Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΥΒΑ: Ποικίλες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εξέλιξη

Με την ευκαι­ρία των εκδη­λώ­σε­ων για την εργα­τι­κή Πρω­το­μα­γιά, αντι­προ­σω­πεία του Παγκό­σμιου Συμ­βου­λί­ου Ειρή­νης επι­σκέ­φτη­κε την Κού­βα και συμ­με­τεί­χε στη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση στην Πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης στην Αβά­να μαζί με πάνω από 1000 αντι­προ­σώ­πους οργα­νώ­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης από πάνω από 80 χώρες.

Από την Ελλά­δα συμ­με­τεί­χε ο Ηρα­κλής Τσα­βδα­ρί­δης, Εκτε­λε­στι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΠΣΕ, όπως και από τον Ελλη­νο­κου­βα­νι­κό Σύν­δε­σμο Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης η Δέσποι­να Μάρ­κου και ο Δήμος Κου­μπού­ρης, γγ του Συν­δέ­σμου και πρό­ε­δρος της διε­θνούς των συντα­ξιού­χων της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομοσπονδίας.

Οι αντι­προ­σω­πεί­ες συνα­ντή­θη­καν και με την ηγε­σία της κυβέρ­νη­σης και του ΚΚ Κού­βας με επι­κε­φα­λής τον πρό­ε­δρο της χώρας και πρώ­το Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ.

Στις 2 Μάη με οργα­νω­τές τη Συνο­μο­σπον­δία των Εργα­τών της Κού­βας (CTC) και το Κου­βα­νι­κό Ινστι­τού­το Φιλί­ας των Λαών (ICAP) έγι­νε στην Αβά­να Διε­θνής Συν­διά­σκε­ψη Αλλη­λεγ­γύ­ης όπου συμ­με­τεί­χαν οι ξένες αντι­προ­σω­πεί­ες και εξε­τά­στη­κε το ζήτη­μα της συνερ­γα­σί­ας στο θέμα της Υγεί­ας, όπως και το μεί­ζον ζήτη­μα του αγώ­να για να τερ­μα­τι­στεί ο απάν­θρω­πος πολύ­μορ­φος απο­κλει­σμός της Κού­βας από τις ΗΠΑ.

 

Στον χαι­ρε­τι­σμό του στη συν­διά­σκε­ψη ο Ηρ. Τσα­βδα­ρί­δης, αφού ανα­φέρ­θη­κε στα επι­τεύγ­μα­τα της Κού­βας ειδι­κά στον τομέα της Υγεί­ας κόντρα στον απο­κλει­σμό σημεί­ω­σε χαρακτηριστικά:

«Η Κού­βα βρί­σκε­ται στις καρ­διές και στο μυα­λό των λαών που αγω­νί­ζο­νται για το δικαί­ω­μά τους να απο­φα­σί­ζουν, όπως η Κού­βα, τις τύχες τους μόνοι, χωρίς ξένες παρεμ­βά­σεις, με αξιο­πρέ­πεια και αλλη­λεγ­γύη, με αμοι­βαία συνερ­γα­σία και ειρήνη».

Επί­σης, ανα­φε­ρό­με­νος στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία τόνι­σε: «Οι ειρη­νό­φι­λοι λαοί και δυνά­μεις του κόσμου πρέ­πει να καταγ­γεί­λουν και να κατα­δι­κά­σουν την εισβο­λή και τον πόλε­μο που εμπε­ριέ­χει τον κίν­δυ­νο ενός ευρύ­τε­ρου και γενι­κευ­μέ­νου πολέ­μου, να απαι­τή­σουν κατά­παυ­ση του πυρός και την απο­χώ­ρη­ση των στρα­τευ­μά­των του ΝΑΤΟ από την περιο­χή. Απαι­τού­με την απο­κλι­μά­κω­ση της κατά­στα­σης από όλες τις πλευ­ρές και ανα­ζή­τη­ση πολι­τι­κής και ειρη­νι­κής λύσης. Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ειρή­νης (ΠΣΕ) ήταν και είναι πάντα στο πλευ­ρό των φτω­χών και των κατα­πιε­σμέ­νων, πολε­μώ­ντας για έναν κόσμο χωρίς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και ιμπε­ρια­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση, έναν κόσμο ειρή­νης και κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης». (Ολό­κλη­ρη η ομι­λία εδώ)

Επί­σης στις 4 και 5 Μάη το ΠΣΕ μαζί με το ICAP διορ­γα­νώ­νουν τo 7o Διε­θνές Σεμι­νά­ριο κατά των Ξένων Στρα­τιω­τι­κών Βάσε­ων στην Κου­βα­νι­κή επαρ­χία του Γκουα­ντά­να­μο με βασι­κή απαί­τη­ση το κλεί­σι­μο της ομώ­νυ­μης Αμε­ρι­κα­νι­κής Βάσης και του στρα­το­πέ­δου συγκέ­ντρω­σης και όλων των άλλων Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών Βάσε­ων στον κόσμο.

Επί­σης για τις 6 Μάη έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί Περι­φε­ρεια­κή Διά­σκε­ψη του ΠΣΕ του τμή­μα­τος Αμε­ρι­κής και Καραϊ­βι­κής στο Γκουα­ντά­να­μο, με τη συμ­με­το­χή και της προ­έ­δρου του Συμ­βου­λί­ου Σοκόρ­ρο Γκό­μες, που γίνε­ται στο πλαί­σιο της προ­ε­τοι­μα­σί­ας του 22ου Συνε­δρί­ου του ΠΣΕ που θα διε­ξα­χθεί φέτος τον Σεπτέμ­βρη στο Βιετνάμ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο