Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου

Από τις 6 το πρωί της Δευ­τέ­ρας 17 Αυγού­στου, τίθε­νται σε εφαρ­μο­γή τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση για τον περιο­ρι­σμό της παν­δη­μί­ας. Μέτρα που δεν θίγουν τα κέρ­δη και τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και ρίχνουν το μπα­λά­κι στους εργα­ζό­με­νους και τον λαό, με την καρα­μέ­λα της «ατο­μι­κής ευθύνης».

Την Δευ­τέ­ρα, θα γίνει νέα έκτα­κτη τηλε­διά­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού με τους αρμό­διους Υπουρ­γούς ένε­κα της συνε­χούς αύξη­σης των κρου­σμά­των. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, δεν απο­κλεί­ε­ται μέσα στην εβδο­μά­δα αν δεν τηρη­θούν τα υπάρ­χο­ντα μέτρα, να υιο­θε­τη­θούν νέα πιο αυστη­ρά στα επί­πε­δα εκεί­νων του περα­σμέ­νου Μάη.

Συγκε­κρι­μέ­να τα μέτρα που τίθε­νται σε ισχύ:

Στις επι­δη­μιο­λο­γι­κά επι­βα­ρυ­μέ­νες περιο­χές, θεσπί­ζε­ται έως τις 24 Αυγού­στου όριο 50 ατό­μων για όλες τις δημό­σιες και κοι­νω­νι­κές εκδη­λώ­σεις και συνα­θροί­σεις, εκτός από αυτές στις οποί­ες εφαρ­μό­ζο­νται ειδι­κοί κανό­νες, όπως για παρά­δειγ­μα στα εστια­τό­ρια, τα θέα­τρα, τα σινεμά.

Απα­γό­ρευ­ση λει­τουρ­γί­ας χώρων εστί­α­σης και δια­σκέ­δα­σης από τα μεσά­νυ­χτα έως τις 7 το πρωί και στην Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων όλων των νησιών του Αργο­σα­ρω­νι­κού και στα Κύθη­ρα, έως τις 24 Αυγού­στου. Στις επι­δη­μιο­λο­γι­κά επι­βα­ρυ­μέ­νες περιο­χές, στις οποί­ες ισχύ­ει τόσο ο περιο­ρι­σμός των 50 ατό­μων στις δημό­σιες και κοι­νω­νι­κές εκδη­λώ­σεις, όσο και η απα­γό­ρευ­ση λει­τουρ­γί­ας των χώρων εστί­α­σης και δια­σκέ­δα­σης από τα μεσά­νυ­χτα έως τις 7 το πρωί, ανή­κουν: Η Περι­φέ­ρεια Κρή­της, η Περι­φέ­ρεια Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης και η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, οι Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης, Χαλ­κι­δι­κής, Λάρι­σας και Κέρ­κυ­ρας και οι Δήμοι Μυκό­νου, Πάρου, Σαντο­ρί­νης, Βόλου, Κατε­ρί­νης, Ρόδου, Αντι­πά­ρου, Ζακύν­θου και Κω.

Ήδη από το Σάβ­βα­το 15 Αυγού­στου έχουν τεθεί σε εφαρ­μο­γή ειδι­κά μέτρα σε Πάρο και Αντί­πα­ρο, ήτοι: Ανα­στο­λή κάθε είδους εκδή­λω­σης. Απα­γό­ρευ­ση κάθε είδους συνά­θροι­σης πολι­τών άνω των 9 ατό­μων για οποιον­δή­πο­τε λόγο, τόσο σε δημό­σιο όσο και σε ιδιω­τι­κό χώρο. Στους χώρους εστί­α­σης επι­τρέ­πε­ται μέγι­στος αριθ­μός ατό­μων σε κάθε τρα­πέ­ζι έως 4 άτο­μα, εκτός εάν πρό­κει­ται για συγ­γε­νείς Α’ βαθ­μού, όπου επι­τρέ­πε­ται έως 6 άτο­μα. Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας παντού, τόσο σε εξω­τε­ρι­κούς όσο και σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους.

Παρά­τα­ση έως τις 24 Αυγού­στου των επι­πρό­σθε­των μέτρων που ισχύ­ουν στον Πόρο, με μόνη δια­φο­ρά ότι το κλεί­σι­μο των κατα­στη­μά­των μετα­φέ­ρε­ται τα μεσά­νυ­χτα, δηλα­δή στις 24:00 αντί για τις 23:00 που ίσχυε ως σήμερα.

Υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας σε χώρους υψη­λού συγ­χρω­τι­σμού, εντός στρα­το­πέ­δων και σε δομές κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης και χώρους φιλο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων και μεταναστών.

Όλοι όσοι επι­στρέ­φουν από άδειες στις μονά­δες φρο­ντί­δας ηλι­κιω­μέ­νων και αυτοί που εργά­ζο­νται σε χώρους υψη­λού συγ­χρω­τι­σμού (πχ εντός στρα­το­πέ­δων, σε δομές κοι­νω­νι­κής αλλη­λεγ­γύ­ης και χώρους φιλο­ξε­νί­ας προ­σφύ­γων και μετα­να­στών) πρέ­πει να υπο­βάλ­λο­νται σε προ­λη­πτι­κό εργα­στη­ρια­κό έλεγ­χο για το νέο κορω­νο­ϊό με ευθύ­νη των εργο­δο­τών ή των προϊ­στα­μέ­νων τους.

Τα μέλη των ομά­δων αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου για σοβα­ρή νόσο από τον κορω­νο­ϊό που εργά­ζο­νται στον δημό­σιο και στον ιδιω­τι­κό τομέα στο εξής θα εργά­ζο­νται με τηλερ­γα­σία ή back office, κατά την επι­λο­γή του εργα­ζο­μέ­νου και έως 31 Αυγούστου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο