Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορυφώνεται ο καύσωνας τις επόμενες ημέρες — Ενδέχεται το θερμόμετρο να φτάσει στους 47 βαθμούς

Κορυ­φώ­νε­ται τις επό­με­νες ημέ­ρες ο παρα­τε­τα­μέ­νος και έντο­νος καύ­σω­νας που πλήτ­τει τη χώρα από την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα. Από σήμε­ρα, η τρο­φο­δό­τη­ση θερ­μών αερί­ων μαζών από την Αφρι­κή ανα­μέ­νε­ται να εντα­θεί. Έτσι η θερ­μο­κρα­σία θα παρου­σιά­σει περαι­τέ­ρω αισθη­τή άνο­δο και μέχρι την Πέμ­πτη θα επι­κρα­τή­σουν συν­θή­κες ακραί­ου καύ­σω­να, οι οποί­ες θα είναι πολύ δυσμε­νείς για τον πλη­θυ­σμό, γι’ αυτό συστή­νε­ται ιδιαί­τε­ρη προσοχή.

Όμως, εξί­σου «ακραία» είναι η ανυ­παρ­ξία μέτρων προ­στα­σί­ας, αφού η συντα­γή είναι ίδια με την παν­δη­μία: Η αντι­με­τώ­πι­ση του καύ­σω­να επα­φί­ε­ται από την κυβέρ­νη­ση στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη». Αντί η κυβέρ­νη­ση να πάρει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από τον καύ­σω­να, εξα­ντλεί­ται σε συστά­σεις και ευχο­λό­για για μέτρα “όπου αυτό είναι δυνα­τό κι απαραίτητο”

Όσον αφο­ρά τον καύ­σω­να, οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες που ανα­μέ­νο­νται θα είναι της τάξης των 43–45 βαθ­μών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπι­κό επί­πε­δο, λόγω του ανα­γλύ­φου της χώρας και των μετα­βο­λών της διεύ­θυν­σης του ανέ­μου, ενδέ­χε­ται να φτά­σουν τους 46–47 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Σε υψη­λά επί­πε­δα θα δια­τη­ρη­θούν οι ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες κατά τη διάρ­κεια της νύχτας, ιδιαί­τε­ρα στα αστι­κά κέντρα, το αίσθη­μα δυσφο­ρί­ας θα είναι πολύ έντο­νο, σύμ­φω­να με το meteo.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Βόρεια Ελλά­δα από 16 έως 41–43 βαθ­μούς, στην Ήπει­ρο και στη Θεσ­σα­λία από 19 έως 44–45, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 22 έως 43–45 βαθ­μούς, στα νησιά του Ιονί­ου από 22 έως 42–43, στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου και στην Κρή­τη από 22 έως 40 βαθ­μούς, ενώ στα Δωδε­κά­νη­σα και στο Ανα­το­λι­κό Αιγαίο οι μέγι­στες θα φτά­σουν τοπι­κά στους 42–43 βαθ­μούς Κελσίου.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν γενι­κά βορειο­δυ­τι­κοί με εντά­σεις έως 5 μπο­φόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μπο­φόρ. Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται συν­θή­κες καύ­σω­να. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν ασθε­νείς και η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 31 έως 42–43 βαθ­μούς. Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη επί­σης ανα­μέ­νο­νται συν­θή­κες καύ­σω­να. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν νότιοι με εντά­σεις 3–4 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στην πόλη θα κυμαν­θεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Σύσκεψη για το ηλεκτρικό σύστημα, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα

Οδη­γί­ες προς τους πολί­τες για περιο­ρι­σμό της κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας τις επό­με­νες ημέ­ρες και ιδί­ως κατά τις ώρες αιχ­μής (13:00–15:00 και 18:00–22:00) απευ­θύ­νει το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας λόγω του καύ­σω­να. Η κατα­νά­λω­ση τις επό­με­νες ημέ­ρες ανα­μέ­νε­ται να ανέλ­θει σε επί­πε­δα ρεκόρ λόγω των ιδιαί­τε­ρα υψη­λών θερμοκρασιών.

Παρα­κα­λού­νται οι πολί­τες, κατά τις ώρες αιχ­μής 13:00–15:00 και 18:00–22:00 να:

* Απο­φεύ­γουν τη χρή­ση των ηλε­κτρο­βό­ρων συσκευών (πλυ­ντή­ριο, φούρ­νος, θερ­μο­σί­φω­νας κ.λπ.) και να τη μετα­θέ­τουν κατά τις λοι­πές ώρες (εκτός αιχμής).

* Ρυθ­μί­ζουν τη θερ­μο­κρα­σία των κλι­μα­τι­στι­κών στους 26 βαθμούς.

* Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμ­μέ­να σε χώρους που δεν χρη­σι­μο­ποιούν και να περιο­ρί­ζουν τη χρή­ση τους.

Παράλ­λη­λα έκτα­κτη σύσκε­ψη της Ομά­δας Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες υπό τον υπουρ­γό Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κώστα Σκρέ­κα, για την επάρ­κεια του ηλε­κτρι­κού συστή­μα­τος, καθώς η σημε­ρι­νή ημέ­ρα θεω­ρεί­ται κρί­σι­μη για το σύστη­μα ηλε­κτρο­δό­τη­σης, μιας και ο παρα­τε­τα­μέ­νος καύ­σω­νας και η αυξη­μέ­νη ζήτη­ση δοκι­μά­ζουν το σύστη­μα παρα­γω­γής, μετα­φο­ράς και δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Στο πλαί­σιο της σύσκε­ψης ο υπουρ­γός απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στους πολί­τες να περιο­ρί­σουν την άσκο­πη κατα­νά­λω­ση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας τα επό­με­να 24ωρα, δεδο­μέ­νου ότι οι αντο­χές του συστή­μα­τος θα δοκι­μα­στούν από τις ιδιαί­τε­ρα υψη­λές θερμοκρασίες.

Στη σύσκε­ψη συμ­με­τεί­χαν ο πρό­ε­δρος της Ρυθ­μι­στι­κής Αρχής Ενέρ­γειας (ΡΑΕ), Αθα­νά­σιος Δαγού­μας, ο επι­κε­φα­λής της Ομά­δας Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σης και μέλος της Ολο­μέ­λειας της ΡΑΕ, Δημή­τρης Φούρ­λα­ρης και στε­λέ­χη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γών, ενώ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε και σχε­τι­κή ενη­μέ­ρω­ση της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προστασίας.

Οι εκπρό­σω­ποι των Δια­χει­ρι­στών παρου­σί­α­σαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενό­ψει των επό­με­νων ημε­ρών και κυρί­ως της σημε­ρι­νής ημέ­ρας. Ο ΑΔΜΗΕ ενη­μέ­ρω­σε για τις εκτι­μή­σεις φορ­τί­ου ηλε­κτρι­κού συστή­μα­τος, τη δια­θε­σι­μό­τη­τα μονά­δων, δια­συν­δέ­σε­ων και την κατά­στα­ση του εξοπλισμού.

Ειδι­κό­τε­ρα:

- Κρί­σι­μη ημέ­ρα είναι η σημε­ρι­νή καθώς το συνο­λι­κό φορ­τίο του συστή­μα­τος εκτι­μά­ται ότι θα ανέλ­θει σε 8.700 — 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600MW κατά την ώρα αιχμής.

- Οι μονά­δες φυσι­κού αερί­ου είναι όλες διαθέσιμες.

- Οι λιγνι­τι­κές μονά­δες είναι δια­θέ­σι­μες με εξαί­ρε­ση την Μεγα­λό­πο­λη III και τον ‘Αγιο Δημή­τριο V.

-Από το Σάβ­βα­το, 31 Ιου­λί­ου, έχουν εντα­χθεί οι μονά­δες Μελί­τη, Μεγα­λό­πο­λη IV και ‘Αγιος Δημή­τριος Ι‑ΙΙ-ΙΙΙ-IV.

- Ο ‘Αγιος Δημή­τριος V είναι μη δια­θέ­σι­μος λόγω κατα­σκευ­ής νέας μονά­δας απο­θεί­ω­σης και ανα­μέ­νε­ται οι εργα­σί­ες να ολο­κλη­ρω­θούν τον Οκτώ­βριο, ενώ για τη Μεγα­λό­πο­λη ΙΙΙ θα γίνει κάθε δυνα­τή προ­σπά­θεια, προ­κει­μέ­νου να είναι δια­θέ­σι­μη σήμερα.

- Ο ρόλος των δια­συν­δέ­σε­ων είναι σημα­ντι­κός για τη συμ­βο­λή στην επάρκεια.

- Οι δια­συν­δέ­σεις είναι δια­θέ­σι­μες, με εξαί­ρε­ση τη δια­σύν­δε­ση της Ιτα­λί­ας η οποία θα παρα­μεί­νει εκτός λει­τουρ­γί­ας για απο­κα­τά­στα­ση βλά­βης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.

- Τις επό­με­νες μέρες το αιο­λι­κό δυνα­μι­κό δεί­χνει να κινεί­ται σε χαμη­λά επί­πε­δα και ανα­μέ­νε­ται προ­σφο­ρά μόνο από φωτο­βολ­ταϊ­κά κατά τις πρω­ι­νές και μεσημ­βρι­νές ώρες.

- Οι βλά­βες στο ΚΥΤ της Κου­μουν­δού­ρου έχουν απο­κα­τα­στα­θεί πλή­ρως και ο υπο­σταθ­μός έχει ενισχυθεί.

- Το σύστη­μα βρί­σκε­ται σε Έκτα­κτη Ανά­γκη, καθώς σε συν­θή­κες παρα­τε­τα­μέ­νου καύ­σω­να τίθε­ται θέμα αντο­χής του εξο­πλι­σμού και αυξά­νο­νται οι πιθα­νό­τη­τες εκδή­λω­σης πυρκαγιάς.

- Ο ΑΔΜΗΕ είναι σε συνε­χή επι­κοι­νω­νία με την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία και το κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων για την έγκαι­ρη ειδο­ποί­η­ση, συντο­νι­σμό και αντι­με­τώ­πι­ση σε περί­πτω­ση πυρ­κα­γιάς κοντά σε στοι­χεία του συστήματος.

- Μέτρα που συστή­θη­κε να λάβει ο ΑΔΜΗΕ είναι:

o Λει­τουρ­γία του μηχα­νι­σμού δια­κο­ψι­μό­τη­τας και

o Προ­σπά­θεια εξεύ­ρε­σης ενέρ­γειας εκτά­κτου ανά­γκης (emergency) από όμο­ρους και μη διαχειριστές.

ΔΕΔΔΗΕ

Τα στε­λέ­χη του ΔΕΔΔΗΕ ενη­μέ­ρω­σαν σχε­τι­κά με τις ενέρ­γειες που έχει προ­βεί ο Δια­χει­ρι­στής ανα­φο­ρι­κά με τον κίν­δυ­νο από τις παρα­τε­τα­μέ­νες υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Οι βλά­βες που παρου­σιά­στη­καν στα καλώ­δια κυρί­ως της Αττι­κής οφεί­λο­νται στην αυξη­μέ­νη θερ­μο­κρα­σία του εδά­φους, που μαζί με την φόρ­τι­σή τους οδή­γη­σαν τη λει­τουρ­γία τους στα θερ­μι­κά τους όρια. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καθο­ρί­σει 24ωρες βάρ­διες επι­φυ­λα­κής με προ­σω­πι­κό της εται­ρεί­ας και από εργο­λά­βους, ώστε τυχόν βλά­βες να απο­κα­θί­στα­νται στο ταχύ­τε­ρο δυνα­τό διάστημα.

ΔΕΣΦΑ

Σε σχέ­ση με το σύστη­μα φυσι­κού αερί­ου, τα στε­λέ­χη του ΔΕΣΦΑ ενη­μέ­ρω­σαν ότι η κατά­στα­ση από πλευ­ράς δια­θε­σι­μό­τη­τας αερί­ου δεν φαί­νε­ται να δημιουρ­γεί καμία ανη­συ­χία, εφό­σον οι δεξα­με­νές της Ρεβυ­θού­σας είναι στα ανώ­τε­ρα επί­πε­δα πλη­ρό­τη­τας και υπάρ­χει προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο φορ­τίο για τις 4 Αυγούστου.

Επι­πλέ­ον της υψη­λής δια­θε­σι­μό­τη­τας αερί­ου στην Εγκα­τά­στα­ση ΥΦΑ Ρεβυ­θού­σας, για το επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα δεν υπάρ­χουν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες εργα­σί­ες συντή­ρη­σης στο Εθνι­κό Σύστη­μα Φυσι­κού Αερί­ου (ΕΣΦΑ) και στα ανά­ντη Συν­δε­δε­μέ­να Συστή­μα­τα Μετα­φο­ράς Φυσι­κού Αερί­ου, οι οποί­ες θα περιό­ρι­ζαν τη δυνα­μι­κό­τη­τα στα Σημεία Εισό­δου του ΕΣΦΑ (Αγία Τριά­δα, Νέα Μεσημ­βρία, Σιδη­ρό­κα­στρο και Κήποι).

Οδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τις ημέρες του καύσωνα

Συστά­σεις προς τους πολί­τες απευ­θύ­νει η γενι­κή γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας λόγω του καύ­σω­να, και τους καλεί «να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, μερι­μνώ­ντας για τη λήψη μέτρων αυτο­προ­στα­σί­ας από κιν­δύ­νους που προ­έρ­χο­νται από την επι­κρά­τη­ση των υψη­λών θερμοκρασιών».

Στις περιο­χές όπου προ­βλέ­πε­ται η επι­κρά­τη­ση υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών, η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (www.civilprotection.gr) εφι­στά την προ­σο­χή στα άτο­μα που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί κατά τις επό­με­νες ημέ­ρες, ώστε να απο­φευ­χθούν προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, όπως θερ­μι­κή εξά­ντλη­ση και θερ­μο­πλη­ξία, που μπο­ρεί να προ­κλη­θούν εξαι­τί­ας των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών που θα επικρατήσουν.

Ειδι­κό­τε­ρα, σύμφω­να με τις οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, συνι­στά­ται στους πολίτες:

- Να παρα­μέ­νουν σε χώρους δρο­σε­ρούς και σκιε­ρούς μακριά από συνω­στι­σμό, να χρη­σι­μο­ποιούν κλι­μα­τι­στι­κά μηχα­νή­μα­τα ή ανε­μι­στή­ρες και να απο­φεύ­γουν τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία σε χώρους με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία, άπνοια και μεγά­λη υγρασία.

- Να απο­φεύ­γουν την ηλιο­θε­ρα­πεία, όπως και το βάδι­σμα ή το τρέ­ξι­μο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέ­λο και γυα­λιά ηλί­ου και ρού­χα ανοι­χτό­χρω­μα από ύφα­σμα που επι­τρέ­πει στο δέρ­μα να αερί­ζε­ται και διευ­κο­λύ­νει την εξά­τμι­ση του ιδρώ­τα, απο­φεύ­γο­ντας τα συν­θε­τι­κά υφάσματα.

- Να κατα­να­λώ­νουν ελα­φρά γεύ­μα­τα με φρού­τα και λαχα­νι­κά, περιο­ρί­ζο­ντας τα λιπα­ρά και την ποσό­τη­τα του φαγητού.

- Να πίνουν άφθο­νο νερό και χυμούς φρού­των, απο­φεύ­γο­ντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαί­τε­ρη μέρι­μνα συνι­στά­ται για τα μωρά και τα μικρά παι­διά, καθώς και τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους πάσχο­ντες από χρό­νια νοσή­μα­τα για την προ­στα­σία τους από τις υψη­λές θερμοκρασίες.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

- Απο­φεύ­γου­με την ηλιο­θε­ρα­πεία και παρα­μέ­νου­με σε σκιε­ρά και δρο­σε­ρά μέρη χωρίς συνωστισμό.

- Απο­φεύ­γου­με τη βαριά σωμα­τι­κή εργα­σία ιδιαί­τε­ρα σε χώρους με υψη­λή θερ­μο­κρα­σία, άπνοια και μεγά­λη υγρα­σία, το πολύ­ω­ρο βάδι­σμα ή το τρέ­ξι­μο κάτω από τον ήλιο και τα πολύ­ω­ρα ταξί­δια με τα μέσα συγκοινωνίας.

- Κάνου­με χλια­ρά ντους κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας κι αν χρεια­στεί τοπο­θε­τού­με υγρά καλύμ­μα­τα στο κεφά­λι και στο λαιμό.

- Φορά­με ελα­φρά, άνε­τα και ανοι­χτό­χρω­μα ρού­χα από φυσι­κό υλι­κό, καπέ­λο και μαύ­ρα ή σκου­ρό­χρω­μα γυα­λιά με ειδι­κή επί­στρω­ση που προ­στα­τεύ­ουν από την αντα­νά­κλα­ση του ήλιου.

- Προ­τι­μού­με ελα­φρά και μικρά γεύ­μα­τα, με έμφα­ση στα φρού­τα και τα λαχα­νι­κά. Περιο­ρί­ζου­με τα λιπα­ρά. Πίνου­με άφθο­να υγρά (νερό και χυμούς φρού­των). Αν ιδρώ­νου­με πολύ, προ­σθέ­του­με αλά­τι στο φαγη­τό μας. Απο­φεύ­γου­με τα οινο­πνευ­μα­τώ­δη ποτά.

- Μερι­μνού­με για τα μέλη της οικο­γέ­νειας μας που πάσχουν από χρό­νια νοσή­μα­τα (ανα­πνευ­στι­κά, καρ­διαγ­γεια­κά, κ.λπ.). Συμ­βου­λευό­μα­στε το θερά­πο­ντα ιατρό τους για την εφαρ­μο­γή ειδι­κών οδη­γιών και για όσους λαμ­βά­νουν φάρμακα.

Αν έχου­µε βρέ­φη και παιδιά

- Τα ντύ­νου­με όσο γίνε­ται πιο ελα­φρά. Φρο­ντί­ζου­με ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύ­θε­ρα και να μην τυλί­γο­νται σε πάνες.

- Φρο­ντί­ζου­με να μη μένουν στον ήλιο μετά το μπά­νιο στη θάλασ­σα και να φορούν πάντα καπέλο.

- Εκτός από γάλα συνι­στά­ται η χορή­γη­ση και άλλων υγρών. Συμ­βου­λευό­μα­στε τον παιδίατρο.

- Για τα μεγα­λύ­τε­ρα παι­διά, φρο­ντί­ζου­με να πίνουν πολ­λά υγρά (νερό και χυμούς φρού­των) και να τρώ­νε περισ­σό­τε­ρα χορ­τα­ρι­κά, φρού­τα και λιγό­τε­ρα λίπη.

Αν έχου­µε ηλικιωµένους

- Τους μετα­κι­νού­με σε δρο­σε­ρό­τε­ρους χώρους ή περιο­χές, ή φρο­ντί­ζου­με να παρα­μέ­νουν στα κατώ­τε­ρα δια­με­ρί­σμα­τα πολυώ­ρο­φων σπι­τιών. Ανοί­γου­με το σπί­τι τη νύχτα για να δρο­σί­ζει και το κρα­τά­με ερμη­τι­κά κλει­στό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

- ∆εν εγκα­τα­λεί­που­με τα ηλι­κιω­μέ­να μέλη της οικο­γέ­νειας μόνα τους σε περι­πτώ­σεις θερι­νών δια­κο­πών ή πολυ­ή­με­ρης απου­σί­ας μας από το σπίτι.

Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, οι πολί­τες μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν την ιστο­σε­λί­δα της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.civilprotection.gr και την ιστο­σε­λί­δα του Υπουρ­γεί­ου Υγείας:

https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/7184-prolhpsh-twn-epiptwsewn-apo-thn-emfanish-ypshlwn-thermokrasiwn-kai-kayswna

http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για πολλές περιοχές της χώρας

Πολύ υψη­λός κίν­δυ­νος πυρ­κα­γιάς (κατη­γο­ρία κιν­δύ­νου 4) προ­βλέ­πε­ται αύριο για πολ­λές περιο­χές της χώρας σύμ­φω­να με το Χάρ­τη Πρό­βλε­ψης Κιν­δύ­νου Πυρ­κα­γιάς που εκδί­δει η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προστασίας.

Συγκε­κρι­μέ­να οι περιο­χές είναι οι εξής:

· Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας & Θρά­κης (ΠΕ Έβρου, ΠΕ Καβάλας)

· Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας (ΠΕ Σερ­ρών, ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης, ΠΕ Χαλκιδικής)

· Περι­φέ­ρεια Θεσ­σα­λί­ας (ΠΕ Λάρι­σας, ΠΕ Μαγνησίας)

· Περι­φέ­ρεια Ιονί­ων Νήσων

· Περι­φέ­ρεια Ηπεί­ρου (ΠΕ Θεσπρω­τί­ας, ΠΕ Πρέ­βε­ζας, ΠΕ ‘Αρτας)

· Περι­φέ­ρεια Στε­ρε­άς Ελλά­δας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώ­τι­δας, ΠΕ Βοιω­τί­ας, ΠΕ Φωκίδας)

· Περι­φέ­ρεια Αττικής

· Περι­φέ­ρεια Πελοποννήσου

· Περι­φέ­ρεια Δυτι­κής Ελλάδος

· Περι­φέ­ρεια Κρήτης

· Περι­φέ­ρεια Βορεί­ου Αιγαίου

· Περι­φέ­ρεια Νοτί­ου Αιγαί­ου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρ­πά­θου-Κάσου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου )

Η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας (www.civilprotection.gr) του υπουρ­γεί­ου Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη έχει ενη­με­ρώ­σει τις αρμό­διες υπη­ρε­σια­κά εμπλε­κό­με­νες κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες, καθώς και τις περι­φέ­ρειες και τους δήμους των ανω­τέ­ρω περιο­χών, ώστε να βρί­σκο­νται σε αυξη­μέ­νη ετοι­μό­τη­τα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουν άμε­σα τυχόν επει­σό­δια πυρ­κα­γιών. Παράλ­λη­λα, η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας συνι­στά στους πολί­τες να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί και να απο­φεύ­γουν ενέρ­γειες στην ύπαι­θρο που μπο­ρούν να προ­κα­λέ­σουν πυρ­κα­γιά από αμέ­λεια, όπως το κάψι­μο ξερών χόρ­των και κλα­διών ή υπο­λειμ­μά­των καθα­ρι­σμού, η χρή­ση μηχα­νη­μά­των που προ­κα­λούν σπιν­θή­ρες όπως δισκο­πρί­ο­να, συσκευ­ές συγκόλ­λη­σης, η χρή­ση υπαί­θριων ψηστα­ριών, το κάπνι­σμα μελισ­σών, η ρίψη αναμ­μέ­νων τσι­γά­ρων, κ.α. Επί­σης, υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι κατά τη διάρ­κεια της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου απα­γο­ρεύ­ε­ται η καύ­ση των αγρών.

Σε περί­πτω­ση που αντι­λη­φθούν πυρ­κα­γιά, οι πολί­τες παρα­κα­λού­νται να ειδο­ποι­ή­σουν αμέ­σως την Πυρο­σβε­στι­κή Υπη­ρε­σία στον αριθ­μό κλή­σης 199. Για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες και οδη­γί­ες αυτο­προ­στα­σί­ας από τους κιν­δύ­νους των δασι­κών πυρ­κα­γιών, οι πολί­τες μπο­ρούν να επι­σκε­φθούν την ιστο­σε­λί­δα της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση www.civilprotection.gr.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο