Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα «Covid Dick» που προκαλεί συρρίκνωση του ανδρικού μορίου

Στις ανε­πι­θύ­μη­τες πιθα­νές παρε­νέρ­γειες του κορο­νοϊ­ού φαί­νε­ται να προ­στί­θε­ται άλλη μία, το λεγό­με­νο «Covid Dick», που σχε­τί­ζε­ται με την στυ­τι­κή δυσλει­τουρ­γία και την μεί­ω­ση του ανδρι­κού μορίου.

30χρονος Αμε­ρι­κα­νός, που νόση­σε απο κορο­νο­ϊό, ανέ­φε­ρε ότι το πέος του συρ­ρι­κνώ­θη­κε κατά σχε­δόν 4 εκα­το­στά, με τους για­τρούς να κάνουν λόγο για μη ανα­τρέ­ψι­μη κατάσταση.

Μιλώ­ντας στο podcast «How to Do It» του περιο­δι­κού «Slate», ο 30χρονος άντρας είπε: «Είμαι ένας ετε­ρο­φυ­λό­φι­λος άντρας στα 30 μου. Τον Ιού­λιο του περα­σμέ­νου έτους κόλ­λη­σα COVID-19 και ήμουν πολύ άρρω­στος. Όταν βγή­κα από το νοσο­κο­μείο αντι­με­τώ­πι­σα κάποια προ­βλή­μα­τα στυ­τι­κής δυσλει­τουρ­γί­ας. Αυτά στα­δια­κά βελ­τιώ­θη­καν με κάποια ιατρι­κή φρο­ντί­δα, αλλά φαί­νε­ται πως έχω μεί­νει με ένα μόνι­μο πρό­βλη­μα. Το πέος μου έχει συρ­ρι­κνω­θεί. Πριν αρρω­στή­σω, ήμουν πάνω από το μέσο όρο… Τώρα έχω χάσει περί­που 1,5 ίντσα (περί­που 3,8 εκα­το­στά) και είμαι σαφώς μικρό­τε­ρος από τον μέσο όρο. Προ­φα­νώς οφεί­λε­ται σε αγγεια­κή βλά­βη και οι για­τροί μου φαί­νε­ται να πιστεύ­ουν ότι είναι πιθα­νόν να είναι μόνιμο».

Παλαιό­τε­ρη έρευ­να του Πανε­πι­στη­μια­κού Κολ­λε­γί­ου του Λον­δί­νου, στην οποία πήραν μέρος 3.762 άτο­μα, κατέ­λη­ξε στο συμπέ­ρα­σμα ότι ένα από τα 203, αλλά και πιο σπά­νιο μετα­ξύ των υπο­λοί­πων ανε­πι­θύ­μη­των παρε­νερ­γειών του COVID-19, είναι η σμί­κρυν­ση του πέους.

Όπως ανα­φέ­ρουν ουρο­λό­γοι, η σμί­κρυν­ση του πέους μετά από κορο­νο­ϊό οφεί­λε­ται σε βλά­βη στα αιμο­φό­ρα αγγεία και απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κό φαι­νό­με­νο, το οποίο βάφτι­σαν με τον όρο… «Covid Dick».

Η Αμε­ρι­κα­νί­δα ουρο­λό­γος Ashley Winter εξή­γη­σε ότι η συρ­ρί­κνω­ση του πέους μετά τον κορο­νο­ϊό είναι ένα «φαι­νό­με­νο-ντό­μι­νο της στυ­τι­κής δυσλει­τουρ­γί­ας»: «Είναι αλή­θεια ότι η στυ­τι­κή δυσλει­τουρ­γία οδη­γεί σε σμί­κρυν­ση. Όταν το πέος δεν τεντώ­νε­ται μόνο του καθώς δεν αιμα­τώ­νε­ται, μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε σμί­κρυν­ση», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο