Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα — Ίρμα: Τα θλιβερά ίχνη ενός ανεπιθύμητου επισκέπτη

Πολ­λές επαρ­χί­ες της Κού­βας και συνοι­κί­ες της Αβά­νας παρα­μέ­νουν ακό­μη χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα και πόσι­μο νερό μετά το πέρα­σμα του κατα­στρο­φι­κού κυκλώ­να Ίρμα, ωστό­σο η ζωή επα­νέρ­χε­ται στα­δια­κά στους φυσιο­λο­γι­κούς ρυθ­μούς της όσον αφο­ρά τα δρο­μο­λό­για των λεω­φο­ρεί­ων και τις αερο­πο­ρι­κές συνδέσεις.

cuba24

Το Συμ­βού­λιο Εθνι­κής Άμυ­νας, του οποί­ου προ­ε­δρεύ­ει ο ηγέ­της της Κού­βας Ραούλ Κάστρο, απηύ­θυ­νε έκκλη­ση “σε όλες τις δυνά­μεις της χώρας” ώστε να επα­νέλ­θει σε φυσιο­λο­γι­κές συν­θή­κες η ζωή “το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν”, μετέ­δω­σαν τα δημό­σια μέσα ενημέρωσης.

cuba109

Μία ημέ­ρα μετά το πέρα­σμα του κυκλώ­να ο Κάστρο είχε ζητή­σει να απο­κα­τα­στα­θεί σύντο­μα η ηλε­κτρο­δό­τη­ση όμως οι σοβα­ρές ζημιές που έχουν υπο­στεί ορι­σμέ­νοι σταθ­μοί παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, όπως εκεί­νος του Ματάν­σας που ηλε­κτρο­δο­τεί την Αβά­να, έχουν ως απο­τέ­λε­σμα να παρα­μέ­νουν στο σκο­τά­δι πολ­λά νοι­κο­κυ­ριά. Ταυ­τό­χρο­να, λόγω της δια­κο­πής στην ηλε­κτρο­δό­τη­ση, προ­κα­λού­νται και προ­βλή­μα­τα στην παρο­χή νερού σε πολ­λές επαρχίες.

cuba108

“Δεν μπο­ρού­με να πού­με πόσος χρό­νος θα χρεια­στεί για την πλή­ρη απο­κα­τά­στα­ση της ηλε­κτρο­δό­τη­σης”, τόνι­σε στο Συμ­βού­λιο ο υφυ­πουρ­γός Ενέρ­γειας Γιού­ρι Βιγιαμόντε.

cuba107

Στο βόρειο τμή­μα του νησιού, που επί 72 ώρες βρι­σκό­ταν στο έλε­ος του κυκλώ­να, η ζωή επα­νέρ­χε­ται στα­δια­κά σε φυσιο­λο­γι­κούς ρυθ­μούς. Τα αερο­δρό­μια της Αβά­νας και του Βαρα­δέ­ρο, αφού παρέ­μει­ναν κλει­στά επί τρεις ημέ­ρες, ξανάρ­χι­σαν σήμε­ρα τη λει­τουρ­γία τους. Σχο­λεία και πανε­πι­στή­μια που δεν υπέ­στη­σαν σοβα­ρές ζημιές άνοι­ξαν επί­σης ξανά σήμε­ρα το πρωί.

cuba104

Στην Αβά­να, μπρι­γά­δες νέων και δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι συνε­χί­ζουν να εργά­ζο­νται σε όλες τις συνοι­κί­ες για να απο­μα­κρύ­νουν συντρίμ­μια και πεσμέ­να δέντρα από τους δρό­μους. Η Μαλε­κόν, η παρα­λια­κή λεω­φό­ρος, παρα­μέ­νει ακό­μη κλει­στή για την κυκλοφορία.

 

venezouela

Δέκα τόνοι ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στάλ­θη­καν ήδη από τη Μπο­λι­βα­ρια­νή Δημο­κρα­τί­ας της; Βενε­ζου­έ­λας στην Κούβα:

στρώ­μα­τα, τα φάρ­μα­κα, μη ευπα­θή τρό­φι­μα, πόσι­μο νερό, κου­βέρ­τες και σεντό­νια εστά­λη­σαν στο νησί.

cuba5cuba11

Ο δρό­μος της κατα­στρο­φής που άφη­σε ο τυφώ­νας Irma καθώς πέρα­σε από τα νησιά της Καραϊ­βι­κής έχει κατα­στεί εμφα­νής ακό­μη και από το διά­στη­μα: σε μια σει­ρά συγκρι­τι­κών φωτο­γρα­φιών πριν και μετά τον κυκλώ­να, μπο­ρεί­τε να δεί­τε με σαφή­νεια πώς τα νησιά άλλα­ξαν την εμφά­νι­σή τους και άλλα­ξαν το χαρα­κτη­ρι­στι­κό τους πρά­σι­νο, τώρα βαμ­μέ­νο με καφέ χρώμα.

cuba12

cuba102

cuba101

Cuba100

cuba44

cuba37

cuba26

cuba23

cuba24

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο