύ­ουν προς συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό που κυμαί­νε­ται από 60.000 ως 65.000 θύματα.

Εξάλ­λου — παρό­τι ο ρυθ­μός της εξά­πλω­σης επι­τα­χύν­θη­κε ξανά — ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου επέ­κρι­νε τα μέτρα που έχουν ανα­κοι­νω­θεί από μέρους ορι­σμέ­νων κυβερ­νη­τών πολι­τειών για την ανά­σχε­ση της δια­σπο­ράς του ιού, λέγο­ντας πως βρί­σκει ότι οι εντο­λές τους προς τους πολί­τες τους να μεί­νουν σπί­τι είναι «υπερ­βο­λι­κά αυστηρές».

Ερω­τη­θείς εάν ζητεί κάποιες από τις αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες, όπως το Μίσι­γκαν, η Μινε­σό­τα και η Βιρ­τζί­νια, να άρουν τους περιο­ρι­σμούς που επέ­βα­λαν, ο Τραμπ απά­ντη­σε «όχι, αλλά νομί­ζω ότι ορι­σμέ­να στοι­χεία» των μέτρων που έλα­βαν «είναι υπερβολικά».

Στην Καλιφόρνια, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία, δείχνει μελέτη

Μία από τις πρώ­τες μελέ­τες που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες για την παρου­σία αντι­σω­μά­των στον νέο κορο­νο­ϊό εκτι­μά ότι ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των μολύν­σε­ων στη Σίλι­κον Βάλεϊ στην Καλι­φόρ­νια είναι του­λά­χι­στον 50πλάσιος σε σχέ­ση με τον αριθ­μό των επί­ση­μα επι­βε­βαιω­μέ­νων κρουσμάτων.

Ερευ­νη­τές του Στάν­φορντ εξέ­τα­σαν το πρώ­το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο του Απρι­λί­ου 3.330 εθε­λο­ντές από την κομη­τεία Σάντα Κλά­ρα, που δήλω­σαν τη συμ­με­το­χή τους μέσω του Facebook, και εκτι­μούν ότι μετα­ξύ 2,5% και 4,1% του τοπι­κού πλη­θυ­σμού έχει μολυν­θεί από τον κορο­νο­ϊό, δηλα­δή αριθ­μός υψη­λό­τε­ρος από 50 έως 85 φορές σε σχέ­ση με τον αριθ­μό των κρου­σμά­των που επι­βε­βαιώ­θη­καν τότε σε αυτήν την περιοχή.

Στη μελέ­τη τους, που αναρ­τή­θη­κε στο δια­δί­κτυο την Παρα­σκευή και η οποία δεν έχει ακό­μη υπο­βλη­θεί σε peer review, οι συντά­κτες της μελέ­της υπο­λο­γί­ζουν στη συνέ­χεια ότι το πραγ­μα­τι­κό ποσο­στό θνη­τό­τη­τας από τον κορο­νο­ϊό είναι μικρό­τε­ρο από 0,2%.

Τα αντι­σώ­μα­τα είναι η απά­ντη­ση του ανο­σο­ποι­η­τι­κού συστή­μα­τος στις λοι­μώ­ξεις. Μπο­ρούν να παρέ­χουν ανο­σία για ορι­σμέ­νους ιούς ισο­βί­ως, όμως για άλλους για μικρό­τε­ρο χρο­νι­κό διά­στη­μα, ακό­μη και λιγό­τε­ρο από ένα χρόνο.

Η μέθο­δος που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε σε αυτήν τη μελέ­τη έχει περιο­ρι­σμούς. Υπερ­βο­λι­κά πολ­λές λευ­κές γυναί­κες δήλω­σαν συμ­με­το­χή σε μια περιο­χή όπου το ισπα­νό­φω­νο στοι­χείο είναι πολύ έντο­νο. Συνε­πώς η ομά­δα χρειά­στη­κε να προ­σαρ­μό­σει τα ανε­πε­ξέρ­γα­στα δεδο­μέ­να έτσι ώστε το δείγ­μα να είναι αντι­προ­σω­πευ­τι­κό του τοπι­κού πληθυσμού.

Όμως οι συντά­κτες, ανά­με­σά τους ο Ιράν Μπέ­ντεϊ­βιντ και ο Τζέι Μπα­τα­σα­ρί­για του Στάν­φορντ, πιστεύ­ουν ότι η μελέ­τη τους που διε­νερ­γή­θη­κε σε ένα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο “απο­δει­κνύ­ει τη σκο­πι­μό­τη­τα των ερευ­νών ορο­ε­πι­πο­λα­σμού σε δείγ­μα­τα του πλη­θυ­σμού σήμε­ρα και στο μέλλον”.

Αυτός ο τύπος αιμα­το­λο­γι­κών εξε­τά­σε­ων, που ονο­μά­ζο­νται ορο­λο­γι­κά τεστ, είναι πράγ­μα­τι απλού­στε­ρος από τα δια­γνω­στι­κά τεστ, που απαι­τούν μορια­κή ανά­λυ­ση από δείγ­μα που λαμ­βά­νε­ται βαθιά από τη μύτη. Κατά την μελέ­τη αυτή ελή­φθη μια στα­γό­να αίμα­τος από τους εθε­λο­ντές ενώ βρί­σκο­νταν στα αυτο­κί­νη­τά τους. Υπάρ­χουν αρκε­τά τέτοια τεστ, λίγο πολύ ακρι­βή, με το ποσο­στό των “ψευ­δώς αρνη­τι­κών” πιθα­νόν να είναι σχε­τι­κά υψη­λό, ανά­λο­γα με τους κατασκευαστές.

Άλλες μεγα­λύ­τε­ρες μελέ­τες εκπο­νού­νται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και αλλού σε μεγα­λύ­τε­ρη κλί­μα­κα, με σκο­πό να εξα­κρι­βω­θεί πόσοι άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί και πόσοι παρα­μέ­νουν ευά­λω­τοι. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­μέ­νε­ται να συν­δρά­μουν στη λήψη των απο­φά­σε­ων των δημο­σί­ων αρχών καθώς προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για τη χαλά­ρω­ση ή την άρση των μέτρων, ειδι­κό­τε­ρα στις ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο