Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κουβανικό φάρμακο στη μάχη κατά του κοροναϊού — Ενδιαφέρον από πολλές χώρες

Το κου­βα­νι­κό αντι­ι­ι­κό φάρ­μα­κο Ιντερ­φε­ρό­νη Άλφα 2Β χρη­σι­μο­ποιεί­ται στην Κίνα κατά του νέου κορω­νοϊ­ού και περί­που 15 χώρες έχουν εκφρά­σει την επι­θυ­μία να το αγο­ρά­σουν, ανέ­φε­ραν ειδι­κοί στην Κού­βα, η οποία έχει απο­δυ­θεί σε αγώ­να δρό­μου για να κατα­σκευά­σει ένα εκα­τομ­μύ­ριο προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες.

«Η ιντερ­φε­ρό­νη είναι φαρ­μα­κευ­τι­κό προ­ϊ­όν, όχι εμβό­λιο», τόνι­σε ο Εντουάρ­ντο Μαρ­τί­νες, ο πρό­ε­δρος της φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ας BioCubaFarma, δια­ψεύ­δο­ντας τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που κυκλο­φο­ρούν σε πολ­λούς ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες και κάνουν λόγο για ένα «κου­βα­νι­κό εμβόλιο».

Το φάρ­μα­κα παρα­σκευά­ζο­νται στην Κού­βα και στην Κίνα από μια κοι­νο­πρα­ξία. Ο Μαρ­τί­νες είπε ότι σύμ­φω­να με τη Φαρ­μα­κευ­τι­κή Ένω­ση Κίνας, «από τις επι­λο­γές που υπάρ­χουν (για την κατα­πο­λέ­μη­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, περί­που 30 σήμε­ρα), η πρώ­τη που συνι­στά­ται είναι η ιντερφερόνη».

Σύμ­φω­να με τον διευ­θυ­ντή του Κου­βα­νι­κού Κέντρου Γενε­τι­κής Μηχα­νι­κής και Βιο­τε­χνο­λο­γί­ας, Εου­λό­χιο Πιμε­ντέλ, 15 χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, της Ευρώ­πης, της Αφρι­κής και τη Ασί­ας, θέλουν να αγο­ρά­σουν το συγκε­κρι­μέ­νο φάρμακο.

Στην Κού­βα έχουν κατα­γρα­φεί τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα του Covid-19, τρεις Ιτα­λοί του­ρί­στες και ένας Κουβανός.

Πολ­λές κρα­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες έχουν επί­σης ξεκι­νή­σει να ράβουν προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες και ήδη έχουν ετοι­μα­στεί περί­που 196.000 – σε ορι­σμέ­νες χρη­σι­μο­ποιεί­ται ύφα­σμα με το οποίο ράβο­νται συνή­θως οι σχο­λι­κές ποδιές. Ο στό­χος είναι να ραφτούν 1 εκα­τομ­μύ­ριο μάσκες.

Σε αντί­θε­ση με πολ­λές άλλες χώρες του κόσμου, η Αβά­να δεν σκο­πεύ­ει προς το παρόν να κλεί­σει τα σύνο­ρά της για να απο­τρέ­ψει την εξά­πλω­ση της επιδημίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο