Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα- Ίρμα: Οι αρχές απομάκρυναν με ελικόπτερο δελφίνια από θαλάσσιο πάρκο περιοχής που απειλείται (ΦΩΤΟ)

Οι αρχές της Κού­βας απο­μά­κρυ­ναν με ελι­κό­πτε­ρο τους έξι ενοί­κους ενός δελ­φι­νά­ριου στο Κάγιο Γκι­γιέρ­μο, ένα νησί στη βόρεια Κού­βα, που απει­λεί­ται από τον ισχυ­ρό κυκλώ­να Ίρμα.

cuba1

Τα έξι αρσε­νι­κά δελ­φί­νια του κέντρου ανα­ψυ­χής “Cable Esqui” τοπο­θε­τή­θη­καν σε βρεγ­μέ­νες πετσέ­τες και κατό­πιν σε στρώ­μα­τα προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν με το ελι­κό­πτε­ρο, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ACN.

cuba7

«Προς το παρόν, βρί­σκο­νται σε μια πισί­να όπου τους έχουν εξα­σφα­λι­στεί παρό­μοιες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης και εάν οι και­ρι­κές συν­θή­κες δεν το επι­τρέ­ψουν να παρα­μεί­νουν εκεί, θα μετα­φερ­θούν σε μια πισί­να με θαλάσ­σιο νερό σε ένα ξενο­δο­χείο» επι­σή­μα­νε στο ACN ο υπεύ­θυ­νος του δελ­φι­νά­ριου του Κάγιο Γκι­γιέρ­μο, Γκον­ζά­λο Καρέ­ρο Εσκομπάρ.

cuba2

Οι εκπαι­δευ­τές τους και ένας κτη­νί­α­τρος συνό­δευ­σαν τα θαλάσ­σια θηλα­στι­κά για παν ενδε­χό­με­νο, συμπλή­ρω­σε ο ίδιος.

Ισχυ­ροί άνε­μοι που συνο­δεύ­ουν τον κυκλώ­να Ίρμα –ο οποί­ος έχει απο­δυ­να­μω­θεί σε κατη­γο­ρία 4 παρα­μέ­νει ωστό­σο επι­κίν­δυ­νος– άρχι­σαν να πλήτ­τουν σήμε­ρα την ανα­το­λι­κή Κού­βα, την ώρα που οι κου­βα­νι­κές αρχές ανα­μέ­νουν τα φαι­νό­με­να να εντα­θούν στη νήσο αργό­τε­ρα σήμερα.

cuba3

Η πρώ­τη κοι­νό­τη­τα όπου έγι­ναν αισθη­τές οι επι­πτώ­σεις του κυκλώ­να τα ξημε­ρώ­μα­τα είναι η Μπα­ρα­κόα, ένα του­ρι­στι­κό θέρε­τρο στα ανα­το­λι­κά της χώρας που κατα­στρά­φη­κε πέρυ­σι από τον κυκλώ­να Μάθιου. Ο Τόνι Μάτος, ο πρό­ε­δρος του τοπι­κού συμ­βου­λί­ου προ­στα­σί­ας, έκα­νε λόγο, μιλώ­ντας σε κρα­τι­κά ΜΜΕ, για ανέ­μους που φθά­νουν τα 60 χιλιό­με­τρα την ώρα και «μέτριας έκτα­σης πλημ­μύ­ρες» από την αύξη­ση της στάθ­μης της θάλασσας.

cuba4

Όπως προ­βλέ­πουν οι μετε­ω­ρο­λό­γοι, το μάτι του κυκλώ­να δεν ανα­μέ­νε­ται να προ­σεγ­γί­σει επι­κίν­δυ­να τις ανα­το­λι­κές ακτές της νήσου, όμως η Ίρμα θα πλή­ξει τα βόρειες ακτές από την Παρα­σκευή το βράδυ.

cuba10

Στις 17.00 ώρα Ελλά­δας, ο κυκλώ­νας βρι­σκό­ταν σε από­στα­ση 115 χιλιο­μέ­τρων από τις βορειο­α­να­το­λι­κές ακτές της νήσου, σύμ­φω­να με τις κου­βα­νι­κές αρχές. Κύμα­τα ύψους 5 μέτρων κατα­γρά­φθη­καν στην περιο­χή Πού­ντα Λου­κρέ­σια (βορειο­α­να­το­λι­κά).

cuba5

Συνο­λι­κά 200.000 άνθρω­ποι μετα­φέρ­θη­καν σε σπί­τια συγ­γε­νών ή σε κατα­φύ­για των αρχών, ιδί­ως στις επαρ­χί­ες Καμα­γου­έι και Σιέ­γο ντε Αβί­λα, στα κεντρι­κά της χώρας, σύμ­φω­να με τον απο­λο­γι­σμό του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου που βασί­στη­κε στα δεδο­μέ­να που έλα­βε από την Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Προστασίας.

cuba6

Στις του­ρι­στι­κές περιο­χές που δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο, ιδί­ως τις νήσους “Κάγιος” στο βόρειο/βορειοανατολικό τμή­μα της χώρας, σχε­δόν 10.000 ξένοι επι­σκέ­πτες και πολ­λές χιλιά­δες Κου­βα­νοί του­ρί­στες απο­μα­κρύν­θη­καν και μετα­φέρ­θη­καν στο νότιο και ανα­το­λι­κό τμή­μα της χώρας, όπως έγι­νε γνω­στό από το υπουρ­γείο Τουρισμού.

cuba8

Πηγή φωτό: Granma

Κού­βα: Οι αρχές και οι κάτοι­κοι του νησιού ανα­λαμ­βά­νουν δρά­ση για να αντι­με­τω­πί­σουν το καται­γι­στι­κό πέρα­σμα του κυκλώ­να Ίρμα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο