Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Αύριο ξεκινούν οι διαδικασίες προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος του προέδρου Ραούλ Κάστρο

Οι εργα­σί­ες της ολο­μέ­λειας του κοι­νο­βου­λί­ου της Κού­βας, που επρό­κει­το να αρχί­σουν μεθαύ­ριο Πέμ­πτη προ­κει­μέ­νου να εκλε­γεί ο διά­δο­χος του προ­έ­δρου Ραούλ Κάστρο, επι­σπεύ­στη­καν κατά μία ημέ­ρα ‑θα αρχί­σουν αύριο Τετάρ­τη- και θα απο­πε­ρα­τω­θούν σε δύο ημέ­ρες, μετέ­δω­σαν τη Δευ­τέ­ρα κου­βα­νι­κά κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Η ολο­μέ­λεια της κου­βα­νι­κής Βου­λής, τα μέλη της οποί­ας εξε­λέ­γη­σαν στην ψηφο­φο­ρία του Μαρ­τί­ου, είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να συγκλη­θεί την Πέμ­πτη, αλλά πλέ­ον οι εργα­σί­ες της θα αρχί­σουν στις 16:00 (ώρα Ελλά­δας) αύριο Τετάρτη.

Η αλλα­γή αυτή απο­φα­σί­στη­κε για να «διευ­κο­λυν­θεί η ανά­πτυ­ξη των βημά­των που απαι­τεί μια ολο­μέ­λεια αυτής της σημασίας».

Η πρώ­τη ημέ­ρα των εργα­σιών ανα­μέ­νε­ται να αφο­σιω­θεί στο να συνέλ­θει σε σώμα η νέα Βου­λή και να εκλε­γεί το προεδρείο.

Την Πέμ­πτη, η ολο­μέ­λεια θα ολο­κλη­ρω­θεί με την ανά­δει­ξη από τους κου­βα­νούς βου­λευ­τές του Κρα­τι­κού Συμ­βου­λί­ου και του προ­έ­δρου του, ο οποί­ος θα δια­δε­χθεί τον Ραούλ Κάστρο. Η ψηφο­φο­ρία θα είναι μυστική.

Δώδε­κα χρό­νια αφό­του δια­δέ­χθη­κε στην προ­ε­δρία τον μεγα­λύ­τε­ρο αδελ­φό του Φιδέλ Κάστρο, ο Ραούλ Κάστρο, 86 ετών, ανα­κοί­νω­σε ότι θα παρα­δώ­σει τη σκυ­τά­λη την Πέμπτη.

Τα 605 μέλη του κοι­νο­βου­λί­ου της Κού­βας ανα­μέ­νε­ται να ανα­δεί­ξουν στην προ­ε­δρία της χώρας τον μέχρι σήμε­ρα δεύ­τε­ρο τη τάξει στην κυβέρ­νη­ση της Κού­βας, τον πρώ­το αντι­πρό­ε­δρο Μιγκέλ Ντί­ας-Κανέλ, 57 ετών, ο οποί­ος ανή­κει στη νέα γενιά των πολι­τι­κών στη νήσο και δεν έζη­σε την επα­νά­στα­ση του 1959.

Ο Ραούλ Κάστρο θα παρα­μεί­νει Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος ως το 2021.

Η ημε­ρο­μη­νία που επε­λέ­γη για την ιστο­ρι­κή μετα­βί­βα­ση της εξου­σί­ας στην Κού­βα, η 19η Απρι­λί­ου, συμπί­πτει με την 57η επέ­τειο της επι­κρά­τη­σης των κου­βα­νι­κών δυνά­με­ων μετά την εισβο­λή στον Κόλ­πο των Χοί­ρων, που για την Αβά­να απο­τέ­λε­σε «την πρώ­τη ήττα του ιμπε­ρια­λι­σμού των γιάν­κη­δων στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή», το 1961.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο