Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (ΦΩΤΟ)

Εκτός ελέγ­χου για 5η μέρα η πυρ­κα­γιά, που ξέσπα­σε την Παρα­σκευή σε πετρε­λαϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις στο Ματάν­σας στην Κού­βα, 100 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά της Αβά­νας, με 140.000 κατοί­κους, ενώ οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν χτες ότι μια τρί­τη δεξα­με­νή κατα­στρά­φη­κε από τις φλόγες.

Όλα ξεκί­νη­σαν το βρά­δυ της Παρα­σκευ­ής όταν ένας κεραυ­νός χτύ­πη­σε μια από τις οκτώ δεξα­με­νές των πετρε­λαϊ­κών εγκα­τα­στά­σε­ων στο Ματάν­σας. Σύμ­φω­να με τη δια­χει­ρί­στρια εται­ρεία, η δεξα­με­νή περιεί­χε 26.000 κυβι­κά μέτρα αργού πετρε­λαί­ου ή περί­που το 50% της χωρη­τι­κό­τη­τάς της. Σύμ­φω­να με τα πρώ­τα στοι­χεία, η ηλε­κτρι­κή εκκέ­νω­ση στην ατμό­σφαι­ρα ήταν τόσο ισχυ­ρή που το αλε­ξι­κέ­ραυ­νο δεν άντεξε.

Από την ισχυ­ρή έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε τα ξημε­ρώ­μα­τα του Σαβ­βά­του, τυλί­χθη­κε στις φλό­γες μια δεύ­τε­ρη δεξα­με­νή, η οποία περιεί­χε 52.000 κυβι­κά μέτρα μαζούτ.

Παρά τη μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση των πυρο­σβε­στών με τη συν­δρο­μή ελι­κο­πτέ­ρων, ακο­λού­θη­σε νέα ισχυ­ρή έκρη­ξη τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής, υπο­χρε­ώ­νο­ντας τις αρχές να δια­τά­ξουν την άμε­ση εκκέ­νω­ση της περιοχής.

 

«Συνέ­βη αυτό που φοβό­μα­σταν» με την κατα­στρο­φή και τρί­της δεξα­με­νής, η οποία περιεί­χε αργό πετρέ­λαιο, δήλω­σε σήμε­ρα ο κυβερ­νή­της του Ματάν­σας, ο Μάριο Σαμπί­νες Λορέν­τσο, σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του μέσω Twitter.

Η κατά­στα­ση είναι «πολύ περί­πλο­κη» με «τρεις δεξα­με­νές να φλέ­γο­νται», ανέ­φε­ρε ο κυβερ­νή­της χωρίς να διευ­κρι­νί­σει πόσες χιλιά­δες κυβι­κά μέτρα αργού πετρε­λαί­ου περιεί­χε η τρί­τη δεξαμενή.

Συμπλή­ρω­σε ότι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις από το Μεξι­κό και τη Βενε­ζου­έ­λα έχουν σπεύ­σει σε βοήθεια.Προχθές Κυρια­κή, τέσ­σε­ρα αερο­πλά­να από το Μεξι­κό και τη Βενε­ζου­έ­λα προ­σγειώ­θη­καν στο Βαρα­δέ­ρο, 40 χιλιό­με­τρα βορειο­α­να­το­λι­κά του Ματάν­σας, μετα­φέ­ρο­ντας ειδι­κούς στην αντι­με­τώ­πι­ση πυρ­κα­γιών σε πετρε­λαϊ­κές εγκα­τα­στά­σεις και τόνους πυρο­σβε­στι­κού αφρού.

Υπάρ­χει προς το παρόν ένας κατα­γε­γραμ­μέ­νος νεκρός από την ισχυ­ρή έκρη­ξη στην πρώ­τη δεξα­με­νή (από τις 8 που έχει συνο­λι­κά η εγκα­τά­στα­ση) και αγνο­ού­νται 16 πυρο­σβέ­στες, οι οποί­οι ρίχτη­καν αμέ­σως στη μάχη.  Χτες Δευ­τέ­ρα γίνο­ντας υπε­ράν­θρω­πες προ­σπά­θειες να ελεγ­χθεί η φωτιά, που έχει σκε­πά­σει με πυκνό μαύ­ρο καπνό τον ουρα­νό σε πολύ μεγά­λη περιο­χή, και γινό­ταν προ­σπά­θεια να μην επε­κτα­θεί στις άλλες δεξα­με­νές, κάποιες από τις οποί­ες έχουν ήδη αδειάσει.

Ο απο­λο­γι­σμός περι­λαμ­βά­νει 122 τραυ­μα­τί­ες με εγκαύ­μα­τα, από τους οποί­ους οι 24 νοση­λεύ­ο­νται, με 3 να είναι σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, ενώ 98 πήραν εξιτήριο.

Από την πρώ­τη στιγ­μή στον τόπο του δυστυ­χή­μα­τος βρέ­θη­κε ο Πρό­ε­δρος της χώρας και Α’ Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας, Μιγκέλ Ντί­ας Κανέλ, ο οποί­ος συντο­νί­ζει τις προ­σπά­θειες για την αντι­με­τώ­πι­ση της μεγά­λης κατα­στρο­φής, και δήλω­σε ότι η αντι­με­τώ­πι­σή της για την πλή­ρη κατά­σβε­ση της πυρ­κα­γιάς θα πάρει μερι­κές μέρες.

Σύμ­φω­να με τον τελευ­ταίο απο­λο­γι­σμό, ένας πυρο­σβέ­στης έχα­σε τη ζωή του και η τύχη άλλων 16 αγνο­εί­ται, ενώ 26 τραυ­μα­τί­ες παρα­μέ­νουν σε νοσο­κο­μεία και πέντε εξ αυτών νοση­λεύ­ο­νται σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση. Συγ­γε­νείς των αγνο­ου­μέ­νων συνα­ντή­θη­καν με τον πρό­ε­δρο της Κού­βας Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ. «Ο γιος μου έκα­νε το καθή­κον του, πήγε» στη φωτιά, είπε δακρυ­σμέ­νη η μητέ­ρα ενός 19χρονου πυροσβέστη.

Από την πρώ­τη στιγ­μή εκφρά­στη­κε αλλη­λεγ­γύη από χώρες της περιο­χής, ενώ μετά από έκκλη­ση για βοή­θεια από την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση υπήρ­ξε συν­δρο­μή με εξει­δι­κευ­μέ­νους εργα­ζό­με­νους στην πετρε­λαιο­βιο­μη­χα­νία και μέσα. Βοή­θεια έφτα­σε στον τόπο της κατα­στρο­φής από το Μεξι­κό, τη Βενε­ζου­έ­λα, τη Νικα­ρά­γουα, την Αργε­ντι­νή, τη Χιλή, τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ, που πρό­σφε­ραν τεχνι­κές συμβουλές.

Ο πύρι­νος εφιάλ­της ήρθε τρεις μήνες μετά την έκρη­ξη στο ξενο­δο­χείο Saratoga της Αβά­νας, από την οποία έχα­σαν τη ζωή τους 46 άνθρω­ποι – ανά­με­σα τους και ένας του­ρί­στας από την Ισπα­νία – και περισ­σό­τε­ροι από 50 τραυματίστηκαν.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο