Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορονοϊός — Τραμπ: Ο ασθενής πρόεδρος και τα σενάρια για τις εκλογές

Ο πρό­ε­δρος Τραμπ «είναι πολύ καλά», ανα­κοί­νω­σε ο για­τρός του Λευ­κού Οίκου Σον Κόν­λεϊ. Ο Ντό­ναλντ Τραμπ δεν παίρ­νει οξυ­γό­νο και είναι απύ­ρε­τος εδώ και 24 ώρες, σύμ­φω­να με τον για­τρό του Λευ­κού Οίκου Σον Κόνεϊ, ο οποί­ος δήλω­σε ότι ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τραμπ δεν είχε δυσκο­λί­ες στην ανα­πνοή και ότι «είναι πολύ καλά».

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος θα λάβει πεν­θή­με­ρη αγω­γή με remdesivir, διευ­κρί­νι­σε ο για­τρός, ο οποί­ος δεν ήταν σε θέση να προσ­διο­ρί­σει το χρο­νι­κό διά­στη­μα της παρα­μο­νής του Ντό­ναλντ Τραμπ στο νοσο­κο­μείο όπου μετα­φέρ­θη­κε «προ­λη­πτι­κά».

Ο Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης (πηγή που γνωρίζει την κατάσταση)

Ορι­σμέ­να από τα ζωτι­κά σημεία του Ντό­ναλντ Τραμπ κατά το τελευ­ταίο 24ωρο ήταν πολύ ανη­συ­χη­τι­κά και οι επό­με­νες 48 ώρες θα είναι κρί­σι­μες για την φρο­ντί­δα του, δήλω­σε πρό­σω­πο «που γνω­ρί­ζει την κατάσταση».

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ δεν βρί­σκε­ται ακό­μη σε σαφή δρό­μο ανάρ­ρω­σης, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι εκτός από τη σύζυ­γο του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου, Μελά­νια Τραμπ, αρκε­τοί συνερ­γά­τες του έχουν δια­γνω­στεί θετι­κοί στον κορονοϊό.

Μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι σημαίνει αυτό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί ο Τραμπ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;

Σύμ­φω­να με δήλω­ση του Τραμπ ο ίδιος και η σύζυ­γός  βρί­σκο­νταν σε καρα­ντί­να κατ‘ οίκον, όπως προ­βλέ­πει το υγειο­νο­μι­κό πρω­τό­κολ­λο. Ωστό­σο, δεκα­ε­φτά ώρες  μετά την ανα­κοί­νω­ση της μόλυν­σης ο πρόε δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ μετα­φέρ­θη­κε «προ­λη­πτι­κά» σε ειδι­κή σουί­τα στο Εθνι­κό Στρα­τιω­τι­κό Ιατρι­κό Κέντρο Ουόλ­τερ Ριντ στο Μέρι­λαντ, όπως έκα­νε γνω­στό ο Λευ­κός Οίκος. Για­τροί πρό­τει­ναν ο κ. Τραμπ να εισα­χθεί στο νοσο­κο­μείο για να μπο­ρεί να του προ­σφερ­θεί κατε­πεί­γου­σα φρο­ντί­δα εάν παρα­στεί ανά­γκη. Επί­σης έγι­νε γνω­στό ότι ο Τραμπ λαμ­βά­νει μια πει­ρα­μα­τι­κή θερα­πεία για την Covid-19, με πολυ­κλω­νι­κά αντισώματα.

«Σήμε­ρα το από­γευ­μα, ο πρό­ε­δρος παρα­μέ­νει κου­ρα­σμέ­νος αλλά έχει υψη­λό ηθι­κό», ανέ­φε­ρε ο Σον Κόν­λεϊ, ο για­τρός του Αμε­ρι­κα­νι­κού προ­έ­δρου σε μια ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε. Πρό­σθε­σε ότι του χορή­γη­σε μια δόση από το πει­ρα­μα­τι­κό κοκτέιλ αντι­σω­μά­των που ανα­πτύσ­σει η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρ­ρυ­ντι­κά πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα στις κλι­νι­κές δοκι­μές που έγι­ναν σε μικρό αριθ­μό ασθενών.

Αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου δια­βε­βαί­ω­σε ότι ο μεγι­στά­νας δεν έχει μετα­βι­βά­σει την εξου­σία στον αντι­πρό­ε­δρο Μάικ Πενς, καθώς εξα­κο­λου­θεί να ασκεί τα καθή­κο­ντά του.

Ο για­τρός δεν διευ­κρί­νι­σε πιο συγκε­κρι­μέ­να τα συμ­πτώ­μα­τα του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου, πέραν της κόπω­σης. Εκτός από το φάρ­μα­κο αυτό ο Τραμπ λαμ­βά­νει επί­σης ψευ­δάρ­γυ­ρο, βιτα­μί­νη D, φαμο­τι­δί­νη, μελα­το­νί­νη και ασπιρίνη.

Θεωρείται ο Τραμπ ασθενής υψηλού κινδύνου;

Παρά το ότι ο Τραμπ παρου­σιά­ζει ήδη ελα­φρά συμ­πτώ­μα­τα κορω­νοϊ­ού ενδε­χο­μέ­νως να είναι σε θέση να ασκή­σει τα προ­ε­δρι­κά του καθή­κο­ντα. Ωστό­σο η κατά­στα­ση θα είναι δια­φο­ρε­τι­κή αν η νόσος εξε­λι­χθεί άσχη­μα και τα συμ­πτώ­μα­τα είναι έντο­να. Ο 74χρονος Ντό­ναλντ Τραμπ θεω­ρεί­ται λόγω της ηλι­κί­ας του ασθε­νής υψη­λού κιν­δύ­νου. 8 στους 10 θανά­τους στις ΗΠΑ κατα­γρά­φο­νται σε άτο­μα άνω των 65 ετών. Το ποσο­στό θανά­του σε αυτή την ηλι­κια­κή ομά­δα είναι 90% μεγα­λύ­τε­ρο από ό,τι στους εφήβους.

Στις υπο­χρω­τι­κές εξε­τά­σεις που είχε υπο­βλη­θεί το 2018 στο Walter Reed National Military Medical Center είχε θεω­ρη­θεί υγι­ής. Ωστό­σο οι για­τροί του είχαν υπο­γραμ­μί­σει ότι θεω­ρεί­ται υπέρ­βα­ρος, λόγω της αγά­πης του για το fast food και του συνέ­στη­σαν να κάνει σπορ. Τα υπερ­βο­λι­κά κιλά θεω­ρού­νται επί­σης επι­βα­ρυ­ντι­κός παρά­γο­ντας για τον κορωνοϊό. 

Τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του;

Οκτώ από τους 45 προ­έ­δρους των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών έχουν πεθά­νει μέχρι στιγ­μής κατά τη διάρ­κεια της θητεί­ας τους, τέσ­σε­ρις δολο­φο­νή­θη­καν και τέσ­σε­ρις πέθα­ναν από φυσι­κές αιτί­ες. Εάν απο­βιώ­σει ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, ανα­λαμ­βά­νει το προ­ε­δρι­κό αξί­ω­μα ο αντι­πρό­ε­δρος. Η τελευ­ταία φορά που συνέ­βη κάτι τέτοιο ήταν το 1963, όταν μετά την δολο­φο­νία του Κένε­ντι ανέ­λα­βε αμέ­σως την άσκη­ση των προ­ε­δρι­κών καθη­κό­ντων ο Λίντον Τζόνσον.

Σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό Σύνταγ­μα, συμ­βαί­νει το ίδιο και όταν ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ κρι­θεί ανί­κα­νος να ασκή­σει τα προ­ε­δρι­κά καθή­κο­ντα εξαι­τί­ας ασθέ­νειας, που τον εμπο­δί­ζει από κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περί­πτω­ση τον Τραμπ θα αντι­κα­θι­στού­σε ο Μάικ Πενς. Εάν και ο 61χρονος Μάικ Πενς δεν ήταν σε θέση να ασκή­σει τα προ­ε­δρι­κά καθή­κο­ντα, τότε θα τον αντι­κα­θι­στού­σε, βάσει Συντάγ­μα­τος, η πρό­ε­δρος της  Βου­λής των Αντι­προ­σώ­πων. Σε αυτή την περί­πτω­ση θα ήταν η 80χρονη Νάν­σι Πελό­ζι από τους Δημο­κρα­τι­κούς, η οποία όμως θεω­ρεί­ται επί­σης ότι ανή­κει σε ομά­δα υψη­λού κινδύνου.

Πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία;

Η προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία των Ρεπου­μπλι­κα­νών είναι προ­σω­πο­πα­γής και πλή­ρως προ­σαρ­μο­σμέ­νη στον Ντό­ναλντ Τραμπ. Ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ ήταν παντα­χού παρών στα ΜΜΕ τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες — σε αντί­θε­ση με τον αντί­πα­λό του Τζο Μπάιντεν.

Μετά τη μόλυν­σή του με κορω­νο­ϊό, ο Τραμπ δεν μπο­ρεί πλέ­ον να συνε­χί­σει εκ των πραγ­μά­των την προ­ε­κλο­γι­κή του εκστρα­τεία. Ένας μόλις μήνας απο­μέ­νει για τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές και η ασθέ­νεια Τραμπ απο­τε­λεί έτσι μεγά­λο εμπό­διο για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο ασθενής πρόεδρος και τα τρία σενάρια

Στην μόλυν­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ με κορω­νο­ϊό λίγο πριν από τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου επι­κε­ντρώ­νει το ενδια­φέ­ρον του ο γερ­μα­νι­κός τύπος

Το Spiegel Οnline παρα­θέ­τει τα τρία σενά­ρια. Το πρώ­το είναι ότι οι εξε­λί­ξεις θα απο­τε­λέ­σουν κατα­στρο­φή για τον Τραμπ και τους Ρεπου­μπλι­κα­νούς. «Ο Τραμπ βρί­σκε­ται ήδη σύμ­φω­να με τις δημο­σκο­πή­σεις πολύ πίσω από τον αντί­πα­λό του Τζο Μπάι­ντεν (…) Η είδη­ση της μόλυν­σής του από κορω­νο­ϊό μπο­ρεί να καθο­ρί­σει το απο­τέ­λε­σμα ‑εις βάρος του (…) Mέχρι πρό­σφα­τα ο Τραμπ δήλω­νε ότι στην κρί­ση του κορω­νοϊ­ού τα χει­ρό­τε­ρα έχουν περάσει.»

Το δεύ­τε­ρο σενά­ριο βλέ­πει τον Τραμπ να βγαί­νει ενι­σχυ­μέ­νος. Κάπως έτσι: «Ο Τραμπ ανάρ­ρω­σε από τον κορω­νο­ϊό μέσα σε μικρό χρο­νι­κό διά­στη­μα σχε­τι­κά χωρίς προ­βλή­μα­τα. Έπει­τα εμφα­νί­ζε­ται ως ο μεγά­λος νικη­τής στο υπό­λοι­πο της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας. Θα παρου­σιά­σει την γρή­γο­ρη ανάρ­ρω­ση ως από­δει­ξη της προ­σω­πι­κής του δύνα­μης, θα εμφα­νι­στεί άτρω­τος. Κλα­σι­κός Τραμπ». Το τρίτο και πιο δυσοί­ω­νο σενά­ριο βλέ­πει «πολι­τι­κή κρί­ση». Σύμ­φω­να με το αμε­ρι­κα­νι­κό Σύνταγ­μα: «Εάν ο Τραμπ απου­σιά­ζει επί μακρόν λόγω σοβα­ρής ασθέ­νειας, ο αντι­πρό­ε­δρος Mάικ Πενς θα μπο­ρού­σε να ανα­λά­βει τα καθή­κο­ντά του (…) Δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία ότι μια μόνι­μη, σοβα­ρή ασθέ­νεια του Τραμπ θα βύθι­ζε τις ΗΠΑ σε κρί­ση. Ούτε οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι ούτε οι Δημο­κρα­τι­κοί έχουν σχέ­διο για το πώς να το αντι­με­τω­πί­σουν πολι­τι­κά (…) Αν οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι λόγω της ασθέ­νειας του Τραμπ προ­σπα­θή­σουν να ανα­βά­λουν τις εκλο­γές της 3ης Νοεμ­βρί­ου, οι Δημο­κρα­τι­κοί θα μπο­ρού­σαν να το απο­τρέ­ψουν στη Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων. Πιθα­νό­τα­τα αυτό θα έκα­ναν. Είναι δύσκο­λο να φαντα­στεί κανείς ότι η επι­κε­φα­λής των Δημο­κρα­τι­κών Νάν­συ Πελό­σι θα ψηφί­σει υπέρ της ανα­βο­λής τώρα που η νίκη για το κόμ­μα της φαί­νε­ται τόσο κοντά.»

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ και Deutsche Welle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο