Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός ενάντια στην Βενεζουέλα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ : 

Να σταματήσει επειγόντως ο ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός ενάντια στην Βενεζουέλα 

  • Η βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να εξα­λεί­ψει το μεγα­λύ­τε­ρο εμπό­διο που αντι­προ­σω­πεύ­ει η Μπο­λι­βα­ρια­νή και Τσα­βι­κή Επα­νά­στα­ση για την άσκη­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής κυριαρ­χί­ας πάνω στη «Δική μας Αμε­ρι­κή» λεη­λα­τώ­ντας και αρπά­ζο­ντας από το λαό της Βενε­ζου­έ­λας τα μεγα­λύ­τε­ρα εξα­κρι­βω­μέ­να απο­θέ­μα­τα πετρε­λαί­ου του πλα­νή­τη και άλλους μεγά­λους στρα­τη­γι­κούς φυσι­κούς της πόρους.

  • Σήμε­ρα στη Βενε­ζου­έ­λα κρί­νε­ται η κυριαρ­χία και η αξιο­πρέ­πεια της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής, αλλά και των λαών του Νότου. Κρί­νο­νται επί­σης, οι κανό­νες του Διε­θνούς Δικαί­ου και της Χάρ­τας των Ηνω­μέ­νων Εθνών. Καθο­ρί­ζε­ται εάν η νομι­μο­ποί­η­ση μιας κυβέρ­νη­σης πηγά­ζει από την κυρί­αρ­χη και εκφρα­σμέ­νη θέλη­ση του λαού της ή από την ανα­γνώ­ρι­ση ξένων δυνά­με­ων.

Η Επα­να­στα­τι­κή Κυβέρ­νη­ση της Δημο­κρα­τί­ας της Κού­βας καταγ­γέλ­λει τις κλι­μα­κού­με­νες πιέ­σεις και ενέρ­γειες της Κυβέρ­νη­σης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, για προ­ε­τοι­μα­σία επέμ­βα­σης με μορ­φή στρα­τιω­τι­κού τυχο­διω­κτι­σμού μεταμ­φιε­σμέ­νου σε «ανθρω­πι­στι­κή επέμ­βα­ση», ενά­ντια στην Μπο­λι­βα­ρια­νή Δημο­κρα­τία της Βενε­ζου­έ­λας και καλεί τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να κινη­το­ποι­η­θεί για να εμπο­δί­σει την πραγ­μα­το­ποί­η­σή της.

Μετα­ξύ 6 και 10 Φλε­βά­ρη του 2019, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί πτή­σεις μετα­γω­γι­κών στρα­τιω­τι­κών αερο­σκα­φών προς το Αερο­δρό­μιο Ραφα­έλ Μιρά­ντα του Που­έρ­το Ρίκο, την Αερο­πο­ρι­κή Βάση του Σαν Ισί­δρο στην Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία και σ’ άλλα νησιά της Καραϊ­βι­κής που βρί­σκο­νται σε στρα­τη­γι­κή θέση, σίγου­ρα εν αγνοία των κυβερ­νή­σε­ων αυτών των χωρών. Οι πτή­σεις αυτές ξεκί­νη­σαν από βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κές στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, από τις οποί­ες επι­χει­ρούν μονά­δες των Ειδι­κών Δυνά­με­ων και των Πεζο­ναυ­τών, που χρη­σι­μο­ποιού­νται σε μυστι­κές ενέρ­γειες , ακό­μα και ενά­ντια σε ηγέ­τες άλλων χωρών.

Πολι­τι­κές πηγές, αλλά και ΜΜΕ, ακό­μα και των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, έχουν απο­κα­λύ­ψει ότι τα πιο εξτρε­μι­στι­κά στοι­χεία αυτής της κυβέρ­νη­σης, με μακρά ιστο­ρία προ­κλή­σε­ων και κατα­συ­κο­φά­ντι­σης που προ­κα­λούν ή ενθαρ­ρύ­νουν πολέ­μους, όπως είναι ο Σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας, Τζον Μπόλ­τον, ο Διευ­θυ­ντής του Δυτι­κού Ημι­σφαι­ρί­ου του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας, Μαου­ρί­σιο Κλα­βέρ-Καρό­νε, με την συμ­με­το­χή και του γερου­σια­στή της Φλό­ρι­ντα, Μάρ­κο Ρού­βιο, σχε­δί­α­σαν, διεύ­θυ­ναν την χρη­μα­το­δό­τη­ση και οργά­νω­σαν απ’ ευθεί­ας και με λεπτο­μέ­ρειες, την προ­σπά­θεια πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στην Βενε­ζου­έ­λα μέσω της παρά­νο­μης αυτο­α­να­κή­ρυ­ξης ενός προέδρου.

Και είναι αυτοί οι ίδιοι, που προ­σω­πι­κά ή μέσω του ΥπΕξ (State Department) συνε­χί­ζουν να ασκούν βάναυ­σες πιέ­σεις ενά­ντια σε πολυά­ριθ­μες κυβερ­νή­σεις, εξα­να­γκά­ζο­ντάς τες σε υπο­στή­ρι­ξη του αυθαί­ρε­του καλέ­σμα­τος για νέες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στην Βενε­ζου­έ­λα, ενώ παράλ­λη­λα προ­ω­θούν την ανα­γνώ­ρι­ση του σφε­τε­ρι­στή της εξου­σί­ας, που μόλις και μετά βίας συγκέ­ντρω­σε 97 χιλιά­δες ψήφους σαν βου­λευ­τής, ένα­ντι των περισ­σό­τε­ρων από 6 εκα­τομ­μύ­ρια Βενε­ζου­ε­λά­νων, που τον περα­σμέ­νο Μάιο εξέ­λε­ξαν τον Συνταγ­μα­τι­κό Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο Μόρος.

Μετά την αντί­στα­ση στο πρα­ξι­κό­πη­μα ενός λαού που, με ανα­φο­ρά στον Τσά­βες και στον Μπο­λί­βαρ, υπο­στη­ρί­ζει με μαζι­κές δια­δη­λώ­σεις τον Πρό­ε­δρο Μαδού­ρο και την αφο­σί­ω­ση των Μπο­λι­βα­ρια­νών Εθνι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, η κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών έχει εντεί­νει την πολι­τι­κή και μιντια­κή διε­θνή της εκστρα­τεία και σκλη­ραί­νει την επι­βο­λή των μονο­με­ρών οικο­νο­μι­κών μέτρων ενά­ντια στην Βενε­ζου­έ­λα. Κάποια από αυτά είναι το μπλο­κά­ρι­σμα σε τρά­πε­ζες τρί­των χωρών χιλιά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων που ανή­κουν στην Βενε­ζου­έ­λα και η κλο­πή των εσό­δων από τις πωλή­σεις πετρε­λαί­ου αυτής της αδελ­φής χώρας, γεγο­νός που προ­κα­λεί σοβα­ρή ζημιά, τόσο σε ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό όσο και σκλη­ρές στε­ρή­σεις στον λαό της.

Μαζί με αυτή τη βάναυ­ση και αδι­καιο­λό­γη­τη λεη­λα­σία, ΗΠΑ & EE στή­νουν ένα ψεύ­τι­κο σκη­νι­κό ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης, για να τους δοθεί το πρά­σι­νο φως στρα­τιω­τι­κής επί­θε­σης ενά­ντια στην Βενε­ζου­έ­λα και προ­τί­θε­νται να εισβά­λουν στο έδα­φος αυτού του κυρί­αρ­χου κρά­τους, μέσω του εκφο­βι­σμού, της πίε­σης και της επι­βο­λής, μια υπο­τι­θέ­με­νης ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, που είναι χίλιες φορές μικρό­τε­ρη από τις οικο­νο­μι­κές ζημιές που προ­κα­λεί η κατά­στα­ση πολιορ­κί­ας που επι­βάλ­λε­ται από την Ουάσιγκτον.

Ο σφε­τε­ρι­στής και αυτο­α­να­κη­ρυ­χθείς «πρό­ε­δρος» δήλω­σε ξεδιά­ντρο­πα ότι είναι δια­τε­θει­μέ­νος να ζητή­σει στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, με αιτιο­λο­γι­κό την εν λόγω «ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια» και χαρα­κτή­ρι­σε την κυρί­αρ­χη και αξιο­πρε­πή απόρ­ρι­ψη αυτού του ελιγ­μού ως «έγκλη­μα κατά της ανθρωπότητας».

Υψη­λοί βορειο­α­με­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι υπεν­θυ­μί­ζουν κάθε μέρα, με αλα­ζο­νεία και ξεδια­ντρο­πιά, ότι σε σχέ­ση με την Βενε­ζου­έ­λα, «όλες οι επι­λο­γές είναι στο τρα­πέ­ζι, ακό­μα και η στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση».

Στη δια­δι­κα­σία κατα­σκευ­ής προ­φά­σε­ων, η κυβέρ­νη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών κατέ­φυ­γε στην εξα­πά­τη­ση και τη συκο­φα­ντία παρου­σιά­ζο­ντας ένα ‑υπο­τί­θε­ται, πρό­γραμ­μα επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών όπου, κυνι­κά και υπο­κρι­τι­κά, εκφρά­ζει σοβα­ρή ανη­συ­χία για «την κατά­στα­ση ανθρω­πι­στι­κής κρί­σης και τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα…, τις πρό­σφα­τες προ­σπά­θειες μπλο­κα­ρί­σμα­τος της παρο­χής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, την ύπαρ­ξη εκα­τομ­μυ­ρί­ων μετα­να­στών και προ­σφύ­γων…, την υπερ­βο­λι­κή χρή­ση βίας ενά­ντια σε ειρη­νι­κές δια­δη­λώ­σεις, την κατά­στα­ση δια­τά­ρα­ξης της περι­φε­ρεια­κής ειρή­νης και της ασφά­λειας» στην Βενε­ζου­έ­λα και προ­τρέ­πει «στην υιο­θέ­τη­ση των ανα­γκαί­ων μέτρων». 

Είναι προ­φα­νές ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες προ­ε­τοι­μά­ζουν το έδα­φος για να εγκα­τα­στή­σουν με τη βία, μια «ανθρω­πι­στι­κή δίο­δο» κάτω από «διε­θνή προ­στα­σία», επι­κα­λού­με­νοι την «υπο­χρέ­ω­ση να προ­στα­τέ­ψουν» τους πολί­τες και να εφαρ­μό­σουν «όλα τα ανα­γκαία μέτρα». 

Είναι ανα­γκαίο να υπεν­θυ­μί­σου­με ότι παρό­μοια στά­ση και ίδιες προ­φά­σεις είχαν υιο­θε­τη­θεί από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες στο πρε­λού­διο των πολέ­μων που εξα­πέ­λυ­σαν ενά­ντια στην Γιου­γκο­σλα­βία, το Ιράκ και τη Λιβύη, με τίμη­μα τις τερά­στιες απώ­λειες σε ανθρώ­πι­νες ζωές και την απέ­ρα­ντη δυστυχία.

Η βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να εξα­λεί­ψει το μεγα­λύ­τε­ρο εμπό­διο που αντι­προ­σω­πεύ­ει η Μπο­λι­βα­ρια­νή και Τσα­βι­κή Επα­νά­στα­ση για την άσκη­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής κυριαρ­χί­ας πάνω στη «Δική μας Αμε­ρι­κή» και την λεη­λα­σία αρπά­ζο­ντας από το λαό της Βενε­ζου­έ­λας τα μεγα­λύ­τε­ρα πιστο­ποι­η­μέ­να απο­θέ­μα­τα πετρε­λαί­ου του πλα­νή­τη και άλλους μεγά­λους στρα­τη­γι­κούς φυσι­κούς πόρους.

Δεν γίνε­ται να ξεχνά­με την θλι­βε­ρή και γεμά­τη πόνο ιστο­ρία των στρα­τιω­τι­κών επεμ­βά­σε­ων των ΗΠΑ, περισ­σό­τε­ρες από μία φορά στο Μεξι­κό, την Νικα­ρά­γουα, την Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία, την Αϊτή, την Κού­βα, την Ονδού­ρα και πιο πρό­σφα­τα την Γρα­νά­δα και τον Πανα­μά.

Όπως προει­δο­ποί­η­σε στις 14 Ιού­λη του 2017 ο Αρχη­γός του Στρα­τού Ραούλ Κάστρο Ρους: «η επι­θε­τι­κό­τη­τα και η πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή βία ενά­ντια στην Βενε­ζου­έ­λα βλά­πτουν ολό­κλη­ρη τη «Δική μας Αμε­ρι­κή» και ωφε­λούν μόνο τα συμ­φέ­ρο­ντα αυτών που κατα­πιά­νο­νται στο να μας διαι­ρούν για να ασκούν την κυριαρ­χία τους πάνω στους λαούς μας, χωρίς να τους ενδια­φέ­ρει η δημιουρ­γία συγκρού­σε­ων με ανυ­πο­λό­γι­στες συνέ­πειες σε αυτήν την περιο­χή, όπως αυτές που βλέ­που­με σε διά­φο­ρες περιο­χές του κόσμου». 

Η Ιστο­ρία θα κρί­νει αυστη­ρά μια νέα στρα­τιω­τι­κή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στην περιο­χή, αλλά και την συνε­νο­χή αυτών που ανεύ­θυ­να τους ακολουθούν.

Σήμερα στη Βενεζουέλα κρίνεται η κυριαρχία και η αξιοπρέπεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά και των λαών του Νότου.

Κρίνεται επίσης, η επιβίωση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. 

Καθορίζεται εάν η νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης πηγάζει από την κυρίαρχη και εκφρασμένη θέληση του λαού της ή από την αναγνώριση ξένων δυνάμεων.

Η Επα­να­στα­τι­κή Κυβέρ­νη­ση καλεί σε διε­θνή κινη­το­ποί­η­ση για την υπε­ρά­σπι­ση της ειρή­νης στην Βενε­ζου­έ­λα και στην περιο­χή, βασι­σμέ­νη στις αρχές της Ανα­κή­ρυ­ξης της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής ως Ζώνη Ειρή­νης, που υιο­θε­τή­θη­κε με την υπο­γρα­φή των Αρχη­γών Κρα­τών και Κυβερ­νή­σε­ων της CELAC (Κοι­νό­τη­τα Κρα­τών της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Καραϊ­βι­κής), το 2014.

Καλω­σο­ρί­ζει και εκφρά­ζει την υπο­στή­ρι­ξή της στον Μηχα­νι­σμό του Μοντε­βι­δέο, μια πρω­το­βου­λία του Μεξι­κού, της Ουρου­γουά­ης , της Κοι­νό­τη­τας Χωρών της Καραϊ­βι­κής (CARICOM) και της Βολι­βί­ας, που έχει στό­χο τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης στην Βενε­ζου­έ­λα, στη βάση, όπως ανα­φέ­ρε­ται στην πρό­σφα­τη ανα­κοί­νω­σή του, των αρχών της μη επέμ­βα­σης στα εσω­τε­ρι­κά θέμα­τα, στην νομι­κή ισό­τη­τα των κρα­τών και στην ειρη­νι­κή επί­λυ­ση των διαφορών.

Χαι­ρε­τί­ζει την ευνοϊ­κή υπο­δο­χή της εν λόγω πρω­το­βου­λί­ας από πλευ­ράς του Προ­έ­δρου Μαδού­ρο και της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας και εκφρά­ζει την ανη­συ­χία της μπρο­στά στην κατη­γο­ρη­μα­τι­κή απόρ­ρι­ψη της Κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ στις πρω­το­βου­λί­ες δια­λό­γου που προ­ω­θού­νται από πολ­λές χώρες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και αυτής της πρωτοβουλίας.

Η Επα­να­στα­τι­κή Κυβέρ­νη­ση επα­να­λαμ­βά­νει την στα­θε­ρή και αμε­τα­κί­νη­τη αλλη­λεγ­γύη της με τον Συνταγ­μα­τι­κό Πρό­ε­δρο Νικο­λάς Μαδού­ρο Μόρος, την μπο­λι­βα­ρια­νή και τσα­βι­κή Επα­νά­στα­ση και την πολι­τι­κο­στρα­τιω­τι­κή ενό­τη­τα του λαού της και απευ­θύ­νει κάλε­σμα σε όλους τους λαούς και τις κυβερ­νή­σεις του κόσμου να υπε­ρα­σπί­σουν την Ειρή­νη και αντι­τα­χθούν ενω­μέ­νοι, πέρα από ιδε­ο­λο­γι­κές και πολι­τι­κές δια­φο­ρές, για να στα­μα­τή­σουν μια νέα ιμπε­ρια­λι­στι­κή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή, που θα βλά­ψει την ανε­ξαρ­τη­σία, την κυριαρ­χία και τα συμ­φέ­ρο­ντα των λαών από το Ρίο Μπρά­βο μέχρι την Παταγονία.

Αβά­να, 13 Φλε­βά­ρη 2019

Πηγή: www.granma.cu  13 de febrero de 2019 |> Autor: Granma | [email protected]

Επι­μέ­λεια  Ομά­δα ¡H.lV.S!

Επι­κοι­νω­νία — [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] — Blog

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο