Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Εντείνεται η προβοκατόρικη επιθετικότητα των ΗΠΑ με τη στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης…

Mi Bandera es aquellaΚλι­μα­κώ­νε­ται η επί­θε­ση των ΗΠΑ και άλλων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων απέ­να­ντι στην Κούβα.
Μετά τις νέες κυρώ­σεις που επέ­βα­λε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, χτες το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ και οι υπουρ­γοί Εξω­τε­ρι­κών άλλων 20 κρα­τών προ­χώ­ρη­σαν σε μια ανα­κοί­νω­ση με την οποία κατα­δι­κά­ζουν «τις μαζι­κές συλ­λή­ψεις» και ζητούν «πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση της πρό­σβα­σης στο διαδίκτυο».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι νέες κυρώ­σεις της κυβέρ­νη­σης Μπάι­ντεν, η οποία δια­τη­ρεί και τις κυρώ­σεις της κυβέρ­νη­σης Τραμπ, στρέ­φο­νται κατά του υπουρ­γού Αμυ­νας της Κού­βας, Αλβα­ρο Λόπες Μιέ­ρα, και στε­λε­χών των δυνά­με­ων ασφα­λεί­ας της χώρας (Brigada Especial Nacional).

Η χτε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση των ΗΠΑ συνυ­πο­γρά­φε­ται από τις κυβερ­νή­σεις των Αυστρί­ας, Βρα­ζι­λί­ας, Κολομ­βί­ας, Κρο­α­τί­ας, Κύπρου, Τσε­χί­ας, Ιση­με­ρι­νού, Εσθο­νί­ας, Γουα­τε­μά­λας, Ελλά­δας, Ονδού­ρας, Ισρα­ήλ, Λετο­νί­ας, Λιθουα­νί­ας, Κοσ­συ­φο­πε­δί­ου, Μαυ­ρο­βου­νί­ου, Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, Πολω­νί­ας, Νότιας Κορέ­ας και Ουκρανίας.

«Οι δημο­κρα­τί­ες σε όλο τον κόσμο συνα­σπί­ζο­νται για να υπο­στη­ρί­ξουν τον κου­βα­νι­κό λαό, καλώ­ντας την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση να σεβα­στεί τα αιτή­μα­τα των Κου­βα­νών για καθο­λι­κά ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα», ισχυ­ρί­στη­κε προ­κλη­τι­κά ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ, Αντο­νι Μπλίν­κεν, την ώρα που όλες οι κυβερ­νή­σεις των ΗΠΑ και η ΕΕ «στραγ­γα­λί­ζουν» τον κου­βα­νι­κό λαό με εμπάρ­γκο, οικο­νο­μι­κούς απο­κλει­σμούς και κυρώσεις.

Χτες έγι­νε συμ­βο­λι­κή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από τον Λευ­κό Οίκο με κεντρι­κό σύν­θη­μα «Ναι στην Κού­βα, όχι στον απο­κλει­σμό» και βασι­κό αίτη­μα την άρση του οικο­νο­μι­κού και πολι­τι­κού απο­κλει­σμού και των κυρώ­σε­ων της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρνησης.

Από την πλευ­ρά της, η Ρωσία, στο πλαί­σιο του αντα­γω­νι­σμού της με τις ΗΠΑ, ανα­κοί­νω­σε χτες ότι έστει­λε στην Κού­βα δύο αερο­σκά­φη με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, μετα­ξύ άλλων προ­στα­τευ­τι­κές μάσκες. «Τα αερο­σκά­φη θα παρα­δώ­σουν στην Κού­βα τρό­φι­μα, εξο­πλι­σμό ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας και πάνω από 1 εκα­τομ­μύ­ριο ιατρι­κές μάσκες, συνο­λι­κό φορ­τίο άνω των 88 τόνων», ανα­φέ­ρε­ται σε σχε­τι­κή ανακοίνωση.

Fidel Castro durante la conmemoración del Aniversario del Asalto al Cuartel Moncada 55 aniversario

Μον­κά­δα 26 Ιού­λη — 55η επέτειος

68 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα

Εξή­ντα οχτώ χρό­νια συμπλη­ρώ­θη­καν χτες από την επί­θε­ση στους στρα­τώ­νες της Μον­κά­δα στο Σαντιά­γκο της Κού­βας, που σήμα­νε την αντί­στρο­φη μέτρη­ση για τη νικη­φό­ρα έκβα­ση της Κου­βα­νι­κής Επανάστασης.

conmemoración del Aniversario del Asalto al Cuartel Moncada 55 aniversario

Η Μον­κά­δα μας έμα­θε πως να κάνου­με την ήττα Νίκη

Στις 26/7/1953 ξεκί­νη­σε υπό την ηγε­σία του Φιντέλ Κάστρο η επί­θε­ση των Κου­βα­νών ανταρ­τών στο στρα­τό­πε­δο της Μον­κά­δα, για την ανα­τρο­πή του δικτά­το­ρα Μπα­τί­στα. Η επί­θε­ση δεν είχε επι­τυ­χή κατά­λη­ξη, ωστό­σο απο­τέ­λε­σε το προ­οί­μιο της νικη­φό­ρας Κου­βα­νι­κής Επα­νά­στα­σης 6 χρό­νια αργό­τε­ρα, την 1/1/1959, που σήμα­νε την έναρ­ξη της οικο­δό­μη­σης του σοσια­λι­σμού στη χώρα.

Δεί­τε και

🇨🇺  Το κίνημα συμπαράστασης στην Κούβα επεκτείνεται μέσα στις ΗΠΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο