Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κορωνοϊός: Υπό ανάπτυξη νέα τεστ που θα αποτυπώνουν την πραγματική κλίμακα εξάπλωσης

Τα σημε­ρι­νά τεστ που χρη­σι­μο­ποιού­νται για τη διά­γνω­ση του κορω­νοϊ­ού, είναι ασφα­λώς πολύ­τι­μα, αλλά δεν είναι επαρ­κή για να δώσουν μια ολο­κλη­ρω­μέ­νη εικό­να της εξά­πλω­σης του παν­δη­μι­κού κορω­νοϊ­ού στον πλη­θυ­σμό. Για να γίνει αυτό, χρειά­ζο­νται νέου τύπου τεστ αίμα­τος, που ανι­χνεύ­ουν κατά πόσο οι άνθρω­ποι έχουν ανα­πτύ­ξει στον οργα­νι­σμό τους αντι­σώ­μα­τα ένα­ντι του νέου ιού, επει­δή έχουν εκτε­θεί σε αυτόν (με ή χωρίς συμπτώματα).

Οι επι­στή­μο­νες γνω­ρί­ζουν ότι πολ­λά κρού­σμα­τα σήμε­ρα δεν ανι­χνεύ­ο­νται, καθώς δεν γίνο­νται τόσα πολ­λά τεστ. Επί­σης αρκε­τοί άνθρω­ποι κολ­λά­νε τον ιό και περ­νά­νε τη νόσο τόσο ήπια σαν ένα κρυο­λό­γη­μα ή μια αλλερ­γία, ενώ παρα­μέ­νει ερω­τη­μα­τι­κό κατά πόσο έχουν πια απο­κτή­σει ανο­σία σε νέα λοί­μω­ξη από τον ίδιο ιό στο μέλ­λον. Αν όντως έχουν, αυτό θα επι­βρα­δύ­νει την εξά­πλω­ση του ιού.

Τα υπάρ­χο­ντα τεστ που βασί­ζο­νται στο RNA, ανα­ζη­τούν τα γονί­δια του κορω­νοϊ­ού (σημά­δι ενερ­γού λοί­μω­ξης) στα δείγ­μα­τα που λαμ­βά­νο­νται από τη μύτη ή το λαι­μό ενός ανθρώ­που. Τα υπό ανά­πτυ­ξη αιμα­το­λο­γι­κά τεστ αντι­σω­μά­των μπο­ρούν και αυτά να ανι­χνεύ­σουν την ενερ­γή λοί­μω­ξη, αλλά ‑το πιο σημα­ντι­κό- μπο­ρούν επί­σης να απο­κα­λύ­ψουν αν ένας άνθρω­πος είχε εκτε­θεί στον ιό και είχε μολυν­θεί στο παρελ­θόν, καθώς στο σώμα του εμφα­νί­ζο­νται αντι­σώ­μα­τα ένα­ντι του ιού.

Διά­φο­ρα ερευ­νη­τι­κά εργα­στή­ρια και εται­ρεί­ες ανά τον κόσμο, σύμ­φω­να με το “Science”, έχουν απο­δυ­θεί σε ένα αγώ­να να ανα­πτύ­ξουν τέτοια τεστ αντι­σω­μά­των. Ήδη λίγα έχουν δοκι­μα­στεί σε μικρές μελέ­τες και έχουν λάβει έγκρι­ση, ιδί­ως στην Κίνα. Όμως μέχρι στιγ­μής δεν έχουν γίνει μεγά­λης κλί­μα­κας τέτοια τεστ, που π.χ. να δεί­χνουν ποιο ποσο­στό των κατοί­κων της Γου­χάν, του επι­κέ­ντρου της παν­δη­μί­ας, έχει πια ανο­σία στον ιό.

Οι επι­στή­μο­νες ευελ­πι­στούν ότι τέτοια τεστ αντι­σω­μά­των θα αρχί­σουν στα­δια­κά να χρη­σι­μο­ποιού­νται ευρύ­τε­ρα. Την Τετάρ­τη, ο ιολό­γος Φλό­ριαν Κρά­μερ της Ιατρι­κής Σχο­λής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρ­κη προ­δη­μο­σί­ευ­σε ένα από τα πρώ­τα λεπτο­με­ρή πρω­τό­κολ­λα για ένα νέο τεστ αντι­σω­μά­των του ιού SARS-CoV‑2, ώστε και άλλα εργα­στή­ρια να το αξιο­ποι­ή­σουν. Ήδη, ο Κρά­μερ άρχι­σε να χρη­σι­μο­ποιεί το τεστ στο νοσο­κο­μείο του για να δει πόσο γρή­γο­ρα οι ασθε­νείς με Covid-19 αρχί­ζουν να ανα­πτύσ­σουν αντισώματα.

Στο μέλ­λον, το ίδιο τεστ θα μπο­ρεί να εντο­πί­σει ασθε­νείς που έχουν πια αναρ­ρώ­σει από τη νόσο και οι οποί­οι θα μπο­ρού­σαν να δωρί­σουν τον πλού­σιο σε αντι­σώ­μα­τα ορό του αίμα­τος τους, ώστε να βοη­θη­θούν ασθε­νείς σε σοβα­ρή κατά­στα­ση. Επί­σης, το νέο τεστ θα εντο­πί­ζει όσους (π.χ. στο ιατρι­κό-νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό) έχουν ανα­πτύ­ξει ανο­σία ένα­ντι του ιού και οι οποί­οι πλέ­ον μπο­ρούν χωρίς φόβο να βρί­σκο­νται στην πρώ­τη γραμ­μή στη διάρ­κεια της πανδημίας.

Τα τεστ αντι­σω­μά­των θα παρέ­χουν ακό­μη στοι­χεία-κλει­διά, που θα επι­τρέ­ψουν την καλύ­τε­ρη παρα­κο­λού­θη­ση της εξέ­λι­ξης της παν­δη­μί­ας μέσω επι­δη­μιο­λο­γι­κών μοντέ­λων. Οι σημε­ρι­νές προ­βλέ­ψεις για την εξέ­λι­ξη της νόσου δια­φέ­ρουν πολύ, αν όμως ‑χάρη στα νέα τεστ- υπάρ­χει καλύ­τε­ρη εικό­να για το πόσο μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού έχει ήδη ανο­σία λόγω των ήπιων λοι­μώ­ξε­ων που προη­γή­θη­καν, τότε θα εξα­χθούν καλύ­τε­ρα συμπε­ρά­σμα­τα για το πόσο γρή­γο­ρα μπο­ρεί να εξα­πλω­θεί ο ιός. Αυτό, μετα­ξύ άλλων, θα βοη­θή­σει να ληφθούν από τις αρμό­διες Αρχές απο­φά­σεις για κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, όπως πότε θα ανοί­ξουν ξανά τα σχολεία.

Ακό­μη, τα τεστ αντι­σω­μά­των σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος χρό­νου θα οδη­γή­σουν σε εκτι­μή­σεις για το πόσο διαρ­κεί η ανο­σία του οργα­νι­σμού στο νέο ιό, ένα ζωτι­κό ζήτη­μα σε σχέ­ση με το μελ­λο­ντι­κό εμβό­λιο. Στις περι­πτώ­σεις των άλλων κορω­νοϊ­ών, η ανο­σία έπει­τα από μια λοί­μω­ξη είναι ισχυ­ρή για αρκε­τούς μήνες, αλλά μετά εξασθενεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο