Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορυφώνονται απόψε και αύριο οι Λυρίδες, τα πρώτα «πεφταστέρια» της άνοιξης

Οι Λυρί­δες, η πρώ­τη βρο­χή από «πεφτα­στέ­ρια» της άνοι­ξης, θα κορυ­φω­θούν στον ουρα­νό του βορεί­ου ημι­σφαι­ρί­ου, συνε­πώς και της Ελλά­δας, από­ψε και αύριο το βράδυ.

Ο ουρα­νός θα είναι αρκε­τά σκο­τει­νός καθώς υπάρ­χει Νέα Σελή­νη και η προη­γού­με­νη παν­σέ­λη­νος είχε συμ­βεί στις 8 Απρι­λί­ου, γεγο­νός που θα διευ­κο­λύ­νει τις παρα­τη­ρή­σεις, εφό­σον όμως είναι και ο ουρα­νός ανέ­φε­λος, κάτι όχι βέβαιο.

Οι Λυρί­δες θεω­ρού­νται μια μέση «βρο­χή» και στο απο­κο­ρύ­φω­μά τους υπο­λο­γί­ζε­ται ότι εισέρ­χο­νται στη γήι­νη ατμό­σφαι­ρα και πυρα­κτώ­νο­νται μέχρι 20 μετέ­ω­ρα ανά ώρα με ταχύ­τη­τα έως 50 χιλιο­μέ­τρων. Μερι­κές φορές δημιουρ­γούν φωτει­νά πεφτα­στέ­ρια με μακριές ουρές που παρα­μέ­νουν ορα­τές οπου­δή­πο­τε στον ουρα­νό επί αρκε­τά δευ­τε­ρό­λε­πτα. Κάποιες χρο­νιές, τα «πεφτα­στέ­ρια» τους έφθα­σαν ακό­μη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκε­κρι­μέ­νη βρο­χή διατ­τό­ντων, η οποία κατα­γρά­φη­κε για πρώ­τη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέ­ζους, φαι­νο­με­νι­κά προ­έρ­χε­ται από τον αστε­ρι­σμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνο­μά της, και ιδί­ως από τον αστέ­ρα Βέγα(Άλφα Λύρας), ο οποί­ος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκε­κρι­μέ­νου αστε­ρι­σμού και το δεύ­τε­ρο φωτει­νό­τε­ρο άστρο του νυχτε­ρι­νού ουρα­νού του βορεί­ου ημισφαιρίου.

Η πραγ­μα­τι­κή όμως πηγή προ­έ­λευ­σης είναι ο κομή­της C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανα­κά­λυ­ψε το 1861 ο αμε­ρι­κα­νός Α.Θάτσερ. Ο κομή­της αφή­νει στο πέρα­σμά του μια μακριά ουρά σκό­νης και σωμα­τι­δί­ων, η οποία δια­σταυ­ρώ­νε­ται κάθε χρό­νο με την τρο­χιά του πλα­νή­τη μας. Ο κομή­της θα ξανα­πε­ρά­σει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τρο­χιά του γύρω από τον Ήλιο διαρ­κεί περί­που 415 χρόνια.

Τα απο­μει­νά­ρια από την ουρά του κομή­τη, μετά το τελευ­ταίο κοντι­νό πέρα­σμά του κατά τον 19ο αιώ­να, αιω­ρού­νται ακό­μα στο διά­στη­μα και συνε­χί­ζουν να προ­κα­λούν τη «βρο­χή» των Λυρί­δων κάθε χρόνο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο