Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Βαρύς ο απολογισμός από την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga

Τους σαρά­ντα νεκρούς έφθα­σε χθες Δευ­τέ­ρα ο απο­λο­γι­σμός των θυμά­των της ισχυ­ρής έκρη­ξης εξαι­τί­ας διαρ­ρο­ής αερί­ου που κατέ­στρε­ψε την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή μεγά­λο μέρος του ξενο­δο­χεί­ου Saratoga, στο κέντρο της Αβά­νας, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Κούβας.

Ως χθες το από­γευ­μα οι αρχές έκα­ναν λόγο επί­σης για 54 τραυ­μα­τί­ες, ανά­με­σά τους 18 που εξα­κο­λου­θούν να νοση­λεύ­ο­νται, έξι σε κρί­σι­μη και άλλοι επτά σε σοβα­ρή κατά­στα­ση.

Στους 40 νεκρούς συγκα­τα­λέ­γο­νται τέσ­σε­ρα παι­διά και έφη­βοι, καθώς και 27χρονη ισπα­νί­δα τουρίστρια.

Ανα­σύρ­θη­καν ακό­μη τέσ­σε­ρα πτώ­μα­τα, που ανή­καν σε εργα­ζό­με­νους του ξενο­δο­χεί­ου, σύμ­φω­να με το δημό­σιο κου­βα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων ACN, που μετέ­δω­σε νωρί­τε­ρα χθες πως «12 ως 13 άνθρω­ποι» εξα­κο­λου­θού­σαν να αγνοούνται.

Οι έρευ­νες συνε­χί­ζο­νταν το βρά­δυ, επι­κε­ντρω­μέ­νες στα υπό­γεια του κτι­ρί­ου, όπου την πρό­σβα­ση περι­πλέ­κει ο τερά­στιος όγκος χαλα­σμά­των. «Είναι πολύ επι­κίν­δυ­νο στά­διο λόγω της συγκέ­ντρω­σης συντριμ­μιών και του κιν­δύ­νου κατάρ­ρευ­σης», εξή­γη­σε στη δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση ο Πύραρ­χος Λουίς Κάρ­λος Γκου­σμάν, επι­κε­φα­λής του πυρο­σβε­στι­κού σώματος.

Το πολυ­τε­λές ξενο­δο­χείο, εμβλη­μα­τι­κό νεο­κλα­σι­κό κτί­ριο στο κέντρο της πρω­τεύ­ου­σας, παρέ­με­νε κλει­στό για δύο χρό­νια λόγω της παν­δη­μί­ας και ανα­και­νι­ζό­ταν ενό­ψει της επα­να­λει­τουρ­γί­ας του, που θα γινό­ταν σήμε­ρα, πριν από την καταστροφή.

Όπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού το Σάβ­βα­το, στο εσω­τε­ρι­κό του κτι­ρί­ου εργά­ζο­νταν 51 άνθρω­ποι όταν έγι­νε η έκρη­ξη, που κατά τα στοι­χεία των αρχών οφει­λό­ταν σε διαρ­ροή καθώς το ξενο­δο­χείο ανε­φο­δια­ζό­ταν από βυτιο­φό­ρο με υγρο­ποι­η­μέ­νο φυσι­κό αέριο. Οι τέσ­σε­ρις πρώ­τοι όρο­φοι υπέ­στη­σαν τρο­μα­κτι­κή καταστροφή.

Βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη συγκέ­ντρω­ση δωρε­ών για τα θύματα.

Το Saratoga, το οποίο διέ­θε­τε 96 δωμά­τια, δύο εστια­τό­ρια και πισί­να στην ορο­φή, έμβλη­μα της παλιάς Αβά­νας, είχε υπο­δε­χθεί τα προη­γού­με­να χρό­νια αρκε­τές δια­ση­μό­τη­τες, από τον Μικ Τζά­γκερ ως τη Μπι­γιον­σέ και τη Μαντόνα.

Το κτί­ριο ανε­γέρ­θη­κε το 1880 για να στε­γά­σει εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα. Μετα­τρά­πη­κε σε ξενο­δο­χείο το 1993. Ανα­και­νί­στη­κε κι έγι­νε πέντε αστέ­ρων το 2005.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο