Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: «Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ιμπεριαλισμό, έστω και ελάχιστα, ποτέ»

Πλή­θους 70.000 ανθρώ­πων — ως αντι­προ­σω­πεία του λαού της Κού­βας — συγκε­ντρώ­θη­κε στην πλα­τεία Τσε Γκε­βά­ρα στη Σάντα Κλά­ρα (κεντρι­κή Κού­βα) για τις εκδη­λώ­σεις για τα 50 χρό­νια από τον θάνα­το του Τσε.

Την κεντρι­κή ομι­λία έκα­νε ο πρώ­τος αντι­πρό­ε­δρο της χώρας, Μιγκέλ Ντί­ας- Κανέλ για να εκφω­νή­σει ο οποί­ος τόνι­σε την αξία της εκτέ­λε­σης μιας τέτοιας ενέρ­γειας στην πόλη που φιλο­ξε­νεί το μνη­μείο του ηρω­ι­κού αντάρ­τι­κου και κάλε­σε να διαιω­νί­σει μια από τις ομορ­φό­τε­ρες κλη­ρο­νο­μιές στην ιστο­ρία την κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση. “Σήμε­ρα ο Τσε είναι μια ηθι­κή ανα­φο­ρά για πολ­λούς ανθρώ­πους στον πλα­νή­τη, αλλά ειδι­κά για τους νέους”, είπε.

Επί­σης μέλος του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Κού­βας, τόνι­σε τις ιδιό­τη­τες του Τσε ως θεω­ρη­τι­κού, πολι­τι­κού, οικο­νο­μο­λό­γου, πνευ­μα­τι­κού και αντάρ­τη. Αυτές οι ιδιό­τη­τες, όπως είπε, μαζί με τις προ­σω­πι­κές του αξί­ες που συσ­σω­ρεύ­τη­καν στον αγώ­να τον κάνουν «ένα εξαι­ρε­τι­κό παρά­δειγ­μα για να αντι­με­τω­πί­σει τη ζωή».

cuba

Σε άλλο σημείο της ομι­λί­ας του, ο Diaz-Canel απα­ρίθ­μη­σε τα βασι­κά δει­νά που αντι­με­τω­πί­ζει ο πλα­νή­της και ζήτη­σε την αντι­στρο­φή τους για να εξα­σφα­λι­στεί η επι­βί­ω­ση του ανθρώ­πι­νου είδους.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της Κού­βας  ανα­φέρ­θη­κε και στην επι­δεί­νω­ση των σχέ­σε­ων Ουά­σιγ­κτον- Αβά­νας μετά την ανά­λη­ψη καθη­κό­ντων από τον πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ.

Ανα­φε­ρό­με­νος στις μυστη­ριώ­δεις «επι­θέ­σεις» ενα­ντί­ον των Αμε­ρι­κα­νών διπλω­μα­τών που δηλη­τη­ριά­ζουν τις σχέ­σεις των δύο χωρών, ο Ντί­ας- Κανέλ δια­βε­βαί­ω­σε- όπως ακρι­βώς έκα­νε ο «Τσε»- ότι «δεν μπο­ρού­με να εμπι­στευ­τού­με τον ιμπε­ρια­λι­σμό, έστω και ελά­χι­στα, ποτέ».

cuba5

«Κάποιοι ανώ­νυ­μοι αξιω­μα­τού­χοι δια­δί­δουν ασυ­νή­θι­στες ανοη­σί­ες χωρίς καμία από­δει­ξη, έχο­ντας διε­στραμ­μέ­νο σκο­πό να κηλι­δώ­σουν την αψε­γά­δια­στη φήμη της χώρας μας ως έναν ασφα­λή προ­ο­ρι­σμό για ξένους επι­σκέ­πτες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

Απευ­θυ­νό­με­νος προς τον πρό­ε­δρο Τραμπ, ο οποί­ος επα­νέ­λα­βε την Παρα­σκευή ότι δεν θα άρει καμία κύρω­ση σε βάρος της Κού­βας όσο δεν απο­κα­θί­στα­νται στη χώρα «πλή­ρως οι πολι­τι­κές ελευ­θε­ρί­ες», ο Κου­βα­νός αντι­πρό­ε­δρος απά­ντη­σε ότι Κού­βα «δεν θα κάνει παρα­χω­ρή­σεις στο θέμα της εθνι­κής της κυριαρ­χί­ας και ανε­ξαρ­τη­σί­ας ούτε θα θα δια­πραγ­μα­τευ­τεί τις αξί­ες της και δεν θα απο­δε­χθεί τον εκβιασμό».

«Οι αλλα­γές που χρειά­ζε­ται η Κού­βα θα γίνουν απο­κλει­στι­κά από τον λαό της Κού­βας» τόνι­σε ο ίδιος.

Ο Κου­βα­νός αντι­πρό­ε­δρος άδρα­ξε επί­σης την ευκαι­ρία για να καταγ­γεί­λει τα «ιμπε­ρια­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα» που προ­κα­λούν σύμ­φω­να με τον ίδιο την ανα­τα­ρα­χή στη Βενε­ζου­έ­λα και τις «απει­λές και άδι­κες κυρώ­σεις» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του.

Η Κού­βα τιμά τον κομα­ντά­ντε Τσε Γκε­βά­ρα, μισό αιώ­να από τη δολο­φο­νία του

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο